Hopp til innhold

VM-håpet skjønte ikke hva som var galt – her fant han svaret

En tur til den tyske byen Ulm i nattemørket kan ha reddet sesongen og VM i skiskyting for Vetle Sjåstad Christiansen. En liten endring på geværet var helt avgjørende for å prestere på toppnivå.

Vetle Sjåstad Christiansen på skytebanen.

NYTT VÅPEN: Vetle Sjåstad Christiansen har byttet geværløp etter skuffende skyting i årets sesong. Med det nye geværløpet (utringet) er presisjonen bedre igjen.

Foto: Bendiksby/Schrader / Scanpix/AP

Skuffende skyting innledningsvis i sesongen har hindret fjorårets gjennombruddsmann fra de helt store resultatene i år. Særlig på liggende skyting har Sjåstad Christiansen slitt.

Vanligvis merker skiskytterne selv hva de har gjort galt når de bommer. Men i Sjåstad Christiansens tilfelle har han ikke sett feilen. Det er et tegn på at noe var galt med geværløpet til nordmannen.

– Det er nesten umulig å skyte med det løpet Vetle har hatt. For hvert femte skudd er det ett som går utenfor. Da er det nesten umulig å prestere, sier skytetrener Siegfried Mazet til NRK.

Utstyret er ekstremt viktig i skiskyting. For å hevde seg i toppen er man avhengig av et godt våpen med presisjon ned på centimeteren. Den presisjonen hadde ikke Sjåstad Christiansen i geværet og nordmennenes skytetrener bestemte seg for å ta grep.

Strabasiøs tur

– Jeg har jobba med Vetle i tre-fire år nå og jeg kjenner han veldig godt. Det var åpenbart noe som var galt og vi måtte endre utstyret, forteller Mazet.

Klokka 04.00 natt til mandag forrige uke satt franskmannen seg i bilen med retning utstyrsprodusenten Anschütz i den tyske byen Ulm.

– Den eneste avtalen vi kunne få med fabrikken var mandagen før Ruhpolding klokka 08.00. Vi måtte stå opp veldig tidlig, men det er de små tingene som betyr noe, forklarer franskmannen.

Landslaget for herrer i skiskyting trener i Trysil

DETALJFOKUS: Siegfried Mazet tok grep etter Vetle Sjåstad Christiansens skuffende sesongstart. Et nytt geværløp kan redde sesongen til nordmannen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Og djevelen ligger helt klart i detaljene. Vel framme hos utstyrsprodusenten var det tid for grundige tester. På skytebanen er marginene så små at ingenting kan levnes til tilfeldigheter. Hele åtte forskjellige løp og utallige ammunisjonsserier ble testet før franskmannen var fornøyd.

– Jeg er veldig glad for at Siegfried byttet løpet mitt. Nå ser jeg med en gang hvis jeg har sikta litt skeivt og det hadde jeg ikke peiling på før jul, sier Sjåstad Christiansen i Ruhpolding.

Øyeblikkelig forbedring

Og resultatene etter våpenendringa har vært strålende. Plutselig var fem bomskudd og en 31. plass på jaktstarten i Hochfilzen byttet ut med 19 av 20 treff og en tredjeplass på jaktstarten i Ruhpolding søndag.

Sjåstad Christiansen er ikke i tvil om at utstyrsendringa er hovedgrunnen til at han igjen kunne klatre opp på pallen i Ruhpolding snaue fire uker før VM-starten i Anterselva. Et mesterskap som kan bli morsomt for 27-åringen.

– VM-plassen var aldri trua, men våpenjusteringa kan helt klart gjøre at han presterer bedre i VM. Han får nå en helt annen trygghet inn mot mesterskapet. Der må man stort sett skyte fullt hus for å prestere, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

Ola Lunde på Sjusjøen

OPTIMIST: Ola Lunde har fulgt nøye med på skytinga til Vetle Sjåstad Christiansen i en årrekke. Nå er han optimistisk før VM etter at geværløpet til geilingen er byttet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Med beste langrennstid på sprinten i Ruhpolding og skyting tilbake på normalen fra de foregående sesongene er geilingen igjen en pallkandidat.

Har det redda VM for din del?

– Det har nok redda disse renna og sikkert VM også. Hvis jeg kom på pallen her på grunn av det nye løpet sa Siegfried at han ville ha 100 Euro fra bonusen, forteller Sjåstad Christiansen.

Konfrontert med den uttalelsen må den norske landslagstreneren rette på disippelen.

– Nei, nei, jeg sa at hvis han kommer på pallen nå på grunn av endringa, må du gi meg én prosent av premiepengene for resten av sesongen. Da vil neste måneds lønn bli veldig bra for min del, sier Mazet fornøyd.

– Det er ikke så mange prosent av premiepengene det, så kanskje jeg gir ham litt mer, sier tredjemann på jaktstarten i Ruhpolding smilende.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal