NRK Meny
Normal

Møkkete VM-snø gir smøreproblemer for skiskytterne

NOVE MESTO (NRK.no): – VM-byen Nove Mesto er blant de verste med tanke på snøkvaliteten, sier utviklingssjefen for det norske smøreteamet, Svein Ivar Moen.

Tarjei Bø

De norske skiskytterne tester nå mellom 15 og 20 skipar hver i VM-løypene i den tsjekkiske VM-byen Nove Mesto. Her er Tarjei Bø på trening tirsdag.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Snøen er møkkete og svært forurenset. Det er svart av møkk under skiene når løperne har gått, sier Moen til NRK.no.

Den siste måneden har det norske smøreteamet tilbrakt mye tid i den tsjekkiske VM-byen Nove Mesto. De har blant annet måttet endre strukturen på flere skipar for få sikre Bjørndalen og co best mulig glid på det våte VM-føret.

Gummistøvler

– Det trått og tungt å gå. Litt som å gå når det er 20 minusgrader i Norge, sier Moen.

Forskjellen er at det i den tsjekkiske VM-byen nesten er varmegrader.

Tirsdag formiddag lavet det våt snø ned over skistadion og det lå sørpe utenfor løypene. Gummistøvler var best egnet fottøy.

«Sugeføre»

NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold var ute i løypene.

– Det er veldig våt snø, noe som gir et trått føre.

– Det er skikkelig "sugeføre", sier Hanevold og utdyper:

– Det kan sammenlignes med å ha vann mellom to glassplater, da sitter de nesten sammen. Noe av det samme skjer under skiene på dette føret.

20 skipar

De norske skiskytterne tester nå mellom 15 og 20 par ski hver i VM-byen. Før mesterskapet starter på fredag skal de stå igjen med 12 gode par.

– Vi har det beste smøreteamet og de beste forutsetningene for gode ski, sier Tarjei Bø, som liker seg i dårlig vær.

Frem mot torsdagens mix-stafett er det meldt kaldere. Det betyr noe bedre forhold for løperne.

– Vi må bare ta det været som kommer. Det er uansett smørerne som har de største utfordringene med været, sier mesterskapsdebutant Henrik L'Abée-Lund.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal