Hopp til innhold

Var sønderknust etter langdistansen – fikk revansje med sin første individuelle VM-medalje

SPYDEBERG/OSLO (NRK): Magne Dæhli tok sin første individuelle VM-medalje da Olav Lundanes vant sitt tiende VM-gull på mellomdistansen.

Magne Dæhli

Magne Dæhli tok nølende på seg en hatt han fikk fra en av supporterne etter å ha tatt VM-bronse på hjemmebane. Medaljen kom etter en enorm avslutning på løpet.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Magne Dæhli vant sekundstriden mot svenske Emil Svensk i kampen om VM-bronsen, og med en sterk avslutning var Dæhli ett sekund foran Svensk i mål.

– Nå er jeg bare superhappy. Dette har vært et mål lenge. VM på hjemmebane er noe man har lyst til å oppleve, og det er utrolig deilig at jeg endelig fikk medaljen jeg har jobbet så lenge for, sier Dæhli til NRK etter løpet.

Etter et trøblete langdistanseløp onsdag, hvor Dæhli mistet en linse, slet med å finne kartet og hadde problemer med kneet, endte en sønderknust Dæhli til slutt på 5. plass.

SKUFFET: Dæhli var svært skuffet etter 5.-plassen onsdag.

Dermed var det en revansjelysten Dæhli som stilte til start på mellomdistansen.

–Jeg var utrolig skuffet etter langdistansen. Det har vært tøft å mobilisere til i dag, og jeg er bare utrolig glad for at jeg klarte å ta en medalje, forteller en rørt Dæhli.

– Kvitt forbannelsen

Dæhli har avgjort flere VM-stafetter for Norge, men han hadde aldri vunnet en individuell VM-medalje til tross en rekke topp-seks-plasseringer.

– Han er kvitt forbannelsen, sier NRKs ekspert Kjetil Bjørlo om Magne Dæhlis medalje.

Landslagstrener Birgitte Husebye lar seg imponere av 32-åringen.

– Han var skuffet etter langdistansen, men han klarer å snu det. Han måtte bare tro på ferdighetene side, og han viser at han får medaljen på mellomdistansen som fortjent, sier Huseby til NRK etter løpet.

Vant sitt tiende VM-gull

Men ingen kunne hamle opp med Olav Lundanes som vant sitt tiende VM-gull.

VM-GULL: Olav Lundanes vant sitt tiende VM-gull på mellomdistansen.

– Skogens konge. Han tar det igjen!, kommenterte Arild Andersen.

31-åringen vant 29 sekunder foran landsmann Dæhli og elleve sekunder foran svenske Gustav Bergman som tok sølvet.

– Det er helt ubeskrivelig. Det har vært mange tanker de siste 49 timene, og jeg er utrolig stolt over at jeg har snudd hodet. Jeg synes jeg gjorde et veldig godt løp, sier Lundanes, som tok gull på langdistansen i VM onsdag.

Bergman var sju sekunder foran Lundanes ved siste besøk på arenaen i Spydeberg, men svensken bommet litt på siste post.

Lundanes kunne likevel ikke juble før Lucas Basset var i mål, men franskmannen var sjanseløs både mot ledertiden og mot Dæhlis tredjeplass. Dermed ble det to norske medaljer også på den andre individuelle distansen i VM.

Siste nytt

  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP
  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • Nytt angrep på Wada i kinesisk dopingsak: – Hvor lenge må vi se dem danse rundt sannheten?

    Det har stormet rundt Verdens antidopingbyrå (Wada) siden det for snart tre uker siden ble kjent at 23 svømmere fra Kina hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i tester avgitt før Tokyo-OL i 2021. Saken stoppet dem ikke fra å konkurrere.

    Spesielt USAs antidopingbyrå (Usada) har vært kritiske til Wada. Onsdag gikk de til nok et angrep.

    – Det er dypt urovekkende at Wada står fast ved halvsannheter og oppfatninger som passer dem etter å ha mislyktes med å følge sine egne regler. Alle som verdsetter rettferdig konkurranse, er fortsatt utilfredse med svarene Wada har gitt, skriver det amerikanske antidopingbyrået i en uttalelse på hele 16 sider.

    – Hvor lenge må vi se dem (Wada) danse rundt sannheten og unngå ansvar? står det videre.

    Kinesiske antidopingmyndigheter frikjente svømmerne fordi de mente testene var utsatt for såkalt kontaminering. Forklaringen er at de fikk i seg det forbudte stoffet i mat under et stevne.

    Wada godkjente Kinas vurdering og gikk aldri ut offentlig med saken. Usada-sjefen Travis Tygart har anklaget byrået for å dekke over for kineserne.

    I et forsøk på å belyse fakta i saken har Wada lagt ut et såkalt FAQ-dokument (svar på ofte stilte spørsmål). Innholdet blir hardt kritisert av Usada.

    En talsperson fra Wada sier at antidopingbyrået står fast ved at «alle forskrifter er blitt fulgt i undersøkelsen av saken». (NTB)

    Kina
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal