Hopp til innhold

Helland om videodømming: – Sjarmen med fotball er at vi er folk og ikke roboter

Etter å ha sett bruken av videodømming i prøve-VM mener Rosenborg-profil Pål André Helland at det ikke er noe vits i å fortsette med det.

Pål Andre Helland

SKEPTISK: Rosenborg-profil Pål André Helland mener videodømming fjerner sjarmen med fotball.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Min oppfatning av videodømming er at man kan bruke det på målteknologi. Det viste seg jo nå i prøve-VM at det dømmes på skjønn uansett. Menneskelige feil er en del av fotballen. Det hadde vært kjedelig om vi spillere ikke hadde gjort feil også, sier Helland til NRK.

Bruken av videodømming i prøve-VM har ført til mye diskusjon. Mesterskapet i Russland ble avsluttet søndag kveld, da Tyskland slo Chile 1–0 i finalen.

Den kampen gikk heller ikke uten dramatikk. Halvveis i andre omgang smalt Chiles Gonzalo Jara albuen i ansiktet til tyske Timo Werner. Videodømming ble tatt i bruk, men Jara slapp unna med gult kort.

Jara slipper unna det røde kortet etter albue

– Hvordan hadde du reagert om du havnet i en lignende situasjon?

– Om jeg hadde fått den albuen hadde jeg stusset fælt på hvordan dommeren vurderte den situasjonen. I motsatt situasjon hadde jeg nok vært lykkelig over at dommeren ikke tolket regelen sånn som jeg gjør.

– Fotball er verdens beste idrett, og det er begrenset hvor mye feil det finnes med sporten. Litt av sjarmen med fotball er at vi er folk og ikke roboter, fortsetter han.

 • Se flere videoer av de mest kontroversielle situasjonene med videodømming i prøve-VM nederst i saken!

– Troverdigheten blir dårligere

NRKs fotballekspert Tom Nordlie er enig med Rosenborg-spilleren i at videodømming ikke har fungert optimalt under mesterskapet i Russland. Han kommenterte finalen, og var klar i sin tale da Jara kun fikk gult kort.

Tom Nordlie

IKKE FORNØYD: Tom Nordlie mener ikke bruken av videodømming i prøve-VM har vært optimal.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nei, nei, nei! Så feigt. Dette blir for dumt. Da kan vi like godt ha de fire dommerne som er der fra før.

Dagen derpå mener han at om man skal fortsette med videodømming i fotballen, er det behov for endringer.

– Når man greier å ta feil på den albuen etter videodømming, fører det til at troverdigheten til dommere blir enda dårligere. Jeg sitter ikke med fasiten, men jeg tror de fleste er enige med meg i at den albuen er rødt kort, sier Nordlie.

– Jeg føler egentlig det nesten blir enda flere diskusjoner med videodømming enn tidligere.

Dramatikk allerede i åpningskampen

Allerede i mesterskapets først kamp, der Russland slo New Zealand 2-0, ble videodømming et tema. Et kvarter ut i kampen ble russiske Dmitry Poloz lagt i bakken av New Zealands målvakt innenfor 16-meteren. Dommer Wilmar Roldán fra Colombia var så sikker i saken på at det ikke var straffe at han valgte å ikke konferere med sine videoassistentdommere.

Hvorfor velger ikke dommeren å bruke videodømming her?

– Det der er et klart straffespark til Russland, sa NRKs kommentator Karl Petter Løken under kampen.

De tre videoassistentdommerne som så kampen på TV valgte heller ikke å gripe inn.

 • Se flere kontroversielle situasjoner som inneholder bruk av videodømming i prøve-VM her:
Dommeren ombestemmer seg og dømmer straffe. Bilder fra TV 2 Zebra
Dommeren dropper å bruke videodømming - skulle vært straffespark
Viser ut feil mann - ombestemmer seg etter bruk av VAR
Fullstendig kaos på tampen av kampen mellom Mexico og New Zealand
Videodømming avgjorde i straffesituasjonen i kampen mellom Kamerun og Australia
Pepes scoring annulleres etter videodømming

Siste nytt

 • Japan vant laggull i turn-VM

  Daiki Hashimoto leverte under press i siste apparat da Japan gjenerobret lagtittelen i turn-VM mindre enn ti måneder før OL i Paris.

  Hashimoto er regjerende OL-mester i individuell mangekamp og i svingstang. Nettopp svingstang var siste apparat for Japan i lagfinalen. Kina hadde lagt press på japanerne med ypperlige prestasjoner i ringer, men Hashimoto svarte med en sterk gjennomføring og satte landingen. Japan kunne juble for gull 1,80 poeng foran tittelforsvarer Kina.

  Japanerne var best i bøylehest, skranke og svingstang, nest best i sprang, tredje best i ringer og fjerde best i frittstående. Hashimoto (5 apparater), Kazuma Kaya (5), Kenta Chiba (4), Kazuki Minami (2) og Kaito Sugimoto (2) fikk til sammen 255,594 poeng.

  Kina tok sølv med 253,794 og USA bronse med 252,428. (NTB)

  Belgium Gymnastics Worlds
  Foto: Virginia Mayo / AP
 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste