Verdensmester hedret av hjembygda – riksantikvaren truer med millionbot

Riksantikvaren krever at den gigantiske snømannen blir demontert. Før den smelter av seg selv.

Kubacki som snømann

MÅ FJERNES FØR DEN SMELTER: Denne hyllesten til bygdas store sønn Dawid Kubacki står på fredet grunn, og kommunen trues med millionbot

Foto: Zbigniew Kuczynski

Den polske skihopperen Dawid Kubacki fikk en spesiell gave fra sin hjembygd Szaflary etter at han hadde tatt gull og blitt verdensmester i Seefeld.

Kommunen, sammen med brannvesenet og elever fra lokale skoler, bygde en snømann som er 42 meter i diameter og sju meter høy.

Men nå truer riksantikvaren med millionbot hvis ikke snømannen blir fjernet.

– Snømannen må umiddelbart fjernes

Szaflary er en bygd med tre tusen innbyggere og ligger 16,8 kilometer fra Zakopane. Snømannen ble kalt for «den lille hopperen» og er lokalisert ved veien til Zakopane, som er polsk skihopp-mekka.

Kubacki

VERDENSMESTER: Dawid Kubacki tok gullet i den lille bakken i VM, og er stor helt i hjembygda i Polen

Foto: Matthias Schrader / AP

På et stort banner rundt snømannen stod det «Szaflary kommune gratulerer Dawid Kubacki».

Men riksantikvaren synes ikke det er noen god ide. Tvert imot.

– Snømannen må umiddelbart fjernes fordi terrenget den står på er fredet, sier riksantikvar Pawel Dziuban, som truer med bot på opp til én million kroner.

– Uforståelig

Grunnen er at på plassen rett foran kommunehuset hvor snømannen står sto tidligere et palass. Plassen skal utgraves snart.

– Vi må demontere snømannen for å unngå en gigantisk bot, sier Szaflarys ordfører Rafal Szkaradzinski. – Det er uforståelig for lokalsamfunnet, og en stor skuffelse særlig for barna. Kubacki er en stor helt her.

Uforståelig er det også at det snart er vår, og at snømannen uansett vil smelte i løpet av mars. Utgravingen skal ikke starte før i høst.

Like fullt krever riksantikvaren snømannen fjernet.

– Ellers kan det bli bot på opptil en million kroner, advarer riksantivaren.

Siste nytt

 • Kristoff-spurt gav etappeseier

  Alexander Kristoff viste gryende VM-form da han avsluttet best og vant åpningsetappen av sykkelrittet Tour of Slovakia onsdag.

  Åpningsdagen av det slovakiske rittet byr på ikke mindre enn to etapper. Den første på 138 kilometer med start og mål i Bardejov endte i massespurt, og der var Kristoff den klart sterkeste, og vant foran danske Michael Mørkøv.

  Senere onsdag skal det sykles en 7,4 kilometer lang individuell tempoetappe. Der bærer Kristoff naturlig nok ledertrøya etter seieren på åpningsetappen.

  Kristoff
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Bullen avsluttet norsk fiasko-VM

  Det norske brytehåpet Grace Bullen vant sin første kamp, men røk 2-11 for Anastasia Nichita fra Moldova i åttedelsfinalen, dermed er hun ute av mesterskapet.

  Bullens videre skjebne og mulig OL-plass var avhengig om den samme Nichita tok seg videre fra kvartfinalen. Hun tapte derimot klart for japanske Risako Kawai.

  Bullen i 57-kilosklassen var det siste gjenværende norske håpet i mesterskapet.

  De øvrige fem norske utøverne, fire menn og menn kvinner, røk alle ut etter bare én eller to kamper på matta. Dermed ble årets VM ingen stor suksess for Norges vedkommende. (NTB)

  Grace Bullen
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP
 • Zuccarello og Wild tapte på overtid

  Mats Zuccarello forlot Dallas Stars til fordel for en lukrativ kontrakt med Minnesota Wild. Tirsdag hadde han sin debut i Wild-drakten da gamleklubben vant 2-1. Justin Dowling ble matchvinner for Dallas Stars 3.35 minutter ut i overtiden.

  Mats Zuccarello
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal