Hopp til innhold

NBA-eier utestengt på livstid for rasisme

Los Angeles Clippers-eier Donald Sterling (80) har fått en historisk tøff straff for å ha kommet med rasistiske uttalelser i et skjult telefonopptak.

Donald Sterling

LIVSTIDSSTRAFF: Donald Sterling vil bli nektet adgang til NBA-kamper livet ut etter rasistiske uttalelser.

Foto: Kirby Lee / Reuters

– Synspunktene til Mr. Sterling er dypt fornærmende og krenkende. De hører rett og slett ikke hjemme i amerikansk basketball, uttalte NBAs ferske styreformann Adam Silver da straffen ble offentliggjort tirsdag kveld norsk tid.

Donald Sterling

Los Angeles Clippers-eieren likte dårlig at elskerinnen hadde med seg mørkhudede venner på kamp.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Basketklubbeieren er nektet adgang til NBA-kamper livet ut. I tillegg har NBA-ledelsen ilagt ham en bot på 2,5 millioner dollar (ca. 15 millioner kroner).

NBA varsler i tillegg at de vil gjøre alt i sin makt for å tvinge 80-åringen til å selge klubben. Dette kan imidlertid bli mer komplisert å gjennomføre innenfor ligaens regelbok.

Boten er den største det er mulig å ilegge, ifølge ligaens regler.

Ville ikke ha mørkhudede på kamp

Hele USA har kokt siden Clippers-eierens uttalelser ble gjort kjent sist uke.

Under et skjult telefonopptak gikk det frem at Sterling likte svært dårlig at elskerinnen hans publiserte bilder av seg selv sammen med mørkhudede personer i sosiale medier.

– Hvorfor må du legge ut bilder av deg selv på Instagram med mørkhudede?, spurte Clippers-eieren fortvilet til sin elskerinne.

Klubbeieren ba i tillegg om at hun ikke møtte opp på Clippers-kamper med mørkhudede venner.

– Du kan ligge med dem, du kan ta dem med deg hjem. Du kan gjøre hva du vil. Det lille jeg spør om er at du ikke publiserer det og ikke tar dem med på mine kamper, sier han i opptaket publisert av kjendisnettstedet TMZ.

– Det at slike uttalelser kommer fra en klubbeier i NBA gjør saken enda verre, sier NBA-styreformann Silver, som har fått bekreftet at uttalelsene er fra Donald Sterlings stemme.

NBAs største stjerne, LeBron James, har kommentert avgjørelsen på Twitter tirsdag kveld. Miami Heat-spilleren takker NBA-styret for avgjørelsen:

Laster Twitter-innhold

Obama tok til orde

Reaksjonene på de rasistiske uttalelsene har vært mange og voldsomme.

Clippers-spillerne svarte med å vrenge draktene sine slik at Clippers-logoen ble skjult under oppvarmingen til en kamp mot Golden State Warriors denne helgen.

Selv USAs president Barack Obama har uttalt seg om saken:

– Når ignorante mennesker stiller sin uvitenhet til skue, trenger man ikke gjøre annet enn å la dem snakke videre, sa presidenten under sitt besøk i Malaysia sist uke.

Basketball-legenden Michael Jordan, som også er deleier i basketballklubben Charlotte Bobcats, forteller at han blir uvel av Sterlings uttalelser.

– Som klubbeier blir jeg selvsagt kvalm av at en annen klubbeier kan ha så ekle holdninger.

– Det finnes ingen plass i sporten til en sånn eier, uttalte LeBron James mandag kveld.

Los Angeles Clippers

VRENGTE DRAKTENE I PROTEST: Los Angeles Clippers-spillerne nektet å vise frem Clippers-logoen da de varmet opp til NBA-kampen mot Golden State Warriors søndag.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal