Hopp til innhold

Her fryktet VIF-profilen nedrykk: – Vi visste ingenting

Vålerenga tok ett poeng etter dramatiske overtidsminutter mot Tromsø. Dermed er det Stabæk som rykker direkte ned fra Eliteserien på dårligere målforskjell.

Eliteserien i fotball 2023: Vålerenga - Tromsø

UTLIGNING: Tromsø utlignet på overtid. Det gjorde at det ble noen dramatiske sluttminutter.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Vålerenga måtte ha poeng for å unngå sitt første nedrykk på 23 år. Tromsø trengte seier for å sikre sølv i Eliteserien og garantert Europa-spill neste sesong.

Frostrøyk, flomlys og ned mot -16 effektive grader: Den perfekte scene for dramatikk i den aller siste runden for sesongen.

For Vålerenga endte det med ett særdeles viktig poeng, etter at kampen endte 1–1 etter scoringer fra Andrej Ilic og Jakob Napoleon Romsaas. Sistnevnte utlignet for Tromsø på overtid og sørget for noen spennende overtidsminutter.

Hadde Tromsø scoret én gang til, ville de tatt sølvet i Eliteserien og Vålerenga rykket ned. Istedenfor ble det bronse til Tromsø og kvalifiseringsplass på Vålerenga.

– Det er tortur altså. Jeg skjønner ikke helt hvordan vi får det til av og til. Der er tunge overtidsminutter på Intility Arena, sier Vålerengas Christian Borchgrevink.

Andrej Ilic feirer 1-0

VIKTIG SCORING: Andrej Ilic scoret Vålerengas mål mot Tromsø.

Foto: NTB

– Totalt kaos

På det tidspunktet visste ikke Borchgrevink og Vålerenga-spillerne om uavgjort var nok til å holde plassen i Eliteserien.

– Vi visste ingenting, sier Borchgrevink om hva resultatene var i de andre kampene.

Det var noe Vålerenga-spillerne selv ikke ønsket å fokusere på, men da utligningen kom, så gikk alarmen ute på banen.

– Da vi slapp inn på overtid, så var vi redd for at vi måtte frem igjen, forteller han.

– Hva går gjennom hodet da?

– Det er totalt kaos. Først er det litt overlevelsesmodus, når de begynner å slå langt. Det er delvis panikk når du først slipper inn det målet. Jeg løp direkte bort til benken for å høre hva gjør vi nå, for jeg visste ikke. Da var det med glede man fikk høre at Haugesund ledet, sier han.

Christian Borchgrevink

NY SJANSE: Christian Borchgrevink og Vålerenga-spillerne skal nå ut i kvalifisering mot Kristiansund.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Poenget var nemlig nok til å sørge for at Vålerenga klatret forbi Stabæk og opp på kvalikplass. I neste uke møter de Kristiansund til to kamper, hvor vinneren får en plass i Eliteserien 2024.

– Overskriftene får vente littegrann til. Skal ikke bli kvitt oss så lett, sier Vålerenga-trener Geir Bakke til NRK etter kampen.

Sportssjef: – En befrielse

Joacim Jonsson, sportssjef i Vålerenga, beskrev rett etter kampen som at Vålerenga «har fått et ekstra liv» til TV 2.

– Vi har reist oss på ny og vi skal fullføre dette. Vi går offensivt inn i kvaliken. Vi går ikke inn som tapere. Etter Stabæk-kampen var vi nede i Obos-ligaen, sier Jonsson til NRK.

– Det føles bra, men det er bare halve jobben som er gjort, legger han til.

Stemningen var langt tyngre i Stabæk-leiren. På spørsmål om hva han tenkte da dommeren blåste av, svarer Nicolai Næss:

– Skal jeg være helt ærlig, så hadde jeg lyst til å begynne å grine. Det kommer noen tårer der også. Det er følelser man ikke klarer å kontrollere, for man skjønner at det verst tenkelig har skjedd. Det er tomt. Det er en tomhetsfølelse inni meg, sier Næss.

– Jeg er skuffet på vegne av klubben. Vi har lagt så mye i dette, men vi klarte ikke å gjøre jobben i kveld, sier Stabæk-trener Bob Bradley.

Fire lag kunne rykke ned

NRK fikk før kampstart vite at ingen resultater på stadion ville bli annonsert over høyttaleranlegget. Derfor visste spillerne på den iskalde banen lite om hva som skjedde i de andre kampene som skulle avgjøre nedrykksstriden.

Før kampen lå Vålerenga på nedrykksplass. Sandefjord lå på kvalifiseringsplass. Stabæk rett over streken. Haugesund lå på plassen over. To poeng skilte lagene.

I en ellers sjansefattig førsteomgang på Valle, var det Tromsø som så farligst ut i angrep. Blant annet fikk Vegard Erlien en stor mulighet etter 12 minutter, men avslutningen fra 16 meter gikk rett på VIF-keeper Magnus Sjøeng.

Samtidig hang Stabæk i tauene mot nedrykksrival Haugesund. To feberredninger fra Isak Pettersson hindret Haugesund i å ta ledelsen.

Men så skulle vi få kveldens første vending i nedrykksstriden.

40 minutter:

Lillestrøm-spiller Thomas Lehne Olsen ga rival VIF et slag i magen. Han felte Sandefjord-spiller Jakob Dunsby på vei ut av feltet.

Sandefjord fikk straffe. Den satte Alexander Ruud Tveter i mål.

Sandefjord klatret dermed opp til trygg grunn med Haugesund. Stabæk ble dyttet ned på kvalik. Vålerenga var fortsatt håpløst plassert på nedrykksplass.

BEK3uRWMz-o

Vålerenga-trener Geir Bakke kikker nervøst på kampen som skulle bestemme klubbens skjebne

Foto: NTB

– Jeg tror det er to lag som sliter litt med å slippe seg ordentlig løs. Det må i hvert fall vi prøve på i andre omgang, sa Vålerengas Henrik Bjørdal i pausen til TV 2.

Det viste seg å være rene ord for pengene. Vålerenga hadde fått en helt annen tenning og desperasjon over væremåten etter hvilen. Da fikk vi en ny tvist i bunnstriden:

62 minutter:

Hjemmelaget presset på og skapte flere store muligheter. Det resulterte i corner. Fredrik Oldrup Jensen stusset ballen mot mål, TIL-keeper Jakob Haugaard fikk kun bokset ballen videre i feltet.

Bakerst ventet, som så mange ganger før, Andrej Ilic. Han steg til værs og headet inn 1–0 foran tusener av euforiske hjemmesupportere.

På det tidspunktet var trener Geir Bakke ute på banen og hoppet i været.

74 minutter:

Med både Vålerenga og Sandefjord i ledelsen, var Stabæk sendt ned på direkte nedrykk. De trengte dermed scoring mot Haugesund, men i stedet var det Martin Samuelsen som scoret for Haugesund.

To minutter senere la Bilal Njie på til 2–0. Dermed så plassen sikker ut for Haugesund, mens Stabæk trengte et mirakel i sluttminuttene.

90 minutter:

På overtid scoret Jakob Napoleon Romsaas for Tromsø. 1–1 i Oslo endret imidlertid ikke på noe for lagene – Vålerenga skal ut i kvalifisering, mens det ble bronse for Tromsø.

Må ut i kvalik

Vålerenga rykket sist ned i 2000, da de tapte kvalifiseringen mot Sogndal på bortemål. Siden har det blitt både seriegull (i 2005) og et par cupgull (2002 og 2008), men de siste sesongene har stort sett vært preget av plasseringer midt på tabellen.

Oslo-klubben startet sesongen med Dag-Eilev Fagermo som trener, men 12. juni kom beskjeden om at han var ferdig i klubben.

Én måned senere overrasket Vålerenga hele Fotball-Norge da Geir Bakke ble ansatt som Fagermos erstatter. Bakke kom da fra jobben som trener for Vålerengas erkerival, Lillestrøm.

Men verken Fagermo eller Bakke har fått det til å svinge i 2023. Spesielt store har problemene vært på hjemmebane, hvor Vålerenga sto med kun ni poeng på 14 kamper før siste runde.

Søndag ble det ett poeng for Vålerenga, og dermed blir det kvalifiseringskamper for Vålerenga i neste uke, mot Kristiansund.

Kvalifiseringen spilles over to kamper, hvor Kristiansund har hjemmekamp 6. desember, før det avsluttes med hjemmekamp for Vålerenga 10. desember.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal