Hopp til innhold

Tordner mot VM-arrangør: – Forferdet og dypt trist

Igjen vekker tildelingen av et stort mesterskap sterke reaksjoner. Kriminalisering av homofili og sterke bånd til Russland er blant årsakene.

ddddw

KRITISK: Yosha Iglesias mener det er hårreisende at Usbekistan får arrangere VM i lyn- og hurtigsjakk.

Forrige uke landet endelig Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) en arrangør for julas VM i lyn- og hurtigsjakk. Valget falt på byen Samarkand i Usbekistan.

Tildelingen overrasker få, men får flere til å reagere. Blant dem Fide-mester og sjakktrener Yosha Iglesias.

Hun steiler over at Fide nok en gang gir et prestisjefullt mesterskap til det Iglesias beskriver som «et autoritært regime».

– Fide velger disse landene fordi det er enklere å finne penger der, og fordi Fide er et russisk verktøy for myk makt og Russland ofte har et spesielt bånd til disse landene, mener hun.

«Homofili er uusbekisk»

For Iglesias gjør tildelingen til Usbekistan ekstra vondt av personlige årsaker. Ifølge hun, som identifiserer seg som transkvinne, ville hun risikert fengselsstraff om hun besøkte landet med kjæresten.

– Jeg blir forferdet og dypt trist av anti-LHBT-lovene i Usbekistan, sier Iglesias.

Sex mellom menn er kriminelt ifølge landets lover, og flere homoseksuelle menn sitter i fengsel i Usbekistan i dag.

Ifølge Human Rights Watch er det ikke uvanlig at homofile menn blir hetset og utpresset for penger mot at identiteten deres ikke blir avslørt.

2 Ivar Dale, senior fagrådgiver ved Den norske helsingforskomite.

EKSPERT: Ivar Dale i Helsingforskomiteen.

Foto: n20713 / n20713

Jeg har vært på FN-høring i Genève hvor den usbekiske lederen forklarte at homofili er uusbekisk. Det er bokstavelig talt forbudt, og homofile må holde seg skjult fordi de vet hva som kan skje. De presses under jorda til å leve ulykkelige liv, forteller Ivar Dale, senior fagrådgiver i Helsingforskomiteen.

Situasjonen er heller ikke god for kvinnelige homofile, men seksuelle relasjoner mellom kvinner er ikke forbudt ved lov.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner peker også på at Usbekistan har også et svært rufsete rulleblad knyttet til andre rettigheter, som sterke begrensninger knyttet til ytringsfrihet, religionsfrihet og pressefrihet.

– Jeg har stor medfølelse med alle i LHBT-miljøet der, enten de er i fengsel, blir truet, utpresset, mishandlet, eller tvunget til å skjule egen identitet. Noe som ofte skjer, sier Iglesias, som mener den stadige tildelingen av mesterskap til land med anti-LHBT-lover tvinger skeive sjakkspillere til forbli i skapet.

  • NRK har bedt Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) og usbekiske myndigheter om en kommentar til kritikken og påstandene som kommer frem i denne artikkelen, men har ikke fått svar.

Russisk innflytelse?

Etter tildelingen av sjakk-VM har flere pekt på det sterke båndet mellom Usbekistan og Russland, som fremdeles driver krigføring i Ukraina. Russland har lenge vært en mektig aktør i sjakken, og styres fremdeles av president Arkadij Dvorkovitsj.

– Det er problematisk at Fide fortsatt har russisk president og ledelse. Det er ikke et profesjonelt system, noe som gjør at arrangerer vegrer seg for å søke mesterskaper og sponsorer er redd for dårlig PR og eksponering, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae avbildet i sjakkstudio på Marienlyst

SJAKKEKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Lars Bryne / Lars Bryne

Han mener samtidig at det ikke er unaturlig at Usbekistan arrangører VM, da det er et land med lange sjakktradisjoner. Senest i 2021 vant supertalentet Nodirbek Abdusattorov (19) VM i hurtigsjakk.

– Vi har tidligere opplevd arrangører, som Saudi-Arabia og Qatar, hvor det er lite lokal interesse og ingen lokale spillere på høyt nivå. Usbekistan er en stormakt i sjakkens verden, og VM skal arrangerens i en berømt by, sier Bae.

«Lurer på hvem som nylig åpnet et konsulat i Samarkand?» skrev Magnus Carlsens trener Peter Heine Nielsen på X/Twitter, vel vitende om at det forrige måned ble inngått en avtale mellom Russland og Usbekistan.

Dale påpeker at Usbekistan tradisjonelt sett har mindre sterke bånd til Russland sammenlignet med andre tidligere sovjetstater, men at den mektige handelspartneren i nord har stor innflytelse på usbekernes økonomi.

Etter krigens utbrudd har han og Helsingforskomiteen merket seg en bekymringsverdig trend.

Etter at det ble innført sanksjoner mot Russland, opprettet mange russere skallselskaper på tomme firmaadresser i blant annet Usbekistan for å dirigere pengene via landet. Dette for å unngå sanksjoner. Det er et alvorlig problem, at europeiske selskaper selger ting via Usbekistan til Russland og at russiske selskaper eksporter den veien.

mxQahYm2Jjo

KLEM: Usbekistans president Sjavkat Mirzijojev gir Russlands president Vladimir Putin en god klem. De møttes 13. oktober.

Foto: AFP

Fra håp til skuffelse

Islam Karimov styrte Usbekistan med jernhånd fra Sovjetunionens fall i 1991 til han døde i 2016. Regimet fikk massiv kritikk etter massakren i Andisjan i 2005 og gjenstand for store internasjonale sanksjoner.

Karimov svarte med å lukke landet for resten av verdenssamfunnet, og gradvis ble økonomien dårligere og dårligere.

Sjavkat Mirzijojev gikk seirende ut av maktkampen etter Karimovs død. Han tok grep for å få landet ut av fullstendig isolasjon.

Med landets rykte rundt menneskerettigheter, har det vært umulig for vestlige organisasjoner å investere i landet. Derfor har de gjort et par store ting, som å slippe ut mange journalister og andre politiske fanger fra fengsel, og invitere utenlandske menneskerettighetsorganisasjoner på besøk, forteller Dale.

I mai ble det gjennomført grunnlovsendringer som gjør at Mirzijojev i teorien kan sitte som president til 2040. I sommer ble han gjenvalgt for syv nye år med 87 prosent av stemmene.

Nå er skuffelsen etter hvert blitt stor, for vi ser at Mirzijojev bare er i ferd med å bli en ny livstidspresident i regionen, sier Dale.

Han mener Usbekistan igjen er i ferd med å bli et typisk post-Sovjet autoritært regime, uten frie medier og stort press på uavhengige journalister som prøver å skrive kritisk om myndighetene.

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal