Hopp til innhold

Vektløfteren Ine (32) frykter tunge løft etter traumatisk ulykke

Ine Andersson (32) har lenge hatt mentale utfordringer knyttet til sporten hun elsker. Treneren mener hun kan bli verdens beste, men da må hun kvitte seg med frykten som har bodd i henne de siste fire årene.

Ine Andersson

REDSEL: Ine Andersson har slitt mentalt under konkurranse de siste årene.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Vektløfteren er fortsatt preget av hendelsen som skjedde i 2017.

Vi skrur tiden tilbake fire år og Ine Andersson befinner seg på et lokalt treningssenter der hun bor i Dubai. Hun er i ferd med å runde av en tung økt da alt går galt. 32-åringen terper på øvelsen rykk og skal løfte sin siste repetisjon for dagen.

Så mister hun kontrollen.

Andersson løfter så tungt at hun nesten besvimer. Vektløfteren faller bakover og får stanga i hodet.

– Det var veldig skummelt. Den skumle opplevelsen har satt seg i kroppen, så det har ført til at jeg får en angstfølelse når jeg går mot en vekt man føler er tung, sier Andersson til NRK.

– En redsel

Ulykken har plaget henne lenge.

– Da tenkte jeg ikke noe over det, men det har satt seg i etterkant. Siden jeg ikke tok tak i det med det samme har det bygd seg opp en frykt for at det skal skje igjen, sier Andersson.

Hun mener hendelsen har gjort rykkøvelsen mer utfordrende og at det er det mentale som har begrenset henne de siste årene, ikke det fysiske.

– Det er litt vanskelig å forklare, men man kan sammenligne det litt med høydeskrekk eller slangefobi – rett og slett en redsel for å ta de tunge løftene. Selv om jeg vet inni meg at jeg kan og burde, så er det en slags angst som stopper meg, sier Andersson.

Ine Andersson

JUBLER: Ine Andersson er tydelig fornøyd etter et løft under europamesterskapet tidligere i år.

Foto: Nat Arem

Vektløfteren mener at redselen kommer både i trening og konkurranse. Frykten for tunge løft har rett og slett gjort at hun ikke har klart å prestere på sitt beste, ifølge hun selv.

Nå har Andersson gått aktivt inn for å få kontroll på angsten.

– Det har vært en utfordring i flere år og nå har jeg begynt å ta tak i det. Så håper jeg å se litt resultater av det nå, men aller mest i årene fremover.

– Hvordan blir man kvitt angsten?

– Det er å ta små skritt av gangen og ikke tenke at jeg burde løfte så mye nå. Jeg er sterk nok til det, men jeg bør heller ta det steg for steg. I stedet for å prøve på de store stegene, så bør jeg sette meg ned, puste rolig, få pulsen og angstnivået litt ned, og prøve igjen, forklarer hun.

Ine Andersson

SLITT: Ine Andersson er åpen om angsten hun har kjent på i et intervju med NRK.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Kan bli verdens beste

Andersson er opprinnelig fra Ski i Viken, men valgte å flytte til Naustdal i Sunnfjord i 2020. Da hadde hun bodd en periode i Dubai. Etter hjemkomsten har det bare gått en vei.

Ski-jenta imponerte stort under EM i Moskva i år og tok medalje i støt – hvor hun til slutt endte på tredjeplass. Hennes trener, Zygmunt Smalcerz, har trent 32-åringen de siste årene og mener eleven har hatt en enorm utvikling.

– Hvis jeg ser på hva hun gjorde da jeg kom og det hun gjør nå, er hun en helt ny vektløfter, sier Smalcerz til NRK.

Den polske treneren legger likevel til at det gjenstår en del før Andersson kan være med og kjempe helt i toppen. Én ting må nemlig bort før hun kan bli en av verdens beste.

– Hvis det er mulig å komme over denne angsten, vil hun være i verdenstoppen. Hun er god i rykk, men klarer ikke å få det ut, forteller Smalcerz.

Vi har snakket med flere om hva vi kan gjøre, men vi trenger tid. Det har pågått i så mange år, så vi kan ikke fikse det umiddelbart. Vi er nødt til å være veldig tålmodige og følge utviklingen sakte, sier den polske treneren.

Andersson klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Tokyo denne sommeren. Nye muligheter venter i april neste år, da står et nytt EM for tur.

Siste nytt

 • Rankinghopp for Ruud

  Casper Ruud går opp to hakk på verdensrankingen i tennis og er rangert som verdens 8. beste spiller kort tid før sesongens store mål.

  Ruud måtte gi tapt for verdensener Novak Djokovic i semifinalen i Masters-turneringen i Roma i helgen. Djokovic blir værende på toppen av mandagens ferske ranking. Bak ham følger Daniil Medvedev og Alexander Zverev.

  Ruud har 7.-plass som sin høyeste plassering på rankingen. Nordmannen har vært blant de ti beste spillerne i verden siden september i fjor. (NTB)

  ATP Masters 1000 - Italian Open
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Moldes Brynhildsen ute i to måneder

  Molde-angriper Ola Brynhildsen må være på sidelinjen i omkring to måneder, opplyser lagets trener Erling Moe til VG.

  23 år gamle Brynhildsen måtte forlate banen i 3-0-seieren over Odd etter 78 minutter. Etter et skuddforsøk tok han seg til lysken og signaliserte at han måtte bytte.

  Fra før har Molde Eirik Ulland Andersen på skadelisten. Han røk korsbåndet i kneet i cupfinalen og mister resten av sesongen. Kristoffer Haraldseid, Sheriff Sinyan, Etzaz Hussain og Martin Ellingsen er andre spillere som også er utilgjengelig for de blåkledde. Spiss David Datro Fofana har vært ute lenge, men er med Molde-troppen til kampen mot Aalesund, meldte Romsdals Budstikke søndag kveld.

  Molde møter Aalesund på bortebane mandag kveld. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: FK Haugesund-Molde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Russlands tennisess Medvedev om Ukraina-krigen: – Veldig rystende

  Den russiske verdenstoeren Daniil Medvedev sier han har fulgt krigen i Ukraina tett den siste tiden. Han er forferdet over det som utspiller seg i nabolandet.

  26-åringen svarte søndag på spørsmål fra pressen foran grusturneringen i Genève. Der skal han i dyst etter fem ukers fravær fra ATP-touren. Russeren ble i starten av mai operert for brokk, og i mellomtiden har Medvedev fulgt nyheter fra Ukraina-krigen tett.

  – Jeg hadde litt tid til å følge med på hva som skjer, ja. Det er veldig rystende.

  Tidligere har Medvedev sagt at han er «kun for fred». Uttalelsen kom kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

  Russiske tennisspillere er ikke utestengt fra å konkurrere på ATP- eller WTA-touren, men det har Wimbledon-arrangørene valgt å se bort ifra. Nylig besluttet de å forby russisk og hviterussisk deltakelse i årets turnering.

  Medvedev satser fortsatt på at det vil komme en helomvending, slik at han kan konkurrere i Wimbledon. Grand Slam-turneringen starter 27. juni og varer over to uker.

  – Jeg håper denne avgjørelsen ikke er fastsatt for godt. Hvis jeg får spille, så kommer jeg til å gjøre det. Jeg elsker Wimbledon. (NTB)

  Daniil Medvedev
  Foto: Wilfredo Lee / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste