Hopp til innhold

Utøvere ut mot Wada – krever vraking av regelendring

Et forslag til regelendring i Wada vil sette en stopper for Linda Hofstad Hellelands kandidatur som president. Det får aktive utøvere til å reagere.

Linda Hofstad Helleland, WADA

FÅR STØTTE: Linda Hofstad Helleland får støtte av utøvere.

Foto: Valentin Flauraud / AP

– Det virker som hun har ristet opp gubbestyret i Wada, og nå gjør man alt man kan for å hindre at hun får en maktposisjon, sier skiskytter Sebastian Samuelsson til NRK.

I helga kunngjorde de afrikanske medlemslandene i Wada, verdens antidopingbyrå, et vedtak der de vil at alle presidentkandidater skal være minst 45 år.

Forslaget innholder også en formulering som kan tolkes dithen at man ikke kan kombinere presidentskapet med en høyere stilling i regjering eller statsadministrasjon

Laster Twitter-innhold

Helleland vil være 42 år ved presidentvalget i november neste år, og sitter nå som barne- og likestillingsminister. Det forslaget har fått utøverne til å reagere. Nå har flere signert et åpent brev til verdens antidopingbyrå.

– Det er 2018, og i et moderne demokrati kan vi ikke ha slike autokratiske regler, står det i brevet, som er signert av Sebastian Samuelsson (skiskytter), Callum Skinner (syklist) og Ali Jawad (paralympisk vektløfter).

– Er det bare en tilfeldighet at, kun uker før den utøver-positive Helleland skal begynne hennes kampanje for å bli president, så vil Wada presse gjennom regler som vil sette en stopper for hennes kampanje? Vi tror ikke det, konkluderer de.

– En situasjon som de aldri kan hente seg inn fra

Etter Russlands utestengelse grunnet systematisk doping, krevde Wada at landet vedkjente seg statlig doping og å få fult innsyn i datafiler og prøver ved laboratoriet i Moskva, før landet kunne tas inn i varmen igjen.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

STØTTER HELLELAND: Sebastian Samuelsson er en av tre som har signert brevet

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Men Wada-styret vedtok nylig, med 9 mot 2 stemmer, å ta Russland inn igjen, selv om vilkårene ikke var oppfylt. Helleland var en av de to som stemte mot. Det ble ikke tatt godt imot av ledelsen i Wada. Mange mener nå at forslaget om regelendring er rettet direkte mot Helleland.

– Hvis de vedtar denne reglen, så tror jeg de har satt seg i en situasjon som de aldri kan hente seg inn fra. Da er man så langt nede i troverdighet, og alle disse tingene, at jeg vet ikke hvordan Wada kan fortsette å fungere, sier Samuelsson til NRK.

Møttes i Det hvite hus

Nylig deltok Helleland på et møte i Det hvite hus i Washington. Der var også flere aktive utøvere, som reagerte sterkt på Wadas Russland-vedtak, sammen med 17 nasjonale antidoping-organisasjoner.

De fleste der, inkludert Antidoping Norge, var sterkt kritiske til Wada. I forkant av møtet forsøkte Wada-president Craig Reedie å stoppe Helleland fra å delta, ifølge VG.

– At de skal ha forsøkt å stoppe henne fra å dra dit viser hvor store problemer Wada har, og hvordan lederskapet ikke fungerer, mener Samuelsson.

I brevet ber utøverne Wada om å lytte til kritikken.

– Vi vil at Wada skal lytte til de stadig flere internasjonale stemmene som vil ha en sterk retningsendring. De reglene som er foreslått, gjør kandidatur til reform-kandidater som Linda nesten umulige.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Semifinaletap for norsk Groningen-trio

  Det blir ingen nederlandsk cupfinale for de norske Groningen-spillerne Johan Hove, Isak Määttä og Kristian Lien. Feyenoord vendte til 2-1 i semifinalen.

  Hove og Määttä spilte fra start foran 46.000 tilskuere på De Kuip i Rotterdam, mens Lien fikk et kort innhopp på tampen av kampen.

  Groningen er på 6.-plass i 1. divisjon og med i opprykksjakten. Laget sjokkerte Feyenoord ved og ta ledelsen ved Laros Duarte etter en halvtimes spill. Samme mann hadde også et stolpetreff i første omgang.

  Feyenoord hevet seg etter pause. Dávid Hancko utlignet i det 62. minutt, og sju minutter før full tid ble innbytter Ondrej Lingr matchvinner tre minutter etter at han kom inn.

  Hove spilte hele kampen for Groningen, mens venstreback Määttä ble byttet ut i det 78. minutt.

  Feyenoord møter Nijmegen i cupfinalen 21. april. Også den kampen spilles på De Kuip. (NTB)

  Johan Hove
  Foto: JEROEN PUTMANS / AFP
 • Rashford ut mot kritikerne: – Vis litt menneskelighet

  Marcus Rashford sier at de som trekker hans lojalitet til Manchester United i tvil må vise «mer menneskelighet».

  26-åringen har scoret bare fem mål for klubben denne sesongen, og han har måttet tåle kritikk for innstillingen etter flere uheldige episoder.

  – Om min lojalitet til United trekkes i tvil, må jeg si fra, skriver Rashford i en artikkel for The Players' Tribune.

  – Det er som å trekke min identitet i tvil, alt jeg står for som menneske. Jeg vokste opp her og har spilt for klubben siden jeg var gutt.

  Rashford ble utviklet i klubbens akademi og har scoret 128 mål på 391 kamper for Manchester Uniteds førstelag. Forrige sesong scoret han karrierebeste 30 mål, men denne sesongen har det gått tyngre.

  – Jeg tåler kritikk. Jeg kan takle overskrifter, kritikk i podcaster, sosiale medier og aviser. Jeg tåler hva som helst, men om dere sår tvil om lojaliteten til klubben, min kjærlighet til fotball, og trekker familien min inn i det, så vil jeg be om at dere viser litt mer menneskelighet, skriver Rashford. (NTB)

  Marcus Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Supporterangrep i Bilbao: – Flere alvorlig skadd

  Et 60-talls personer skal ha vært involvert i et angrep på Atletico Madrid-supportere i Bilbao.

  Angrepet skjedde i en bar tilknyttet San Mames stadion, der Athletic Bilbao tok imot Atlético Madrid i semifinalen i den spanske cupen torsdag kveld.

  Semifinalen ble utsatt i en halvtime som følge av at Atletico Madrids lagbuss ble hindret og forstyrret i sin tur på vei til stadion.

  Flere Atlético Madrid-supportere måtte til sykehus, opplyser klubbpresident Enrique Cerezo.

  – Flere er alvorlig skadd, sier Cerezo i et TV-intervju.

  Vinneren av semifinalekampen møter Mallorca i finalen.

  Supportere av hovedstadsklubben skal ha blitt angrepet av såkalte ultras tilknyttet Athletic Bilbao. (NTB)

  Copa del Rey - Semi Final - Second Leg - Athletic Bilbao v Atletico Madrid
  Foto: Vincent West / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal