Hopp til innhold

NFF legger seg langflate etter EM-avsløring: – Vi var rett og slett litt for kjappe

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har i dag bestemt å utsette fotball-EM for menn til sommeren 2021. Denne nyheten publiserte Norges Fotballforbund to timer før UEFA selv. Nå beklager de.

EM kvalifisering fotball menn

UTSATT EM: Det blir ikke noe fotball-EM sommeren 2020. Norge hadde fortsatt sjansen til å kvalifisere seg til mesterskapet. Nå er kvalifiseringskampen mot Serbia også utsatt.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Utsettelsen av fotball-EM kommer som en følge av den vedvarende spredningen av koronaviruset. Nesten all fotball i Europa er stoppet på grunn av spredningen og nå utsetter UEFA sommerens europamesterskap for å få gjennomført seriespillet i de ulike ligaene i sommermånedene.

Det kommer frem etter møtet UEFA-president Aleksander Ceferin hadde med representanter fra de 55 medlemsforbundene, de europeiske ligaene og spillerforeningen Fifpro tirsdag formiddag.

NFF sitert over hele verden

Norges Fotballforbund var først i verden med å melde om utsettelsen, i en pressemelding og på Twitter, tirsdag klokken 13.17.

Laster Twitter-innhold

To timer senere, like etter klokken 15, bekreftet UEFA at EM utsettes. Mesterskapet skal etter planen spilles 11. juni til 11. juli 2021.

– I dag har vi virkelig vært nådeløst åpne, det må jeg si. Vi var rett og slett litt for kjappe, sier generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til NRK.

Pål Bjerketvedt

LEGGER SEG FLAT: Generalsekretær i NFF Pål Bjerketvedt.

Foto: NRK

Han bekrefter at NFF nå har sendt en beklagelse til UEFA.

– Det var så åpenbart hva som ville bli beslutningen, og når den ble bekreftet valgte vi å gå ut med en bekreftelse. Fordi trykket fra media har vært så stort. Men vi skulle selvfølglig ha ventet litt til den offisielle pressemeldingen kom fra UEFA en time senere.

NFFs pressemelding ble sitert av alle store internasjonale medier før UEFAs bekreftelse ble offentliggjort.

Lagerbäck forstår

EM-kvalifisering fotball, menn: Malta - Norge

Landslagssjef Lars Lagerbäck.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Slik situasjonen er i verden nå, så var dette en ventet beslutning. Dette må vi selvfølgelig bare respektere. Det er ikke noen annen måte å ta dette på, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck til NTB.

Norge skulle i utgangspunktet spille finale i nasjonsligaen i slutten av mars. Vinneren er kvalifisert til EM, men kampen er nå utsatt til juni, forteller Lagerbäck til NRK.

– Vi er et av 16 lag som er innblandet i playoff, og den får vi jo ikke spilt. Selv om vi kunne spilt den i juni, så er det for tett på selve mesterskapet, sier landslagssjefen.

UEFA planlegger nå, ifølge Lagerbäck, at de nasjonale ligaene, samt de europeiske turneringene som mesterliga og Europaliga, skal fullføres i juni, altså tidspunktet hvor EM skulle bli arrangert.

Også landslagskeeper Rune Almenning Jarstein er fornøyd med avgjørelsen.

– Det var som forventet at EM ble flyttet, og det er det eneste riktige å gjøre, sier han til NRK.

Flere av de andre norske landslagsspillerne støtter avgjørelsen.

– Vi må bare akseptere de beslutningene som blir tatt, og sånn er det akkurat nå. Det virker veldig riktig, og det er umulig å si hvor lang tid dette tar. Det er veldig mye som er veldig kaotisk, og da regner jeg med at de avgjørelsen som blir tatt er gode, sier Mats Møller Dæhli.

– Jeg synes det er en helt riktig avgjørelse slik situasjonen er i dag. Helsesituasjonen er viktigere enn noe annet nå, sier Stefan Johansen.

Ifølge The Athletic ber UEFA nå om ca. 3,5 milliarder fra klubbene og ligaene som kompensasjon for å flytte mesterskapet.

Euro 2020 Qualifier - Group A - Kosovo v England

UTSATT EM: Harry Kane får ikke spilt EM på hjemmebane i år.

Foto: Carl Recine / Reuters

Flytter flere mesterskap?

Mandag kveld kunne den danske avisen BT avsløre at UEFA hadde avbestilt hotellrom i København. Forbundet hadde reservert omkring 80 prosent av byens hotellkapasitet, men nå er alt avbestilt. Opplysningene har blitt bekreftet av flere hotelldirektører i den danske hovedstaden.

Utsettelsen betyr også at Åge Hareide, som skulle slutte som dansk landslagssjef etter mesterskapet, ikke får ledet Danmark i EM. Han bekrefter til VG at han i praksis er ferdig med sin jobb som landslagssjef.

Samtidig kan dette by på noen utfordringer. Fotball-EM for kvinner skal arrangeres på samme tidspunkt. Det samme skal U21-EM og VM for klubblag. Ifølge svenske Expressen skal kvinnenes mesterskap flyttes til 2022.

– Det er ikke helt optimalt om to store mesterskap skal ligge samtidig. Det tror jeg ingen egentlig tjener på, så vi får håpe at det blir at man planlegger det sånn at det ikke spilles samtidig og at man har en pause imellom, sier kvinnenes landslagssjef, Martin Sjögren til NRK.

– Fordel Norge

NFF skriver at mesterskapet blir spilt fra 11. juni til 11. juli 2021.

NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp, er ikke overrasket.

– Det er veldig forventet at dette var utfallet. Sånn som situasjonen er nå, med all usikkerheten rundt sesongene som er i gang og EM, så tror jeg de innser at det er umulig å gjennomføre. Jeg så det som eneste utvei, sier Torp.

– Jeg tenker det er lettere å få det til neste år. Spørsmålet nå er hvordan de løser sesongene som er i gang. Kommer man skjevt i land i år, så starter man kanskje skjevt neste år. Det er lurt å innse at ting ikke ble som planlagt. Så får man bare begynne på nytt nå, mener Torp.

Ekspert Morten Skjønsberg er heller ikke overrasket over avgjørelsen.

– Dette kan være en fordel for Norge. Norge har et ungt lag, og kan utvikle seg ytterligere gjennom året. UEFA kunne ikke gjort så mye annerledes, sier NRK-eksperten.

Trolig må andre mesterskap vike til en viss grad for herrenes senior-EM. Det er ventet at både kvinne-EM og herrenes U21-mesterskap blir flyttet. Sveriges fotballpresident Karl-Erik Nilsson sa tirsdag at begge disse mesterskapene legges til 2022, men det er ikke bekreftet fra UEFA eller NFF.

Pål Bjerketvedt sier til NRK at de vil jobbe for at kvinne-EM blir gjenomført sommeren 2021.

– Det er ikke helt optimalt om to store mesterskap skal ligge samtidig. Det tror jeg ingen egentlig tjener på, så vi får håpe at det blir at man planlegger det sånn at det ikke spilles samtidig og at man har en pause imellom, sier kvinnenes landslagssjef, Martin Sjögren til NRK.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal