Hopp til innhold

Treneren om Fallas argeste VM-rivaler: – Tror ikke de ble skremt i det hele tatt

TRONDHEIM (NRK): Etter en trøblete oppkjøring slo Maiken Caspersen Falla voldsomt fra seg i sitt andre sprintrenn for sesongen. Selv om formen for alvor er i anmarsj, toner landslagstrener Ole Morten Iversen ned forventningene en drøy måned før VM.

ONK01Y0WkZw

GULLGLISET: Maiken Caspersen Falla, her med kongepokalen etter NM-seieren i Granåsen lørdag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

På NRKs spørsmål om hva han tror sprintere som Maja Dahlqvist og Linn Svahn – som ble nummer én og to i siste verdenscupsprint i klassisk – tenkte etter Fallas NM-seier lørdag, svarer Iversen slik:

– Jeg tror ikke de ble skremt i det hele tatt. Det er et norsk mesterskap – og jeg tror ikke de lar seg skremme over det. Men jeg tror de registrerer at Maiken er på gang. At de kanskje begynner å se noen kamper mot norske jenter likevel, sier han.

Kongepokal foran Svendsen og Weng

8rw3EKWKIKg

IMPONERT: Landslagstrener Ole Morten Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Landslagstreneren kunne imidlertid glede seg over det han mente var et nasjonalt renn i sprint som aldri har holdt et slik nivå som under NM-rennet i Granåsen lørdag.

Han begrunner det med at landslagsutøverne gikk klokkerent dagen igjennom, det aldri var tvil hvem som gikk videre fra kvart- og semifinale. De som har vært best før møttes i finalen, sier han, og kaller det betryggende.

Det viktigste for Falla denne sesongen er likevel ikke NM-gullet og kongepokalen hun snappet foran Anna Svendsen og Tiril Udnes Weng lørdag formiddag.

– Uslåelig

Viktigst av alt er VM i Oberstdorf. Og ettersom Falla ennå har til gode å møte resten av verdenseliten siden sesongstart er styrkeforholdet helt uvisst.

For før sesongstart slet hun med å trene rolige treningsturer. Først i begynnelsen av desember begynte hun å gå skirenn. Det gikk ikke spesielt bra.

Sakte, men sikkert har hun likevel respondert på treningen den siste måneden.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener at dersom Falla viser så stor fremgang den neste måneden som hun har vist i den siste, så bør Linn Svahn være bekymret. Det er landslagstrener Iversen enig i.

– Hvis hun har like mye fremgang som den siste måneden. Da er hun uslåelig. Jeg sier ikke hun vil ha det. Men hun er på sporet.

Svahn og Falla

SPRINTPROFILER: Linn Svahn, her etter å sikret svensk trippelseier under i Tour de Ski for noen uker siden. Svahn blir en tøff nøtt å bryne seg på for Maiken Caspersen Falla.

Foto: NTB Scanpix

– Umulig å si

Falla sier selv at hun kan gå «veldig, veldig fort» om hun har halvparten så god fremgang fram til VM i februar som hun har hatt den siste måneden. Hun mener svarene hun har fått i NM er inspirerende for det videre arbeidet i å bygge formen mot mesterskapet i Tyskland.

På spørsmål om hvordan hun tror rennet lørdag hadde stått seg mot resten av verdenseliten, svarer Falla at det er et mye bedre løp enn fjerdeplassen under norgescup sist helg.

– Det gjelder taktisk, teknisk og formen. Men hva det holder til internasjonalt er umulig å si. Men jentene jeg møter i finalen i dag var i finalen i verdenscupåpningen for halvannen måned siden. Så jeg vet de holder et høy nivå. Noe annet er vanskelig å si, sier Falla.

Den aller siste testen i sprint klassisk sprint før VM kommer om to uker. Da reiser Norge for første gang ut av landet og til Falun i Sverige for å delta i verdenscup.

– Tenker ikke på norske konkurrenter

Svenskenes landslagssjef Anders Byström mener de aldri ville avskrevet Falla basert på merittene hennes og en oppløftende trend treningsmessig.

Når NRK spør om hva hans største sprintprofiler tenker etter Fallas overbevisende seier responderer han på denne måten:

– De tenker ikke på norske konkurrenter, men på sin egen plan og prestasjon. Men de er glade for å møte norske damer i Falun igjen.

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

 • Aalesund-spiller brakk beinet på trening

  Aalesund-talentet Henrik Melland (18) var uheldig på onsdagens trening og pådro seg et beinbrudd.

  Det bekrefter Aalesund på sin nettside.

  «Det går etter forholdene bra med Henrik, og han vil bli operert i løpet av dagen», heter det i pressemeldingen.

  Beinbruddet skal ha kommet etter en duell på onsdagens treningsøkt.

  Midtbanespilleren har notert seg i 19 eliteseriekamper og 20 cupoppgjør for Aalesund denne sesongen. (NTB)

  Henrik Melland
  Foto: NTB
 • Varslingssak i Skiforbundet: – Hendelser som bryter med Skiforbundets etiske regler

  Tidligere landslagssmører, Frode Pedersen, varslet i sommer om påståtte kritikkverdige forhold. Pedersen har blant annet jobbet tett med Johannes Høsflot Klæbo tidligere.

  Nå er Norges Skiforbund ferdig med behandlingen av saken.

  «Konklusjonen er at det ikke har forekommet lovbrudd, men at enkeltstående hendelser bryter med Skiforbundets etiske regler», skriver Skiforbundet i en pressemelding.

  Skiforbundet engasjerte advokat Per Ragnar Bronken fra Elden Advokatfirma i arbeidet med saken, og advokatfirmaet har nå utarbeidet en rapport.

  – Det er vår vurdering at de kritikkverdige forholdene som er fremhevet av varsler, ikke utgjør lovbrudd etter norsk rett. Videre er det ingenting som tyder på at varsler har blitt utsatt for gjengjeldelse etter arbeidsmiljøloven på noe tidspunkt, sier advokat Bronken.

  Skiforbundet skriver videre i pressemeldingen at Bronken imidlertid vurderer «at det er klart at noen av de enkeltstående hendelsene som det er varslet om, er å anse som «utilbørlig opptreden» etter NSFs «etiske retningslinjer for skiidretten»».

  – Selv om varslingssaken er avsluttet, er det fremkommet kunnskap gjennom behandling av varselet som vil være viktig for oss fremover. Det gjelder både hvordan håndtere negative hendelser i arbeidsmiljøet for dem som jobber ute i felt, men også våre rutiner for behandling av varslingssaker, sier generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund.

  Frode Pedersen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Ingebrigtsen utsatt for tyveri: – Tragikomisk hvor mye dritt det er nå

  I en oppdatering på sosiale medier onsdag kveld, delte Live Børkja Ingebrigtsen at hun hadde blitt frastjålet flere eiendeler fra huset. Henrik Børkja Ingebrigtsen var ikke til stede, da han for tiden er på treningsleir i Sierra Nevada.

  Ifølge Ingebrigtsen skal det ha skjedd mens hun lagde mat, samtidig som det var barn som lekte i et rom like ved inngangspartiet.

  – Jeg har akkurat hatt besøk av politiet, for vi har hatt tyv i gangen her nå, mens jeg var hjemme, sa Ingebrigtsen i en video på Snapchat.

  Hun fortalte at hun hørte at det gikk i ytterdøra nede og at hun hørte en lyd. Da hun skulle kjøre til turntrening, så hun at døra sto åpen. Samtidig så hun at en veske, med bilnøkler, og en pose, med en skinnjakke oppi, var borte.

  – Jeg tror ikke vedkommende kan følge meg på sosiale medier, for jeg har hatt et par drittdager. Ikke kom her og stjel fra meg i tillegg. Fy faen altså, sa Ingebrigtsen, og fortsatte:

  – Det er tragikomisk hvor mye dritt det er nå. Fy søren, nå gidder jeg ikke mer.

  NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Ingebrigtsen-paret.

  Henrik og Liva Ingebrigtsen
  Foto: TV 2

Sendeplan

Kl. Program Kanal