VM-håpet skjønte ikke hva som var galt – her fant han svaret

En tur til den tyske byen Ulm i nattemørket kan ha reddet sesongen og VM i skiskyting for Vetle Sjåstad Christiansen. En liten endring på geværet var helt avgjørende for å prestere på toppnivå.

Vetle Sjåstad Christiansen på skytebanen.

NYTT VÅPEN: Vetle Sjåstad Christiansen har byttet geværløp etter skuffende skyting i årets sesong. Med det nye geværløpet (utringet) er presisjonen bedre igjen.

Foto: Bendiksby/Schrader / Scanpix/AP

Skuffende skyting innledningsvis i sesongen har hindret fjorårets gjennombruddsmann fra de helt store resultatene i år. Særlig på liggende skyting har Sjåstad Christiansen slitt.

Vanligvis merker skiskytterne selv hva de har gjort galt når de bommer. Men i Sjåstad Christiansens tilfelle har han ikke sett feilen. Det er et tegn på at noe var galt med geværløpet til nordmannen.

– Det er nesten umulig å skyte med det løpet Vetle har hatt. For hvert femte skudd er det ett som går utenfor. Da er det nesten umulig å prestere, sier skytetrener Siegfried Mazet til NRK.

Utstyret er ekstremt viktig i skiskyting. For å hevde seg i toppen er man avhengig av et godt våpen med presisjon ned på centimeteren. Den presisjonen hadde ikke Sjåstad Christiansen i geværet og nordmennenes skytetrener bestemte seg for å ta grep.

Strabasiøs tur

– Jeg har jobba med Vetle i tre-fire år nå og jeg kjenner han veldig godt. Det var åpenbart noe som var galt og vi måtte endre utstyret, forteller Mazet.

Klokka 04.00 natt til mandag forrige uke satt franskmannen seg i bilen med retning utstyrsprodusenten Anschütz i den tyske byen Ulm.

– Den eneste avtalen vi kunne få med fabrikken var mandagen før Ruhpolding klokka 08.00. Vi måtte stå opp veldig tidlig, men det er de små tingene som betyr noe, forklarer franskmannen.

Landslaget for herrer i skiskyting trener i Trysil

DETALJFOKUS: Siegfried Mazet tok grep etter Vetle Sjåstad Christiansens skuffende sesongstart. Et nytt geværløp kan redde sesongen til nordmannen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Og djevelen ligger helt klart i detaljene. Vel framme hos utstyrsprodusenten var det tid for grundige tester. På skytebanen er marginene så små at ingenting kan levnes til tilfeldigheter. Hele åtte forskjellige løp og utallige ammunisjonsserier ble testet før franskmannen var fornøyd.

– Jeg er veldig glad for at Siegfried byttet løpet mitt. Nå ser jeg med en gang hvis jeg har sikta litt skeivt og det hadde jeg ikke peiling på før jul, sier Sjåstad Christiansen i Ruhpolding.

Øyeblikkelig forbedring

Og resultatene etter våpenendringa har vært strålende. Plutselig var fem bomskudd og en 31. plass på jaktstarten i Hochfilzen byttet ut med 19 av 20 treff og en tredjeplass på jaktstarten i Ruhpolding søndag.

Sjåstad Christiansen er ikke i tvil om at utstyrsendringa er hovedgrunnen til at han igjen kunne klatre opp på pallen i Ruhpolding snaue fire uker før VM-starten i Anterselva. Et mesterskap som kan bli morsomt for 27-åringen.

– VM-plassen var aldri trua, men våpenjusteringa kan helt klart gjøre at han presterer bedre i VM. Han får nå en helt annen trygghet inn mot mesterskapet. Der må man stort sett skyte fullt hus for å prestere, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

Ola Lunde på Sjusjøen

OPTIMIST: Ola Lunde har fulgt nøye med på skytinga til Vetle Sjåstad Christiansen i en årrekke. Nå er han optimistisk før VM etter at geværløpet til geilingen er byttet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Med beste langrennstid på sprinten i Ruhpolding og skyting tilbake på normalen fra de foregående sesongene er geilingen igjen en pallkandidat.

Har det redda VM for din del?

– Det har nok redda disse renna og sikkert VM også. Hvis jeg kom på pallen her på grunn av det nye løpet sa Siegfried at han ville ha 100 Euro fra bonusen, forteller Sjåstad Christiansen.

Konfrontert med den uttalelsen må den norske landslagstreneren rette på disippelen.

– Nei, nei, jeg sa at hvis han kommer på pallen nå på grunn av endringa, må du gi meg én prosent av premiepengene for resten av sesongen. Da vil neste måneds lønn bli veldig bra for min del, sier Mazet fornøyd.

– Det er ikke så mange prosent av premiepengene det, så kanskje jeg gir ham litt mer, sier tredjemann på jaktstarten i Ruhpolding smilende.

Siste nytt

 • Lyon overrasket med seier

  Lucas Tousarts nydelige scoring var nok da Lyon slo Juventus 1-0 i mesterligaens åttedelsfinale. Scoringen gir Lyon et godt utgangspunkt foran bortekampen i Torino 17. mars. Juventus og Cristiano Ronaldo slet stort med å komme seg til de store målsjansene i Frankrike.

  Tousart
  Foto: PHILIPPE DESMAZES
 • Ramos så rødt da City snudde kampen

  Isco sendte Real Madrid i føringen mot Manchester City i mesterligaens åttedelsfinale, men to raske scoringer fra Gabriel Jesus og Kevin de Bruyne (straffe) gjorde at gjestene tar med seg et glimrende utgangspunkt før returkampen. Fem minutter før slutt gikk det fra vondt til verre for Real Madrid da kaptein Sergio Ramos ble utvist etter å ha taklet Jesus som bakerste mann.

  Ramos
  Foto: SERGIO PEREZ / Reuters
 • Trekker voldtektstiltale mot Sarr

  Tiltalen mot den tidligere Molde-spilleren Babacar Sarr er trukket etter en polititabbe. Det skriver VG onsdag kveld.

  Tidligere i februar ble Sarr tiltalt for en voldtekt i Oslo. Politiet har ikke underettet senegaleseren om at etterforskningen mot ham er gjenopptatt, etter å tidligere ha vært henlagt.

  Fristen for å gi beskjed om omgjøring er tre måneder og dette har politiet altså ikke gjort. Derfor besluttet statsadvokat Ingrid Vormeland Salte at tiltalen trekkes onsdag.

  Sarr ble frikjent for en sovevoldtekt i Molde i 2018, men påtalemyndigheten anket frifinnelsen. Ankesaken har blitt utsatt tre ganger fordi Sarr ikke har møtt i retten og 28-åringen er nå internajsonalt etterlyst.

  Eliteserien fotball 2017: Sandefjord-Molde (3-3)
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal