Solbakken gir æren til den norske grasrota

Ståle Solbakken ble fullrost da Tyskland kopierte Norges Qatar-protest, men landslagssjefen gir æren til den norske boikott-bevegelsen i Fotball-Norge.

Tyskland

TYSKLAND: Det tyske landslaget i fotball før kampen mot Island.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– Æres den som æres bør. Vi har satt i gang noe, men det ville være feil av meg å ta ære. Vi må hylle den norske grasrota. Vi er uenige om virkemidlene, men vi er enige om alt det andre, sier Solbakken på fredagens pressekonferanse.

Samtidig påpekte han betydningen av at nettopp Tyskland følger etter.

Før avspark i VM-kvalifiseringskampen mot Island sto de tyske herrene med t-skjorter som utgjorde ordene «human rights», altså «menneskerettigheter».

– Det var fint. Det er virkelig en av de store. Jeg vet ikke hvor mange som ser Tyskland spille sin første kamp i VM-kvaliken, men det er vel 10-12 millioner, tenker jeg. Det gir jo en god effekt.

– Noe å være stolt over

Tom Høgli og Tromsø IL var de første som tok til orde for boikott av Qatar-VM.

Høgli trekker også frem at Tyskland er en av verdens største fotballmakter.

– Det var utrolig bra. Det startet med Norge i går. Det er virkelig noe å være stolt over, sier Tom Høgli, som sitter i NFFs Qatar-utvalg.

Mener Solbakken har stått alene

De norske landslagsherrene hadde på seg t-skjorter med budskapet «Human rights – on and off the pitch» under nasjonalsangen før møtet med Gibraltar.

Solbakken sier fredag at «de har en plan» før kampen mot Tyrkia, men landslagssjefen vil ikke si noe om hva som kommer.

Norge

STARTET: De norske spillerne brukte disse trøyene under nasjonalsangen onsdag.

Uansett har Norges initiativ rukket å bli lagt merke til over hele verden.

– Det er jo et veldig stort kompliment til vår landslagssjef at signalet er tatt så fort, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Gjennomføringskraften her har Ståle Solbakken stått for alene. Ingen i verken forbundet, politikere eller andre sentralt har villet stå bak han her. Det er nesten så jeg mistenker at han har stått i en bakgate i Marbella og bestilt disse litt amatørmessige draktene selv. Han har fått med en av verdens største aktører ett døgn senere. Det er en stor seier for ham.

Saltvedt mener flere nå fort kan finne på å henge seg på markeringen, ettersom Tyskland har gjort det. Han er også spent på å se hvordan Norge skal «toppe» tyskerne igjen mot Tyrkia.

– Det er en veldig spennende utvikling. Forhåpentligvis kan man sparke litt i retning av menneskerettighetene hos motstanderen der også, sier han.

Tyskland vant til slutt kampen mot Island 3-0. Se målene her:

Får internasjonal oppmerksomhet

Flere har også påpekt på Twitter at Tyskland-protesten forsterker budskapet.

«Tyskland peker nese til de som latterliggjorde den norske aksjonen i går, eller mente den var helt uten effekt», skriver fotballekspert og tidligere trener Lars Tjærnås.

Laster Twitter-innhold

Også den tyske sportsjournalisten Felix Tamsut biter seg merke i markeringen til tyskerne. Han skriver at spillerne viser at de forplikter seg til menneskerettighetene, og at supportere nå ber om handling.

Han trekker også frem en Spiegel-poll hvor 68 prosent sier at å boikotte Qatar 2022 er ganske riktig eller helt riktig, og at 83 prosent sier at det var feil å gi VM til Qatar.

Laster Twitter-innhold

Også gigantselskapet ESPN har gjennom sin fotballkonto på Twitter omtalt Tysklands markering.

– Tyskland blir med Norge i prostene mot Qatars menneskerettighetsfortegnelse før kvalifisering til verdensmesterskapet, skriver de på Twitter.

Markeringene er protester mot menneskerettighetsbrudd under bygging av VM-anleggene i Qatar.

Flere av de tyske spillerne spiller til daglig med Qatar Airways som sponsor i Bayern München.

– Man vil helt sikkert møte på flere paradokser. Folk vil si «hva med det og hva med det?», men hvis alle tenker sånn får vi ikke gjort noe i det hele tatt, sier Høgli, som også påpeker at man kan se på det som at de står opp for menneskerettighetene til arbeiderne i Qatar, til tross for at de er en sponsor.

Siste nytt

 • Ny brytenedtur: Thoresen røk ut

  Bryteten Morten Thoresen tapte 0-8 i åttedelsfinalen mot Karen Aslanyan, og dermed er OL-håpet ute for det norske håpet i 67-kilosklassen.

  Ingen norske brytere har foreløpig kommet seg til OL, og helgens OL-kvalifisering i Sofia er siste mulighet.

  Morten Thoresen er klar for finale i bryte-EM
  Foto: Norges Bryteforbund
 • Håndballen tror på OL-vaksine

  Håndballpresident Kåre Geir Lio har stor tro på at norske OL-utøvere reiser vaksinerte til Tokyo. Han mener IOCs tilbud om vaksinehjelp er en svært god ordning.

  Håndballpresident Lio sier han forstår at koronasituasjonen krever at ulike hensyn må vektes. Samtidig mener han det er gode argumenter for at det må finnes rom for å vaksinere Tokyo-farerne.

  – Koronasituasjonen er krevende for alle, og alle har sine behov. Det skjønner vi. I et fem års løp mot OL, der vi skal delta med 200 personer, kjenner jeg på at det blir mest riktig at disse (OL-troppen) av hensyn til seg selv, andre utøvere og arrangøren kan stille så i orden som mulig. Det tror jeg folk har forståelse for, sier Lio til NTB.

  Kåre Geir Lio
  Foto: Vidar Ruud
 • Ruud: – Ekstremt tøff motstander

  Casper Ruud (22) skal prøve å tukte italieneren Matteo Berrettini i semifinalen i Madrid Open i kveld.

  Ruud storspilte da han slo kasakhstaneren Alexander Bublik 7-5, 6–1 i fredagens kvartfinale i Madrid Open. 22-åringen er i form og har vært det en stund.

  I kveldens semifinale venter en gammel kjenning i form av Berrettini. Tre ganger har de møtt hverandre tidligere. Sist gang var i Roma Masters i 2020. Casper Ruud har vunnet to og tapt ett av møtene.

  – Han er en ekstremt tøff motstander. Vi har hatt noen tøffe kamper. Vi har møtt hverandre tre ganger, og alle har vært harde. Spesielt den siste i Roma i kvartfinalen i fjor. Da ble det 7-6 i siste sett. Det ble så jevnt som man kan få det, og jeg kom til min første semifinale. Jeg må være klar for nye og harde server og tenke på å returnere godt, sa Ruud til NTB etter kvartfinaleseieren mot Bublik.

  ATP Masters 1000 - Madrid Open
  Foto: Sergio Perez / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal