Ser ikke en eneste svensk gullkandidat

De svenske langrennsherrene fremstår usedvanlig bleke bare uker før OL. Johan Olsson er skadet og Marcus Hellner er en skygge av seg selv.

marcus

Marcus Hellner sto over Tour de Ski for å trene til OL, men virket å slite med formen da han gikk sprintverdenscup i helgen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det føles uvant at vi går mot et mesterskap uten en eneste svenske som fremstår som en gullkandidat. Svenskenes OL-suksess henger i en veldig tynn tråd, sier Carl Henning Gran, NRKs langrennsekspert og tidligere landslagstrener.

Italy Nordic Skiing Worlds

Marcus Hellner og Emil Jönsson tok sølv i lagsprint i forrige vinters VM i Val di Fiemme.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Det har nemlig vært få lyspunkt for de svenske langrennsherrene denne sesongen. Profilene har hatt en sesong preget av enten skader, sykdom eller tilsynelatende total formsvikt.

Skadet Olsson

I høst sa Petter Northug til NRK.no at han så på Johan Olsson som sin aller verste konkurrent i OL.

– Han kan stikke av med rubbel og bit på distanseløpene. Jeg tror han kan ta gull både på 15-kilometeren, duathlonet (skibytte) og femmila i de løypene som er der. Han trives veldig bra i høyden, sa Northug.

Men mannen som på rått vis vant VM-femmila i Val di Fiemme, har hatt en usedvanlig blek vinter. For tiden kan han heller ikke trene normalt, på grunn av en overbelastningsskade.

Sliter med formen

Helgens sprintverdenscup i Nove Mesto ble også en nedtur for svenskene.

Marcus Hellner og Emil Jönsson ble klart sist i lagsprintfinalen, noe som bare føyer seg inn i rekken av litt skuffende resultater.

Spesielt Hellner, som er tidligere verdensmester i sprint og regjerende olympisk mester på 30 kilometer jaktstart, har hatt en tung sesong.

Lørdag ble han bare nummer 48 i sprinten. Han imponerte nok heller ingen da han helgen før ble nummer syv og åtte i de to 15-kilometersløpene i den skandinaviske cupen, som er et hakk under verdenscupnivået.

Hellner ligner for tiden lite på løperen som tidligere ble regnet som Petter Northugs argeste rival og erkefiende.

– Jeg var rett og slett ikke rask nok. Hurtigheten min er ikke der akkurat nå, det må jeg bare konstatere, sier Hellner til SVT, og legger til at han nå vil revurdere om han i det hele tatt vil gå OL-sprinten.

Carl Henning Gran lurer på hva som har skjedd med 28-åringen.

– Han virker å være ute av form. Han kan ha gått på en smell i iveren etter å ta det ekstra lille steget som gir OL-gull, eller det kan være noe helt annet. Han er i alle fall et stykke unna der han var, sier han.

Spår null svenske gull

– De tre, Hellner, Olsson og Jönsson, er normalt i favorittsjiktet, men nå ser det ikke lovende ut for dem. Nå må svenskene i stedet satse på Daniel Rickardsson og Calle Halvfarsson. De er gode løpere, men har ikke oppnådd helt de samme resultatene individuelt som de tre andre frem til nå, sier Gran.

Han spår at vi går mot et OL hvor Sverige ikke tar et eneste gull. Og om det skjer, håper han svenskene tar en grundig evaluering av sesongen.

– Det er en del ting man ikke helt kan styre i idretten, som for eksempel skader, men det meste evner man faktisk å styre selv. I det store og det hele virker det som det er mange ting som ikke stemmer helt for svenskene nå, sier Gran, og utdyper:

– Jeg har alltid syntes svenskene vingler for mye med treningsopplegget sitt. De virker å mangle en klar filosofi. Det ene året satser de på høydetrening, og det andre året ikke. De bør se på hva de har lykkes med før og bygge utifra det.

«Något guld? Nej.»

Og Gran er ikke den eneste som tviler på svenskene. Tomas Petterson i Expressen, som er den svenske journalisten som følger langrenn tettest, har allerede avskrevet de svenske gullmulighetene.

I forrige uke skrev han dette i en kommentar:

«I det längsta har jag försökt vara positiv. Härdat ut. Trott att det ändå kommer att ordna sig. Men det går inte längre. Med exakt en månad kvar till OS är tiden här för att sänka våra förhoppningar. Medaljer? Visst. Något guld? Nej.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Switzerland Ski Cross Country World Cup

Charlotte Kalla (t.h) har vist lovende takter så langt i sesongen, og utropes til svenskenes største OL-håp av NRKs langrennskommentator.

Foto: Arno Balzarini / Ap

Lyspunkt på kvinnesiden

På kvinnesiden har derimot Charlotte Kalla vært et lyspunkt for svenskene. Etter to tunge sesonger har hun slått tilbake med både en andre- og en tredjeplass i verdenscupen denne sesongen.

– Hun blir veldig spennende å følge i OL. Jeg tror hun er det største medaljehåpet svenskene har, kanskje sammen med Hanna Erikson på sprinten. Sånn sett har det snudd litt, for de siste årene har herrene vært svenskenes sikreste kort, sier Carl Henning Gran.

Gran understreker at han ikke helt tør å avskrive en type som Hellner helt ennå.

– Det er jo litt tid igjen til OL, og jeg kan se for meg at han kan være en som plutselig henter frem det aller beste, akkurat i tide. Det ville vært uvanlig med tanke på resultatene han har hatt så langt i sesongen, men samtidig vet man jo hvilket nivå han har holdt før, sier han.

Også Jönsson beroliger med at han er på vei tilbake i god, gammel form.

– Hadde jeg ikke kjent at formen var i ferd med å komme, så hadde jeg hatt panikk for OL nå. Men nå skjønner jeg at det ikke er så farlig, sier han til SVT.

Siste nytt

 • Fire nye lag EM-klare

  Torsdag kveld blei fire nye lag klare for fotball-EM – England, Tsjekkia, Tyrkia og Frankrike.

  Dermed er 10 av 24 lag klare for neste års EM, som blir spela i 12 ulike land. Frå før er Belgia, Italia, Russland, Polen, Ukraina og Spania klare.

  Olivier Giroud
  Foto: Francois Mori / AP
 • Minnesota vann, ingen Zucca-poeng

  Minnesota slo Arizona 3-2 i NHL i natt, men utan at Mats Zuccarello kom på poenglista. Nordmannen fekk 16.39 minutt på isen.

  Minnesota noterte seg for 20 skot i første periode. Det er rekord for skot i ein periode i NHL denne sesongen.

  Klubben ligg trass sigeren nest sist i Western Conference.

  Minnesota Wild
  Foto: Harry How / AFP
 • Portugal videre i EM

  Christiano Ronaldo scoret tre mål da Portugal slo Litauen 6-0 og sikret videre avansement til EM neste sommer. De tre målene gjør at Ronaldo nå er oppe i hele 97 landslagsmål for Portugal.

  Christiano Ronaldo
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal