Utøvere ut mot Wada – krever vraking av regelendring

Et forslag til regelendring i Wada vil sette en stopper for Linda Hofstad Hellelands kandidatur som president. Det får aktive utøvere til å reagere.

Linda Hofstad Helleland, WADA

FÅR STØTTE: Linda Hofstad Helleland får støtte av utøvere.

Foto: Valentin Flauraud / AP

– Det virker som hun har ristet opp gubbestyret i Wada, og nå gjør man alt man kan for å hindre at hun får en maktposisjon, sier skiskytter Sebastian Samuelsson til NRK.

I helga kunngjorde de afrikanske medlemslandene i Wada, verdens antidopingbyrå, et vedtak der de vil at alle presidentkandidater skal være minst 45 år.

Forslaget innholder også en formulering som kan tolkes dithen at man ikke kan kombinere presidentskapet med en høyere stilling i regjering eller statsadministrasjon

Laster Twitter-innhold

Helleland vil være 42 år ved presidentvalget i november neste år, og sitter nå som barne- og likestillingsminister. Det forslaget har fått utøverne til å reagere. Nå har flere signert et åpent brev til verdens antidopingbyrå.

– Det er 2018, og i et moderne demokrati kan vi ikke ha slike autokratiske regler, står det i brevet, som er signert av Sebastian Samuelsson (skiskytter), Callum Skinner (syklist) og Ali Jawad (paralympisk vektløfter).

– Er det bare en tilfeldighet at, kun uker før den utøver-positive Helleland skal begynne hennes kampanje for å bli president, så vil Wada presse gjennom regler som vil sette en stopper for hennes kampanje? Vi tror ikke det, konkluderer de.

– En situasjon som de aldri kan hente seg inn fra

Etter Russlands utestengelse grunnet systematisk doping, krevde Wada at landet vedkjente seg statlig doping og å få fult innsyn i datafiler og prøver ved laboratoriet i Moskva, før landet kunne tas inn i varmen igjen.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

STØTTER HELLELAND: Sebastian Samuelsson er en av tre som har signert brevet

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Men Wada-styret vedtok nylig, med 9 mot 2 stemmer, å ta Russland inn igjen, selv om vilkårene ikke var oppfylt. Helleland var en av de to som stemte mot. Det ble ikke tatt godt imot av ledelsen i Wada. Mange mener nå at forslaget om regelendring er rettet direkte mot Helleland.

– Hvis de vedtar denne reglen, så tror jeg de har satt seg i en situasjon som de aldri kan hente seg inn fra. Da er man så langt nede i troverdighet, og alle disse tingene, at jeg vet ikke hvordan Wada kan fortsette å fungere, sier Samuelsson til NRK.

Møttes i Det hvite hus

Nylig deltok Helleland på et møte i Det hvite hus i Washington. Der var også flere aktive utøvere, som reagerte sterkt på Wadas Russland-vedtak, sammen med 17 nasjonale antidoping-organisasjoner.

De fleste der, inkludert Antidoping Norge, var sterkt kritiske til Wada. I forkant av møtet forsøkte Wada-president Craig Reedie å stoppe Helleland fra å delta, ifølge VG.

– At de skal ha forsøkt å stoppe henne fra å dra dit viser hvor store problemer Wada har, og hvordan lederskapet ikke fungerer, mener Samuelsson.

I brevet ber utøverne Wada om å lytte til kritikken.

– Vi vil at Wada skal lytte til de stadig flere internasjonale stemmene som vil ha en sterk retningsendring. De reglene som er foreslått, gjør kandidatur til reform-kandidater som Linda nesten umulige.

Siste nytt

 • Sjöberg lagt inn på sjukehus att

  Den tidlegare svenske friidrettsstjerna Patrik Sjöberg behandlast igjen på sjukehus.

  56-åringen vart for ei tid tilbake ramma av ei livstruande blodforgifting. Etter å ha blitt utskriven frå sjukehus for nokon veker sidan, må han no ha behandling igjen.

  «Eg har fått tilbake skiten, bakteriane har angrepet korsryggen, det er difor eg har hatt så vondt i ryggen», skriv Sjöberg i ei melding til den svenske avisa Expressen.

  Historiskebilder
  Foto: Richard Sagen / NTB
 • Fikk sparken før nedrykksdrama

  Florian Kohfeldt fikk søndag sparken som trener for den tyske fotballklubben Werder Bremen. Én serierunde gjenstår i nedrykkskampen i Bundesliga.

  Beslutningen om å sparke Kohfeldt ble tatt etter lørdagens 0-2-tap for Augsburg. Nederlaget sendte klubben ned på kvalifiseringsplass foran siste serierunde.

  Kun ett poeng skiller opp til Arminia Bielefeld på trygg grunn, men nestjumbo Köln har samtidig kun ett poeng opp til Bremen. Dermed kan alt skje i siste kamp.

  Der møter Werder Bremen middelhavsfarer Borussia Mönchengladbach.

  Til det oppgjøret har klubbledelsen allerede besluttet å hente inn Thomas Schaaf, som ledet klubben fra 1998 til 2013.

  Germany Soccer Werder Bremen
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Hevder Zinédine Zidane gir seg

  Zinédine Zidane har informert spelarane i Real Madrid om at han sluttar som trenar etter sesongen, melder spanske medium.

  Det er radiostasjonen Onda Cero og nettstaden Goal som hevdar å kjenne til at franskmannen nyleg gav spelarane beskjed om at han ikkje blir å finne i trenarrolla på Santiago Bernabéu til hausten.

  Zidane har kontrakt også ut neste sesong.

  Ifølgje Goal skal spelarane ha blitt informert om fotballprofilens standpunkt i forkant av ligamøtet med Sevilla sist søndag.

  Zidane
  Foto: BJORN S. DELEBEKK, Delebekk, Bjørn S. / VG

Sendeplan

Kl. Program Kanal