NBA-eier utestengt på livstid for rasisme

Los Angeles Clippers-eier Donald Sterling (80) har fått en historisk tøff straff for å ha kommet med rasistiske uttalelser i et skjult telefonopptak.

Donald Sterling

LIVSTIDSSTRAFF: Donald Sterling vil bli nektet adgang til NBA-kamper livet ut etter rasistiske uttalelser.

Foto: Kirby Lee / Reuters

– Synspunktene til Mr. Sterling er dypt fornærmende og krenkende. De hører rett og slett ikke hjemme i amerikansk basketball, uttalte NBAs ferske styreformann Adam Silver da straffen ble offentliggjort tirsdag kveld norsk tid.

Donald Sterling

Los Angeles Clippers-eieren likte dårlig at elskerinnen hadde med seg mørkhudede venner på kamp.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Basketklubbeieren er nektet adgang til NBA-kamper livet ut. I tillegg har NBA-ledelsen ilagt ham en bot på 2,5 millioner dollar (ca. 15 millioner kroner).

NBA varsler i tillegg at de vil gjøre alt i sin makt for å tvinge 80-åringen til å selge klubben. Dette kan imidlertid bli mer komplisert å gjennomføre innenfor ligaens regelbok.

Boten er den største det er mulig å ilegge, ifølge ligaens regler.

Ville ikke ha mørkhudede på kamp

Hele USA har kokt siden Clippers-eierens uttalelser ble gjort kjent sist uke.

Under et skjult telefonopptak gikk det frem at Sterling likte svært dårlig at elskerinnen hans publiserte bilder av seg selv sammen med mørkhudede personer i sosiale medier.

– Hvorfor må du legge ut bilder av deg selv på Instagram med mørkhudede?, spurte Clippers-eieren fortvilet til sin elskerinne.

Klubbeieren ba i tillegg om at hun ikke møtte opp på Clippers-kamper med mørkhudede venner.

– Du kan ligge med dem, du kan ta dem med deg hjem. Du kan gjøre hva du vil. Det lille jeg spør om er at du ikke publiserer det og ikke tar dem med på mine kamper, sier han i opptaket publisert av kjendisnettstedet TMZ.

– Det at slike uttalelser kommer fra en klubbeier i NBA gjør saken enda verre, sier NBA-styreformann Silver, som har fått bekreftet at uttalelsene er fra Donald Sterlings stemme.

NBAs største stjerne, LeBron James, har kommentert avgjørelsen på Twitter tirsdag kveld. Miami Heat-spilleren takker NBA-styret for avgjørelsen:

Laster Twitter-innhold

Obama tok til orde

Reaksjonene på de rasistiske uttalelsene har vært mange og voldsomme.

Clippers-spillerne svarte med å vrenge draktene sine slik at Clippers-logoen ble skjult under oppvarmingen til en kamp mot Golden State Warriors denne helgen.

Selv USAs president Barack Obama har uttalt seg om saken:

– Når ignorante mennesker stiller sin uvitenhet til skue, trenger man ikke gjøre annet enn å la dem snakke videre, sa presidenten under sitt besøk i Malaysia sist uke.

Basketball-legenden Michael Jordan, som også er deleier i basketballklubben Charlotte Bobcats, forteller at han blir uvel av Sterlings uttalelser.

– Som klubbeier blir jeg selvsagt kvalm av at en annen klubbeier kan ha så ekle holdninger.

– Det finnes ingen plass i sporten til en sånn eier, uttalte LeBron James mandag kveld.

Los Angeles Clippers

VRENGTE DRAKTENE I PROTEST: Los Angeles Clippers-spillerne nektet å vise frem Clippers-logoen da de varmet opp til NBA-kampen mot Golden State Warriors søndag.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

Siste nytt

 • – Jeg ventet på den smellen

  Ingvild Flugstad Østberg trodde metthetsfølelsen skulle dukke opp etter det som ble en forrykende VM-sesong. Det gjorde den ikke. Langrennsstjernen fra Gjøvik vant Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt forrige sesong. I Seefeld-VM ble det i tillegg fem medaljer.

  Sesongen overgikk alle forventninger og ble Østbergs klart beste så langt i karrieren. Ikke rart 28-åringen ventet på at det skulle komme en reaksjon da kruttrøyken hadde lagt seg i vår.

  – Jeg ventet på den smellen, men den kom egentlig ikke. Man trenger jo noen uker der man gjør andre ting og er sammen med litt andre folk og har litt ferie, men tanken om at jeg var lei trening, skirenn og samlinger kom aldri. Det er litt godt å kjenne på, sier langrennsprofilen til NTB.

  – Jeg har tross alt vært med noen år nå, så da tar man en runde hvert år med tanke på neste sesong. Den kan være på ett minutt eller det kan være på én uke med hensyn til hva du tenker framover, men jeg var aldri i tvil om at jeg var motivert for videre satsing, sier 28-åringen.

  Langrennssesongen innledes tradisjonen tro med åpningsrenn på Beitostølen i november. (NTB)

  Høydesamling langrennslandslaget
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Oliver Solberg vant overlegent

  Oliver Solberg (17) sikret sin sjuende internasjonale seier for sesongen da han vant STPR-rallyet i USA. Om en drøy uke skal talentet ta førerkortet. Den norsksvenske 17-åringen vant med 55,4 sekunder foran tidobbelt amerikansk mester David Higgins, heter det i en pressemelding. Solberg vant 11 av 15 fartsprøver totalt, men på den nest siste fikk han trøbbel med bakhjulsdriften. Det kostet mer enn et halvt minutt, men unggutten hadde likevel god kontroll. (NTB)

  Oliver Solberg jublet etter sin første EM-seier
  Foto: FIA ERC
 • Hovland klatret i USA

  Viktor Hovland spilte nok en jevn runde på tredje dag av PGA-touråpningen i West Virginia lørdag. Han ligger seks slag under par før siste dag. Før start lørdag lå han på en delt 48. plass, men nok en jevn dag på banen førte ham ni plasser opp blant de 67 gjenværende spillerne og til en delt 39. plass. Ni slag skiller nordmannen og den ett år yngre chilenske Joaquin Niemann som leder hele turneringen med 15 slag under par. (NTB)

  Greenbrier Golf
  Foto: Steve Helber / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal