Tora Berger-oppvisning på standplass ga utklassingsseier

Østersund (NRK.no): Med imponerende skyting fikk Tora Berger en perfekt åpning på verdenscup-sesongen i skiskyting og vant 15-kilometeren i Østersund.

Tora Berger

Tora Berger var suveren på standplass og sikret seg en klar seier i årets verdenscup

Foto: NRK

- Dette er noe av det aller beste Tora har levert på standplass. Fullt hus på en normalidstanse er sterkt. Det blir bare tøffere og tøffere, og trøkket på siste skyting er enormt, sa NRK-kommentator Ola Lunde.

- Akkurat det var jeg veldig flink til ikke å tenke på, svarte hovedpersonen selv.

Lunde var mektig imponert over OL-mesteren på distansen. Ikke bare traff Berger på alt, hun holdt også god fart i sporet. Hun hadde fjerde beste langrennstid totalt.

- Men sisteskuddet hadde jeg veldig bra kontroll på, sa hun til NRK mens hun kledte på seg etter løpet.

- Jeg var veldig innstilt på skytingen i dag. Jeg var bestemt på å gi meg god tid på skuddene og fullføre dem. Og det fikk jeg til, jeg truet blinkene ned. Men jeg hadde ikke hatt sjanse uten å ha skutt fullt i dag, sa Berger til NRK.

- Det var ikke bare 20 treff, det var 20 gode treff. Det var ikke noe skudd som var ute i kanten, sa trener Egil Gjelland.

I går sa Tora Berger til NRK at denne sesongen skal hun satse på verdenscupen . I dag viste hun at hun mente det hun sa.

- Jeg tror jeg skal takle det presset som ligger i å lede hvis jeg får det til, sa Berger. - Men da må jeg være hundre prosent i hele vinter, og det er en utfordring, sa Berger, som ikke visste hvordan hun lå an for mot slutten.

- Jeg får vanligvis ikke sekundering før på sisterunden. Men jeg forsto jo at det gikk ganske bra, da, sa hun. - Jeg tror jo også at jeg har litt å gå på med hensyn til farten i sporet. la hun til.

Video: Tora Berger åpnet verdenscupen med klar seier

Tora Berger vant dagens 15 kilometer i Östersund. Hun skjøt endelig feilfritt, noe hun bare fikk til på stafett i fjor.

Tora til topps i Sverige

Skjøt aldri fullt i fjor

I forrige sesong skjøt hun ikke fullt en eneste gang. Nå har hun gjort det allerede i første forsøk.

- Det fungerer godt også i løypa. Jeg gikk jevnt, men det var vel ikke helt på topp, sier Berger, og karakteriserer løpet i løypa som "greit".

I mål var hun over minuttet foran nummer to, Darja Domratsjeva. Russiske Ekaterina Glazyrina tok den siste plassen på pallen, men hele 2.10 bak Berger.

I gult for første gang

Det betyr også at Tora Berger får den gule ledertrøya i verdenscupen på sprinten lørdag - det er aller første gang i henens lange karriere at hun får lov til.

De beste startet tidlig på 15-kilometeren i Østersund, og det ble derfor tidlig klart at det norske esset skulle kjempe i teten. Skyteforholdene i den svenske skiskytter-hovedstaden var ideelle - vindstille og lett snøvær.

- Nå er Tora favoritt, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith allerede da de 30 første hadde skutt sin første serie.

Drømmestart

Tora Berger fikk en drømmestart med stor fart ut fra start og fullt hus på første skyting. På neste runde gikk hun som en rakett og var raskt oppe i ledelsen. Da hun også skjøt perfekt på sin første stående skyting, så det svært lyst ut.

Ut fra andre skyting hadde Berger 32 sekunders ledelse på Darja Domratsjeva, som hadde pådratt seg en bom på den aller første skytingen. Men den hviterussiske jenta gikk raskere i sporet og tok innpå.

Tora Berger fortsatte imidlertid å imponere. Også på tredje skyting fosvant blinkene en etter en. Nå var det klart at bare Domratsjeva kunne konkurrere med Tora Berger. Domratsjeva skjøt også fullt her, og gikk ut bare 13,5 sekunder bak.

Inn til siste skyting gikk Domratsjeva forbi. Men da slo Berger til: Med en Tora Berger spesial skjøt hun ned alle raskt og effektivt.

Noen sekunder seinere bommet Domratsjeva en gang, og det var nok. Berger kunne cruise inn mot mål til sin 17. seier i evrdenscupen.

Men vi må langt ned for å finne de neste norske jentene på lista. Marte Olsbu ble nest best av de norske med sin 28.-plass. Hun traff med 19 av 20 skudd og fikk verdenscup-poeng i debuten.

Fanny Welle-Strand Horn ble nummer 45, Tiril Eckhoff ble nummer 46, Synnøve Solemdal 49 og Elise Ringen 51. De fire jentene hadde fra fire til seks tilleggsminutter.

Siste nytt

 • Viking trekker permitteringer

  Onsdag starter Viking opp treningen igjen. Permitteringene er trukket tilbake. Etter to uker uten fellestreninger kan trener Bjarne Berntsen samle troppene igjen, melder Stavanger Aftenblad.

  – Dette er en veldig god løsning for alle. For en arbeidsgiver er det veldig positivt å kunne trekke tilbake varslede permitteringer. Så får vi gjøre det så godt vi kan når det gjelder treningene, sier Berntsen, som kan planlegge treningene, men ikke selv være aktiv på feltet etter de siste retningslinjene som er kommet fra Norsk Toppfotball. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2019: Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Krisepakke til idretten snart klar

  Kulturdepartementet håpar å ha forskrifta om idretten sin krisepakke klar i løpet av veka. Kulturminister Abid Raja har lova 600 millionar i støtte til idretten for tapte inntekter som følgje av avlyste arrangement i kjølvatnet av koronaviruset.

  Norges idrettsforbund har også etterlyst strakstiltak som gratis leige av idrettshallar, utbetaling av momskompensasjon og dekning av renteutgifter til idrettsanlegg som idretten sjølv eig.

  Kulturministeren har tidlegare sagt at nye tiltakspakkar kan bli aktuelt, men har ikkje gitt eit konkret svar på strakstiltaka frå idrettsforbundet.

  Berit Kjøll
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Får ekstra overgangsvindu

  Norges Fotballforbund gir eliteserieklubbene muligheten til å forsterke spillerstallen i forkant av den utsatte seriestarten.

  Konkurransedirektør NFF, Nils Fisketjønn, bekrefter overfor VG at det dermed blir tre overgangsvinduer i 2020-sesongen.

  Normalt sett er det kun to, ett i forkant av sesongen og ett i sommerpausen.

  Det første overgangsvinduet stenger som planlagt natt til onsdag 1. april. Deretter blir det to nye uker med mulighet for kjøp og salg av spillere i forkant av seriestarten. Når den blir, er usikkert som følge av virussituasjonen. (NTB)

  NFF pressetreff.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal