Hopp til innhold

Fikk servert kaffe med melk – rekordforsøket holdt på ende i fadese

Tunde Onakoya skrev seg inn i historiebøkene med gullskrift da han knuste den norske verdensrekorden for lengste sjakkspill. Men 29-åringen møtte på problemer underveis.

Nigeria Chess Education

GÅR FOR REKORD: Tunde Onakoya har et mål om å spille 58 timer i strekk. Det er i så fall en verdensrekord.

Foto: Yuki Iwamura / AP

– I går trodde vi ikke vi kunne fortsette. Da opplevde Onakoya voldsom oppkast og heftige magesmerter, skriver den veldedige organisasjonen The Gift of Chess på X.

Tunde Onakoya sitter i styret i organisasjonen, som har liveoppdatert fra verdensrekordforsøket på Times Square i New York.

På bildet som ble publisert klokken 14.17 fredag ligger Onakoya i fanget på en annen person. Foran seg har han et sjakkbrett og makker Shawn Martinez, som har vært med hele veien.

Lørdag skriver New York Post at grunnen til den akutte sykdommen var at nigerianeren fikk servert kaffe med melk. Han er laktoseintolerant og ble dermed veldig dårlig.

Nigeria Chess Education

SPYSYK: Ifølge rapportene har Onakoya vært i svært dårlig form, men på bedringens vei.

Foto: Yuki Iwamura / AP

Men Onakoya nektet å gi opp. I natt ble han ferdig, da hadde han spilt i 58 timer i strekk.

– Dette er det største øyeblikket i New York Citys historie, punktum, uttalte sjakktrener Russell Makofsky til The Post.

Akkurat den uttalelsen vil nok flere heve øyenbrynene av, men det som er sikkert er at rekorden til Hallvard Haug Flatebø og Sjur Ferkingstad ble slettet. Den norske duoen spilte hele 56 timer, 9 minutter og 37 sekunder i 2018.

I tillegg til å sette ny verdensrekord, ønsket 29-åringen fra Nigeria å samle inn én million dollar til utdanning til barn over hele Afrika.

Drikker vann og spiser ris

Nyhetsbyrået AP møtte sjakkmesteren på Times Square torsdag – før han begynte å bli dårlig.

Da var Onakoya optimistisk.

– Energien min er 100 prosent akkurat nå fordi folket mitt er her og støtter meg med musikk, sa han etter å ha spilt i 24 timer.

MIDT I TRAFIKKEN sitter de og spiller sjakk

MIDT I TRAFIKKEN: Tunde Onakoya satte verdensrekord mens en hel del skjer rundt ham på Times Square i New York.

Vann og ris

FOKUS: Nigerianeren måtte holde konsentrasjonen i sjakk. I pausene drakk han mye vann og spiste ris.

Publikum filmer

POPULÆR: Når det dreier seg om verdensrekord skal, selvfølgelig, kameraet fram.

En sliten Tunde Onakoya ser ned på sjakkbrettet

MØR: Men det koster krefter å sette rekorder. Tunde Onakoya har møtt på mange problemer på veien.

Nærbilde av hender som spiller sjakk på times square

KLOKKEN GÅR: Målet er å spille i 58 timer. Lørdag morgen klarte han det.

For hver time fikk Onakoya og motstanderen fem minutters pause. Da prøvde han å få i seg mye vann. Nigerianeren forteller at han også spiste mye jollof-ris – en risrett fra Vest-Afrika.

Ifølge manager Taiwo Adeyemi har mottakelsen vært enorm.

Støtten har vært overveldende fra nigerianere i USA, globale ledere, kjendiser og hundrevis av forbipasserende, sa han til Ap.

Hva synes du om verdensrekordforsøket?

Norsk duo med rekordplaner i Stavanger

Spørsmålet er bare hvor lenge Onakoyas rekord vil vare. Allerede i sommer planlegger nordmennene Askild Bryn og Odin Blikra Vea å få navnene sine inn i Guinness rekordbok.

Duoen, som periodevis har vært tilknyttet NRK som sjakkeksperter, planlegger å spille opp mot 60 timer under Norway Chess.

Askild Bryn og Odin Blikra Vea

NORSK DUO: Askild Bryn og Odin Blikra Vea håper å bli historiske under Norway Chess. De planlegger å spille sjakk i 60 timer i strekk.

Foto: Privat

– Det er imponerende å se Tunde. Jeg har jo fulgt mye med på streamen hans, og jeg vet at han har slitt litt med sykdom. Det viser jo bare hvor mentalt og fysisk tøft det er for ham – og hvordan det blir for oss, sier Vea til NRK.

– Blir du skremt når du ser det?

– Ja, jeg blir skremt. Samtidig har vi planlagt dette siden september 2023 slik at vi er mentalt og fysisk klare. Det har jo faktisk gått så gærent at jeg har røket korsbåndet i opptreningen. Jeg håper bare jeg får utsatt operasjonen til etter vi har klart dette forsøket, svarer Vea.

Han og Bryn vil, i likhet med Onakoya, ha et samarbeid med en veldedig organisasjon. Vea tror det er helt avgjørende for å slite seg gjennom 60 timer med sjakk.

– Tunde spyr og er så dårlig. Jeg tror ikke han hadde klart det hvis han ikke har en høyere makt. Det blir også veldig viktig for oss, sier han.

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal