Hopp til innhold

Solbakken gir æren til den norske grasrota

Ståle Solbakken ble fullrost da Tyskland kopierte Norges Qatar-protest, men landslagssjefen gir æren til den norske boikott-bevegelsen i Fotball-Norge.

Tyskland

TYSKLAND: Det tyske landslaget i fotball før kampen mot Island.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– Æres den som æres bør. Vi har satt i gang noe, men det ville være feil av meg å ta ære. Vi må hylle den norske grasrota. Vi er uenige om virkemidlene, men vi er enige om alt det andre, sier Solbakken på fredagens pressekonferanse.

Samtidig påpekte han betydningen av at nettopp Tyskland følger etter.

Før avspark i VM-kvalifiseringskampen mot Island sto de tyske herrene med t-skjorter som utgjorde ordene «human rights», altså «menneskerettigheter».

– Det var fint. Det er virkelig en av de store. Jeg vet ikke hvor mange som ser Tyskland spille sin første kamp i VM-kvaliken, men det er vel 10-12 millioner, tenker jeg. Det gir jo en god effekt.

– Noe å være stolt over

Tom Høgli og Tromsø IL var de første som tok til orde for boikott av Qatar-VM.

Høgli trekker også frem at Tyskland er en av verdens største fotballmakter.

– Det var utrolig bra. Det startet med Norge i går. Det er virkelig noe å være stolt over, sier Tom Høgli, som sitter i NFFs Qatar-utvalg.

Mener Solbakken har stått alene

De norske landslagsherrene hadde på seg t-skjorter med budskapet «Human rights – on and off the pitch» under nasjonalsangen før møtet med Gibraltar.

Solbakken sier fredag at «de har en plan» før kampen mot Tyrkia, men landslagssjefen vil ikke si noe om hva som kommer.

Norge

STARTET: De norske spillerne brukte disse trøyene under nasjonalsangen onsdag.

Uansett har Norges initiativ rukket å bli lagt merke til over hele verden.

– Det er jo et veldig stort kompliment til vår landslagssjef at signalet er tatt så fort, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Gjennomføringskraften her har Ståle Solbakken stått for alene. Ingen i verken forbundet, politikere eller andre sentralt har villet stå bak han her. Det er nesten så jeg mistenker at han har stått i en bakgate i Marbella og bestilt disse litt amatørmessige draktene selv. Han har fått med en av verdens største aktører ett døgn senere. Det er en stor seier for ham.

Saltvedt mener flere nå fort kan finne på å henge seg på markeringen, ettersom Tyskland har gjort det. Han er også spent på å se hvordan Norge skal «toppe» tyskerne igjen mot Tyrkia.

– Det er en veldig spennende utvikling. Forhåpentligvis kan man sparke litt i retning av menneskerettighetene hos motstanderen der også, sier han.

Tyskland vant til slutt kampen mot Island 3-0. Se målene her:

Får internasjonal oppmerksomhet

Flere har også påpekt på Twitter at Tyskland-protesten forsterker budskapet.

«Tyskland peker nese til de som latterliggjorde den norske aksjonen i går, eller mente den var helt uten effekt», skriver fotballekspert og tidligere trener Lars Tjærnås.

Laster Twitter-innhold

Også den tyske sportsjournalisten Felix Tamsut biter seg merke i markeringen til tyskerne. Han skriver at spillerne viser at de forplikter seg til menneskerettighetene, og at supportere nå ber om handling.

Han trekker også frem en Spiegel-poll hvor 68 prosent sier at å boikotte Qatar 2022 er ganske riktig eller helt riktig, og at 83 prosent sier at det var feil å gi VM til Qatar.

Laster Twitter-innhold

Også gigantselskapet ESPN har gjennom sin fotballkonto på Twitter omtalt Tysklands markering.

– Tyskland blir med Norge i prostene mot Qatars menneskerettighetsfortegnelse før kvalifisering til verdensmesterskapet, skriver de på Twitter.

Markeringene er protester mot menneskerettighetsbrudd under bygging av VM-anleggene i Qatar.

Flere av de tyske spillerne spiller til daglig med Qatar Airways som sponsor i Bayern München.

– Man vil helt sikkert møte på flere paradokser. Folk vil si «hva med det og hva med det?», men hvis alle tenker sånn får vi ikke gjort noe i det hele tatt, sier Høgli, som også påpeker at man kan se på det som at de står opp for menneskerettighetene til arbeiderne i Qatar, til tross for at de er en sponsor.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal