Verdensmester hedret av hjembygda – riksantikvaren truer med millionbot

Riksantikvaren krever at den gigantiske snømannen blir demontert. Før den smelter av seg selv.

Kubacki som snømann

MÅ FJERNES FØR DEN SMELTER: Denne hyllesten til bygdas store sønn Dawid Kubacki står på fredet grunn, og kommunen trues med millionbot

Foto: Zbigniew Kuczynski

Den polske skihopperen Dawid Kubacki fikk en spesiell gave fra sin hjembygd Szaflary etter at han hadde tatt gull og blitt verdensmester i Seefeld.

Kommunen, sammen med brannvesenet og elever fra lokale skoler, bygde en snømann som er 42 meter i diameter og sju meter høy.

Men nå truer riksantikvaren med millionbot hvis ikke snømannen blir fjernet.

– Snømannen må umiddelbart fjernes

Szaflary er en bygd med tre tusen innbyggere og ligger 16,8 kilometer fra Zakopane. Snømannen ble kalt for «den lille hopperen» og er lokalisert ved veien til Zakopane, som er polsk skihopp-mekka.

Kubacki

VERDENSMESTER: Dawid Kubacki tok gullet i den lille bakken i VM, og er stor helt i hjembygda i Polen

Foto: Matthias Schrader / AP

På et stort banner rundt snømannen stod det «Szaflary kommune gratulerer Dawid Kubacki».

Men riksantikvaren synes ikke det er noen god ide. Tvert imot.

– Snømannen må umiddelbart fjernes fordi terrenget den står på er fredet, sier riksantikvar Pawel Dziuban, som truer med bot på opp til én million kroner.

– Uforståelig

Grunnen er at på plassen rett foran kommunehuset hvor snømannen står sto tidligere et palass. Plassen skal utgraves snart.

– Vi må demontere snømannen for å unngå en gigantisk bot, sier Szaflarys ordfører Rafal Szkaradzinski. – Det er uforståelig for lokalsamfunnet, og en stor skuffelse særlig for barna. Kubacki er en stor helt her.

Uforståelig er det også at det snart er vår, og at snømannen uansett vil smelte i løpet av mars. Utgravingen skal ikke starte før i høst.

Like fullt krever riksantikvaren snømannen fjernet.

– Ellers kan det bli bot på opptil en million kroner, advarer riksantivaren.

Siste nytt

 • Fall spolerte karrierebeste for Lie

  Kajsa Vickhoff Lie (21) var på vei mot en sterk plassering før hun falt i lørdagens utforrenn i Lake Louise i Canada.

  21-åringen startet som nummer 21 i lørdagens konkurranse, og var i ledelsen på sine tre første passeringer. Lie tapte noe tid nedover i bakken, men var likevel på vei mot en god plassering.

  Men mot slutten gikk det galt. Vie falt etter et hopp og ropte ut i frustrasjon over at et sterkt løp gikk i vasken.

  Nicole Schmidhofer fra Østerrike vant lørdagens renn. Hun var 13 hundredeler foran amerikanske Mikaela Shiffrin på plassen bak. Francesca Marsaglia fra Italia ble nummer tre.

  Andorra Alpine Skiing World Cup Finals
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Magnus Carlsen reddet remis

  Magnus Carlsen var ille ute, men klarte remis mot Levon Aronian i det andre langsjakkpartiet i kampen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London. Dermed leder han duellen mot Aronian 9-3 etter de to innledende partiene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • To til fyllearresten

  To supportere ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelse tidligere i kveld, er satt i fyllearresten. Personene er svært beruset, og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, ifølge jourhavende jurist Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal