Hopp til innhold

Vektløfteren Ine (32) frykter tunge løft etter traumatisk ulykke

Ine Andersson (32) har lenge hatt mentale utfordringer knyttet til sporten hun elsker. Treneren mener hun kan bli verdens beste, men da må hun kvitte seg med frykten som har bodd i henne de siste fire årene.

Ine Andersson

REDSEL: Ine Andersson har slitt mentalt under konkurranse de siste årene.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Vektløfteren er fortsatt preget av hendelsen som skjedde i 2017.

Vi skrur tiden tilbake fire år og Ine Andersson befinner seg på et lokalt treningssenter der hun bor i Dubai. Hun er i ferd med å runde av en tung økt da alt går galt. 32-åringen terper på øvelsen rykk og skal løfte sin siste repetisjon for dagen.

Så mister hun kontrollen.

Andersson løfter så tungt at hun nesten besvimer. Vektløfteren faller bakover og får stanga i hodet.

– Det var veldig skummelt. Den skumle opplevelsen har satt seg i kroppen, så det har ført til at jeg får en angstfølelse når jeg går mot en vekt man føler er tung, sier Andersson til NRK.

– En redsel

Ulykken har plaget henne lenge.

– Da tenkte jeg ikke noe over det, men det har satt seg i etterkant. Siden jeg ikke tok tak i det med det samme har det bygd seg opp en frykt for at det skal skje igjen, sier Andersson.

Hun mener hendelsen har gjort rykkøvelsen mer utfordrende og at det er det mentale som har begrenset henne de siste årene, ikke det fysiske.

– Det er litt vanskelig å forklare, men man kan sammenligne det litt med høydeskrekk eller slangefobi – rett og slett en redsel for å ta de tunge løftene. Selv om jeg vet inni meg at jeg kan og burde, så er det en slags angst som stopper meg, sier Andersson.

Ine Andersson

JUBLER: Ine Andersson er tydelig fornøyd etter et løft under europamesterskapet tidligere i år.

Foto: Nat Arem

Vektløfteren mener at redselen kommer både i trening og konkurranse. Frykten for tunge løft har rett og slett gjort at hun ikke har klart å prestere på sitt beste, ifølge hun selv.

Nå har Andersson gått aktivt inn for å få kontroll på angsten.

– Det har vært en utfordring i flere år og nå har jeg begynt å ta tak i det. Så håper jeg å se litt resultater av det nå, men aller mest i årene fremover.

– Hvordan blir man kvitt angsten?

– Det er å ta små skritt av gangen og ikke tenke at jeg burde løfte så mye nå. Jeg er sterk nok til det, men jeg bør heller ta det steg for steg. I stedet for å prøve på de store stegene, så bør jeg sette meg ned, puste rolig, få pulsen og angstnivået litt ned, og prøve igjen, forklarer hun.

Ine Andersson

SLITT: Ine Andersson er åpen om angsten hun har kjent på i et intervju med NRK.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Kan bli verdens beste

Andersson er opprinnelig fra Ski i Viken, men valgte å flytte til Naustdal i Sunnfjord i 2020. Da hadde hun bodd en periode i Dubai. Etter hjemkomsten har det bare gått en vei.

Ski-jenta imponerte stort under EM i Moskva i år og tok medalje i støt – hvor hun til slutt endte på tredjeplass. Hennes trener, Zygmunt Smalcerz, har trent 32-åringen de siste årene og mener eleven har hatt en enorm utvikling.

– Hvis jeg ser på hva hun gjorde da jeg kom og det hun gjør nå, er hun en helt ny vektløfter, sier Smalcerz til NRK.

Den polske treneren legger likevel til at det gjenstår en del før Andersson kan være med og kjempe helt i toppen. Én ting må nemlig bort før hun kan bli en av verdens beste.

– Hvis det er mulig å komme over denne angsten, vil hun være i verdenstoppen. Hun er god i rykk, men klarer ikke å få det ut, forteller Smalcerz.

Vi har snakket med flere om hva vi kan gjøre, men vi trenger tid. Det har pågått i så mange år, så vi kan ikke fikse det umiddelbart. Vi er nødt til å være veldig tålmodige og følge utviklingen sakte, sier den polske treneren.

Andersson klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Tokyo denne sommeren. Nye muligheter venter i april neste år, da står et nytt EM for tur.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal