Hopp til innhold

Vektløfteren Ine (32) frykter tunge løft etter traumatisk ulykke

Ine Andersson (32) har lenge hatt mentale utfordringer knyttet til sporten hun elsker. Treneren mener hun kan bli verdens beste, men da må hun kvitte seg med frykten som har bodd i henne de siste fire årene.

Ine Andersson

REDSEL: Ine Andersson har slitt mentalt under konkurranse de siste årene.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Vektløfteren er fortsatt preget av hendelsen som skjedde i 2017.

Vi skrur tiden tilbake fire år og Ine Andersson befinner seg på et lokalt treningssenter der hun bor i Dubai. Hun er i ferd med å runde av en tung økt da alt går galt. 32-åringen terper på øvelsen rykk og skal løfte sin siste repetisjon for dagen.

Så mister hun kontrollen.

Andersson løfter så tungt at hun nesten besvimer. Vektløfteren faller bakover og får stanga i hodet.

– Det var veldig skummelt. Den skumle opplevelsen har satt seg i kroppen, så det har ført til at jeg får en angstfølelse når jeg går mot en vekt man føler er tung, sier Andersson til NRK.

– En redsel

Ulykken har plaget henne lenge.

– Da tenkte jeg ikke noe over det, men det har satt seg i etterkant. Siden jeg ikke tok tak i det med det samme har det bygd seg opp en frykt for at det skal skje igjen, sier Andersson.

Hun mener hendelsen har gjort rykkøvelsen mer utfordrende og at det er det mentale som har begrenset henne de siste årene, ikke det fysiske.

– Det er litt vanskelig å forklare, men man kan sammenligne det litt med høydeskrekk eller slangefobi – rett og slett en redsel for å ta de tunge løftene. Selv om jeg vet inni meg at jeg kan og burde, så er det en slags angst som stopper meg, sier Andersson.

Ine Andersson

JUBLER: Ine Andersson er tydelig fornøyd etter et løft under europamesterskapet tidligere i år.

Foto: Nat Arem

Vektløfteren mener at redselen kommer både i trening og konkurranse. Frykten for tunge løft har rett og slett gjort at hun ikke har klart å prestere på sitt beste, ifølge hun selv.

Nå har Andersson gått aktivt inn for å få kontroll på angsten.

– Det har vært en utfordring i flere år og nå har jeg begynt å ta tak i det. Så håper jeg å se litt resultater av det nå, men aller mest i årene fremover.

– Hvordan blir man kvitt angsten?

– Det er å ta små skritt av gangen og ikke tenke at jeg burde løfte så mye nå. Jeg er sterk nok til det, men jeg bør heller ta det steg for steg. I stedet for å prøve på de store stegene, så bør jeg sette meg ned, puste rolig, få pulsen og angstnivået litt ned, og prøve igjen, forklarer hun.

Ine Andersson

SLITT: Ine Andersson er åpen om angsten hun har kjent på i et intervju med NRK.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Kan bli verdens beste

Andersson er opprinnelig fra Ski i Viken, men valgte å flytte til Naustdal i Sunnfjord i 2020. Da hadde hun bodd en periode i Dubai. Etter hjemkomsten har det bare gått en vei.

Ski-jenta imponerte stort under EM i Moskva i år og tok medalje i støt – hvor hun til slutt endte på tredjeplass. Hennes trener, Zygmunt Smalcerz, har trent 32-åringen de siste årene og mener eleven har hatt en enorm utvikling.

– Hvis jeg ser på hva hun gjorde da jeg kom og det hun gjør nå, er hun en helt ny vektløfter, sier Smalcerz til NRK.

Den polske treneren legger likevel til at det gjenstår en del før Andersson kan være med og kjempe helt i toppen. Én ting må nemlig bort før hun kan bli en av verdens beste.

– Hvis det er mulig å komme over denne angsten, vil hun være i verdenstoppen. Hun er god i rykk, men klarer ikke å få det ut, forteller Smalcerz.

Vi har snakket med flere om hva vi kan gjøre, men vi trenger tid. Det har pågått i så mange år, så vi kan ikke fikse det umiddelbart. Vi er nødt til å være veldig tålmodige og følge utviklingen sakte, sier den polske treneren.

Andersson klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Tokyo denne sommeren. Nye muligheter venter i april neste år, da står et nytt EM for tur.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal