Hopp til innhold

Varsler strengere EM-krav: – Må vise at de har noe der å gjøre

LONDON/OSLO (NRK): Friidrettsforbundet vil ha økt fokus på vinnerkultur, og derfor blir det vanskeligere å få delta i mesterskap for Norge. – Smart, synes Karoline Bjerkeli Grøvdal.

STILLER KRAV: Toppidrettssjef Håvard Tjørhom.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I de siste europamesterskapene har Norge stilt med rekordstore tropper, men få av utøverne har prestert opp mot personlig rekord eller tatt seg videre fra forsøksheatene.

Norges Friidrettsforbund ønsker en spissing og økte krav, og er allerede i gang med denne prosessen. Før VM i London takket de nei til invitasjoner som kunne gitt to utøvere England-tur selv om de ikke hadde greid VM-kravet.

Til neste års EM er det ikke sikkert at det holder å ha tatt EM-kravet for å få være med i den norske troppen.

Tøffe krav

– Vi har lagt oss på en litt strengere linje. Uttak er alltid noe vi må sette oss ned for å se på, men hvis man ser kravene er en utfordring, er man som regel ganske langt bak. Det handler om å få prentet inn at det ikke bare er kravet som er målet, sier toppidrettssjef Håvard Tjørhom til NRK.

– Betyr det at vi kan vente et strengere uttak før neste EM?

– Vi håper å legges listen litt høyere. Jeg sier ikke at noen har jobbet dårlig, men vi må se forbi kravene. Alder kommer også inn i betraktningen. I løpsøvelsene må kravene vært et minimum. Det ser man her. Man må nok prestere jevnt rundt kravet og ikke bare «touche» innom.

Friidretts VM i London

I VM: Amalie Iuel og Karsten Warholm under en pressekonferanse før friidretts-VM i London.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Toppidrettssjefen understreker at unge utøvere kan bli tatt ut til mesterskap dersom man ser at det vil være en nyttig erfaring for den enkelte.

– Det kan være veldig verdifull erfaring for de unge. Jeg tror de som var med nå reiser herfra med en god følelse. Dette ga mersmak, sier Tjørhom.

Støtter tøffe krav

Skadde Henrik Ingebrigtsen mener en spisset mesterskapstropp vil gi en annen mentalitet innad, og bidra til å øke vinnerkulturen.

– Det er litt farlig å ha med for mange som allerede har prestert og er bare glade for å få være med. Jeg sier ikke at de som ikke kom med var blant de, men det handler om at man vil ha folk som strekker seg og overpresterer i mesterskap. Det går på vinnerkultur, og da må det stilles strenge krav til de som skal få være med, sier Ingebrigtsen.

Også Karoline Bjerkeli Grøvdal støtter Tjørhoms tanker.

– Det er smart av ham å si det. Det viser at han satser på toppidrett og toppen, og spisser det mot å få medaljer i mesterskap fremover. Jeg støtter det at du skal ha noe der å gjøre og ikke bare være med for å være med, sier hun.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal