Hopp til innhold

– Vi har aldri kontroll på Petters ski

SOTSJI (NRK.no): Tre dager før den første OL-distansen, har ikke smøresjef Knut Nystad kontroll på Petter Northugs ski. Han skulle gjerne sett at Northug selv hadde involvert seg mer.

Teamet rundt Petter Northug jobber dag og natt for å gi han gode ski i Sotsji. Og smøresjefen for det norske landslaget innrømmer at DE ikke har kontroll på skiparken til Northug, som har slitt mye med dårlige ski denne sesongen.

– Vi har aldri kontroll på skiene til Petter, men vi prøver i alle fall. Så det er mye testing som gjøres, sier Knut Nystad til NRK.no.

Torsdag fulgte smøresjefen med mens Petter Northug testet ski sammen med sin smører Stein Olav Snesrud og sin personlige servicemann Eirik Myhr Nossum.

Knut Nystad

Smøresjef Knut Nystad skulle gjerne sett at Northug selv hadde involvert seg mer i skitestingen.

Tre dager før OL innledes med Northugs spesialdistanse 30 km fellesstart med skibytte, føler altså ikke Nystad at han kan garantere at Norges normalt sterkeste kort stiller med optimale ski.

– Har utfordringer

At Northug denne sesongen står utenfor landslaget, og at pappa John Northug har hovedansvaret for skiparken, har naturlig nok ikke ført til at smøresjefen har fått bedre kontroll. Men det har heller ikke ført til det motsatte.

– Vi har jo hatt utfordringer med skiparken hans før, og vi har de tilsvarende utfordringene nå. Vi må bare jobbe oss igjennom det. Den eneste måten å få det til på, er å teste mer – jobbe hardere, rett og slett, sier Nystad.

– Skulle du ønske at du hadde fått mer tid med den?

– Ja, det er klart at vi ønsker helst at vi skulle fått Petter mer involvert i å teste ski. Men vi vet han har en hektisk timeplan, og det er blitt som det er blitt. Vi får bare gjøre det beste utav det. Vi er evige optimister.

– Ikke optimale ski

Sist vinter hadde Northug problemer med skiene i flere viktige renn. I VM i Val di Fiemme var det ikke optimalt verken på tremila eller femmila, mens det til gjengjeld var full klaff på 15-kilometeren. I femmila i Holmenkollen var det også bom.

Da Northug gikk ut av landslaget i mai, måtte han også bryte samarbeidet med sin smører gjennom mange år, Perry Olsson.

Denne sesongen har Northug bare helt unntaksvis hatt perfekte ski. Aller verst var det kanskje på tremila i Davos, men så sent som i sprinten i Toblach sist helg ble det gjort et valg som slo helt feil ut mellom prolog og kvartfinale.

– På enkelte skirenn i år har vi ikke hatt optimale ski, bekrefter Eirik Myhr Nossum, som har jobbet med Northugs ski i flere år og gjennom hele denne sesongen.

(Artikkelen fortsetter under)

Petter Northug

Petter Northug er i likhet med sine konkurrenter avhengig av gode ski for å lykkes.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Problem i skøyting

Han mener likevel situasjonen er under kontroll før OL.

– Vi har fått nøstet opp i veldig mye som har vært feil. Vi fornyer en skipark, og det tar litt tid. Vi føler vi er der vi skal være, og smiler og er glade. Og Petter er inne og kontrollsjekker sjøl og føler at ting virker bra, sier Nossum.

– Har dere noen spesielle problemområder?

– Vi hatt større utfordringer på skøyting enn på klassisk. Men vi føler vi har tatt nye steg der også, i et samarbeid mellom smører, produsent og Petter selv.

John Northug mener også tingene er under kontroll foran Northugs viktigste skirenn siden VM på hjemmebane i 2011.

Små feil, store utslag

– Det har vært gjort noen småfeil denne sesongen, og små feil får store utslag i skirenn. Men vi føler oss trygge på at Petter har de beste skiene Fischer har å tilby for alle forhold, og da handler det om å gjøre de riktige valgene, påpeker John Northug, som ikke selv er involvert i skitesting under OL.

– Er du enig i at Petter selv burde deltatt enda mer aktivt i skitesting?

– Man må huske at Petter går absolutt alle renn. Da har han mindre tid enn mange andre til å teste nye ski gjennom sesongen. Derfor delegerer han mye av ansvaret til andre, forklarer pappa Northug.

Derfor tror både han og Eirik Myhr Nossum at det ikke blir noen reprise på OL i Vancouver for fire år siden, der Northug hadde totalt håpløse ski på den innledende 15-kilometeren.

– Det er det vi jobber natt og dag for å unngå. Om han ikke har best ski i feltet, skal han ha gode nok ski til å kunne vinne, sier Nossum.

Petter Northug snakket ikke med media etter torsdagens økt.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal