Hopp til innhold

Trodde henvendelse var spam – nå kan Forfang-dokumentar være sett av en halv milliard kinesere

Et kinesisk reportasjeteam fulgte Johann André Forfang i en uke. Nå er resultatet vist på TV i Kina.

Johann André Forfang er hovedperson i en kinesisk dokumentar om hoppsporten

HOVEDPERSON: Den kinesiske rikskringkasteren CCTV har laget en dokumentar om Johann André Forfang.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Jeg ble kontakta for rundt ett år siden av en kinesisk mailadresse som jeg først tenkte at bare var spam, så jeg lot det bare ligge, sier Tromsø-hopperen til NRK.

– Men så fikk jeg et par-tre mails fra samme adresse. Da begynte jeg å sjekke litt hva dette var for noe, og da sto det signert med CCTV.

CCTV er Kinas svar på NRK. I november tilbrakte et kinesisk reportasjeteam en uke i Norge for å lage en dokumentar om Forfang.

De fulgte Forfang under NM i Midtstubakken, og var med både til Trondheim og til hjembyen Tromsø.

Tidligere denne uken ble resultatet vist på TV i Kina. Disse dokumentarene på 25 minutter, som programmet om Forfang er en del av, sees normalt av over 400 millioner kinesere.

Posteren for Forfangs dokumentar

POSTERBOY: Denne plakaten bruker CCTV i markedsføringen av Forfang-dokumentaren.

Foto: CCTV / CCTV

Oppbygging til OL i 2022

Dokumentaren er en del av serien «Winter Sports Roadmap», som er en slags oppbygging til 2022, når Beijing skal være vertskap for OL.

Forfang er i særs godt selskap. Samme kanal har tidligere laget en dokumentarserie om store profiler som Lionel Messi og Andrea Pirlo.

24-åringen er ydmyk overfor prosjektet han har vært med på.

– Det er kult å se hva de har vært med å produsere tidligere. At de nå produserer en så kul serie der jeg får være med, er veldig stilig, sier han.

– Vanskelig å fastslå verdien

Dokumentaren tar utgangspunkt i familiehistorien til Forfang.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

OL-SØLV: Prestasjonene til Forfang under OL i Pyeongchang var en medvirkende årsak til at nordmannen ble valgt.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Storebroren Daniel var i sin tid en habil hopper. Han konkurrerte i verdenscupen fra 2001 til 2006, men fikk aldri ut hele sitt potensial.

Lillebror Johann har overgått brorens prestasjoner. Særlig skal hans individuelle sølvmedalje og laggull under OL i Pyeongchang vært avgjørende for valget av nordmannen som profil.

Verdien av å ha blitt eksponert for flere hundre millioner kinesere, er imidlertid vanskelig å fastslå, ifølge Harry Arne Solberg, som er professor ved NTNU Handelshøyskolen.

– Det er viktig at seerne må identifisere seg med den de ser. Hadde det vært en kineser hadde det vært enklere å si noe om verdien. Når det er en nordmann, så er det vanskelig å si, forklarer Solberg.

Forfang er usikker på om han nå risikerer å bli gjenkjent på gata i Kina under lekene om knappe to år.

– Vi får vel se om de klarer å huske den episoden der når vi kommer så langt. Jeg ser veldig frem mot det, og håper jeg er med å konkurrere i neste OL også.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP
  • Hete hoder og bråk i NHL-kamp

    Det haglet med utvisninger i den andre kvartfinalekampen i NHL-sluttspillet mellom Florida Panthers og Boston Bruins. I alt ble det utdelt flere timer med tid i fryseboksen.

    Panthers vant til slutt kampen 6-1 og utlignet kampserien til 1-1, men best vil kanskje utvisningskaoset i tredje periode bli husket.

    Superstjernene Matthew Tkachuk (Boston) og David Pastrnak (Florida) endte blant annet i en regelrett nevekamp ​​og fikk inn flere solide treffere på hverandre. De ble ilagt til sammen 30 minutter i utvisningsboksen.

    – Vi snakker om to stjerner. Det litt hett og de ville utfordre hverandre. Jeg synes det var kjempebra. De så OK ut da det hele var over. Kanskje noen ble opprørt av det, men jeg beklager – jeg syntes det var kjempebra, sa Panthers -trener Paul Maurice til AP etter kampen.

    Totalt ble det delt ut til sammen 157 minutter i onsdagens kamp. 146 av dem kom i tredje periode. Hele tolv spillere fikk kampstraff.

    Lagene møtes til den tredje kampen i best av sju-serien allerede fredag.

    (NTB)

    uVWot711Ngk
    Foto: AP
  • Frida Karlsson har satt sluttdato for skikarrieren

    Det røper den svenske skiyndlingen i et intervju med avisen Expressen. Der sier Karlsson at planen er å legge opp allerede i 2027. Som 27-åring.

    – Ja, det er det jeg har sagt til meg selv. Jeg trodde at jeg hadde fortalt det til dere også? Sier hun til avisen.

    Når Expressens journalist svarer avkreftende på det spørsmålet, fortsetter langrennsstjernen.

    – Greit. Men jeg liker å ha deadlines. Det er da jeg jobber best. Det har alltid vært sånn, helt siden jeg gikk på skolen. Det handler litt om egen motivasjon. Å føle at det jeg gjør ikke varer evig, og å utnytte det til fulle. At jeg skal gjøre alt jeg kan på disse tre årene, sier Karlsson.

    24-åringen erkjenner deretter at ingenting er hugget i stein. Hun vil ikke bombastisk fastslår at hun er langrennspensjonist om tre år. Men det er likevel slik planen ser ut nå.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    – Det er mer i livet.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    Frida Karlsson
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal