Hopp til innhold

Trener Monsen frykter Bråthens søksmål: – Vil tegne seg et mørkt bilde over norsk idrett 

LAVAZÈ (NRK): Norske langrennsutøvere og ledere ønsker ikke å uttale seg stort om den pågående konflikten mellom Norges Skiforbund og hoppsjef Clas Brede Bråthen. Men Arild Monsen er bekymret for spesielt én ting ved hele saken.

Langrenn, Treningsamling på Sjujsøen og Lillehammer

SKEPTISK: Arild Monsen er redd for konsekvensene et søksmål kan gi idretten.

Foto: Geir Olsen / NTB

Den meritterte sprinttreneren synes som resten av langrennsgjengen at bråket mellom partene er svært uheldig for omdømmet til forbundet, men Monsen frykter en helt annen ting. Nemlig konsekvensene ved det varslede søksmålet til Clas Brede Bråten mot begges arbeidsgiver.

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

VARSLER SØKSMÅL: Clas Brede Bråthen har varslet søksmål mot Skiforbundet. Han ønsker fast stilling, etter 17 år som midlertidig ansatt.

Foto: Geir Olsen / NTB

Hoppsjefen har avvist alle tilbud om en endret stilling. Han ønsker å beholde den jobben han har nå, med det innebærer både sportslig og administrativt ansvar, utover kontraktsperioden som utløper neste år. Han krever fast ansettelse.

– Det jeg undres over, er at jeg selv har ni år på kontrakt. Jeg synes jeg selv er en del av et stort selskap av arbeidere som er det. Jeg lever godt med at jeg har det i den trenergjerningen jeg har, innledet Monsen alvorlig da NRK snakket med ham på høydesamling i Italia.

– Krav til fast ansettelse vil gi konsekvenser for norsk idrett

Tilbake i Norge presiserer langrennstreneren at det er økonomiske hensyn som gjør at han mener det blir problematisk dersom Bråthens sak fører frem.

– Hvis det her skal føre til en presedens om at ansettelser skal være faste, er jeg veldig skeptisk, sier Monsen, som mener det er naturlig at det jobbes med midlertidige kontrakter i idretten.

Langrennsåpning Beitostølen. Ivar Stuan

ENIG MED MONSEN: Ivar Stuan, sportssjef for kombinert, er enig med Monsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Monsen får støtte av sportssjefene for kombinert og alpint.

Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund

STØTTER MIDLERTIDIGHET: Sportssjef for alpint, Claus J. Ryste, mener fast ansettelse ikke er veien å gå for denne type roller.

Foto: Berit Roald / NTB

– Jeg har ingen problem med midlertidig ansettelser. Toppidrett er ferskvare. Jeg har kontrakt frem til 2025, men hvis ting absolutt ikke skulle fungert frem til det, så må det jo endringer til, sier sportssjef for kombinert, Ivar Stuan, til NRK.

Stuan har sittet i stillingen siden våren 2016. Claus J. Ryste har vært sportssjef for alpint siden 2010.

– Det må fortsette å være en form for midlertidighet i denne type roller, tenker jeg. Jeg tok jobben på det premisset. Krav til fast ansettelse vil kunne gi konsekvenser for norsk idrett, men jeg er ingen jurist, så jeg tenker at det uansett må være løsbart med fast ansettelse, siden vi ser dette er håndtert annerledes i både andre idretter og foreninger, sier Ryste til NRK.

Frykter for fremtiden

Monsen er redd konsekvensene, om betingelsene endres etter rettssaken. Han synes ikke argumentet om hvor lenge man har jobbet midlertidig bør være gjeldende.

– Jeg har ni år, Clas Brede har 17 år, om det skal gå et skille på om det blir et tosifret antall år og det skal gå over i fast stilling, det ser jeg på som en stor utfordring for norsk idrettsliv om vi skal gå inn på faste kontrakter. Det er noe som ikke fungerer, sier Monsen.

– Hvis det ender med det (fast ansettelse journ.anm.), så vil det tegne seg et utfordrende og mørkt bilde for norsk idrett for de som skal ansette trenere. Da må trenerne skaffe seg firma, og idrettslag leie inn tjenestene deres, fortsetter han.

Monsen svarer «ja» på spørsmål om han synes det er rart at Bråthen vil gå til søksmål når han i full viten og vilje har skrevet under på kontraktene sine.

  • Les tilsvaret til Clas Brede Bråthen sin advokat, Marit Håvemoen, nederst i saken.

Advokat mener argumentasjonen er for enkel

Arbeidsrettsadvokat og partner i Sands advokatfirma, Henning M. Heitmann, mener at det er nødvendig å foreta en konkret vurdering av hovedinnholdet i stillingen for å avgjøre om Clas Brede Bråthen kan kreve fast ansettelse.

– Dersom behovet for kreativitet, nytenkning, sportslig fornyelse og utvikling er fremtredende, og stillingen har et individuelt tilsnitt som gjør at behovet for fornyelse er særlig stort, er det ganske klart at stillingen som sportssjef er omfattet av unntaket fra krav om fast ansettelse, selv om det også er administrative funksjoner som ligger til samme stilling, skriver Heitmann i en e-post til NRK.

Advokat Henning M. Heitmann

KLARE UNNTAK I IDRETTEN: Arbeidsrettsadvokat, Henning M. Heitmann, utdyper at idretten

Foto: SANDS Advokatfirma DA

Finnes det – med utgangspunkt i arbeidsmiljøloven – gode argumenter for at han burde vært fast ansatt i stillingen?

– Dersom det skal være gode rettslige argumenter må det i tilfelle gå ut på at stillingen ikke er særlig knyttet til sportslige funksjoner og det ikke er et slikt særlig behov for fornyelse og nytenkning i stillingen som er begrunnelsen for unntaket i loven.

– Kan man kalle det en midlertidig ansettelse etter 17 år?

– Ja, det er klart at dersom stillingen først er omfattet av særreglene for midlertidig ansettelse innen idretten opparbeides ikke krav på fast ansettelse over tid, slik det synes å argumenteres for fra hans advokat. Det er for enkelt å si at ingen kan være midlertidig ansatt så lenge som 17 år. Det er ganske enkelt feil, selv om det ikke er særlig vanlig, forteller Heitmann.

Clas Brede Bråthen sin advokat, Marit Håvemoen, skriver følgende i et tilsvar til NRK:

«Vi har relativt god oversikt over jussen, Bråthens stillingsinstruks og hans konkrete arbeidsoppgaver som hoppsjef, og vi vil redegjøre for det i retten, ikke i media».

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal