Hopp til innhold

Uventet vending i Wada-bråket: Prestisjeseier for Helleland

Linda Hofstad Helleland er blitt motarbeidet i månedsvis. Torsdag vedtok Wada nye regler.

Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland er fornøyd etter dagens styremøte i Wada.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Visepresident i verdens antidopingorganisasjon (Wada), Linda Hofstad Helleland, har de siste månedene kjempet en kamp mot egen organisasjon.

Først ønsket hun en ekstern gjennomgang av hva organisasjonen hadde lært av Russland-skandalen. Deretter ønsket hun at Russland ikke skulle gjeninnsettes i Wada. I begge sakene har hun blitt brutalt nedstemt.

Torsdag fikk hun sin hittil største seier.

– Utøverne har vært tydelige på at de vil ha mer innflytelse. Det ønsker Wada å gi dem. Wada ønsker å bli mer uavhengige. Vi går gjennom en stor reform. Vi gjør oss klare til å bekjempe doping i idretten med alle krefter, oppsummerer Helleland.

Motarbeidet av IOC-medlemmer

Vi må spole et snaut halvår tilbake.

17. mai, 2018: Linda Hofstad Helleland går opp på talerstolen på Marriott Château Champlain i Montreal. Visepresidenten ønsket en ekstern gjennomgang av hva man hadde lært av Russland-skandalen som oppstod i 2015. Hva hadde organisasjonen lært? Har man systemer og uavhengighet som sikrer at de rette avgjørelsene blir tatt?

Hun ble motarbeidet og nedstemt av IOC. Derfor utsatte hun forslaget til september.

Men på september-møtet var det en annen stor sak som stjal overskriftene. Skulle Russland gjeninnsettes i Wada, til tross for at alle kravene til russerne ikke var oppfylt?

Helleland talte forslaget imot, men nok en gang ble det et stort prestisjetap for den norske barne- og likestillingsministeren.

Siden den gang har konflikten rast i offentligheten. Helleland er blitt kritisert, bedt om å gå av og motarbeidet av enkelte i IOC. Det siste bekrefter Gerhard Heiberg til NRK:

– Jeg har fått med meg det. Jeg har fått det inn med teskje fra noen av dem, sier Heiberg.

Gerhard Heiberg

– Det er selvsagt hyggelig om det blir en norsk president i Wada, sier æresmedlem i IOC, Gerhard Heiberg-

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sist Helleland selv snakket til med norske medier, omtalte hun hennes motstandere slik:

– Det er veldig mange som bruker klassiske hersketeknikker, som dette er et eksempel på. Når man ikke har gode argumenter, så er det svertekampanjer og uredelig spill man møter kritikk med, sa hun til Aftenposten i slutten av oktober.

Tre viktige punkter

Torsdag møttes styret i verdens antidopingbyrå (Wada) for å diskutere organisasjonens fremtid etter måneder med bråk, konflikter og maktkamp. Der ble man enige om flere ting:

  1. Utøverne skal få mer makt. På sikt skal de inn i styret og få større innflytelse.
  2. Man skal ha en gjennomgang av hvordan Russland-krisen er håndtert. Hva har man lært og hvordan står man rustet til fremtiden?
  3. Myndighetene skal selv bestemme hvilke krav som stilles til neste Wada-president. IOCs innvirkning blir dermed redusert.

– Wada er en organisasjon som skal være der for utøverne. Derfor er jeg veldig glad for at utøverne klart og tydelig sier fra hva de forventer av oss. Jeg føler også at Wada er klare for å gi utøverne en større plass i arbeidet, sier Helleland.

En av utøverne som har kritisert Wada og president Craig Reedie, er den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson. Han er fortsatt ikke overbevist:

Laster Twitter-innhold

Selv om Helleland ikke bekrefter at gjennomgangen av Russland skal være ekstern, slik hun opprinnelig ønsker, er hun glad for at man nå skal se nærmere på hva som har skjedd.

– Det er ingen tvil om at det er utfordringer, men nå har vi hatt flere dager med stor optimisme. Vi er enige om at vi har vært gjennom noen virkelige stormkast. Vi ser fremover og ønsker å bygge en sterk organisasjon, både fra myndighetenes side og IOC.

– Glad for et godt samarbeid med IOC

Myndighetene og IOC bytter på hvem som skal sitte med presidentvervet i Wada. Til neste valg er det myndighetenes tur. I mai skal de legge frem sitt forslag til hvem som skal bli den nye Wada-presidenten.

I møtene i Baku de siste dagene har også et forslag om at den neste Wada-presidenten må være minst 45 år, blitt diskutert. Helleland er 41 år, og forslaget ble av noen regnet som en måte å blokkere henne ut fra å bli president. Dette forslaget ble avslått.

Dermed er Helleland fortsatt en presidentkandidat.

– IOC var veldig tydelige på at det er myndighetene som skal ha presidenten i neste runde. De er også klare på at myndighetene utarbeider kravene. Jeg er glad for at det er et godt samarbeid mellom IOC og myndighetene for at vi skal være sterkest mulig i kampen for en ren idrett, sier Helleland.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal