Hopp til innhold

NFF legger seg langflate etter EM-avsløring: – Vi var rett og slett litt for kjappe

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har i dag bestemt å utsette fotball-EM for menn til sommeren 2021. Denne nyheten publiserte Norges Fotballforbund to timer før UEFA selv. Nå beklager de.

EM kvalifisering fotball menn

UTSATT EM: Det blir ikke noe fotball-EM sommeren 2020. Norge hadde fortsatt sjansen til å kvalifisere seg til mesterskapet. Nå er kvalifiseringskampen mot Serbia også utsatt.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Utsettelsen av fotball-EM kommer som en følge av den vedvarende spredningen av koronaviruset. Nesten all fotball i Europa er stoppet på grunn av spredningen og nå utsetter UEFA sommerens europamesterskap for å få gjennomført seriespillet i de ulike ligaene i sommermånedene.

Det kommer frem etter møtet UEFA-president Aleksander Ceferin hadde med representanter fra de 55 medlemsforbundene, de europeiske ligaene og spillerforeningen Fifpro tirsdag formiddag.

NFF sitert over hele verden

Norges Fotballforbund var først i verden med å melde om utsettelsen, i en pressemelding og på Twitter, tirsdag klokken 13.17.

Laster Twitter-innhold

To timer senere, like etter klokken 15, bekreftet UEFA at EM utsettes. Mesterskapet skal etter planen spilles 11. juni til 11. juli 2021.

– I dag har vi virkelig vært nådeløst åpne, det må jeg si. Vi var rett og slett litt for kjappe, sier generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til NRK.

Pål Bjerketvedt

LEGGER SEG FLAT: Generalsekretær i NFF Pål Bjerketvedt.

Foto: NRK

Han bekrefter at NFF nå har sendt en beklagelse til UEFA.

– Det var så åpenbart hva som ville bli beslutningen, og når den ble bekreftet valgte vi å gå ut med en bekreftelse. Fordi trykket fra media har vært så stort. Men vi skulle selvfølglig ha ventet litt til den offisielle pressemeldingen kom fra UEFA en time senere.

NFFs pressemelding ble sitert av alle store internasjonale medier før UEFAs bekreftelse ble offentliggjort.

Lagerbäck forstår

EM-kvalifisering fotball, menn: Malta - Norge

Landslagssjef Lars Lagerbäck.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Slik situasjonen er i verden nå, så var dette en ventet beslutning. Dette må vi selvfølgelig bare respektere. Det er ikke noen annen måte å ta dette på, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck til NTB.

Norge skulle i utgangspunktet spille finale i nasjonsligaen i slutten av mars. Vinneren er kvalifisert til EM, men kampen er nå utsatt til juni, forteller Lagerbäck til NRK.

– Vi er et av 16 lag som er innblandet i playoff, og den får vi jo ikke spilt. Selv om vi kunne spilt den i juni, så er det for tett på selve mesterskapet, sier landslagssjefen.

UEFA planlegger nå, ifølge Lagerbäck, at de nasjonale ligaene, samt de europeiske turneringene som mesterliga og Europaliga, skal fullføres i juni, altså tidspunktet hvor EM skulle bli arrangert.

Også landslagskeeper Rune Almenning Jarstein er fornøyd med avgjørelsen.

– Det var som forventet at EM ble flyttet, og det er det eneste riktige å gjøre, sier han til NRK.

Flere av de andre norske landslagsspillerne støtter avgjørelsen.

– Vi må bare akseptere de beslutningene som blir tatt, og sånn er det akkurat nå. Det virker veldig riktig, og det er umulig å si hvor lang tid dette tar. Det er veldig mye som er veldig kaotisk, og da regner jeg med at de avgjørelsen som blir tatt er gode, sier Mats Møller Dæhli.

– Jeg synes det er en helt riktig avgjørelse slik situasjonen er i dag. Helsesituasjonen er viktigere enn noe annet nå, sier Stefan Johansen.

Ifølge The Athletic ber UEFA nå om ca. 3,5 milliarder fra klubbene og ligaene som kompensasjon for å flytte mesterskapet.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Kosovo v England

UTSATT EM: Harry Kane får ikke spilt EM på hjemmebane i år.

Foto: Carl Recine / Reuters

Flytter flere mesterskap?

Mandag kveld kunne den danske avisen BT avsløre at UEFA hadde avbestilt hotellrom i København. Forbundet hadde reservert omkring 80 prosent av byens hotellkapasitet, men nå er alt avbestilt. Opplysningene har blitt bekreftet av flere hotelldirektører i den danske hovedstaden.

Utsettelsen betyr også at Åge Hareide, som skulle slutte som dansk landslagssjef etter mesterskapet, ikke får ledet Danmark i EM. Han bekrefter til VG at han i praksis er ferdig med sin jobb som landslagssjef.

Samtidig kan dette by på noen utfordringer. Fotball-EM for kvinner skal arrangeres på samme tidspunkt. Det samme skal U21-EM og VM for klubblag. Ifølge svenske Expressen skal kvinnenes mesterskap flyttes til 2022.

– Det er ikke helt optimalt om to store mesterskap skal ligge samtidig. Det tror jeg ingen egentlig tjener på, så vi får håpe at det blir at man planlegger det sånn at det ikke spilles samtidig og at man har en pause imellom, sier kvinnenes landslagssjef, Martin Sjögren til NRK.

– Fordel Norge

NFF skriver at mesterskapet blir spilt fra 11. juni til 11. juli 2021.

NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp, er ikke overrasket.

– Det er veldig forventet at dette var utfallet. Sånn som situasjonen er nå, med all usikkerheten rundt sesongene som er i gang og EM, så tror jeg de innser at det er umulig å gjennomføre. Jeg så det som eneste utvei, sier Torp.

– Jeg tenker det er lettere å få det til neste år. Spørsmålet nå er hvordan de løser sesongene som er i gang. Kommer man skjevt i land i år, så starter man kanskje skjevt neste år. Det er lurt å innse at ting ikke ble som planlagt. Så får man bare begynne på nytt nå, mener Torp.

Ekspert Morten Skjønsberg er heller ikke overrasket over avgjørelsen.

– Dette kan være en fordel for Norge. Norge har et ungt lag, og kan utvikle seg ytterligere gjennom året. UEFA kunne ikke gjort så mye annerledes, sier NRK-eksperten.

Trolig må andre mesterskap vike til en viss grad for herrenes senior-EM. Det er ventet at både kvinne-EM og herrenes U21-mesterskap blir flyttet. Sveriges fotballpresident Karl-Erik Nilsson sa tirsdag at begge disse mesterskapene legges til 2022, men det er ikke bekreftet fra UEFA eller NFF.

Pål Bjerketvedt sier til NRK at de vil jobbe for at kvinne-EM blir gjenomført sommeren 2021.

– Det er ikke helt optimalt om to store mesterskap skal ligge samtidig. Det tror jeg ingen egentlig tjener på, så vi får håpe at det blir at man planlegger det sånn at det ikke spilles samtidig og at man har en pause imellom, sier kvinnenes landslagssjef, Martin Sjögren til NRK.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Antonio Conte ferdig som Tottenham-manager

  Den italienske trenerstjernen Antonio Conte er ferdig som trener i Premier League-klubben Tottenham.

  London-klubben bekrefter beslutningen om å avslutte samarbeidet med italieneren på sine nettsider søndag kveld.

  De opplyser videre at Contes assistenttrener Cristian Stellini skal lede laget ut sesongen. Tidligere Tottenham-spiller Ryan Mason skal være hans assistent.

  – Vi har ti kamper igjen av sesongen og kjemper for en mesterligaplass. Vi alle trenger å stå i dette sammen, sier styreleder Daniel Levy i en uttalelse.

  Conte ble ansatt som Tottenham-manager i november 2021. Han erstattet da Nuno Espírito Santo.

  Italieneren klarte aldri lede de liljehvite til det som ville vært et svært etterlengtet trofé. Det er han samtidig ikke alene om å ha slitt med. Tottenham har bare vunnet ett trofé de siste 20 årene.

  Etter at Tottenham spilte 3-3 hjemme mot tabelljumbo Southampton lørdag, serverte manager Conte en verbal kraftsalve av sjeldent merke mot både egne spillere og klubben.

  – Jeg ser mange selvopptatte spillere, og spillere som ikke vil hjelpe hverandre og spille med hjertet. Jeg er skikkelig opprørt, sa italieneren.

  London-klubben ligger i øyeblikket på fjerdeplass i Premier League. 17 poeng skiller opp til Arsenal på tabelltoppen. Ned til Newcastle på plassen bak er det fem poeng.

  Nylig røk klubben ut av Champions League etter å ha tapt over to kamper mot Milan. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Tottenham Hotspur
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Ronaldo-dobbel i målshow

  Cristiano Ronaldo og Portugal fortsetter å vise god scoringsform i EM-kvalifiseringen. Søndag ble Luxembourg knust 6-0 på bortebane.

  Portugal har møtt de to av de dårligste lagene i pulja så langt (Liechtenstein og Luxembourg), men målteften er det ingenting å si på.

  Ronaldo scoret to mål i begge kampene som endte med solide seirer i favør portugiserne, og de har ikke sluppet inn mål. Roberto Martínez fått en flott start som portugisisk landslagssjef. Han var ferdig i Belgia etter et skuffende VM i Qatar like før jul. (NTB)

  Cristiano Ronaldo
  Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
 • Northug mister NM-comebacket grunnet sykdom

  Petter Northug skulle etter planen gjøre comeback under NM på Tolga, men må melde avbud grunnet sykdom, melder Adresseavisen.

  – Petter er forkjølet og stiller ikke på lagsprinten i NM på onsdag. Strindheim stiller da med Håkon Skaanes og Even Northug, sier Morten Bostad til avisen.

  Bostad er ansvarlig for seniorløperne i Strindheim IL.

  I utgangspunktet skulle Northug gjøre NM-comeback på Tolga under lagsprinten for Strindheim. Det blir nå altså ikke noe av. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste