Hopp til innhold

Møkkete VM-snø gir smøreproblemer for skiskytterne

NOVE MESTO (NRK.no): – VM-byen Nove Mesto er blant de verste med tanke på snøkvaliteten, sier utviklingssjefen for det norske smøreteamet, Svein Ivar Moen.

Tarjei Bø

De norske skiskytterne tester nå mellom 15 og 20 skipar hver i VM-løypene i den tsjekkiske VM-byen Nove Mesto. Her er Tarjei Bø på trening tirsdag.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Snøen er møkkete og svært forurenset. Det er svart av møkk under skiene når løperne har gått, sier Moen til NRK.no.

Den siste måneden har det norske smøreteamet tilbrakt mye tid i den tsjekkiske VM-byen Nove Mesto. De har blant annet måttet endre strukturen på flere skipar for få sikre Bjørndalen og co best mulig glid på det våte VM-føret.

Gummistøvler

– Det trått og tungt å gå. Litt som å gå når det er 20 minusgrader i Norge, sier Moen.

Forskjellen er at det i den tsjekkiske VM-byen nesten er varmegrader.

Tirsdag formiddag lavet det våt snø ned over skistadion og det lå sørpe utenfor løypene. Gummistøvler var best egnet fottøy.

«Sugeføre»

NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold var ute i løypene.

– Det er veldig våt snø, noe som gir et trått føre.

– Det er skikkelig "sugeføre", sier Hanevold og utdyper:

– Det kan sammenlignes med å ha vann mellom to glassplater, da sitter de nesten sammen. Noe av det samme skjer under skiene på dette føret.

20 skipar

De norske skiskytterne tester nå mellom 15 og 20 par ski hver i VM-byen. Før mesterskapet starter på fredag skal de stå igjen med 12 gode par.

– Vi har det beste smøreteamet og de beste forutsetningene for gode ski, sier Tarjei Bø, som liker seg i dårlig vær.

Frem mot torsdagens mix-stafett er det meldt kaldere. Det betyr noe bedre forhold for løperne.

– Vi må bare ta det været som kommer. Det er uansett smørerne som har de største utfordringene med været, sier mesterskapsdebutant Henrik L'Abée-Lund.

Siste nytt

 • Nederlandsk stjernefall etter virusutbrudd

  Det nederlandske fotballandslaget har blitt rammet av et virus før fredagens EM-kvalifiseringskamp mot Frankrike. Fem syke spillere har måtte forlate troppen.

  Liverpool-spissen Cody Gakpo, Newcastles Sven Botman, Matthijs de Ligt fra Bayern München, PSV Eindhovens Joey Veerman og Anderlecht-keeper Bart Verbruggen er utilgjengelige til kampen på Stade de France.

  I en uttalelse sier trener Ronald Koeman at han har hentet inn Bayern Münchens Ryan Gravenberch, Kjell Scherpen fra Vitesse og Inter Milans Stefan de Vrij før Frankrike-kampen.

  De fem spillerne som er syke kan komme til å returnere til mandagens kvalifiseringskamp mot Gibraltar i Rotterdam, forutsatt at de blir friske igjen.

  Nederland spiller i gruppe B sammen med Hellas og Irland, i tillegg til Frankrike og Gibraltar. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Netherlands v Qatar
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters
 • Killi sikret verdenscupen sammenlagt – Ruud vant slopestylecupen

  Friski-stjernen Johanne Killi vant verdenscupen sammenlagt allerede før lørdagens slopestylefinale i Silvaplana. I finalen får hun selskap av Sandra Eie.

  Killi satte standarden i sitt første forsøk i kvalifiseringen da hun fikk 83,80 poeng av dommerne. Hun klarte ikke å forbedre seg i det andre «runnet» og endte som nummer tre, 11,40 poeng bak canadiske Magan Oldham, som var best i kvaliken.

  25-åringen hadde allerede sikret seg seieren i slopestylecupen foran torsdagens renn, men vant også verdenscupen sammenlagt da sveitsiske Mathilde Gremaud ikke klarte å ta seg videre til finalen.

  Gremaud, som ligger 54 poeng bak Killi, var den eneste som kunne ta henne igjen i sammendraget som stilte på start i Silvaplana. Dermed er den norske jenta sikret sin andre krystallkule denne sesongen.

  Sandra Eie er også videre til finalen etter at hun endte som nummer ni i kvalifiseringen.

  Friski-gutta skal også ut i kvalifisering senere torsdag. Der stiller blant andre Birk Ruud til start, som torsdag morgen sikret seg slopestylekula. Sveitsiske Andri Ragettli var den eneste som kunne ta igjen nordmannen, men da han fikk konstatert ribbeinsbrudd etter et fall på trening onsdag, måtte sveitseren trekke seg fra kvalifiseringen.

  Dermed har Ruud sikret seg alle de tre krystallkulene i verdenscupen denne sesongen. Fra før hadde han vunnet både sammenlagttittelen og Big Air-kula. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Friski, slopestyle for kvinner
  Foto: Fredrik Varfjell
 • Solbakken vil se en målfarlig Ødegaard: – Han har syv færre enn meg

  Martin Ødegaard har scoret to mål på 47 landskamper. Både han og Ståle Solbakken vil se mer.

  – Det er uunngåelig. Det presset om å score mer mål på landslaget må han ha på seg. Han har et veldig bra skuddbein, sier Solbakken, som selv scoret ni landslagsmål på 58 landskamper.

  – Han har syv færre enn meg og det kler ham dårlig, sier Solbakken.

  Ødegaard selv er klar på at han ønsker å bli mer målfarlig i den norske landslagstrøyen. Denne sesongen har han vist fremgang foran mål med ti fulltreffere for Arsenal.

  – Jeg føler at jeg fortsatt kan bli bedre på å score mål, sier han, og legger til at det er mange deler av spillet han kan ta store steg på.

  På spørsmål om hvorfor han scorer flere mål for Arsenal denne sesongen, svarer han:

  – Det handler mye om hvordan vi spiller, posisjonen min og rollen i laget. Jeg jobber selvfølgelig mye med det selv også, blant annet med en trener. Jeg har sett mye på klipp om hvilke rom jeg skal true, forteller han.

  Første sjanse til å plusse på antall landslagsscoringer kommer lørdag mot et Spania-lag han har troen på et godt resultat mot.

  – De har en historie som tilsier at de skal være favoritter. De har vært med på mye og preget landslagsfotballen. Det er klart de er favoritter, men jeg tror oppriktig at vi kan få et resultat, sier landslagskapteinen.

  Og i skadefraværet til Erling Braut Haaland, kan det bli Ødegaard som blir en mulig norsk straffeskytter. Ødegaard scoret nylig i straffesparkkonkurransen mot Sporting.

  – Jeg er klar til å ta om det er mulighet for det, sier han til NRK.

  Ødegaard
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste