Hopp til innhold

Helland om videodømming: – Sjarmen med fotball er at vi er folk og ikke roboter

Etter å ha sett bruken av videodømming i prøve-VM mener Rosenborg-profil Pål André Helland at det ikke er noe vits i å fortsette med det.

Pål Andre Helland

SKEPTISK: Rosenborg-profil Pål André Helland mener videodømming fjerner sjarmen med fotball.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Min oppfatning av videodømming er at man kan bruke det på målteknologi. Det viste seg jo nå i prøve-VM at det dømmes på skjønn uansett. Menneskelige feil er en del av fotballen. Det hadde vært kjedelig om vi spillere ikke hadde gjort feil også, sier Helland til NRK.

Bruken av videodømming i prøve-VM har ført til mye diskusjon. Mesterskapet i Russland ble avsluttet søndag kveld, da Tyskland slo Chile 1–0 i finalen.

Den kampen gikk heller ikke uten dramatikk. Halvveis i andre omgang smalt Chiles Gonzalo Jara albuen i ansiktet til tyske Timo Werner. Videodømming ble tatt i bruk, men Jara slapp unna med gult kort.

Jara slipper unna det røde kortet etter albue

– Hvordan hadde du reagert om du havnet i en lignende situasjon?

– Om jeg hadde fått den albuen hadde jeg stusset fælt på hvordan dommeren vurderte den situasjonen. I motsatt situasjon hadde jeg nok vært lykkelig over at dommeren ikke tolket regelen sånn som jeg gjør.

– Fotball er verdens beste idrett, og det er begrenset hvor mye feil det finnes med sporten. Litt av sjarmen med fotball er at vi er folk og ikke roboter, fortsetter han.

 • Se flere videoer av de mest kontroversielle situasjonene med videodømming i prøve-VM nederst i saken!

– Troverdigheten blir dårligere

NRKs fotballekspert Tom Nordlie er enig med Rosenborg-spilleren i at videodømming ikke har fungert optimalt under mesterskapet i Russland. Han kommenterte finalen, og var klar i sin tale da Jara kun fikk gult kort.

Tom Nordlie

IKKE FORNØYD: Tom Nordlie mener ikke bruken av videodømming i prøve-VM har vært optimal.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nei, nei, nei! Så feigt. Dette blir for dumt. Da kan vi like godt ha de fire dommerne som er der fra før.

Dagen derpå mener han at om man skal fortsette med videodømming i fotballen, er det behov for endringer.

– Når man greier å ta feil på den albuen etter videodømming, fører det til at troverdigheten til dommere blir enda dårligere. Jeg sitter ikke med fasiten, men jeg tror de fleste er enige med meg i at den albuen er rødt kort, sier Nordlie.

– Jeg føler egentlig det nesten blir enda flere diskusjoner med videodømming enn tidligere.

Dramatikk allerede i åpningskampen

Allerede i mesterskapets først kamp, der Russland slo New Zealand 2-0, ble videodømming et tema. Et kvarter ut i kampen ble russiske Dmitry Poloz lagt i bakken av New Zealands målvakt innenfor 16-meteren. Dommer Wilmar Roldán fra Colombia var så sikker i saken på at det ikke var straffe at han valgte å ikke konferere med sine videoassistentdommere.

Hvorfor velger ikke dommeren å bruke videodømming her?

– Det der er et klart straffespark til Russland, sa NRKs kommentator Karl Petter Løken under kampen.

De tre videoassistentdommerne som så kampen på TV valgte heller ikke å gripe inn.

 • Se flere kontroversielle situasjoner som inneholder bruk av videodømming i prøve-VM her:
Dommeren ombestemmer seg og dømmer straffe. Bilder fra TV 2 Zebra
Dommeren dropper å bruke videodømming - skulle vært straffespark
Viser ut feil mann - ombestemmer seg etter bruk av VAR
Fullstendig kaos på tampen av kampen mellom Mexico og New Zealand
Videodømming avgjorde i straffesituasjonen i kampen mellom Kamerun og Australia
Pepes scoring annulleres etter videodømming

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Palumbo fikk Juventus-debuten

  Norske Martin Palumbo fikk sine første minutter for Juventus da han ble byttet inn 12 minutter før full tid. 20-åringen er på utlån fra serierival Udinese.

  Juventus tok imot Lazio i senkampen og ledet 2-0 til pause etter mål fra Dusan Vlahovic og Álvaro Morata. Juve-back Alex Sandro scoret selvmål tidlig i andre omgang, slik at det sto 2-1.

  Det så lenge ut til å gå mot tre poeng for vertene, men seks minutter på overtid sørget Sergej Milinkovic-Savic for balanse i regnskapet. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Arsenal-smell i mesterligakampen

  Martin Ødegaard og Arsenal røk 0-2 for Newcastle mandag og snublet dermed stygt i kampen om den siste mesterligabilletten i Premier League.

  Scoringene som avgjorde kampen kom i annen omgang. Etter 56 minutter satte Arsenal-midtstopper Ben White ballen i eget mål etter et hardt innlegg fra Newcastles Joelinton. Fem minutter før full tid hamret Bruno Guimarães inn 2-0 etter massivt Newcastle-press.

  Ufortjent var det ikke at de tre poengene ble værende igjen på St. James' Park. Hjemmelaget satte tidlig trykk på Arsenal. Gjestene fikk aldri festet noe skikkelig grep om kampen, men måtte i stedet tåle en blytung kveld.

  Tapet betyr nemlig at London-rival Tottenham har to poeng til gode på Arsenal i kampen om fjerdeplassen i Premier League foran siste serierunde. Dermed kan mesterligadrømmen glippe for Martin Ødegaard og lagkameratene. Det vil naturlig nok være et hardt slag. (NTB)

 • Ruud møter franske Paire i 2. runde i Genève-turneringen

  Casper Ruud møter franske Benoît Paire i andre runde av ATP-turneringen i tennis i Genève.

  Ruud hadde walkover i første runde. Han er andreseedet i Genève bak Daniil Medvedev. Nordmannen gikk helt til topps i Sveits i fjor.

  Nordmannen, som kommer rett fra tap i semifinalen i Roma, har møtt franske Paire fire ganger tidligere. Han har vunnet alle møtene på grus og sist gang i Gstaad i fjor.

  Benoît Paire tok det første settet 7-5 i 1. rundeoppgjøret mot finske Emil Ruusuvuori mandag. Deretter slo finnen tilbake med samme sifre i sett nummer to, før Paire vant det tredje med 6-4. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste