Hopp til innhold

VM utsatt på grunn av coronafrykt – flere arrangement i fare

Mennenes verdenscuprenn i utfor og super-G i Kina i februar er foreløpig avlyst og flyttes trolig til Europa. Innendørs-VM i friidrett i kinesiske Nanjing er flyttet til neste år.

Isabelle Pedersen, Ferrari og Kjetil Jansrud

TRUET AV CORONA: Innendørs-VM i friidrett, alpin verdenscup og formel 1 er noen av de store idrettsarrangementene som er avlyst eller kan bli det på grunn av viruset

Foto: NTB Scanpix

Flyttingen av verdenscuprennet ble bekreftet av Det internasjonale Skiforbundet (FIS) onsdag. Det er ennå ikke bestemt hvor de skal kjøres i stedet, men mye tyder på at det blir Saalbach i Østerrike.

– De stod jo klare til verdenscuprennene. Alle stod klare i startgropene og ventet bare på at lagene skulle komme. Slik sett var det jo et slag i ansiktet og tungt for alle involverte, sier Atle Skårdal, sjef for kvinnealpint i FIS.

– Man prøver å finne noen som kan ta arrangementet på kort tid. Da må det bli noen som har erfaring og som kan sette i gang et så stort maskineri i løpet av to uker. Det kan Saalbach, sier Skårdal til NRK.

Ingen problemer for de norske

Atle Skårdal

FLYTTING: - På så kort varsel må man finne noen med erfaring som kan overta, sier Atle Skårdal i FIS

Foto: NRK

Han er leder for alpint for kvinner i FIS, og har ikke noe direkte med dette arrangementet å gjøre.

Men han er orientert om utviklinga i Kina i lys av virus-problematikken.

– I tillegg har det østerrikske forbundet økonomiske muskler. Det er jo en finansiell side ved dette også, sier Skårdal.

Sportssjef for alpint i Norges Skiforbund, Claus Ryste, sier at avlysningen ikke skaper store problemer.

– I denne bransjen er vi vant til endringer på kort varsel. Visumene til Kina hadde vi klare før jul. Så for oss skaper det ikke nevneverdige praktiske problemer vi ikke har håndtert før, sier han til NRK.

Som FIS-leder for kvinnenes alpint er Skårdal involvert i forberedelsen til OL i Beijing om to år. Der blir det også stopp i arbeidet framover.

Der skal det være verdenscup i OL-traseen neste vinter.

– Vi jobber med renn i månedsskiftet februar/mars neste år, og det kan vel hende at det også bør planlegges et nytt renn også for menn, sier Skårdal.

Dit er det ennå lenge, og Skårdal er optimist.

– Det er vel allerede nå tegn som tyder på at forskerne finner ut av viruset, og at det kanskje ikke er så farlig som det så ut til i starten, sier han. – Vi håper at det går bra og roer seg i nær framtid.

Likt for alle

Ifølge alpinist Aleksander Aamodt Kilde kommer ikke den foreløpige avlysningen som noen stor overraske, og han mener at det er unødvendig å ta noen sjanser.

Sesongåpning verdenscupen i alpint

TAR INGEN SJANSER: Aleksander Aamodt Kilde mener at avlysningen ikke er noe stort problem.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Med tanke på OL er det jo litt kjedelig, men samtid er det likt for alle, og det er veldig bra at de tar helsyn til helsen og risikoen rundt det.

– Det er like greit at de avlyser, også får man kanskje sjansen til å teste OL-løypene en annen gang, opplyser Kilde.

All idrett i Kina trolig avlyst i februar og mars

Stadig flere idrettsmesterskap blir truet som følge av coronaviruset. Kina har bedt landets idrettsorganisasjoner vurdere å avlyse all idrett i landet fram til 1. april. Alle større arrangementer i februar er allerede avlyst, og alt som står på programmet i mars, er også i fare.

– Selv om risikonivået i Yanqing er lavt, må helse og sikkerhet for utøverne være førsteprioritet, sier FIS-president Gian Franco Kasper.

Rennene skulle gått i det som skal bli OL-traseen i 2022. Det er 1200 kilometer unna Wuhan der smitten antas å komme fra, men urovekkende likevel.

Landslagslegen for de svenske alpinistene, Jakob Swanberg, gikk i går ut og frarådde løperne å reise til Kina.

Hittil har FIS ansett løpene som relativt trygge. De er 50 kilometer utenfor Beijing, og FIS'generalsekretær Sarah Lewis karakteriserte dem i helga som «lavrisiko». Men det var for to dager siden.

Det fryktede viruset har allerede gitt store idrettslige konsekvenser. Kinas regjering har bedt idrettsorganisasjonene vurdere å avlyse alle arrangement fram til 1. april.

X-games i Kina utsatt på ubestemt tid. Det skulle vært arrangert siste helga i februar. Fire norske utøvere skulle vært med der.

Rammer VM i friidrett

Kommunikasjonssjef for Norsk Friidrett, Knut Skeie Solberg avventer situasjonen som følge av den stadig økende spredningen av coronaviruset.

AVVENTER: Kommunikasjonssjef for Norsk Friidrett, Knut Skeie Solberg avventer situasjonen som følge av den stadig økende spredningen av coronaviruset.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har også flyttet innendørs-VM i kinesiske Nanjing til neste år på grunn av utbruddet av coronaviruset i Kina.

– Det er med beklagelse at vi har blitt enige med arrangørene av innendørs-VM i Nanjing fra 13.-15. mars 2020 om å flytte mesterskapet til mars 2021.

– Vi vet at Kina gjør hva de kan for å hindre at coronaviruset skal spre seg, og vi støtter deres arbeid, men vi vil beskytte våre utøvere, forbundsmedlemmer og partnere, heter det i en pressemelding fra forbundet som siden nyttår går under navnet World Athletics (WA).

Tre norske utøvere skulle etter planen ha deltatt i VM.

NRK har ingen planer om å sende medarbeidere til Kina nå.

– Slik situasjonen ser ut nå, sender vi ingen, sier sportsredaktør Egil Sundvor.

Fotballsesongen utsatt på ubestemt tid

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

KAN BLI AVLYST: Innendørs-VM i friidrett, der blant andre Hedda Hynne er påmeldt, er ett av arrangementene som står i fare

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

OL-kvalifisering i fotball, basket og boksing er allerede flyttet til andre land, det samme er den asiatisk-oseaniske gruppa i Fed Cup i tennis.

Hongkong maraton, som var planlagt til 9. februar, er avlyst. Det er også det asiatiske innendørsmesterskapet i friidrett.

Den kinesiske fotballsesongen er også utsatt på ubestemt tid. Den skulle begynt med supercupen 5. februar. Sesongen i Superligaen skulle etter planen begynt 22. februar.

Shanghais mesterligakamp mot thailandske Bururam United tirsdag gikk for stengte tribuner på grunn av viruset. Det var den første fotballkampen i landet siden corona-utbruddet. Avgjørelsen om å spille kampen er heftig kritisert av fansen, som heller ville hatt den på nøytral bane i utlandet.

Det kinesiske fotballforbundet (CFA) har også valgt å utsette 2020-sesongen i fotball som følge av det dødelige Wuhan-viruset.

Det opplyser forbundet torsdag.

Starten av 2020-sesongen vil bli utsatt på alle nivåer, også toppligaen, og gjelde alle fotballkamper over hele landet, opplyser CFA.

Flere arrangementer er i stadig økende fare for avlysing eller utsettelse. Det mest prestisjefylte er nok formel 1-løpet i Shanghai 1. mai.

Det er ikke første gang et coronavirus skaper trøbbel for idrettsarrangement i Kina. SARS-viruset – også det et coronavirus – førte til at VM i fotball for kvinner i 2003 ble flyttet fra Kina til USA.

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal