NRK Meny
Normal

Varsler strengere EM-krav: – Må vise at de har noe der å gjøre

LONDON/OSLO (NRK): Friidrettsforbundet vil ha økt fokus på vinnerkultur, og derfor blir det vanskeligere å få delta i mesterskap for Norge. – Smart, synes Karoline Bjerkeli Grøvdal.

STILLER KRAV: Toppidrettssjef Håvard Tjørhom.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I de siste europamesterskapene har Norge stilt med rekordstore tropper, men få av utøverne har prestert opp mot personlig rekord eller tatt seg videre fra forsøksheatene.

Norges Friidrettsforbund ønsker en spissing og økte krav, og er allerede i gang med denne prosessen. Før VM i London takket de nei til invitasjoner som kunne gitt to utøvere England-tur selv om de ikke hadde greid VM-kravet.

Til neste års EM er det ikke sikkert at det holder å ha tatt EM-kravet for å få være med i den norske troppen.

Tøffe krav

– Vi har lagt oss på en litt strengere linje. Uttak er alltid noe vi må sette oss ned for å se på, men hvis man ser kravene er en utfordring, er man som regel ganske langt bak. Det handler om å få prentet inn at det ikke bare er kravet som er målet, sier toppidrettssjef Håvard Tjørhom til NRK.

– Betyr det at vi kan vente et strengere uttak før neste EM?

– Vi håper å legges listen litt høyere. Jeg sier ikke at noen har jobbet dårlig, men vi må se forbi kravene. Alder kommer også inn i betraktningen. I løpsøvelsene må kravene vært et minimum. Det ser man her. Man må nok prestere jevnt rundt kravet og ikke bare «touche» innom.

Friidretts VM i London

I VM: Amalie Iuel og Karsten Warholm under en pressekonferanse før friidretts-VM i London.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Toppidrettssjefen understreker at unge utøvere kan bli tatt ut til mesterskap dersom man ser at det vil være en nyttig erfaring for den enkelte.

– Det kan være veldig verdifull erfaring for de unge. Jeg tror de som var med nå reiser herfra med en god følelse. Dette ga mersmak, sier Tjørhom.

Støtter tøffe krav

Skadde Henrik Ingebrigtsen mener en spisset mesterskapstropp vil gi en annen mentalitet innad, og bidra til å øke vinnerkulturen.

– Det er litt farlig å ha med for mange som allerede har prestert og er bare glade for å få være med. Jeg sier ikke at de som ikke kom med var blant de, men det handler om at man vil ha folk som strekker seg og overpresterer i mesterskap. Det går på vinnerkultur, og da må det stilles strenge krav til de som skal få være med, sier Ingebrigtsen.

Også Karoline Bjerkeli Grøvdal støtter Tjørhoms tanker.

– Det er smart av ham å si det. Det viser at han satser på toppidrett og toppen, og spisser det mot å få medaljer i mesterskap fremover. Jeg støtter det at du skal ha noe der å gjøre og ikke bare være med for å være med, sier hun.

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport