Tysse brøt etter oppkast og magevondt: – Jeg hadde en vanvittig god dag

MOSKVA/OSLO (NRK.no): Først måtte kappgjenger Erik Tysse (32) på do midt under løpet. Så kom oppkastet. Aldri har skuffelsen vært større.

Erik Tysse måtte bryte onsdagens kappgang i VM. Morten Stenberg snakket med en tydelig lei seg kappgjenger i etterkant.

VIDEO: - Det er vanskelig å sette ord på skuffelsen. Reporter: Morten Stenberg.

– Det var magen som ikke klarte å ta til seg drikken. Etter 33-34 kilometer kom alt opp igjen. Da var det tungt, sier Tysse til NRK.no.

Erik Tysse på gråten etter VM-exiten

Erik Tysse ankom pressesonen med tårevåte øyne etter VM-nedturen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det var en tydelig preget Erik Tysse som tuslet gjennom pressesonen i Moskva, bare minutter etter å ha brutt 50-kilometeren i VM.

På vei inn bøyde han seg over et bord og gråt.

Da NRK.no ba om å få snakke med ham noen minutter senere, utbrøt han at han ikke kunne bli stående fordi han måtte finne en bøtte.

På vei ut av pressesonen tok ham seg likevel tid til å fortelle om det han kaller karrierens største skuffelse:

Holdt rekordfart

– Det er utrolig skuffende. Jeg tror det er den største skuffelsen jeg har opplevd som idrettsutøver. Jeg finner ikke helt ord for det, sier Tysse nedbrutt.

Kappgjengeren fra Os fikk en god start på onsdagens kappgang-øvelse, og etter passering 30 kilometer hang han med blant de ti fremste i feltet.

Ved passering 30 km lå Tysse på 10.-plass, 36 sekunder bak lederen. Og farten var høy. Tysse så lenge ut til å kunne gå på en tid rund 3 timer og 41-42 minutter, som ville vært klar ny personlig rekord for nordmannen.

Tysses rekord på 50 kilometer er på 3.45,08.

– Jeg hadde en vanvittig god dag. Alt gikk knirkefritt og jeg hang godt med. Så skjer dette, sier Tysse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Doen til Tysse

Her endte Tysses VM-drøm: På en av de mange doene som er utplassert rundt kappgang-løypa.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Vondt i magen

Tysse fikk etter hvert merke følgende av mageproblemene. Stadig kom det meldinger om at Tysse havnet lenger og lenger bak i feltet, og til slutt valgte han å bryte.

Tysse skal ha gitt seg like før passering 35 kilometer.

– Det var to liter som kom rett opp. Hadde det skjedd etter 40 kilometer kunnne jeg kanskje presset meg til mål, men nå var det ikke mulig, sier Tysse.

Tysses beste plassering i et internasjonalt mesterskap er 5.-plassen fra Osaka-VM i 2007. Han har også 5.-plass fra OL i Beijing på 50 km.

Tysse var utestengt i to år for bruk av dopingmiddelet CERA fra 2010 til 2012. Kappgjengeren har benektet bruken og brukt store pengemidler for å renvaske sitt navn.

Sjanseløs Haukenes disket

50-kilometeren ble vunnet av irske Robert Heffernan på 3.37.56, som er årsbeste i verden. Sølvet gikk til russiske Mikhail Ryzhkov mens bronsen ble innkassert av Jared Tallent fra Australia.

Håvard Haukenes var den andre nordmannen i løpet, men bergenseren var sjanseløs på en plass blant de beste.

Han lå på 48.-plass etter 35 kilometer, men ble diskvalifisert etter å ha fått tre advarsler fra dommerne.

Tysse forsøkte smått å se fremover etter VM-fadesen.

– Det er NM om noen uker... så skal vi vel evaluere dette etter hvert. Men nå vil jeg bare grave meg ned, sier Tysse - som riktignok nekter å legge opp.

– Jeg kan ikke gi meg sånn som det her, avslutter han.

Erik Tysse får trøst av Halvor Lea

Erik Tysse trengte noen minutter for seg selv før han tok til å snakke med den norske pressen. Her får han trøst av Olympiatoppens pressetalsmann, Halvor Lea.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Carlsen snublende nær turneringsseier

  Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

  Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

  Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakyriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

  Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

  Det betyr at Carlsen kan avgjøre allerede lørdag ved å få minst remis mot Fabiano Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Ingen nye positive tester i dag

  Landslagstrener Eirik Myhr Nossum bekrefter til NRK at det ikke har kommet noen nye positive tester i dag.

  Etter planen skal de norske langrennsløperne bli testet hver dag etter at flere utøvere har testet positivt de siste dagene.

  Fredag kveld ble det kjent at Johannes Høsflot Klæbo har fløyet hjem til Norge før resten av laget. I morgen skal de andre løperne følge etter, en dag tidligere enn først planlagt. Men Nossum informerer om at verken Simen Hegstad Krüger eller Harald Østberg Amundsen er med på det flyet.

  Krüger testet positivt torsdag, mens Østberg Amundsen har delt rom med Krüger frem til onsdag. Foreløpig har ikke han testet positivt.

  Italy Norway Olympians Virus
  Foto: Felice Calabro' / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal