Hopp til innhold
Kommentar

Tre uker på tærne

Aldri har utfordringene vært flere for våre OL-utøvere. I tre uker skal de kjempe for sitt livs formtopp og mot omikron-smitte. Det gir lite tid eller rom til kamp for menneskerettigheter i tillegg.

China Winter Olympics

GENERALPRØVE: OL i Beijing starter 4. februar. Her fra en generalprøve før medaljesermoniene.

Foto: Ng Han Guan / AP

27. januar skal charterflyet som skal bringe de norske deltagerne til Kina etter planen lette. Alt tyder på at planen holder.

Med under én måned igjen til Beijing blir den første by gjennom tidene som har arrangert både sommer- og vinterleker, er nemlig det mest oppsiktsvekkende det tilnærmet totale fravær av reell debatt om utsettelse av lekene.

Skal man følge det mest nylige og egentlig eneste relevante eksempelet, det fra Tokyo i 2020, burde OL i Kina for lengst ha blitt flyttet til vinteren 2023.

Det eneste logiske ville være å utsette lekene i Beijing.

Det skjer bare ikke, selv i en nåtid hvor det aldri har flere blitt smittet på verdensbasis – grunnet en virusvariant som virker å spre seg atskillig hurtigere og mer effektivt enn de tidligere variantene.

«Jeg kaller den gjerne en sprinter», som Irene Petersen, professor i epidemiologi ved University College London, så treffende betegnet omikron-varianten.

Det er flere grunner til at en utsettelse i øyeblikket er utelukket.

Den viktigste er Kina selv.

Arrangørnasjonen er mektig og vil fremstå som enda mektigere. I et slikt bilde passer ikke noe så svakelig som en utsettelse inn.

175 smittede kinesere

Dessuten har Kina lenge skapt et bilde utad av å ha klart å holde smittespredningen nede på et minimum. Dette har skjedd gjennom rigid smittesporing, reiserestriksjoner og beinhard nedstenging, helt tilbake fra de første smittetilfellene i Wuhan for to år siden.

I skrivende stund er byen Yuzhou i praksis stengt ned av myndigheter etter at det ble oppdaget tre nye tilfeller av koronasmitte. Det bor rundt 1,2 millioner mennesker i Yuzhou.

Det er tirsdag denne uken registrert 175 koronatilfeller. Totalt. I hele Kina.

Residents line up for nucleic acid testing following COVID-19 outbreak in Zhengzhou

UTBRUDD: I Zhengzhou testes folk etter et utbrudd en måned før OL.

Foto: STRINGER / Reuters

Sånn sett må vi konkludere med at tallene enten er manipulerte eller at kinesiske myndigheter har funnet særdeles effektive metoder for å isolere det som er av smitte.

De oppsiktsvekkende lave smittetallene brukes nødvendigvis også som argument for at de olympiske lekene skal gjennomføres etter planen.

Boblende entusiasme

Planen består ellers av tilnærmet hermetisk lukkede såkalte «bobler». Utøvere blir transportert rett fra flyplassen og inn i boblene, hvor de testes hver dag og kun kan forflytte seg mellom bosted og treningsanlegg eller konkurransearena i arrangørenes spesialtransport. Ingen drosjer eller egne busser for den enkelte nasjon blir tillatt.

De kinesiske arrangørene har også den fulle støtte fra IOC, ikke overraskende. Eieren av lekene er over i den fasen hvor de utad uttrykker sin moderate bekymring, mens de i virkeligheten mest av alt prøver å komme eventuelle kritikere i forkjøpet.

IOC er minst like opptatt av å få gjennomført lekene som det kinesiske myndigheter selv er.

Switzerland China Olympics Protest

PROTESTER: Demonstranter utenfor IOCs museum i Lusanne.

Foto: LAURENT GILLIERON / AP

Derfor viser de også frem tallene som viser at OL i Tokyo ikke ble det fryktede superspreder-eventet man fryktet i forkant.

Bare 33 av over 11000 deltagere avla positive koronaprøver under sommerens leker.

Vinter-OL er ikke sommer-OL, og er heller ikke i nærheten av å være det. Antall deltagernasjoner er i øyeblikket 86, under halvparten av det som var med i Tokyo-OL. Blant dem er to debutanter i vinter-OL, Haiti og Saudi-Arabia.

Men det er uansett et gigantarrangement, med milliarder foran TV-skjermene rundt i verden, klare til å følge et forventet antall besøkende deltagere på i underkant av 3000 og i tillegg omtrent det tidobbelte antall i støtteapparat, trenere, media, sponsorer og andre.

Alle skal de forbli innenfor sin lukkede boble gjennom hele oppholdet. Alt for å hindre smittespredning.

Stillhet i smittens tegn

Men det er selvsagt et annet element ved dette som passer kineserne mer enn utmerket.

Ingen nysgjerrige, kritiske og informasjonssultne journalister får anledning til å bevege seg ut i land og befolkning på jakt etter fortellinger om hvordan den reelle situasjonen for befolkningen i Kina er.

Alle journalister må forholde seg til ett bilde: det glansede kinesiske myndigheter vil vise dem og oss og resten av verden.

I smittefarens navn.

Sjansen som kan svinne

Det samme gjelder utøverne, som på mange måter er de verst rammede her.

Ikke så mye fordi situasjonen deres er så veldig endret når det gjelder det de egentlig er der for, altså den fredelige olympiske kappestrid, men fordi hele prosessen frem til det som for veldig mange utøvere blir kraftig forstyrret av de utenomsportslige omstendighetene.

70 % av idrettsutøvere som deltar i et OL gjør det bare én gang.

Her betyr dette i overkant av 2000 av de estimerte 3000 deltagerne. For veldig mange av disse er OL i Beijing høydepunktet i idrettskarrieren. Det skal være en unik og yr feststund.

I øyeblikket er det i stedet en slags kontinuerlig smitteangst.

Den siste måneden frem til OL skal normalt brukes til å forsøke å finkalibrere karrierens mest perfekte formtopp. Det er ekstremt vanskelig i seg selv.

Under de rådende omstendighetene er det enda mye, mye mer komplisert. For de tre ukene frem til avreise til Beijing på chartrede fly, som er det eneste som er tillatt, dreier seg nå i stedet om én ting: å ikke bli smittet av noen variant av covid-19, uansett om man går verdenscuper, er i bakker, på høydeopphold eller går verdenscup.

Koronasmitte på det nåværende tidspunkt kan meget vel være slutten på den olympiske drømmen.

Selv etter at sykdomsperioden er over, vil man nemlig kunne teste positivt på PCR-tester. Da slipper man ikke inn i boblen sin i Kina, om man er vaksinert eller ei.

Fraværet av menneskerettigheter

Dette er den virkelige utfordringen for alle OL-håp de neste ukene. Derfor er plutselig også fokuset helt borte fra debatten som har fått veldig mye plass de siste månedene, nemlig hvorvidt norske deltagere bør bruke anledningen og søkelyset til å markere sin avstand til menneskerettighetssituasjonen i arrangørlandet.

Ingen steder har Norge en slik oppmerksomhet som når våre mange stjerner blir vist frem i et vinter-OL. Men nå har idrettens egne realiteter tatt sin plass. Og de kinesiske myndigheter og IOC får sin vilje til slutt.

Ingen tror eller forventer at en Fossesholm, Eckhoff eller Iversen skal ha fokus på uigurenes situasjon når letingen etter OL-formen snart går over i desperasjonsfasen.

USAs president Joe Biden

BOIKOTT: USA og flere andre land boikotter OL - diplomatisk.

Foto: Evan Vucci / AP

Kommer man seg helt til startstreken i Beijing har man igjen muligheten.

Men det som kommer til å være igjen av markeringer er etter all sannsynlighet den såkalte diplomatiske boikott en del stormakter, som USA, Storbritannia, Australia og Canada, har annonsert at de vil gjennomføre.

Men dette er symbolpolitikk og kommer ikke til å prege lekene i særlig grad. Fraværet av NHL-stjernene i ishockeyturneringen blir mye mer merkbart enn det av Joe Biden eller Justin Trudeau.

Kina får sitt polerte utstillingsvindu. Mens Norges håp forhåpentligvis får sin fortjente mengde medaljer. Alt i tråd med lekenes motto:

«Sammen for en felles framtid».

Selvfølgelig forutsatt at man holder seg innenfor tildelt boble.

Siste nytt

 • Crouser satte verdensrekord

  Kulestøter Ryan Crouser viser tidlig form, og i natt slo han sin egen verdensrekord under et stevne i Los Angeles. 30-åringen, som tok gullet i forrige OL og VM, slo til med 23.56, 19 centimeter lenger enn den forrige verdensrekorden. Etterpå fortalte han til media at han ikke følte det var et perfekt støt.

  – Jeg tror 23.70 er veldig mulig, og jeg tror 24 meter er mulig for et menneske, sier Crouser til Citius Mag.

  Ryan Crouser
  Foto: AFP
 • Henrik Ingebrigtsen imponerte – slo egen bestetid

  Henrik Ingebrigtsen løp inn til personlig bestenotering på 5000 meter i belgiske Oordegem lørdag. Tiden ble 13.13,99.

  Hans tidligere personlige beste på distansen var 13:15,38.

  32-åringens prestasjon er imponerende etter en lang skadehistorikk over flere år. Ingebrigtsen løp også inn til solide 7.51,09 på 3000 meteren i Moelv forrige søndag.

  Narve Gilje Nordås imponerte også i belgiske Oordegem på 1500-meteren. 3.34,70 lød tiden. Det er like bak VM-kravet på 3.34,20.

  Pressekonferanse Bislett Games
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Aursnes og Benfica sikret seriegullet i Portugal

  Fredrik Aursnes og Benfica tok sitt 38. ligagull da de slo Santa Clara 3-0 lørdag. Tittelen var deres første siden 2019.

  Gonçalo Ramos og Rafa Silva sendte hjemmelaget i føringen før pause. I det 60. minutt fastsatte Alejandro Grimaldo sluttresultatet da han var sikker fra ellevemetersmerket.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen for Lisboa-laget. Nordmannen har notert seg for to mål og fem målgivende på 28 kamper denne sesongen og har vært en av de sentrale spillerne på veien mot seriegullet.

  Andreas Schjelderup satt også på benken for Benfica.

  Porto kunne ta igjen rødtrøyene hvis resultatene gikk deres vei lørdag. Men da Benfica vant sin kamp holdt det ikke med 3-0-seier over Vioria Guimarares og de blåkledde endte som nummer to.

  Braga har sikret seg tredjeplassen, mens Sporting endte som nummer fire.

  Pacos Ferreira og øylaget Santa Clara må belage seg på nedrykk. (NTB)

  Portugal Soccer Portuguese League
  Foto: Armando Franca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste