NRK Meny
Normal

Andresen: – Emil og Tora ødelegger interessen for skiskyting

Frode Andresen er imponert over Norges to største gullgrossister, men mener de ødelegger interessen for skiskyting.

SKISKYTING Andresen

Frode Andresen hyller de norske utøverne, men mener likevel at interessen stuper i de andre landene så lenge den norske dominansen er så stor som den er nå.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er ikke så bra for idretten at Norge vinner så mye som de har gjort i dette mesterskapet. Interessen i de store nasjonene blir jo borte, sier Frode Andresen til NRK.no.

– Så du mener egentlig at dette er Tora og Emil sin «skyld»?

– Ja, man kan jo si det. De er jo arkitektene bak nesten alt i VM, svarer Andresen som blant annet tok VM-gull i Oslo i 2000.

– Ikke farlig

Søndag gjorde Tora Berger det «umulige» og ble historisk med sin sjette pallplassering. Emil Hegle Svendsen avsluttet et eventyrlig VM med en bronse.

Presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), nordmannen Anders Besseberg, har fulgt den norske gullfangsten. Han uttalte lørdag at den norske dominansen er ufarlig for sporten.

Tidligere skiskytter Gro Marit Istad Kristiansen er enig med Besseberg.

– Nei, det snur fort fra mesterskap til mesterskap. Det er ikke garantert at

Gro Marit Istad Kristiansen

Gro Marit Istad Kristiansen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Norge tar så mange medaljer neste år, sier Istad Kristiansen.

– Det er ikke kjedelig så lenge det er Norge som gjør det så bra, ler hun.

Andre nasjoner sviktet

De rødkledde utøverne har gjennom hele mesterskapet vært en gjenganger på toppen av pallen.

Det er to ord som går igjen når de tidligere skiskytterprofilene Frode Andresen, Dag Bjørndalen, Gro Marit Istad Kristiansen og Stian Eckhoff blir bedt om å beskrive mesterskapet: fantastisk og imponerende.

AUSTRIA BIATHLON WORLD CUP

Stian Eckhoff.

Foto: KERSTIN JOENSSON / AP

– Mesterskapet har vært veldig bra. Det er jo helt vanvittig hva Emil og Tora har fått til, sier Andresen.

Selv om Norge har vært gode, påpeker de alle at de andre store nasjonene har sviktet.

– Jeg mener at flere av de andre nasjonene har skuffet litt. Jeg forventet mer av Frankrike – spesielt på kvinnesiden. Også de russiske har skuffet. Tyskerne har jo også vært helt fraværende, sier Stian Eckhoff, som nå jobber som rekrutt-trener i Norges skiskytterforbund.

(Artikkelen fortsetter under bildet...)

Bjørndalen

Dag Bjørndalen liker det han har sett av Emil Hegle Svendsen i dette mesterskapet. - Han har vært mer jordnær.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

«En annen Hegle Svendsen»

Dag Bjørndalen, storebroren til Ole-Einar Bjørndalen, er overrasket over at Norge har vært så overlegne i Tsjekkia.

– Det har vært en del rusk tidligere i vinter. Men alle har løftet seg. Tarjei har kommet tilbake fra sykdom og L'Abée-Lund har gjort sakene sine veldig bra, sier Bjørndalen, som mener den gode skytingen har hatt mye å si for resultatene.

Mange hadde på forhånd spådd at franske Martin Fourcade skulle bli den store VM-kongen, men Emil Hegle Svendsen ville det annerledes og tok tronen tilbake.

Dag Bjørndalen mener han har sett en annen Helge Svendsen i dette mesterskapet.

– Han jublet ikke da han gikk over målstreken etter det første gullet, og han er heller ikke så bråkjekk i intervjuene som tidligere. Han har vært mer jordnær, sier Bjørndalen.

– Hvem bør få æren for dette fantastiske mesterskapet?

– Jeg mener at løperne skal ha det meste av æren. Trenerne og serviceapparatet er jo selvfølgelig helt avgjørende, men det er først og fremst løperne. At de klarer å prikke inn formen sånn som de har gjort, er stort, sier Bjørndalen.

Siste nytt

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Tøff VM-trekning for ishockeygutta

  Norge skal spille i gruppe B i neste ishockey-VM i Slovakia. Ishockeygutta skal ut mot Sverige, Russland, Tsjekkia, Sveits, Latvia, Østerrike og Italia.

  – En tøff gruppe sett med norske øyne, med VM-vinnerne fra Sverige og tapende finalist Sveits, var landslagssjef Petter Thoresens reaksjon overfor NTB etter at gruppefordelingen ble klar.

  VM i ishockey 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal