Hopp til innhold

Langrennsstjerner ut mot ny stafettøvelse: – For komplisert

Jessie Diggins knuste Therese Johaug og Norge på den blandede stafetten i Falun. Nå antydes det at den nye øvelsen skal erstatte den tradisjonelle stafetten, noe flere langrennsprofiler liker dårlig.

Hans C Holund, Therese Johaug, Iivo Niskanen

– Dette var fantastisk underholdende. Det er fart og spenning og mange nasjoner som er med. Det er ikke siste gangen vi går en slik konkurranse, sier allroundtrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

– Noe må ut i mesterskap hvis vi skal ha med denne konkurransen. Hva må ut?

– Det ligger vel i kortene at det er en stafett som lever farlig. Vi har heldigvis andre folk som driver med idrettspolitikk, men det er ikke noe tvil om at vi sliter med å få inn en ekstra øvelse, sier Nossum.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Falun, Mixed Relay

MER SKEPTISK: Therese Johaug synes stafetten var artig, men er usikker på om den bør erstatte den tradisjonelle stafetten.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Therese Johaug, som søndag gikk sitt siste verdenscuprenn i karrieren, vil ikke bytte ut de tradisjonelle dame- og herrestafettene med dagens variant som var på 4 x 5 kilometer.

– Jeg tror nok det er noe vi kan ha i tillegg til de andre skirennene. Jeg håper for Guds skyld de ikke skal kutte ut dame- og herrestafettene i fremtiden, sier Johaug.

Skeptiske herreløpere

Hun får støtte av Hans Christer Holund, som gikk ut som nummer to på Norges stafettlag. Han er ikke spesielt glad i den nye øvelsen.

– Det er jo kort da og du får ikke brukt kreftene dine. Det er nesten ikke vits å prøve en gang fordi det er en umulig oppgave å gå fra. Det gjelder bare å være med i feltet og satse på at man ikke knekker noen staver eller ski, sier Holund.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Falun, Men's 15 km

KJEDELIG: Det sier Holund om dagens blandede stafett.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Finske Iivo Niskanen havnet på pallen med sin søster Kerttu Niskanen, men er enig med Holund.

– Det er ikke det beste. Det er litt for komplisert for publikum og forstå hva som skjer underveis i løpet.

– Holund sa at dette var kjedelig?

– Ja, det er jeg enig i. Vi ønsker de mer tradisjonelle øvelsene og vi må respektere hva vi har gjort tidligere og være stolt av produktet, sier Niskanen.

Kan bli en fast mesterskapsøvelse

Ole Morten Iversen, som nå gir seg som langrennstrener for damene, avslører at tanken er å innføre dette som en fast mesterskapsøvelse.

– Det er sånne arrangementer underveis, jeg tror alle setter pris på. Men om vanlig stafetter skal erstattes av det her, er jeg litt mer usikker på, sier Iversen.

Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen

Langrennstrener for damelaget, Ole Morten Iversen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Til Dagbladet sier at han at det har vært signaler fra IOC (den internasjonale olympiske komité) og FIS (det internasjonale Skiforbundet) om å vrake den klassiske herre- og kvinnestafetten fra 2026, og heller ha en blandet stafett.

Rennsjef Pierre Mignerey forteller at FIS har startet arbeidet med å legge en plan for den blandede stafetten.

Nå må vi i gang med å samle tilbakemeldinger, først og fremst fra seerne. Men min følelse var at det var stor fart og en svært interessant konkurranse i dag. Jeg synes den blandede stafetten fungerer veldig bra, sier Mignerey.

Er dette noe for fremtidens mesterskap?

Det vet jeg ikke. Vi har startet en diskusjon i arbeidsgrupper og komiteer. Vi må analysere dette grundig og finne ut hvor og hva vi vil. Det er et ønske om å ha blandende konkurranser – med menn og kvinner. Men vi må finne plass. Jeg vet ikke om det blir i verdenscup eller VM – eller begge. Vi må rett og slett finne ut hva som er det beste, svarer han.

Sjanseløs Johaug

Den nye øvelsen bød på jubel for Jessie Diggins og det amerikanske laget. Therese Johaug klarte ikke å holde følge med stjernen fra USA, og ble altså slått i sitt aller siste verdenscuprenn.

– Nå er det over. Nå gikk jeg mitt siste skirenn i denne drakta her – i verdenscupsirkuset, sier Johaug til NRK.

Therese Johaug

LEGGER OPP: Therese Johaug bestemte seg tidligere i måneden for å legge opp, og har nå gått sitt siste verdenscuprenn.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

– Det var fantastisk å kunne avslutte med en stafett med laget du har trent så mye med og som har hjulpet deg opp og frem. Det er veldig artig, sier 33-åringen.

– Blir du irritert når du avslutter med en tredjeplass?

– Nei, Gud av meg. Jeg kan ikke bli irritert på det. Vi er et lag og jeg følte jeg gjorde mitt beste i dag. Det holdt til en tredjeplass. Uansett tar jeg med meg en fantastisk sesong og karriere. Jeg er veldig fornøyd, sier langrennsløperen fra Dalsbygda.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Falun, Mixed Relay

FARVEL: Therese Johaug og Norges førstelag jubler etter tredjeplassen i Falun.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal