Hopp til innhold

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Hysaj dukker

DUKKET: Se situasjonen som får ekspertene til å reagere her.

– Det går ikke an, det er dødsstraff å dukke der, altså. Der må du stå opp og ta en for laget, sa NRKs fotballekspert, Åge Hareide, i pausen mellom Italia og Albania.

For Albania hadde fått en drømmestart og var med å kjempe i åpningskampen i EM.

Men da Nicolò Barella satte inn 2–1 til Italia, som også ble det avgjørende målet i kampen, var det innsatsen til den albanske forsvareren Elseid Hysaj som fikk ekspertene til å reagere.

– Du skal få lov til å hisse deg opp Åge, for når du ser han Hysaj dukke her, så smerter det et trenerhjerte, svarte Alexander Schau i studio.

– Hva gjør du der?

Situasjonen begynte med at det albanske forsvaret ikke fikk klarert et innlegg skikkelig og ballen havnet hos Nicolò Barella på 16-meteren.

Italieneren skjøt det han var god for. Hysaj var på vei ut mot ballen, men dukket unna. Ballen suste i mål mens Hysaj ble stående og dukke i flere sekunder.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group B Italy v Albania

BUKKE, NIKKE, NEIE: Elseid Hysaj ble stående med hodet nede lenge etter at ballen gikk i mål.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

– Hva gjør du der da, dukker unna den ballen? Der skal du strekke deg ut så får du blokkert det skuddet, kommenterte Kristoffer Løkberg på direkten.

Hovedpersonen selv mener han måtte ta et valg på kort tid: Enten å prøve å blokkere et lavt skudd eller å stå oppreist for et høyt skudd. Når NRK viser han klippet av scoringen, er han enig i at han kanskje kunne gjort mer.

– Jeg gikk i front for å nå ballen. Etter at han skyter bruker jeg kroppen for å prøve å beskytte mål. Jeg kunne ha gjort mer, men sånn er fotballen. Jeg prøver det jeg kan for ikke å gå ned, sier Hysaj til NRK.

Er det en refleks?

– Ja, det er en refleks. Jeg så ballen og gikk litt ned. Jeg har ett sekund på å tenke, jeg har to valg. Enten det eller det. Jeg måtte ta et valg.

 • Se målet i videoen øverst og alle høydepunkter her:

Tidenes raskeste

Albania fikk en drømmeåpning på EM. Det hadde ikke gått mange sekundene før Italia fikk innkast på egen banehalvdel. Innkastet ble tatt inn mot eget mål, men der var det albanske Nedim Bajrami som fikk tak i ballen.

Han dro den med seg videre og dundret ballen opp i nærmeste kryss. Allerede etter 23 sekunder hadde Albania sjokkert Italia.

REKORD: Nedim Bajrami noterte seg for tidenes raskeste EM-scoring.

Det var EM-historiens desidert raskeste mål. Den forrige rekorden var på ett minutt og syv sekunder.

– Det var litt uforventet, for å være ærlig. Vi var litt sjokkerte. Det var veldig raskt. Etter at man slipper inn så tidlig kan man miste kontrollen og gjøre ting man vanligvis ikke ville gjort. Men laget var rolige, fokuserte, og fortjente å vinne, sier Italia-stjerne Jorginho til NRK.

Det tok riktignok bare noen minutter før Italia slo tilbake da Bastoni headet ballen i mål etter et innøvd hjørnespark-trekk.

Bare fem minutter senere hadde altså Italia snudd kampen med Barellas mål. Det ble også kampens siste mål. Italia tar dermed med seg tre poeng fra det antatt dårligste laget i gruppe B. Til tross for at den regjerende mesteren ikke imponerte voldsomt i sin EM-åpning, ser Jorginho flere likheter med laget som vant for tre år siden.

– Denne gruppen er utrolig en utrolig gruppe. Det er så mange gode gutter i denne gruppen med god energi. Alle er ydmyke og vil forbedre seg og tenker «laget først». Det er det aller viktigste, sier Jorginho.

Les også Italia-sjefen med tirade etter NRK-spørsmål: – Det er ikke sant

Spelletti

Siste nytt

 • Sveitsisk kulthelt legger opp på landslaget

  Den sveitsiske kantspilleren Xherdan Shaqiri har spilt sin siste kamp på landslaget. Det kunngjorde han etter EM, hvor han gjorde sin 125. opptreden for Sveits.

  Shaqiri, som nå spiller for Chicago Fire i USA, er den med nest flest landskamper for Sveits. Bare lagkamerat Granit Xhaka har flere på 130 landskamper.

  Den tidligere Bayern München- og Liverpool-spilleren debuterte på landslaget som 18-åring i mars 2010. Han representerte landet sitt ved fire VM og tre EM.

  – Sju mesterskap, mange mål, 14 år med det sveitsiske landslaget og uforglemmelige øyeblikk. Det er på tide å ta farvel til landslaget. Gode minner består og jeg sier til dere alle sammen: takk! skrev kantspilleren i innlegg i sosiale medier. (NTB)

  Euro 2024 Soccer England Switzerland
  Foto: Thanassis Stavrakis / AP
 • NFF ber om Glimt-svar etter Knutsens byttenekt

  Bodø/Glimt må gi Norges Fotballforbund en skriftlig redegjørelse og forklare trener Kjetil Knutsens oppførsel på sidelinjen i helgen.

  Det forteller juridisk rådgiver Rinor Tahiri i NFF i en epost til NTB. Saken legges deretter fram for forbundets påtalenemnd.

  – Nemnda vil foreta en vurdering av hvorvidt det foreligger brudd på NFFs regelverk, og om saken i så fall skal forfølges videre, skriver Tahiri.

  Det var Sandefjords lege som mente det var uforsvarlig å la Glimt-stopperen Jostein Gundersen fortsette lørdagens oppgjør. TV-bildene viste en irritert Knutsen, som nektet å bytte ham ut.

  Han hørte heller ikke på sin egen manuellterapeut. Oppførselen har fått mange til å reagere, og NFF-legen Thor Einar Andersen er blant dem.

  – At treneren overprøver legens medisinske vurdering, stiller jeg meg meget kritisk til. Det bør ikke forekomme, sa han til Nettavisen. (NTB)

  Kjetil Knutsen etter toppkampen i Eliteserien mellom Bodø/Glimt og Brann
  Foto: Thomas Andersen / NTB
 • Ruud og Nadal herjet seg til seier i Sverige

  Casper Ruud og Rafael Nadal spiller denne uken sammen i tennisturneringen i svenske Båstad, og de fikk en best mulig start på turneringen.

  I deres første runde i doubleturneringen tok de seg videre etter å ha slått argentinske/meksikanske Anderozzi/Reyes-Varela komfortabelt 6-1 og 6-4.

  – Det er en ære å spille med en god venn og fantastisk spiller. Det var en god kamp og vi spilte veldig bra til å være første gang sammen, sier Nadal etter kampen.

  Ruud selv kom med et frekt stikk mot sin lagkamerat.

  – Det var en god kamp. Jeg er vant med regn sammenlignet med Nadal. Han begynner å bli gammel, så jeg er usikker på hvordan han håndterer disse avbrytelsene, sa Ruud og fikk publikum til å bryte ut i latter.

  For det ble en oppstykket oppgjør for stjerneduoen. Først ble kampen utsatt rundt en time på grunn av regnvær, før den igjen fikk to korte opphold i det andre settet.

  I forkant av turneringen sa Ruud til arrangøren at han ikke klarte å si nei da han fikk en henvendelse fra Nadal om å spille sammen.

  Begge skal også delta i singleturneringen. Nadal har fått en invitasjon til turneringen etter som han i utgangspunktet ikke er godt nok rangert.

  Nadal skal spille double sammen med Carlos Alcaraz i OL og bruker dermed Båstad som en del av oppvarmingen.

  Ruud vant single-turneringen i Båstad i 2021. I fjor tapte han finalen.

  Tennis, ATP 250, Nordea Open, Day 1
  Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal