NRK Meny
Normal

Tysse brøt etter oppkast og magevondt: – Jeg hadde en vanvittig god dag

MOSKVA/OSLO (NRK.no): Først måtte kappgjenger Erik Tysse (32) på do midt under løpet. Så kom oppkastet. Aldri har skuffelsen vært større.

Erik Tysse måtte bryte onsdagens kappgang i VM. Morten Stenberg snakket med en tydelig lei seg kappgjenger i etterkant.

VIDEO: - Det er vanskelig å sette ord på skuffelsen. Reporter: Morten Stenberg.

– Det var magen som ikke klarte å ta til seg drikken. Etter 33-34 kilometer kom alt opp igjen. Da var det tungt, sier Tysse til NRK.no.

Erik Tysse på gråten etter VM-exiten

Erik Tysse ankom pressesonen med tårevåte øyne etter VM-nedturen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det var en tydelig preget Erik Tysse som tuslet gjennom pressesonen i Moskva, bare minutter etter å ha brutt 50-kilometeren i VM.

På vei inn bøyde han seg over et bord og gråt.

Da NRK.no ba om å få snakke med ham noen minutter senere, utbrøt han at han ikke kunne bli stående fordi han måtte finne en bøtte.

På vei ut av pressesonen tok ham seg likevel tid til å fortelle om det han kaller karrierens største skuffelse:

Holdt rekordfart

– Det er utrolig skuffende. Jeg tror det er den største skuffelsen jeg har opplevd som idrettsutøver. Jeg finner ikke helt ord for det, sier Tysse nedbrutt.

Kappgjengeren fra Os fikk en god start på onsdagens kappgang-øvelse, og etter passering 30 kilometer hang han med blant de ti fremste i feltet.

Ved passering 30 km lå Tysse på 10.-plass, 36 sekunder bak lederen. Og farten var høy. Tysse så lenge ut til å kunne gå på en tid rund 3 timer og 41-42 minutter, som ville vært klar ny personlig rekord for nordmannen.

Tysses rekord på 50 kilometer er på 3.45,08.

– Jeg hadde en vanvittig god dag. Alt gikk knirkefritt og jeg hang godt med. Så skjer dette, sier Tysse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Doen til Tysse

Her endte Tysses VM-drøm: På en av de mange doene som er utplassert rundt kappgang-løypa.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Vondt i magen

Tysse fikk etter hvert merke følgende av mageproblemene. Stadig kom det meldinger om at Tysse havnet lenger og lenger bak i feltet, og til slutt valgte han å bryte.

Tysse skal ha gitt seg like før passering 35 kilometer.

– Det var to liter som kom rett opp. Hadde det skjedd etter 40 kilometer kunnne jeg kanskje presset meg til mål, men nå var det ikke mulig, sier Tysse.

Tysses beste plassering i et internasjonalt mesterskap er 5.-plassen fra Osaka-VM i 2007. Han har også 5.-plass fra OL i Beijing på 50 km.

Tysse var utestengt i to år for bruk av dopingmiddelet CERA fra 2010 til 2012. Kappgjengeren har benektet bruken og brukt store pengemidler for å renvaske sitt navn.

Sjanseløs Haukenes disket

50-kilometeren ble vunnet av irske Robert Heffernan på 3.37.56, som er årsbeste i verden. Sølvet gikk til russiske Mikhail Ryzhkov mens bronsen ble innkassert av Jared Tallent fra Australia.

Håvard Haukenes var den andre nordmannen i løpet, men bergenseren var sjanseløs på en plass blant de beste.

Han lå på 48.-plass etter 35 kilometer, men ble diskvalifisert etter å ha fått tre advarsler fra dommerne.

Tysse forsøkte smått å se fremover etter VM-fadesen.

– Det er NM om noen uker... så skal vi vel evaluere dette etter hvert. Men nå vil jeg bare grave meg ned, sier Tysse - som riktignok nekter å legge opp.

– Jeg kan ikke gi meg sånn som det her, avslutter han.

Erik Tysse får trøst av Halvor Lea

Erik Tysse trengte noen minutter for seg selv før han tok til å snakke med den norske pressen. Her får han trøst av Olympiatoppens pressetalsmann, Halvor Lea.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Vil overraske konkurrentene

  Landslagssjef Stig Kristiansen sier til NRK før start at laget har hatt «et veldig godt møte i går (lørdag)». Her ble oppgavene klarlagt, men landslagssjefen holder kortene tett til brystet. – Vi ønsker at det skal være en overraskelse. Vi lurer på hva de andre gjør, så det er det samme spillet. Vi har to kapteiner, og målet er å få dem billigst og lengst til finalen, gjerne med flere rundt seg, sier Kristiansen.

  Kristiansen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Wenger spår drastiske endringer

  Arsenal-manager Arsène Wenger er overbevist om at spillereglene på overgangsmarkedet vil bli radikalt endret etter sommerens elleville pengebruk, skriver NTB. – Jeg tror det kommer til å skje noe politisk i løpet av de neste tolv månedene som vil regulere og begrense pengebruken, sier Wenger.

  Wenger
  Foto: BEN STANSALL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel