Hopp til innhold

Utøvere ut mot Wada – krever vraking av regelendring

Et forslag til regelendring i Wada vil sette en stopper for Linda Hofstad Hellelands kandidatur som president. Det får aktive utøvere til å reagere.

Linda Hofstad Helleland, WADA

FÅR STØTTE: Linda Hofstad Helleland får støtte av utøvere.

Foto: Valentin Flauraud / AP

– Det virker som hun har ristet opp gubbestyret i Wada, og nå gjør man alt man kan for å hindre at hun får en maktposisjon, sier skiskytter Sebastian Samuelsson til NRK.

I helga kunngjorde de afrikanske medlemslandene i Wada, verdens antidopingbyrå, et vedtak der de vil at alle presidentkandidater skal være minst 45 år.

Forslaget innholder også en formulering som kan tolkes dithen at man ikke kan kombinere presidentskapet med en høyere stilling i regjering eller statsadministrasjon

Laster Twitter-innhold

Helleland vil være 42 år ved presidentvalget i november neste år, og sitter nå som barne- og likestillingsminister. Det forslaget har fått utøverne til å reagere. Nå har flere signert et åpent brev til verdens antidopingbyrå.

– Det er 2018, og i et moderne demokrati kan vi ikke ha slike autokratiske regler, står det i brevet, som er signert av Sebastian Samuelsson (skiskytter), Callum Skinner (syklist) og Ali Jawad (paralympisk vektløfter).

– Er det bare en tilfeldighet at, kun uker før den utøver-positive Helleland skal begynne hennes kampanje for å bli president, så vil Wada presse gjennom regler som vil sette en stopper for hennes kampanje? Vi tror ikke det, konkluderer de.

– En situasjon som de aldri kan hente seg inn fra

Etter Russlands utestengelse grunnet systematisk doping, krevde Wada at landet vedkjente seg statlig doping og å få fult innsyn i datafiler og prøver ved laboratoriet i Moskva, før landet kunne tas inn i varmen igjen.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

STØTTER HELLELAND: Sebastian Samuelsson er en av tre som har signert brevet

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Men Wada-styret vedtok nylig, med 9 mot 2 stemmer, å ta Russland inn igjen, selv om vilkårene ikke var oppfylt. Helleland var en av de to som stemte mot. Det ble ikke tatt godt imot av ledelsen i Wada. Mange mener nå at forslaget om regelendring er rettet direkte mot Helleland.

– Hvis de vedtar denne reglen, så tror jeg de har satt seg i en situasjon som de aldri kan hente seg inn fra. Da er man så langt nede i troverdighet, og alle disse tingene, at jeg vet ikke hvordan Wada kan fortsette å fungere, sier Samuelsson til NRK.

Møttes i Det hvite hus

Nylig deltok Helleland på et møte i Det hvite hus i Washington. Der var også flere aktive utøvere, som reagerte sterkt på Wadas Russland-vedtak, sammen med 17 nasjonale antidoping-organisasjoner.

De fleste der, inkludert Antidoping Norge, var sterkt kritiske til Wada. I forkant av møtet forsøkte Wada-president Craig Reedie å stoppe Helleland fra å delta, ifølge VG.

– At de skal ha forsøkt å stoppe henne fra å dra dit viser hvor store problemer Wada har, og hvordan lederskapet ikke fungerer, mener Samuelsson.

I brevet ber utøverne Wada om å lytte til kritikken.

– Vi vil at Wada skal lytte til de stadig flere internasjonale stemmene som vil ha en sterk retningsendring. De reglene som er foreslått, gjør kandidatur til reform-kandidater som Linda nesten umulige.

Siste nytt

 • Bekreftet: Glimt enig med AGF om kjøp av Albert Grønbæk

  Det opplyser AGF i en børsmelding. I meldingen kommer det fram at de siste detaljene rundt spillerens personlige betingelser, samt den obligatoriske legesjekken, mangler.

  Danske B.T. skriver fredag at Bodø/Glimt er blitt enige med den danske klubben AGF om et kjøp av midtbanespilleren Albert Grønbæk.

  Ifølge avisen har Glimt betalt over 20 millioner danske kroner, det tilsvarer i så fall 26 millioner norske kroner. B.T. hevder videre at klubben aldri har betalt så mye for å hente en spiller til klubben. Grønbæk skal være på vei til Bodø for å gjennomføre en medisinsk sjekk.

  I juni meldte B.T. at AGF (Aarhus Gymnastikforening) avslo et bud på omkring halvparten så mye for Grønbæk.

  Tredje kvalifiseringsrunde til Champions League 2022/2023: Bodø/Glimt - Zalgiris Vilnius (5-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sandvolleyball: Mol/Sørum trekker seg fra turnering i Tyskland – usikkerhet rundt EM

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum har trukket seg fra denne ukens verdenstourturnering i tyske Hamburg.

  Årsaken er at Mol sliter med sykdom. Det bekrefter pappa og landslagssjef Kåre Mol til NTB fredag morgen.

  Allerede torsdag ble det kjent at det var sykdom i den norske leiren i Hamburg. Det tvang Mol og Sørum til å trekke seg fra puljespillskampen mot nederlenderne Alexander Brouwer og Robert Meeuwsen.

  – De spiller ikke turneringen, men må dessverre stå over. Sånn er det i sandvolleyball. Her har man ingen innbyttere. Når en av spillerne nå har blitt syk, og jeg kan bekrefte at det er Anders, er det ikke forsvarlig å spille, sier Kåre Mol til NTB.

  Umiddelbart etter den pågående eliteturneringen i Hamburg skal duoen etter planen kjempe om en ny EM-tittel. Den forrige vant de i Wien for ett år siden.

  Årets europamesterskap avvikles i München. Om sykdomssituasjonen som har oppstått får konsekvenser for deltakelsen, er inntil videre usikkert.

  (NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Zverev øyner skadecomeback – kjemper for å rekke US Open

  Det tyske tennisesset Alexander Zverev sier at han håper å være spilleklar til US Open i slutten av august etter den stygge ankelskaden han pådro seg i juni.

  Tyskeren tråkket over da han forsøkte å nå en ball fra Rafael Nadal i semifinalen av Roland-Garros. Overtråkket førte til et unisont gisp fra publikum, og Zverev hylte av smerte mens han rullet rundt på den røde grusen.

  I etterkant ble han operert og mistet flere turneringer på ATP-touren. Drøye to måneder senere ser verdenstoeren positivt på et eventuelt skadecomeback allerede i slutten av måneden.

  – Jeg vil selvfølgelig forsøke å bli klar til US Open, men det blir veldig, veldig tett i så fall, sier Zverev ifølge Reuters. (NTB)

  French Open
  Foto: YVES HERMAN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste