Hopp til innhold

Vektløfteren Ine (32) frykter tunge løft etter traumatisk ulykke

Ine Andersson (32) har lenge hatt mentale utfordringer knyttet til sporten hun elsker. Treneren mener hun kan bli verdens beste, men da må hun kvitte seg med frykten som har bodd i henne de siste fire årene.

Ine Andersson

REDSEL: Ine Andersson har slitt mentalt under konkurranse de siste årene.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Vektløfteren er fortsatt preget av hendelsen som skjedde i 2017.

Vi skrur tiden tilbake fire år og Ine Andersson befinner seg på et lokalt treningssenter der hun bor i Dubai. Hun er i ferd med å runde av en tung økt da alt går galt. 32-åringen terper på øvelsen rykk og skal løfte sin siste repetisjon for dagen.

Så mister hun kontrollen.

Andersson løfter så tungt at hun nesten besvimer. Vektløfteren faller bakover og får stanga i hodet.

– Det var veldig skummelt. Den skumle opplevelsen har satt seg i kroppen, så det har ført til at jeg får en angstfølelse når jeg går mot en vekt man føler er tung, sier Andersson til NRK.

– En redsel

Ulykken har plaget henne lenge.

– Da tenkte jeg ikke noe over det, men det har satt seg i etterkant. Siden jeg ikke tok tak i det med det samme har det bygd seg opp en frykt for at det skal skje igjen, sier Andersson.

Hun mener hendelsen har gjort rykkøvelsen mer utfordrende og at det er det mentale som har begrenset henne de siste årene, ikke det fysiske.

– Det er litt vanskelig å forklare, men man kan sammenligne det litt med høydeskrekk eller slangefobi – rett og slett en redsel for å ta de tunge løftene. Selv om jeg vet inni meg at jeg kan og burde, så er det en slags angst som stopper meg, sier Andersson.

Ine Andersson

JUBLER: Ine Andersson er tydelig fornøyd etter et løft under europamesterskapet tidligere i år.

Foto: Nat Arem

Vektløfteren mener at redselen kommer både i trening og konkurranse. Frykten for tunge løft har rett og slett gjort at hun ikke har klart å prestere på sitt beste, ifølge hun selv.

Nå har Andersson gått aktivt inn for å få kontroll på angsten.

– Det har vært en utfordring i flere år og nå har jeg begynt å ta tak i det. Så håper jeg å se litt resultater av det nå, men aller mest i årene fremover.

– Hvordan blir man kvitt angsten?

– Det er å ta små skritt av gangen og ikke tenke at jeg burde løfte så mye nå. Jeg er sterk nok til det, men jeg bør heller ta det steg for steg. I stedet for å prøve på de store stegene, så bør jeg sette meg ned, puste rolig, få pulsen og angstnivået litt ned, og prøve igjen, forklarer hun.

Ine Andersson

SLITT: Ine Andersson er åpen om angsten hun har kjent på i et intervju med NRK.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Kan bli verdens beste

Andersson er opprinnelig fra Ski i Viken, men valgte å flytte til Naustdal i Sunnfjord i 2020. Da hadde hun bodd en periode i Dubai. Etter hjemkomsten har det bare gått en vei.

Ski-jenta imponerte stort under EM i Moskva i år og tok medalje i støt – hvor hun til slutt endte på tredjeplass. Hennes trener, Zygmunt Smalcerz, har trent 32-åringen de siste årene og mener eleven har hatt en enorm utvikling.

– Hvis jeg ser på hva hun gjorde da jeg kom og det hun gjør nå, er hun en helt ny vektløfter, sier Smalcerz til NRK.

Den polske treneren legger likevel til at det gjenstår en del før Andersson kan være med og kjempe helt i toppen. Én ting må nemlig bort før hun kan bli en av verdens beste.

– Hvis det er mulig å komme over denne angsten, vil hun være i verdenstoppen. Hun er god i rykk, men klarer ikke å få det ut, forteller Smalcerz.

Vi har snakket med flere om hva vi kan gjøre, men vi trenger tid. Det har pågått i så mange år, så vi kan ikke fikse det umiddelbart. Vi er nødt til å være veldig tålmodige og følge utviklingen sakte, sier den polske treneren.

Andersson klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Tokyo denne sommeren. Nye muligheter venter i april neste år, da står et nytt EM for tur.

Siste nytt

 • Brann med full kontroll mot Vålerenga i Spania

  Brann hadde få problemer mot Vålerenga i en treningskamp i Marbella tirsdag. Eirik Hornelands lag vant overbevisende 3-0 mot de kongeblå.

  Brann og Vålerenga avsluttet sine respektive treningsleirer på den spanske solkysten med en treningskamp tirsdag.

  Joachim Soltvedt scoret to mål og Magnus Warming scoret ett mål for rødtrøyene.

  t0-xkePEsP0
  Foto: NTB
 • Simen Hegstad Krüger står over rennhelgen i Lahti

  Det opplyser Norges Skiforbund i en uttalelse tirsdag.

  – Simen ble forkjølet i etterkant av forrige World Cup og er fortsatt ikke klar for konkurranse, sier landslagslege Ove Feragen.

  Martin Kirkeberg Mørk (Drammens Ballklubb og Equinor rekruttlandslag) kommer inn i troppen.

  GgmAIqIkeuo
  Foto: NTB
 • Nytt poengtrekk for Reading

  Den engelske fotballklubben Reading ble tirsdag sanksjonert med to poengs trekk for å ha vært for sen med skattebetalinger over lengre tid.

  Reading, som spiller på nivå tre i engelsk fotball, har tidligere i sesongen blitt trukket fire poeng for ikke å ha nok midler til å dekke lønnskostnadene.

  Tirsdag opplyser klubben på X at ytterligere to poeng forsvinner. Poengtrekket til gjøre at Reading bare har tre poeng til nedrykksstreken i League One.

  Den engelske fotballigaen (EFL) har uttalt at klubbeier Dai Yongge ikke har vist nok vilje til å få økonomien i klubben på rett kjøl. De har også oppmuntret kineseren til å selge klubben, noe han ifølge tirsdagens melding fra klubben skal være i gang med.

  I tillegg til poengtrekket har Dai fått en bot på om lag 133.000 kroner. Den regningen må betales innen 21 dager for ikke å risikere ytterligere straff.

  (NTB)

  2nOnOhcRJbo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal