Hopp til innhold

Fikk servert kaffe med melk – rekordforsøket holdt på ende i fadese

Tunde Onakoya skrev seg inn i historiebøkene med gullskrift da han knuste den norske verdensrekorden for lengste sjakkspill. Men 29-åringen møtte på problemer underveis.

Nigeria Chess Education

GÅR FOR REKORD: Tunde Onakoya har et mål om å spille 58 timer i strekk. Det er i så fall en verdensrekord.

Foto: Yuki Iwamura / AP

– I går trodde vi ikke vi kunne fortsette. Da opplevde Onakoya voldsom oppkast og heftige magesmerter, skriver den veldedige organisasjonen The Gift of Chess på X.

Tunde Onakoya sitter i styret i organisasjonen, som har liveoppdatert fra verdensrekordforsøket på Times Square i New York.

På bildet som ble publisert klokken 14.17 fredag ligger Onakoya i fanget på en annen person. Foran seg har han et sjakkbrett og makker Shawn Martinez, som har vært med hele veien.

Lørdag skriver New York Post at grunnen til den akutte sykdommen var at nigerianeren fikk servert kaffe med melk. Han er laktoseintolerant og ble dermed veldig dårlig.

Nigeria Chess Education

SPYSYK: Ifølge rapportene har Onakoya vært i svært dårlig form, men på bedringens vei.

Foto: Yuki Iwamura / AP

Men Onakoya nektet å gi opp. I natt ble han ferdig, da hadde han spilt i 58 timer i strekk.

– Dette er det største øyeblikket i New York Citys historie, punktum, uttalte sjakktrener Russell Makofsky til The Post.

Akkurat den uttalelsen vil nok flere heve øyenbrynene av, men det som er sikkert er at rekorden til Hallvard Haug Flatebø og Sjur Ferkingstad ble slettet. Den norske duoen spilte hele 56 timer, 9 minutter og 37 sekunder i 2018.

I tillegg til å sette ny verdensrekord, ønsket 29-åringen fra Nigeria å samle inn én million dollar til utdanning til barn over hele Afrika.

Drikker vann og spiser ris

Nyhetsbyrået AP møtte sjakkmesteren på Times Square torsdag – før han begynte å bli dårlig.

Da var Onakoya optimistisk.

– Energien min er 100 prosent akkurat nå fordi folket mitt er her og støtter meg med musikk, sa han etter å ha spilt i 24 timer.

MIDT I TRAFIKKEN sitter de og spiller sjakk

MIDT I TRAFIKKEN: Tunde Onakoya satte verdensrekord mens en hel del skjer rundt ham på Times Square i New York.

Vann og ris

FOKUS: Nigerianeren måtte holde konsentrasjonen i sjakk. I pausene drakk han mye vann og spiste ris.

Publikum filmer

POPULÆR: Når det dreier seg om verdensrekord skal, selvfølgelig, kameraet fram.

En sliten Tunde Onakoya ser ned på sjakkbrettet

MØR: Men det koster krefter å sette rekorder. Tunde Onakoya har møtt på mange problemer på veien.

Nærbilde av hender som spiller sjakk på times square

KLOKKEN GÅR: Målet er å spille i 58 timer. Lørdag morgen klarte han det.

For hver time fikk Onakoya og motstanderen fem minutters pause. Da prøvde han å få i seg mye vann. Nigerianeren forteller at han også spiste mye jollof-ris – en risrett fra Vest-Afrika.

Ifølge manager Taiwo Adeyemi har mottakelsen vært enorm.

Støtten har vært overveldende fra nigerianere i USA, globale ledere, kjendiser og hundrevis av forbipasserende, sa han til Ap.

Hva synes du om verdensrekordforsøket?

Norsk duo med rekordplaner i Stavanger

Spørsmålet er bare hvor lenge Onakoyas rekord vil vare. Allerede i sommer planlegger nordmennene Askild Bryn og Odin Blikra Vea å få navnene sine inn i Guinness rekordbok.

Duoen, som periodevis har vært tilknyttet NRK som sjakkeksperter, planlegger å spille opp mot 60 timer under Norway Chess.

Askild Bryn og Odin Blikra Vea

NORSK DUO: Askild Bryn og Odin Blikra Vea håper å bli historiske under Norway Chess. De planlegger å spille sjakk i 60 timer i strekk.

Foto: Privat

– Det er imponerende å se Tunde. Jeg har jo fulgt mye med på streamen hans, og jeg vet at han har slitt litt med sykdom. Det viser jo bare hvor mentalt og fysisk tøft det er for ham – og hvordan det blir for oss, sier Vea til NRK.

– Blir du skremt når du ser det?

– Ja, jeg blir skremt. Samtidig har vi planlagt dette siden september 2023 slik at vi er mentalt og fysisk klare. Det har jo faktisk gått så gærent at jeg har røket korsbåndet i opptreningen. Jeg håper bare jeg får utsatt operasjonen til etter vi har klart dette forsøket, svarer Vea.

Han og Bryn vil, i likhet med Onakoya, ha et samarbeid med en veldedig organisasjon. Vea tror det er helt avgjørende for å slite seg gjennom 60 timer med sjakk.

– Tunde spyr og er så dårlig. Jeg tror ikke han hadde klart det hvis han ikke har en høyere makt. Det blir også veldig viktig for oss, sier han.

null
Spiller nå
Tester rulleski for første gang: – Er det verre enn å hoppe i fallskjerm i Kompani Lauritzen? 01:04
Neste

Sportsnyheter

VM friidrett innendørs 2024 i Glasgow

Jæger slo tilbake etter klokketabbe – satte norsk rekord

Etter at Henriette Jæger (20) sitt første superløp ble stoppet av klokketabbe, vartet den norske kvinnen opp med nok en maktdemonstrasjon i Malmö.

Siste nytt

 • Triathlon: Kruttsterk pallplass av Løvseth i Mexico – svært nær seier

  Solveig Løvseth overrasket med tredjeplass under verdenscupkonkurransen i triathlon i mexicanske Huatulco søndag. Hun var med i seierskampen til siste slutt.

  Løvseth kom til mål som del av en trio i teten. På oppløpet tok danske Alberte Kjær Pedersen seieren, mens den norske jenta også måtte se seg marginalt slått av nederlandske Rachel Klamer i kampen om annenplassen.

  Konkurransen ble gjennomført i sterk varme. Vanntemperaturen i Mexico var på rundt 30 grader, mens det i lufta var 34 grader.

  Pallplass for Solveig Løvseth i verdenscup i New Zealand
  Foto: Mikal Iden/Norges Triatlonforbund / NTB
 • Roing: OL-håpet lever for Borch – imponerte i kvalifiseringen i Luzern

  Kjetil Borch har kniven på strupen under den siste OL-kvalifiseringen i roing i Luzern. Søndag hadde han ingen problemer med å avansere fra kvalifiseringen.

  Borch er på jakt etter deltakelse i sine tredje sommerleker. Det krever at han innfrir i Sveits.

  Søndag fikk han en god start på konkurransene i singlesculler. I kvalifiseringen la Borch konkurrentene bak seg og klokket inn til tiden 6.56.22. Det holdt til heatseier foran skarpskodde rivaler fra blant annet Italia og Polen.

  De fire beste gikk direkte til mandagens kvartfinaler.

  Norge har allerede kvaliifsert fire båter til årets OL/Paralympics: Kvinner dobbeltsculler, herrer dobbeltsculler, herrer lettvekt dobbeltsculler og kvinner singelsculler (Paralympics).

  Ved siden av Borch er ytterligere én norsk båt på jakt etter OL-billett i Luzern denne helgen. Det er dobbeltfireren for menn med Erik Solbakken, Kristoffer Brun, Jonas Juel og Oskar Helvig. De ror kvalifisering senere søndag.

  (©NTB)

  Rowing - Men's Single Sculls - Heats
  Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters
 • Mbappé utelatt fra PSG-troppen til serieavslutningen – ingen årsak oppgitt

  Kylian Mbappé er ikke med i Paris Saint-Germain-troppen som søndag besøker Metz til sesongens siste kamp i Ligue 1.

  PSG er allerede blitt kronet til seriemester for 12. gang. Det er rekord.

  Stjernespissen Mbappé, som i sommer forlater PSG etter sju sesonger i den franske klubben, figurerer ikke på listen over 20 spillere som trener Luis Enrique har med seg til kampen mot Metz.

  Nyhetsbyrået AP har bedt PSG om en kommentar til spissens fravær, uten å få noen. Mbappé er ikke på listen over spillere som ikke er tilgjengelige på grunn av skade

  Det er ventet at franskmannen slutter seg til Real Madrid i nærmeste framtid. Mbappé er PSGs toppscorer gjennom tidene med 256 mål, 191 av dem i ligaen.

  Han får en siste mulighet til å spille i PSG-drakten i den franske cupfinalen 25. mai. Der er Lyon motstander.

  Mbappé har vunnet i alt seks ligatitler med PSG. Han blir den franske ligaens toppscorer for sjette gang.

  Ousmane Dembélé, Vitinha, Marquinhos, Fabián Ruiz og Gianluigi Donnarumma er heller ikke med til søndagens kamp mot Metz.

  (©NTB)

  Kylian Mbappé.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal