Hopp til innhold

Måtte ta grep etter blemmetrøbbel: – Det ble bare verre og verre

Verdens beste skiskytter avslører at blødende gnagsår gjorde at han måtte bytte skistaver.

Johannes Thingnes Bø

NYTT UTSTYR: Johannes Thingnes Bø med de nye stavene i Oberhof. De forrige ga ham sår.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

30-åringen kom til Oberhof som verdenscupleder, men det er ikke alt som har gått på skinner så langt denne sesongen. Nå har han også gjort en utstyrsendring.

– Man prøver å maksimalisere og man kommer aldri til å gå på kompromiss med noe, så hvis du ikke tror det er optimalt eller fungerer, så endrer man, sier Johannes Thingnes Bø.

For på treningene i dagene før sprintrennet kunne man observere at Thingnes Bø testet nye staver og stropper. Og etter å ha gått med merket Swix siden starten av karrieren, dukket han plutselig opp med et annen merke på konkurransen.

Johannes Thingnes Bø med ny stavsponsor midt under sesongen

TESTING: Verdenscuplederen testet det nye grepet under trening før sprintrennet.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Jeg har slitt med gnagsår inne i stavfestet. Jeg har prøvd forskjellige stropper uten å finne noe som ikke gir gnagsår, og gnagsåret ble bare verre og verre og bygget seg opp. Så derfor måtte jeg bytte, forklarer han til NRK, og poengterer at kontrakten han hadde med den norske produsenten gikk ut til jul.

Ville stoppe i tide

Stryningen viser frem hendene, der det er tydelige sår og trevler mellom begge tomler og pekefingre.

– Det har plaget meg litt, i og med at vi tar av og på staver såpass mange ganger i løpet av hver eneste dag hele året egentlig, så jeg måtte plassere hånda på en viss måte for ikke å få gnagsår og man vil helst ikke fokusere på det. Dette var en nødvendighet, fastslår han.

Johannes Thingnes Bø viser frem blemmen som har hemmet han

VONDT: Johannes Thingnes Bøs gnagsår er i ferd med å gro, men de er fortsatt synlige.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Sårene har ført til at Thingnes Bø føler han ikke har kunnet gi 100 prosent i stavtakene, og selv om han også gikk med de samme stavene i rekordsesongen i fjor, har problemet eskalert denne sesongen.

Heldigvis for skiskytteren utviklet det seg ikke til å bli betennelse eller infeksjon.

– Det var derfor jeg prøvde å stoppe i tide, for å unngå at det gikk så langt. Nå er det veldig bra, og jeg får ikke gnagsår eller den følelsen av de nye, sier han.

– Helt håpløst

NRKs ekspert Ola Lunde var blant dem som stusset over endringen midt i sesongen, men er klar på at det var et smart valg.

– Det er jo helt håpløst å gå med en stropp man får gnagsår av, for det vil jo irritere deg i hvert tak når man kjenner den smerten. Skal du være best i verden kan du ikke ha vondt, sier Lunde.

– Å bruke energi på smerte kan helt klart gå ut over prestasjonen, utstyret må være på topp, legger han til.

Johannes Thingnes Bø Lenzerheide

TIL TOPPS: Johannes Thingnes Bø tok over ledelsen i verdenscupen under rennene i Sveits, men det var ikke helt smertefritt.

Foto: AP

Swix understreker at de er stolte over det 12 år lange samarbeidet de har hatt med Thingnes Bø.

– Vi vet at utstyret vårt holder verdensklasse, noe Johannes viste i da han forrige sesong nærmest gjorde rent bord med de samme stavene og stroppene. Dessverre har han gjennom denne sesongen utviklet et ubehag i hånden mens han går på ski, og selv om vi strekker oss langt for å tilpasse individuelle behov på utstyret, så kunne vi ikke garantere en ny stropp inneværende sesong, sier managing director, Gitte Thune til NRK.

Verdenscupen i skiskyting fortsetter i Ruhpolding denne uka. Da håper Thingnes Bø å være nærmere toppformen.

– Det føltes bedre i dag i hvert fall, forteller han etter stafetten, som Norge vant suverent.

– Han er langt unna formen han var i VM i Oberhof, det er jo ikke sikkert han finner den heller, men nå har han i hvert fall utstyr som ikke plager ham, sier Ola Lunde.

  • Verdenscupen i skiskyting kan du se på NRK1. Allerede onsdag går kvinnene stafett klokken 14.20.
Svensken går i rett bakken bare noen meter før mållinjen: –Jeg har aldri vært så sliten

Svensken går i rett bakken bare noen meter før mållinjen: – Jeg har aldri vært så sliten

Sportsnyheter

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Mia Rusthen

Norsk VM-fører i roadracing operert for blødning i hodet – tilstanden fortsatt alvorlig

Mia Rusthen (22) ble lørdag operert for en blødning i hodet etter å ha blitt alvorlig skadet da hun krasjet under en VM-runde i roadracing i Italia.

Siste nytt

  • OL-billetten glapp for Berntsen og Mol

    Norge tapte kvartfinalen mot Portugal i kontinentalcupsluttspillet i sandvolleyball. Dermed blir det ingen OL-billett på Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

    Vinneren av sluttspillet i Latvia får en kvoteplass til OL, men etter å ha slått Polen og Sveits i gruppespillet torsdag og fredag, begge med seier i «golden set» etter en seier og et tap i de ordinære kampene, ble det stopp mot Portugal.

    Markus Mol og Jo Sunde ga Norge overtaket med seier 2-0 (21-11, 21-11) over Goncalo og Tomas Sousa, men Mol og Berntsen måtte se seg slått 1-2 (19-21, 21-18, 13-15) i en uhyre jevn kamp mot Portugals førstepar João Pedrosa og Hugo Campos.

    I golden set vant Pedrosa og Campos 15-11 over Mol og Berntsen, og dermed tok Portugal seg til semifinale mot Frankrike.

    (NTB)

    Austria Beachvolleyball Nations Cup
    Foto: Florian Schroetter / AP
  • Wærenskjold beholdt ledertrøya

    Søren Wærenskjold bærer ledertrøya også på siste etappe i sykkelrittet Belgia Tour, men ledelsen krympet lørdag til to sekunder.

    Uno-X-syklisten sikret seg trøya da han vant den innledende tempoetappen onsdag. Han forsvarte ledelsen torsdag og økte forspranget til 11 sekunder på fredagens etappe.

    Lørdag reduserte tsjekkiske Mathias Vacek fra Lidl-Trek-laget avstanden til to sekunder foran den avsluttende etappen søndag. Da skal feltet sykle 186,2 kilometer med start og mål i Brussel.

    Alex Aranburu fra Spania og Movistar-laget vant lørdagens etappe, og han er nummer tre i sammendraget, seks sekunder bak Wærenskjold.

    Visma-rytter Per Strand Hagenes ble beste nordmann på 4. etappe med 9.-plass. Han er nummer åtte sammenlagt.

    (NTB)

    Søren Wærenskjold, Uno-X
    Foto: NTB
  • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

    Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

    Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

    NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

    – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

    Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

    (NTB)

    Marie Olaussen
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal