NRK Meny
Normal

Her er VMs superstjerne: – Hårene reiser seg når jeg ser ham

CAEN (NRK.no): Om du ennå ikke er bitt av hestebasillen, kan kanskje Valegro (12) endre på det. Siril Helljesen får omtrent stjerner i øyenene av å snakke om den elegante, britiske gullfavoritten.

EQUESTRIAN-WC-DRESSAGE

Charlotte Dujardin og Valegro er de store gullfavorittene i dressurklassen i Equestrian Games. Ekvipasjen er rene superstjernene i hestesporten.

Foto: ROMAIN LAFABREGUE / Afp

– Å se sånne som ham... Det er slike bilder man vil ha på netthinnen når man trener. Det er grunnen til at man holder på med dette, sier Siril Helljesen, den norske dressurrytteren som er NRKs ekspert under VM i hestesport.

Det er bare å merke seg navnet Valegro. Han regnes som verdens beste dressurhest og er hesteverdenes største kjendis. Den statusen sikret han og rytter Charlotte Dujardin seg gjennom å ta to OL-gull i 2012 og deretter sette poengrekorder i Grand Prix-dressur.

Sommer OL i London 2012

Siril Helljesen mener Valegro har noen helt spesielle egenskaper som har sørget for at han har vært verdens beste dressurhest.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Helljesen er selv dressurrytter og har konkurrert mot Valegro og Dujardin tidligere. Hun legger ikke skjul på at å se duoen blir et av VMs største høydepunkter.

Superduellen avlyst

Ekvipasjen skal i aksjon for Storbritannia under lagkonkurransen i dressur tirsdag ettermiddag.

– Valegro er en hest uten svakheter. Han har en utrolig utstråling, «power» og ro i alt han gjør. Hårene reiser seg når jeg ser ham gjøre sine paradeøvelser. Han er så harmonisk og avspent, sier Helljesen.

Før Equestrian Games, eller VM i hestesport, lå det an til en superduell mellom dressursportens to giganter, Valegro og Totilas.

Sistnevnte blir ridd av tyske Matthias Alexander Rath, men hesten skadet seg like før VM.

Derfor mener de fleste alt ligger til rette for at Valegro og Dujardin skal sikre et nytt gull.

– Litt av spenningen forsvant da han ble skadet, men det er flere andre som er gode i VM, også, understreker Helljesen.

Dersom ekvipasjen vinner gull, blir de dessuten historiske. Da blir de nemlig regjerende mestere i både OL, EM, verdenscupen og Equestrian Games.

– Som født til oppgaven

Hvorfor ble akkurat Valegro det man antar er verdens beste dressurhest? Helljesen mener det skyldes noen ganske spesielle egenskaper hos den hollandske varmblodshesten.

– Han er perfekt bygget, sterk og kompakt, og har fra naturens side anlegg for å senke bakparten. Han sitter på bakbeina i piruetten og har ordentlig fraspark og en skikkelig motor, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

London Olympics Equestrian Charlotte Dujardin

Å se Dujardin og Valegro er ofte som en ren stilstudie i dressur.

Foto: Markus Schreiber / Ap

I tillegg mener Helljesen han har et gemytt som gjør ham ekstra mottakelig for trening.

– Det som er genialt med ham, er at han er ekstremt klok. Han har også en perfekt balanse mellom å være rolig og energisk. Hestene trenger «power» for å sprudle, men for noen kan det rable over. Denne vet bare hva den skal gjøre, sier hun.

– Man skulle nesten tro han var født til oppgaven, legger hun til.

EQUESTRIAN-WC-DRESSAGE

Dujardin sier livet forandret seg fullstendig etter at hun var med på å ta OL-gull både individuelt i Grand Prix og i lagkonkurransen i 2012.

Foto: ROMAIN LAFABREGUE / Afp

I tillegg hjelper det å ha en dyktig rytter og trener på laget. Dujardin er kjent som en dedikert og nøye rytter, mens treneren Carl Hester går for å være en av de beste i klassen.

– Sprøtt etter OL

OL ble det store vendepunktet for ekvipasjen. Da ble de kjent over natten og mailboksen har knapt stått stille siden.

– Livet har vært sprøtt helt siden da. Det er så fint at jeg har inspirert så mange til å begynne med denne sporten. Jeg får fortsatt tonnevis med mail fra fans og jeg føler sporten vår har fått mye mer oppmerksomhet etter OL, sier Dujardin til The Telegraph.

Når det gjelder ambisjonene i VM, prøver hun tilsynelatende å roe ned gullsnakket.

– Individuelt ville en medalje vært flott. Jeg vil gjerne ha laggullet også, men tyskerne har et lag jeg tror blir veldig tøft å slå, sier Dujardin.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street