Hopp til innhold

Fagermo ferdig i VIF: – Det hviler en forbannelse over trenerjobben

Mandag ble det klart at Dag-Eilev Fagermo er ferdig som Vålerenga-trener. Det er ingen overraskelse, ifølge ekspertene.

Eliteserien fotball 2022: Rosenborg - Vålerenga (3-0)

FERDIG: Dag-Eilev Fagermo og Vålerenga skiller lag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Etter det som har blitt levert av resultater og prestasjoner denne sesongen var det ingen bombe at Fagermo nå er ferdig, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til NRK.

Nations league fotball, Norge-Romania

EKSPERT: Jesper Mathisen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Vålerenga-exiten skjer bare et døgn etter at hovedstadsklubben gikk på et tungt 0-1-tap for Strømsgodset.

Laget, som ligger på 13. pass på tabellen, står med tre strake tap i ligaen og har tapt fire av fem hjemmekamper denne sesongen.

«Ut med Fagermo»

Det har stormet rundt Fagermo i lang tid. Søndag kom klimakset da han ble møtt med «Ut med Fagermo»-rop fra Vålerenga-fansen.

– Kvaliteten på stallen til Vålerenga bør det være mulig å få langt mer ut av, og en plassering under midten av tabellen når vi er kommet såpass langt inn i sesongen kan ikke Tor Olav Trøim (VIF-topp) og co. leve med, sier Mathisen.

Ekspertkollega Carl-Erik Torp er enig.

– Han har fått mye tid og mange sjanser uten at pila har pekt tydelig i positiv retning. Det har vært veldig variable prestasjoner, kanskje med unntak av førstesesongen, og ingen tegn på at dette kom til å bli ordentlig bra. Noen gode enkeltkamper gjør ikke Vålerenga til det topplaget de ønsker å være.

Eliteserien i fotball 2023: Vålerenga- HamKam (3-0) (3-0)

TUNG SESONG: Dag-Eilev Fagermo og Vålerenga har slitt tungt i Eliteserien denne sesongen.

Foto: Lise Åserud / NTB

I en pressemelding takker Fagermo for at han fikk jobbe i Vålerenga.

– Det var en drømmejobb for meg. Jeg er glad for at vi vant bronse, solgte spillere for over 100 mill. og utviklet treningsfasilitetene vesentlig. sier Fagermo og legger til:

– Det har vært tøft å snu spillerstallen, med så mange unge spillere, og samtidig oppnå gode resultater på kort sikt. Derfor er potensialet stort i Vålerenga nå, men de kortsiktige resultatene er ikke gode nok.

Trøim

MØTEVIRKSOMHET: VIF-topp Tor Olav Trøim avbildet i forbindelse med møtene på Valle mandag.

Foto: Kristian Arnesen Strømshoved / NRK

– Forbannelse

Mandag har det vært hektisk møtevirksomhet på Valle, der blant annet klubbens «rike onkel», Tor Olav Trøim, har deltatt, samt styreleder Tuva Ørbeck Sørheim.

Vi har stått bak Dag-Eilev tidligere i nedgangsperioder, så har det gått mye bedre, som i fjor, før det har gått dårligere igjen. Samtidig ser vi ikke at pilene har pekt i den retning vi har ønsket, derfor har vi kommet frem til den konklusjonen. Men det sitter langt inne, sier Sørheim til NRK.

Klokken 18 ble det holdt et medlemsmøte i lokalene på Vålerengas hjemmebane. NRKs reporter på stedet hørte klapping fra de fremmøtte da beskjeden om Fagermos avgang ble gitt av styreleder Tuva Ørbeck Sørheim.

Det var en ordknapp Trøim som hastet ut av arenaen mandag kveld.

Hva tenker du om avgjørelsen om å la Fagermo gå?, spurte en reporter på stedet.

Jeg har sagt det er trist. Det har jeg sagt til flere i dag. Det er alltid trist når man ikke lykkes, svarer han.

Hvordan ser du på veien videre for Vålerenga nå?

Nå er det opp og frem, er det ikke det?, svarer han kort.

Vålerenga-Manchester United (0-3)

RIK ONKEL: Tor Olav Trøim.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

– Forbannelse

TV 2-ekspert Mathisen påpeker at Fagermo er langt ifra den eneste som har slitt med å få resultater i Oslo-klubben.

– Det hviler en forbannelse over trenerjobben i VIF, og selv om det er en attraktiv jobb i Skandinavia er det også en vrien jobb i en klubb som ikke akkurat er noe mønsterbruk, sier han og legger til:

– Fagermo og Vålerenga trodde jeg skulle bli en god kombinasjon, men etter medaljen de tok har det vært skuffende prestasjoner og resultater.

Fagermo kom til Vålerenga i januar 2020. I sin første sesong ledet han klubben til en tredjeplass i serien. I 2021 ble VIF nummer sju, og i 2022 endte de som nummer seks.

56-åringen har tidligere vært hovedtrener i blant andre Odd, Strømsgodset og Notodden.

Utenlands?

En som skal være delaktig i å forme veien videre for Vålerenga, er sportssjef Joacim Jonsson.

– Det må være en trener som tør å satse på unge spillere, vi har det i strategien. Det kommer vi til å fortsette med. Så man må tørre å stå i det i litt også. Taktisk faglig er det mange som er dyktige, det er jeg ikke noe redd for. Personligheten er ekstremt viktig for neste Vålerenga-trener, sier Jonsson om hvilke tanker han gjør seg om personen som skal lede laget på permanent basis fremover.

Samtidig har ikke «Sirkusdirektøren» på Valle et hav av folk å velge mellom, for det kryr ikke av ledige trenere på markedet.

– Det er ikke sånn at vi er ser så smalt at vi kun ser innad i Norge heller. Vi må naturligvis se bredere og utenlands også. Vi er ikke redde for å hente en utenlandsk trener. Jeg sier ikke at det blir det, for det er langt fra sikkert, men vi er ikke redde for det, understreker Jonsson.

Siste nytt

  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal