Hopp til innhold

Langrennsstjerner ut mot ny stafettøvelse: – For komplisert

Jessie Diggins knuste Therese Johaug og Norge på den blandede stafetten i Falun. Nå antydes det at den nye øvelsen skal erstatte den tradisjonelle stafetten, noe flere langrennsprofiler liker dårlig.

Hans C Holund, Therese Johaug, Iivo Niskanen

– Dette var fantastisk underholdende. Det er fart og spenning og mange nasjoner som er med. Det er ikke siste gangen vi går en slik konkurranse, sier allroundtrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

– Noe må ut i mesterskap hvis vi skal ha med denne konkurransen. Hva må ut?

– Det ligger vel i kortene at det er en stafett som lever farlig. Vi har heldigvis andre folk som driver med idrettspolitikk, men det er ikke noe tvil om at vi sliter med å få inn en ekstra øvelse, sier Nossum.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Falun, Mixed Relay

MER SKEPTISK: Therese Johaug synes stafetten var artig, men er usikker på om den bør erstatte den tradisjonelle stafetten.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Therese Johaug, som søndag gikk sitt siste verdenscuprenn i karrieren, vil ikke bytte ut de tradisjonelle dame- og herrestafettene med dagens variant som var på 4 x 5 kilometer.

– Jeg tror nok det er noe vi kan ha i tillegg til de andre skirennene. Jeg håper for Guds skyld de ikke skal kutte ut dame- og herrestafettene i fremtiden, sier Johaug.

Skeptiske herreløpere

Hun får støtte av Hans Christer Holund, som gikk ut som nummer to på Norges stafettlag. Han er ikke spesielt glad i den nye øvelsen.

– Det er jo kort da og du får ikke brukt kreftene dine. Det er nesten ikke vits å prøve en gang fordi det er en umulig oppgave å gå fra. Det gjelder bare å være med i feltet og satse på at man ikke knekker noen staver eller ski, sier Holund.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Falun, Men's 15 km

KJEDELIG: Det sier Holund om dagens blandede stafett.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Finske Iivo Niskanen havnet på pallen med sin søster Kerttu Niskanen, men er enig med Holund.

– Det er ikke det beste. Det er litt for komplisert for publikum og forstå hva som skjer underveis i løpet.

– Holund sa at dette var kjedelig?

– Ja, det er jeg enig i. Vi ønsker de mer tradisjonelle øvelsene og vi må respektere hva vi har gjort tidligere og være stolt av produktet, sier Niskanen.

Kan bli en fast mesterskapsøvelse

Ole Morten Iversen, som nå gir seg som langrennstrener for damene, avslører at tanken er å innføre dette som en fast mesterskapsøvelse.

– Det er sånne arrangementer underveis, jeg tror alle setter pris på. Men om vanlig stafetter skal erstattes av det her, er jeg litt mer usikker på, sier Iversen.

Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen

Langrennstrener for damelaget, Ole Morten Iversen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Til Dagbladet sier at han at det har vært signaler fra IOC (den internasjonale olympiske komité) og FIS (det internasjonale Skiforbundet) om å vrake den klassiske herre- og kvinnestafetten fra 2026, og heller ha en blandet stafett.

Rennsjef Pierre Mignerey forteller at FIS har startet arbeidet med å legge en plan for den blandede stafetten.

Nå må vi i gang med å samle tilbakemeldinger, først og fremst fra seerne. Men min følelse var at det var stor fart og en svært interessant konkurranse i dag. Jeg synes den blandede stafetten fungerer veldig bra, sier Mignerey.

Er dette noe for fremtidens mesterskap?

Det vet jeg ikke. Vi har startet en diskusjon i arbeidsgrupper og komiteer. Vi må analysere dette grundig og finne ut hvor og hva vi vil. Det er et ønske om å ha blandende konkurranser – med menn og kvinner. Men vi må finne plass. Jeg vet ikke om det blir i verdenscup eller VM – eller begge. Vi må rett og slett finne ut hva som er det beste, svarer han.

Sjanseløs Johaug

Den nye øvelsen bød på jubel for Jessie Diggins og det amerikanske laget. Therese Johaug klarte ikke å holde følge med stjernen fra USA, og ble altså slått i sitt aller siste verdenscuprenn.

– Nå er det over. Nå gikk jeg mitt siste skirenn i denne drakta her – i verdenscupsirkuset, sier Johaug til NRK.

Therese Johaug

LEGGER OPP: Therese Johaug bestemte seg tidligere i måneden for å legge opp, og har nå gått sitt siste verdenscuprenn.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

– Det var fantastisk å kunne avslutte med en stafett med laget du har trent så mye med og som har hjulpet deg opp og frem. Det er veldig artig, sier 33-åringen.

– Blir du irritert når du avslutter med en tredjeplass?

– Nei, Gud av meg. Jeg kan ikke bli irritert på det. Vi er et lag og jeg følte jeg gjorde mitt beste i dag. Det holdt til en tredjeplass. Uansett tar jeg med meg en fantastisk sesong og karriere. Jeg er veldig fornøyd, sier langrennsløperen fra Dalsbygda.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Falun, Mixed Relay

FARVEL: Therese Johaug og Norges førstelag jubler etter tredjeplassen i Falun.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Siste nytt

  • Cupfinalen for kvinner flyttes én dag

    Norges Fotballforbund (NFF) har flyttet cupfinalen for kvinner fra lørdag 25. november til søndag 26. november.

    Årsaken til at kampen er lagt til søndag er at det er mesterligaspill uken før med mulige norske klubber i aksjon. Dette blir ikke klart før 18. oktober.

    Det er Brann og Vålerenga som har sjansen til å avansere fra 2. kvalifiseringsrunde i Champions League.

    Rune Pedersen i NFFs konkurranseavdeling begrunner avgjørelsen slik på hjemmesidene :

    – For å skape forutsigbarhet har vi derfor lagt kampen til søndag for best mulige forberedelser. Kampen er også lagt tidlig på dagen for å ikke skape eventuelle kollisjoner med eliteserierunden samme dag.

    Hvem som skal spilles i årets cupfinale blir avgjort etter lørdagens semifinaler.

    Tidligere i år ble cupfinalen for menn flyttet fra søndag 10. desember til lørdag 9. desember. Dette skyldtes kollisjon med utdelingen av Nobels fredspris.

    NM-fotball, cupfinale for kvinner 2021: Sandviken - Vålerenga (1-2)
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Eikeri klar for doublefinale i Tokyo

    Den norske tennisspilleren Ulrikke Eikeri og makkeren Ingrid Neel fra Estland spilte seg helt fram til finalen i WTA500-turneringen i Tokyo fredag.

    Den norske jenta spiller denne gangen sammen med Neel, og sammen slo de Nicole Melichar fra USA og Ellen Perez fra Australia med 6-4, 4-6, 11-9 i semifinalen.

    Det var TV 2 som omtalte seieren først.

    Eikeri har tidligere hatt flere forskjellige makkere i double. I august spilte hun blant annet med kinesiske Lin Zhu.

    I finalen møter Eikeri/Neel det japanske paret Eri Hozumi og Makoto Ninomiya. Finalen går natt til lørdag norsk tid.

    Switzerland Tennis International Ladies
    Foto: Jean-Christophe Bott / AP
  • NFF legger press på regjeringen etter gummigranulat-forbud – advarer kommunene

    Fotballpresident Lise Klaveness vil med regjeringens hjelp ha på plass en kampplan etter gummigranulat-forbudet. Kommunene advares mot å forhaste seg med forbud.

    EU-kommisjonen vedtok denne uken de nye reglene som forbyr bruk av mikroplast i blant annet fotballbaner av kunstgress. De nye retningslinjene vil tre i kraft om tre uker, men det legges opp til en overgangsperiode på åtte år, frem til oktober 2031, for det som omhandler utfasing av gummigranulat.

    – Vi støtter forbudet, men vil ikke klare det uten en nasjonal kampplan. Dette vil kreve en enorm omstilling i hele norsk fotball, og EU har varslet at regningen blir stor. NFF har vært tydelig på at denne regningen ikke kan sendes over til våre klubber, sier fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse.

    NFF peker på at samtaler med regjeringen om den etterlyste kampplanen allerede er igangsatt og at dialogen er god.

    – Vi har to store problemer. Det ene er at vi må kvitte oss med gummigranulat. Det andre er at vi ikke har alle alternativ på plass. Vi må samarbeide, og nå har vi begynt å utvikle en felles kampplan, sier Klaveness.

    Jobben på kort sikt er, ifølge NFF, å kartlegge kunstgress-situasjonen på landsbasis. Til dette arbeidet har regjeringen varslet at det vil komme fem millioner kroner over statsbudsjettet.

    På lang sikt er utfordringen at det må komme på markedet gode nok alternativer til gummigranulat som fyllmasse i kunstgressbaner. Derfor advarer nå Norges Fotballforbund norske kommuner mot å vedta forbud mot gummigranulat før overgangsperioden på åtte år er over.

    – En overgangsperiode på åtte år representerer, tror vi, at også EU anerkjenner at alternativene på markedet ennå ikke er fullgode, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken.

    – Nå har vi fått åtte år på å fase ut gummigranulat. Da er det viktig at norske klubber får den nødvendige tiden det tar før markedet responderer med gode nok alternativer og at kommuner ikke innfører restriksjoner mot gummigranulat før testingen er skikkelig i gang, fortsetter han.

    Fotballtoppen mener det må tilrettelegges for at det på kort sikt kan «bygges og rehabiliteres» baner med gummigranulat for å opprettholde aktiviteten.

    (NTB)

    Gummigranulat
    Foto: Trond Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste