NRK Meny
Normal

– Vi har aldri kontroll på Petters ski

SOTSJI (NRK.no): Tre dager før den første OL-distansen, har ikke smøresjef Knut Nystad kontroll på Petter Northugs ski. Han skulle gjerne sett at Northug selv hadde involvert seg mer.

Teamet rundt Petter Northug jobber dag og natt for å gi han gode ski i Sotsji. Og smøresjefen for det norske landslaget innrømmer at DE ikke har kontroll på skiparken til Northug, som har slitt mye med dårlige ski denne sesongen.

– Vi har aldri kontroll på skiene til Petter, men vi prøver i alle fall. Så det er mye testing som gjøres, sier Knut Nystad til NRK.no.

Torsdag fulgte smøresjefen med mens Petter Northug testet ski sammen med sin smører Stein Olav Snesrud og sin personlige servicemann Eirik Myhr Nossum.

Knut Nystad

Smøresjef Knut Nystad skulle gjerne sett at Northug selv hadde involvert seg mer i skitestingen.

Tre dager før OL innledes med Northugs spesialdistanse 30 km fellesstart med skibytte, føler altså ikke Nystad at han kan garantere at Norges normalt sterkeste kort stiller med optimale ski.

– Har utfordringer

At Northug denne sesongen står utenfor landslaget, og at pappa John Northug har hovedansvaret for skiparken, har naturlig nok ikke ført til at smøresjefen har fått bedre kontroll. Men det har heller ikke ført til det motsatte.

– Vi har jo hatt utfordringer med skiparken hans før, og vi har de tilsvarende utfordringene nå. Vi må bare jobbe oss igjennom det. Den eneste måten å få det til på, er å teste mer – jobbe hardere, rett og slett, sier Nystad.

– Skulle du ønske at du hadde fått mer tid med den?

– Ja, det er klart at vi ønsker helst at vi skulle fått Petter mer involvert i å teste ski. Men vi vet han har en hektisk timeplan, og det er blitt som det er blitt. Vi får bare gjøre det beste utav det. Vi er evige optimister.

– Ikke optimale ski

Sist vinter hadde Northug problemer med skiene i flere viktige renn. I VM i Val di Fiemme var det ikke optimalt verken på tremila eller femmila, mens det til gjengjeld var full klaff på 15-kilometeren. I femmila i Holmenkollen var det også bom.

Da Northug gikk ut av landslaget i mai, måtte han også bryte samarbeidet med sin smører gjennom mange år, Perry Olsson.

Denne sesongen har Northug bare helt unntaksvis hatt perfekte ski. Aller verst var det kanskje på tremila i Davos, men så sent som i sprinten i Toblach sist helg ble det gjort et valg som slo helt feil ut mellom prolog og kvartfinale.

– På enkelte skirenn i år har vi ikke hatt optimale ski, bekrefter Eirik Myhr Nossum, som har jobbet med Northugs ski i flere år og gjennom hele denne sesongen.

(Artikkelen fortsetter under)

Petter Northug

Petter Northug er i likhet med sine konkurrenter avhengig av gode ski for å lykkes.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Problem i skøyting

Han mener likevel situasjonen er under kontroll før OL.

– Vi har fått nøstet opp i veldig mye som har vært feil. Vi fornyer en skipark, og det tar litt tid. Vi føler vi er der vi skal være, og smiler og er glade. Og Petter er inne og kontrollsjekker sjøl og føler at ting virker bra, sier Nossum.

– Har dere noen spesielle problemområder?

– Vi hatt større utfordringer på skøyting enn på klassisk. Men vi føler vi har tatt nye steg der også, i et samarbeid mellom smører, produsent og Petter selv.

John Northug mener også tingene er under kontroll foran Northugs viktigste skirenn siden VM på hjemmebane i 2011.

Små feil, store utslag

– Det har vært gjort noen småfeil denne sesongen, og små feil får store utslag i skirenn. Men vi føler oss trygge på at Petter har de beste skiene Fischer har å tilby for alle forhold, og da handler det om å gjøre de riktige valgene, påpeker John Northug, som ikke selv er involvert i skitesting under OL.

– Er du enig i at Petter selv burde deltatt enda mer aktivt i skitesting?

– Man må huske at Petter går absolutt alle renn. Da har han mindre tid enn mange andre til å teste nye ski gjennom sesongen. Derfor delegerer han mye av ansvaret til andre, forklarer pappa Northug.

Derfor tror både han og Eirik Myhr Nossum at det ikke blir noen reprise på OL i Vancouver for fire år siden, der Northug hadde totalt håpløse ski på den innledende 15-kilometeren.

– Det er det vi jobber natt og dag for å unngå. Om han ikke har best ski i feltet, skal han ha gode nok ski til å kunne vinne, sier Nossum.

Petter Northug snakket ikke med media etter torsdagens økt.

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
NM alpint: Super-G kvinner og menn
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sport i dag med V-cupfinaler, skiskyting og hopp
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia