Hopp til innhold

Helland om videodømming: – Sjarmen med fotball er at vi er folk og ikke roboter

Etter å ha sett bruken av videodømming i prøve-VM mener Rosenborg-profil Pål André Helland at det ikke er noe vits i å fortsette med det.

Pål Andre Helland

SKEPTISK: Rosenborg-profil Pål André Helland mener videodømming fjerner sjarmen med fotball.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Min oppfatning av videodømming er at man kan bruke det på målteknologi. Det viste seg jo nå i prøve-VM at det dømmes på skjønn uansett. Menneskelige feil er en del av fotballen. Det hadde vært kjedelig om vi spillere ikke hadde gjort feil også, sier Helland til NRK.

Bruken av videodømming i prøve-VM har ført til mye diskusjon. Mesterskapet i Russland ble avsluttet søndag kveld, da Tyskland slo Chile 1–0 i finalen.

Den kampen gikk heller ikke uten dramatikk. Halvveis i andre omgang smalt Chiles Gonzalo Jara albuen i ansiktet til tyske Timo Werner. Videodømming ble tatt i bruk, men Jara slapp unna med gult kort.

Jara slipper unna det røde kortet etter albue

– Hvordan hadde du reagert om du havnet i en lignende situasjon?

– Om jeg hadde fått den albuen hadde jeg stusset fælt på hvordan dommeren vurderte den situasjonen. I motsatt situasjon hadde jeg nok vært lykkelig over at dommeren ikke tolket regelen sånn som jeg gjør.

– Fotball er verdens beste idrett, og det er begrenset hvor mye feil det finnes med sporten. Litt av sjarmen med fotball er at vi er folk og ikke roboter, fortsetter han.

  • Se flere videoer av de mest kontroversielle situasjonene med videodømming i prøve-VM nederst i saken!

– Troverdigheten blir dårligere

NRKs fotballekspert Tom Nordlie er enig med Rosenborg-spilleren i at videodømming ikke har fungert optimalt under mesterskapet i Russland. Han kommenterte finalen, og var klar i sin tale da Jara kun fikk gult kort.

Tom Nordlie

IKKE FORNØYD: Tom Nordlie mener ikke bruken av videodømming i prøve-VM har vært optimal.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nei, nei, nei! Så feigt. Dette blir for dumt. Da kan vi like godt ha de fire dommerne som er der fra før.

Dagen derpå mener han at om man skal fortsette med videodømming i fotballen, er det behov for endringer.

– Når man greier å ta feil på den albuen etter videodømming, fører det til at troverdigheten til dommere blir enda dårligere. Jeg sitter ikke med fasiten, men jeg tror de fleste er enige med meg i at den albuen er rødt kort, sier Nordlie.

– Jeg føler egentlig det nesten blir enda flere diskusjoner med videodømming enn tidligere.

Dramatikk allerede i åpningskampen

Allerede i mesterskapets først kamp, der Russland slo New Zealand 2-0, ble videodømming et tema. Et kvarter ut i kampen ble russiske Dmitry Poloz lagt i bakken av New Zealands målvakt innenfor 16-meteren. Dommer Wilmar Roldán fra Colombia var så sikker i saken på at det ikke var straffe at han valgte å ikke konferere med sine videoassistentdommere.

Hvorfor velger ikke dommeren å bruke videodømming her?

– Det der er et klart straffespark til Russland, sa NRKs kommentator Karl Petter Løken under kampen.

De tre videoassistentdommerne som så kampen på TV valgte heller ikke å gripe inn.

  • Se flere kontroversielle situasjoner som inneholder bruk av videodømming i prøve-VM her:
Dommeren ombestemmer seg og dømmer straffe. Bilder fra TV 2 Zebra
Dommeren dropper å bruke videodømming - skulle vært straffespark
Viser ut feil mann - ombestemmer seg etter bruk av VAR
Fullstendig kaos på tampen av kampen mellom Mexico og New Zealand
Videodømming avgjorde i straffesituasjonen i kampen mellom Kamerun og Australia
Pepes scoring annulleres etter videodømming

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal