Hopp til innhold

Her fryktet VIF-profilen nedrykk: – Vi visste ingenting

Vålerenga tok ett poeng etter dramatiske overtidsminutter mot Tromsø. Dermed er det Stabæk som rykker direkte ned fra Eliteserien på dårligere målforskjell.

Eliteserien i fotball 2023: Vålerenga - Tromsø

UTLIGNING: Tromsø utlignet på overtid. Det gjorde at det ble noen dramatiske sluttminutter.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Vålerenga måtte ha poeng for å unngå sitt første nedrykk på 23 år. Tromsø trengte seier for å sikre sølv i Eliteserien og garantert Europa-spill neste sesong.

Frostrøyk, flomlys og ned mot -16 effektive grader: Den perfekte scene for dramatikk i den aller siste runden for sesongen.

For Vålerenga endte det med ett særdeles viktig poeng, etter at kampen endte 1–1 etter scoringer fra Andrej Ilic og Jakob Napoleon Romsaas. Sistnevnte utlignet for Tromsø på overtid og sørget for noen spennende overtidsminutter.

Hadde Tromsø scoret én gang til, ville de tatt sølvet i Eliteserien og Vålerenga rykket ned. Istedenfor ble det bronse til Tromsø og kvalifiseringsplass på Vålerenga.

– Det er tortur altså. Jeg skjønner ikke helt hvordan vi får det til av og til. Der er tunge overtidsminutter på Intility Arena, sier Vålerengas Christian Borchgrevink.

Andrej Ilic feirer 1-0

VIKTIG SCORING: Andrej Ilic scoret Vålerengas mål mot Tromsø.

Foto: NTB

– Totalt kaos

På det tidspunktet visste ikke Borchgrevink og Vålerenga-spillerne om uavgjort var nok til å holde plassen i Eliteserien.

– Vi visste ingenting, sier Borchgrevink om hva resultatene var i de andre kampene.

Det var noe Vålerenga-spillerne selv ikke ønsket å fokusere på, men da utligningen kom, så gikk alarmen ute på banen.

– Da vi slapp inn på overtid, så var vi redd for at vi måtte frem igjen, forteller han.

– Hva går gjennom hodet da?

– Det er totalt kaos. Først er det litt overlevelsesmodus, når de begynner å slå langt. Det er delvis panikk når du først slipper inn det målet. Jeg løp direkte bort til benken for å høre hva gjør vi nå, for jeg visste ikke. Da var det med glede man fikk høre at Haugesund ledet, sier han.

Christian Borchgrevink

NY SJANSE: Christian Borchgrevink og Vålerenga-spillerne skal nå ut i kvalifisering mot Kristiansund.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Poenget var nemlig nok til å sørge for at Vålerenga klatret forbi Stabæk og opp på kvalikplass. I neste uke møter de Kristiansund til to kamper, hvor vinneren får en plass i Eliteserien 2024.

– Overskriftene får vente littegrann til. Skal ikke bli kvitt oss så lett, sier Vålerenga-trener Geir Bakke til NRK etter kampen.

Sportssjef: – En befrielse

Joacim Jonsson, sportssjef i Vålerenga, beskrev rett etter kampen som at Vålerenga «har fått et ekstra liv» til TV 2.

– Vi har reist oss på ny og vi skal fullføre dette. Vi går offensivt inn i kvaliken. Vi går ikke inn som tapere. Etter Stabæk-kampen var vi nede i Obos-ligaen, sier Jonsson til NRK.

– Det føles bra, men det er bare halve jobben som er gjort, legger han til.

Stemningen var langt tyngre i Stabæk-leiren. På spørsmål om hva han tenkte da dommeren blåste av, svarer Nicolai Næss:

– Skal jeg være helt ærlig, så hadde jeg lyst til å begynne å grine. Det kommer noen tårer der også. Det er følelser man ikke klarer å kontrollere, for man skjønner at det verst tenkelig har skjedd. Det er tomt. Det er en tomhetsfølelse inni meg, sier Næss.

– Jeg er skuffet på vegne av klubben. Vi har lagt så mye i dette, men vi klarte ikke å gjøre jobben i kveld, sier Stabæk-trener Bob Bradley.

Fire lag kunne rykke ned

NRK fikk før kampstart vite at ingen resultater på stadion ville bli annonsert over høyttaleranlegget. Derfor visste spillerne på den iskalde banen lite om hva som skjedde i de andre kampene som skulle avgjøre nedrykksstriden.

Før kampen lå Vålerenga på nedrykksplass. Sandefjord lå på kvalifiseringsplass. Stabæk rett over streken. Haugesund lå på plassen over. To poeng skilte lagene.

I en ellers sjansefattig førsteomgang på Valle, var det Tromsø som så farligst ut i angrep. Blant annet fikk Vegard Erlien en stor mulighet etter 12 minutter, men avslutningen fra 16 meter gikk rett på VIF-keeper Magnus Sjøeng.

Samtidig hang Stabæk i tauene mot nedrykksrival Haugesund. To feberredninger fra Isak Pettersson hindret Haugesund i å ta ledelsen.

Men så skulle vi få kveldens første vending i nedrykksstriden.

40 minutter:

Lillestrøm-spiller Thomas Lehne Olsen ga rival VIF et slag i magen. Han felte Sandefjord-spiller Jakob Dunsby på vei ut av feltet.

Sandefjord fikk straffe. Den satte Alexander Ruud Tveter i mål.

Sandefjord klatret dermed opp til trygg grunn med Haugesund. Stabæk ble dyttet ned på kvalik. Vålerenga var fortsatt håpløst plassert på nedrykksplass.

BEK3uRWMz-o

Vålerenga-trener Geir Bakke kikker nervøst på kampen som skulle bestemme klubbens skjebne

Foto: NTB

– Jeg tror det er to lag som sliter litt med å slippe seg ordentlig løs. Det må i hvert fall vi prøve på i andre omgang, sa Vålerengas Henrik Bjørdal i pausen til TV 2.

Det viste seg å være rene ord for pengene. Vålerenga hadde fått en helt annen tenning og desperasjon over væremåten etter hvilen. Da fikk vi en ny tvist i bunnstriden:

62 minutter:

Hjemmelaget presset på og skapte flere store muligheter. Det resulterte i corner. Fredrik Oldrup Jensen stusset ballen mot mål, TIL-keeper Jakob Haugaard fikk kun bokset ballen videre i feltet.

Bakerst ventet, som så mange ganger før, Andrej Ilic. Han steg til værs og headet inn 1–0 foran tusener av euforiske hjemmesupportere.

På det tidspunktet var trener Geir Bakke ute på banen og hoppet i været.

74 minutter:

Med både Vålerenga og Sandefjord i ledelsen, var Stabæk sendt ned på direkte nedrykk. De trengte dermed scoring mot Haugesund, men i stedet var det Martin Samuelsen som scoret for Haugesund.

To minutter senere la Bilal Njie på til 2–0. Dermed så plassen sikker ut for Haugesund, mens Stabæk trengte et mirakel i sluttminuttene.

90 minutter:

På overtid scoret Jakob Napoleon Romsaas for Tromsø. 1–1 i Oslo endret imidlertid ikke på noe for lagene – Vålerenga skal ut i kvalifisering, mens det ble bronse for Tromsø.

Må ut i kvalik

Vålerenga rykket sist ned i 2000, da de tapte kvalifiseringen mot Sogndal på bortemål. Siden har det blitt både seriegull (i 2005) og et par cupgull (2002 og 2008), men de siste sesongene har stort sett vært preget av plasseringer midt på tabellen.

Oslo-klubben startet sesongen med Dag-Eilev Fagermo som trener, men 12. juni kom beskjeden om at han var ferdig i klubben.

Én måned senere overrasket Vålerenga hele Fotball-Norge da Geir Bakke ble ansatt som Fagermos erstatter. Bakke kom da fra jobben som trener for Vålerengas erkerival, Lillestrøm.

Men verken Fagermo eller Bakke har fått det til å svinge i 2023. Spesielt store har problemene vært på hjemmebane, hvor Vålerenga sto med kun ni poeng på 14 kamper før siste runde.

Søndag ble det ett poeng for Vålerenga, og dermed blir det kvalifiseringskamper for Vålerenga i neste uke, mot Kristiansund.

Kvalifiseringen spilles over to kamper, hvor Kristiansund har hjemmekamp 6. desember, før det avsluttes med hjemmekamp for Vålerenga 10. desember.

Sportsnyheter

Mistet kontrollen etter NM-sensasjon: - Hva spurte du om, egentlig?

Sofie Nordsveen Hustad (27) var en av verdens beste juniorer, men så forsvant hun fra rampelyset i lang tid. Torsdag var hun tilbake.

Siste nytt

 • Håndballgutta får tøff start på OL-kvaliken

  Norges håndballherrer åpner jakten på OL-billett mot Portugal 14. mars. Tapet i EM nylig viste at det ikke trenger å bli enkelt.

  For en drøy måned siden scoret portugiserne flittig og vant 37-32. Nederlaget knuste i praksis siste rest av det norske semifinalehåpet og bidro til at Jonas Willes lag endte på 9.-plass.

  Om tre uker får Sander Sagosen og co. en tidlig revansjmulighet. Rekkefølgen i kampene i OL-kvalifiseringen ble sluppet denne uken.

  Norge møter småvriene Ungarn i kamp to (16/3), mens Tunisia (17/3) venter i den siste. De to beste i puljen tar seg til sommerlekene i Paris.

  Oppgjørene spilles i ungarske Tatabánya. Slik er de øvrige gruppene:

  * Granollers (Spania): Spania, Slovenia, Bahrain, Brasil

  * Hannover (Tyskland): Tyskland, Kroatia, Algerie, Østerrike.

  Norges kvinnelandslag er allerede OL-kvalifisert.

  (NTB)

  JUP0865AupE
  Foto: NTB
 • Stiftelse vil støtte Vipers med flere millioner kroner

  Vipers Kristiansand meldte nylig at klubben unngår konkurs. Nå ønsker stiftelsen Cultiva å bidra med 5 millioner kroner.

  Det melder lokalavisen KRS. Forslaget til pengestøtten vil bli behandlet på Cultivas neste styremøte.

  Stiftelsen foreslår at millionbeløpet skal gå til å etablere et nasjonalt kompetansesenter for håndball, talentutvikling og det de omtaler som «trenerløftet».

  Vipers har i flere år totaldominert norsk håndball, og de tre siste sesongene har sørlendingene også vunnet Champions League.

  (NTB)

  JKPI8Fx_NqE
  Foto: NTB
 • Skjøt opp fyrverkeri utenfor Ajax-hotellet

  Klokken 02.30 natt til torsdag fyrte noen Bodø/Glimt-supportere opp fyrverkeri utenfor Ajax' laghotell i forkant av returkampen i conferenceligaen.

  Ultras Bodø har på X lagt ut en video som viser seansen filmet fra havnen. Til klippet følger denne teksten: «God morgen, @AFCAjax. 02:30».

  Talsperson i supporterklubben J-feltet, Mads Skauge, forteller til NRK at han har vært i kontakt med medlemmene i Ultras Bodø og fått bekreftet at de sto bak oppskytingen.

  – Det er en kultur for dette ute i Europa, men vi har kanskje ikke sett noe av dette i Bodø før, sier Skauge.

  Bodø/Glimt rotet forrige uke bort en 2-0-ledelse i Amsterdam etter to baklengsmål på overtid. Dermed står lagene likt før returen på Aspmyra, og vinneren tar seg til åttedelsfinale.

  Kampen starter i kveld klokken 18.45.

  ZXspDyTsvbc
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal