NRK Meny
Normal

NBA-eier utestengt på livstid for rasisme

Los Angeles Clippers-eier Donald Sterling (80) har fått en historisk tøff straff for å ha kommet med rasistiske uttalelser i et skjult telefonopptak.

Donald Sterling

LIVSTIDSSTRAFF: Donald Sterling vil bli nektet adgang til NBA-kamper livet ut etter rasistiske uttalelser.

Foto: Kirby Lee / Reuters

– Synspunktene til Mr. Sterling er dypt fornærmende og krenkende. De hører rett og slett ikke hjemme i amerikansk basketball, uttalte NBAs ferske styreformann Adam Silver da straffen ble offentliggjort tirsdag kveld norsk tid.

Donald Sterling

Los Angeles Clippers-eieren likte dårlig at elskerinnen hadde med seg mørkhudede venner på kamp.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Basketklubbeieren er nektet adgang til NBA-kamper livet ut. I tillegg har NBA-ledelsen ilagt ham en bot på 2,5 millioner dollar (ca. 15 millioner kroner).

NBA varsler i tillegg at de vil gjøre alt i sin makt for å tvinge 80-åringen til å selge klubben. Dette kan imidlertid bli mer komplisert å gjennomføre innenfor ligaens regelbok.

Boten er den største det er mulig å ilegge, ifølge ligaens regler.

Ville ikke ha mørkhudede på kamp

Hele USA har kokt siden Clippers-eierens uttalelser ble gjort kjent sist uke.

Under et skjult telefonopptak gikk det frem at Sterling likte svært dårlig at elskerinnen hans publiserte bilder av seg selv sammen med mørkhudede personer i sosiale medier.

– Hvorfor må du legge ut bilder av deg selv på Instagram med mørkhudede?, spurte Clippers-eieren fortvilet til sin elskerinne.

Klubbeieren ba i tillegg om at hun ikke møtte opp på Clippers-kamper med mørkhudede venner.

– Du kan ligge med dem, du kan ta dem med deg hjem. Du kan gjøre hva du vil. Det lille jeg spør om er at du ikke publiserer det og ikke tar dem med på mine kamper, sier han i opptaket publisert av kjendisnettstedet TMZ.

– Det at slike uttalelser kommer fra en klubbeier i NBA gjør saken enda verre, sier NBA-styreformann Silver, som har fått bekreftet at uttalelsene er fra Donald Sterlings stemme.

NBAs største stjerne, LeBron James, har kommentert avgjørelsen på Twitter tirsdag kveld. Miami Heat-spilleren takker NBA-styret for avgjørelsen:

Laster Twitter-innhold

Obama tok til orde

Reaksjonene på de rasistiske uttalelsene har vært mange og voldsomme.

Clippers-spillerne svarte med å vrenge draktene sine slik at Clippers-logoen ble skjult under oppvarmingen til en kamp mot Golden State Warriors denne helgen.

Selv USAs president Barack Obama har uttalt seg om saken:

– Når ignorante mennesker stiller sin uvitenhet til skue, trenger man ikke gjøre annet enn å la dem snakke videre, sa presidenten under sitt besøk i Malaysia sist uke.

Basketball-legenden Michael Jordan, som også er deleier i basketballklubben Charlotte Bobcats, forteller at han blir uvel av Sterlings uttalelser.

– Som klubbeier blir jeg selvsagt kvalm av at en annen klubbeier kan ha så ekle holdninger.

– Det finnes ingen plass i sporten til en sånn eier, uttalte LeBron James mandag kveld.

Los Angeles Clippers

VRENGTE DRAKTENE I PROTEST: Los Angeles Clippers-spillerne nektet å vise frem Clippers-logoen da de varmet opp til NBA-kampen mot Golden State Warriors søndag.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal