Hopp til innhold

Ukrainsk profil mistet bestemoren etter russiske angrep – flyktet landet med ettåring

Ukrainske Olha Ljakhova (30) flyktet til Polen da fødebyen Rubizjne ble bombet sønder og sammen av russiske styrker. Hennes mormor var blant dem som ikke overlevde angrepene.

2018 European Championships - Berlin

GULL OG BRONSE: Natalija Prysjtsjepa og Olha Ljakhova feiret medaljer på 800 meter i EM i 2018. Sistnevnte har som mål å forsvare medaljen i München i august.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Jeg våknet opp den 24. februar og leste nyhetene om at nesten hele Ukraina var under bombeangrep fra Russland. Vi pakket alle sakene våre og forsøkte å rømme raskt fra Sumy siden det er så nære den russiske grensen, sier Bislett Games-aktuelle Olha Ljakhova to dager før hun skal i aksjon i Oslo.

De siste månedene har vært fulle av kontraster.

Hun var sammen med ektemannen, datteren på ett år, moren og broren i Sumy-regionen da krigen brøt ut. Der ladet hun opp til innendørsmesterskapet i Ukraina. Men så ble idretten uviktig.

Pressekonferanser foran Bislett Games 2022

BLÅTT OG GULT: Olha Ljakhova stilte til pressekonferanse med hårbånd i det ukrainske flaggets farger.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Det var daglige flyalarmer i byen min. Vi gjemte oss i bomberommene hver dag. Vi tenkte ikke på konkurranse, vi tenkte kun på å være i live, sier Ljakhova.

Da krigen gikk inn i sin fjerde uke i Ukraina, flyktet hun sammen med sin ett år gamle datter Nikol og familien til Warszawa i Polen. De oppholdt seg i tre uker i den polske hovedstaden før hun fikk hjelp av Nike til å dra til Portugal for å restarte treningen.

Nå har hun base i Bern i Sveits med den nærmeste familien.

Mistet bestemoren i russiske angrep

Faren er fortsatt igjen i Ukraina. Han er en del av landets svar på Heimevernet og står klar til å forsvare hjembyen Krementsjuk, sørøst for Kyiv.

Det var her hun oppholdt seg de første ukene av krigen. Ljakhova la puter og tepper i badekaret, slik at familien kunne gjemme seg mens de ventet på at flyalarmen skulle slutte å ule. Hun sier samtlige var preget. Inkludert hennes ett år gammel datter, som hun kunne merke var mer nervøs enn vanlig.

Olga Lyakhova

SØKTE TILFLUKT: Olha Ljakhova og datteren gjemte seg i badekaret, i kjelleren og i korridorene da sirenene ulte i hjembyen Krementsjuk.

Foto: Instagram/@lyakhova.olga.800

De slapp unna angrepene fra russiske styrker. Men bestemoren, som bodde i fødebyen Rubizjne, var blant de som mistet livet.

– Vi prøvde mange ganger å flytte henne til oss, men hun ville ikke. Før krigen ble hun så syk at hun ikke lenger kunne gå, så en nabo hjalp henne. De ti første dagene av krigen hørte vi ingenting fra henne, men så ringte naboen og fortalte oss at hun var gått bort, forteller Ljakhova til NRK.

Les også Russisk OL-mester ba om å få konkurrere – da kokte det over for ukrainsk stjerne

 Yuliya Levchenko

Byens kommunikasjonsnettverk ble avskåret 9. mars, så Ljakhova forteller at de ikke vet hvordan eller nøyaktig når det skjedde. Den 17. mars la hun ut et innlegg på Instagram der hun tok farvel med bestemoren:

«Det verste er at vi ikke kan nå henne, begrave henne på vanlig, menneskelig vis. Alle tjenestene har forlatt byen og likene ligger strødd på bakken. Ingen begraver noen ... Og min kjære bestemor er alene, helt alene ... I en kald leilighet uten vinduer ... Uten elektrisitet, vann eller varme ... Tilgi meg for alt».

Før Bislett Games utdyper hun meldingen overfor NRK:

– Begravelsesbyråene funker ikke og det er umulig å begrave mennesker. Bestemoren min lå åtte dager alene i leiligheten. Det var så kaldt der fordi de ikke hadde strøm eller vann. Vi vet ikke hvordan hun døde, det eneste vi vet er at en bombe knuste vinduet hennes. Kanskje hun frøs, kanskje hun sultet, vi vet ikke, sier hun preget.

Pressekonferanser foran Bislett Games 2022

PÅ PLASS I OSLO: Hedda Hynne (f.v.), Karoline Bjerkeli Grøvdal, Olha Ljakhova og Keely Hodgkinson stilte tirsdag til pressekonferanse.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Etter åtte dager skal naboene ha begravet bestemoren ifølge Ljakhova.

Løper for EM

Ljakhova løper 800 meter mot blant andre Hedda Hynne og OL-sølvvinner Keely Hodgkinson under torsdagens Bislett Games.

Ukraineren har en personlig rekord på 1.58,64 minutter satt i 2015. Hennes bestenotering fra i år er 2.01,58 og målet for Oslo-stevnet er å komme seg under to blank. Hun forteller at hun er ekstra motivert.

– Jeg løper for landet mitt, for familien min og hele Ukraina, sier Ljakhova.

Ukraineren sier at hun har klart å fokusere på idretten tross krigen fordi det er jobben hennes.

– Jeg elsker friidrett og det er den første sesongen etter fødselen, så jeg har selvfølgelig høye mål for sesongen. Det er VM og hovedmålet mitt er å ta EM-gull. Jeg vil jobbe hardt og gjøre mitt beste i denne konkurransen (Bislett) og i fremtiden, sier ukraineren.

Ljahova løp inn til bronsemedalje på 800 meter i Berlin-EM i 2018, samt at hun har sølvmedalje på 4x400 meter stafett fra EM i Zürich i 2016. Hun har også én bronsemedalje fra de samme øvelsene i innendørs-EM.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal