Hopp til innhold

Trener Monsen frykter Bråthens søksmål: – Vil tegne seg et mørkt bilde over norsk idrett 

LAVAZÈ (NRK): Norske langrennsutøvere og ledere ønsker ikke å uttale seg stort om den pågående konflikten mellom Norges Skiforbund og hoppsjef Clas Brede Bråthen. Men Arild Monsen er bekymret for spesielt én ting ved hele saken.

Langrenn, Treningsamling på Sjujsøen og Lillehammer

SKEPTISK: Arild Monsen er redd for konsekvensene et søksmål kan gi idretten.

Foto: Geir Olsen / NTB

Den meritterte sprinttreneren synes som resten av langrennsgjengen at bråket mellom partene er svært uheldig for omdømmet til forbundet, men Monsen frykter en helt annen ting. Nemlig konsekvensene ved det varslede søksmålet til Clas Brede Bråten mot begges arbeidsgiver.

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

VARSLER SØKSMÅL: Clas Brede Bråthen har varslet søksmål mot Skiforbundet. Han ønsker fast stilling, etter 17 år som midlertidig ansatt.

Foto: Geir Olsen / NTB

Hoppsjefen har avvist alle tilbud om en endret stilling. Han ønsker å beholde den jobben han har nå, med det innebærer både sportslig og administrativt ansvar, utover kontraktsperioden som utløper neste år. Han krever fast ansettelse.

– Det jeg undres over, er at jeg selv har ni år på kontrakt. Jeg synes jeg selv er en del av et stort selskap av arbeidere som er det. Jeg lever godt med at jeg har det i den trenergjerningen jeg har, innledet Monsen alvorlig da NRK snakket med ham på høydesamling i Italia.

– Krav til fast ansettelse vil gi konsekvenser for norsk idrett

Tilbake i Norge presiserer langrennstreneren at det er økonomiske hensyn som gjør at han mener det blir problematisk dersom Bråthens sak fører frem.

– Hvis det her skal føre til en presedens om at ansettelser skal være faste, er jeg veldig skeptisk, sier Monsen, som mener det er naturlig at det jobbes med midlertidige kontrakter i idretten.

Langrennsåpning Beitostølen. Ivar Stuan

ENIG MED MONSEN: Ivar Stuan, sportssjef for kombinert, er enig med Monsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Monsen får støtte av sportssjefene for kombinert og alpint.

Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund

STØTTER MIDLERTIDIGHET: Sportssjef for alpint, Claus J. Ryste, mener fast ansettelse ikke er veien å gå for denne type roller.

Foto: Berit Roald / NTB

– Jeg har ingen problem med midlertidig ansettelser. Toppidrett er ferskvare. Jeg har kontrakt frem til 2025, men hvis ting absolutt ikke skulle fungert frem til det, så må det jo endringer til, sier sportssjef for kombinert, Ivar Stuan, til NRK.

Stuan har sittet i stillingen siden våren 2016. Claus J. Ryste har vært sportssjef for alpint siden 2010.

– Det må fortsette å være en form for midlertidighet i denne type roller, tenker jeg. Jeg tok jobben på det premisset. Krav til fast ansettelse vil kunne gi konsekvenser for norsk idrett, men jeg er ingen jurist, så jeg tenker at det uansett må være løsbart med fast ansettelse, siden vi ser dette er håndtert annerledes i både andre idretter og foreninger, sier Ryste til NRK.

Frykter for fremtiden

Monsen er redd konsekvensene, om betingelsene endres etter rettssaken. Han synes ikke argumentet om hvor lenge man har jobbet midlertidig bør være gjeldende.

– Jeg har ni år, Clas Brede har 17 år, om det skal gå et skille på om det blir et tosifret antall år og det skal gå over i fast stilling, det ser jeg på som en stor utfordring for norsk idrettsliv om vi skal gå inn på faste kontrakter. Det er noe som ikke fungerer, sier Monsen.

– Hvis det ender med det (fast ansettelse journ.anm.), så vil det tegne seg et utfordrende og mørkt bilde for norsk idrett for de som skal ansette trenere. Da må trenerne skaffe seg firma, og idrettslag leie inn tjenestene deres, fortsetter han.

Monsen svarer «ja» på spørsmål om han synes det er rart at Bråthen vil gå til søksmål når han i full viten og vilje har skrevet under på kontraktene sine.

  • Les tilsvaret til Clas Brede Bråthen sin advokat, Marit Håvemoen, nederst i saken.

Advokat mener argumentasjonen er for enkel

Arbeidsrettsadvokat og partner i Sands advokatfirma, Henning M. Heitmann, mener at det er nødvendig å foreta en konkret vurdering av hovedinnholdet i stillingen for å avgjøre om Clas Brede Bråthen kan kreve fast ansettelse.

– Dersom behovet for kreativitet, nytenkning, sportslig fornyelse og utvikling er fremtredende, og stillingen har et individuelt tilsnitt som gjør at behovet for fornyelse er særlig stort, er det ganske klart at stillingen som sportssjef er omfattet av unntaket fra krav om fast ansettelse, selv om det også er administrative funksjoner som ligger til samme stilling, skriver Heitmann i en e-post til NRK.

Advokat Henning M. Heitmann

KLARE UNNTAK I IDRETTEN: Arbeidsrettsadvokat, Henning M. Heitmann, utdyper at idretten

Foto: SANDS Advokatfirma DA

Finnes det – med utgangspunkt i arbeidsmiljøloven – gode argumenter for at han burde vært fast ansatt i stillingen?

– Dersom det skal være gode rettslige argumenter må det i tilfelle gå ut på at stillingen ikke er særlig knyttet til sportslige funksjoner og det ikke er et slikt særlig behov for fornyelse og nytenkning i stillingen som er begrunnelsen for unntaket i loven.

– Kan man kalle det en midlertidig ansettelse etter 17 år?

– Ja, det er klart at dersom stillingen først er omfattet av særreglene for midlertidig ansettelse innen idretten opparbeides ikke krav på fast ansettelse over tid, slik det synes å argumenteres for fra hans advokat. Det er for enkelt å si at ingen kan være midlertidig ansatt så lenge som 17 år. Det er ganske enkelt feil, selv om det ikke er særlig vanlig, forteller Heitmann.

Clas Brede Bråthen sin advokat, Marit Håvemoen, skriver følgende i et tilsvar til NRK:

«Vi har relativt god oversikt over jussen, Bråthens stillingsinstruks og hans konkrete arbeidsoppgaver som hoppsjef, og vi vil redegjøre for det i retten, ikke i media».

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal