Verdensmester hedret av hjembygda – riksantikvaren truer med millionbot

Riksantikvaren krever at den gigantiske snømannen blir demontert. Før den smelter av seg selv.

Kubacki som snømann

MÅ FJERNES FØR DEN SMELTER: Denne hyllesten til bygdas store sønn Dawid Kubacki står på fredet grunn, og kommunen trues med millionbot

Foto: Zbigniew Kuczynski

Den polske skihopperen Dawid Kubacki fikk en spesiell gave fra sin hjembygd Szaflary etter at han hadde tatt gull og blitt verdensmester i Seefeld.

Kommunen, sammen med brannvesenet og elever fra lokale skoler, bygde en snømann som er 42 meter i diameter og sju meter høy.

Men nå truer riksantikvaren med millionbot hvis ikke snømannen blir fjernet.

– Snømannen må umiddelbart fjernes

Szaflary er en bygd med tre tusen innbyggere og ligger 16,8 kilometer fra Zakopane. Snømannen ble kalt for «den lille hopperen» og er lokalisert ved veien til Zakopane, som er polsk skihopp-mekka.

Kubacki

VERDENSMESTER: Dawid Kubacki tok gullet i den lille bakken i VM, og er stor helt i hjembygda i Polen

Foto: Matthias Schrader / AP

På et stort banner rundt snømannen stod det «Szaflary kommune gratulerer Dawid Kubacki».

Men riksantikvaren synes ikke det er noen god ide. Tvert imot.

– Snømannen må umiddelbart fjernes fordi terrenget den står på er fredet, sier riksantikvar Pawel Dziuban, som truer med bot på opp til én million kroner.

– Uforståelig

Grunnen er at på plassen rett foran kommunehuset hvor snømannen står sto tidligere et palass. Plassen skal utgraves snart.

– Vi må demontere snømannen for å unngå en gigantisk bot, sier Szaflarys ordfører Rafal Szkaradzinski. – Det er uforståelig for lokalsamfunnet, og en stor skuffelse særlig for barna. Kubacki er en stor helt her.

Uforståelig er det også at det snart er vår, og at snømannen uansett vil smelte i løpet av mars. Utgravingen skal ikke starte før i høst.

Like fullt krever riksantikvaren snømannen fjernet.

– Ellers kan det bli bot på opptil en million kroner, advarer riksantivaren.

Siste nytt

 • Graham Hansen offisielt Barça-klar

  Slik NRK erfarte i forrige uke, drar Caroline Graham Hansen fra tyske Wolfsburg til Barcelona. Overgangen bekreftes overfor NRK mandag formiddag. 24-åringen kom til Wolfsburg fra Stabæk i 2014.

  Graham Hansen
  Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK
 • Zidane signaliserer Bale-exit

  Real Madrid-trener Zinédine Zidane går langt i å antyde at Gareth Bales tid i den spanske storklubben er over. Søndag avsluttet Real Madrid med 0-2-tap hjemme for Real Betis, der Bale ble sittende på benken.

  – Jeg har stolt mer på andre spillere de siste ukene, sa Zidane.

  La Liga Santander - Real Madrid v Real Betis
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Rankingrekord for Ruud

  Casper Ruud klatret til 63.-plass og karrierebeste på verdensrankingen i tennis mandag. I den stjernetunge Masters-turneringen i Roma sist uke vant 20-åringen 2.runde mot Nick Kyrgios og tapte etter en gjevn kamp mot Juan Martin del Potro som er ranket ni.

  Tennisproffen Casper Ruud
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal