Hopp til innhold

Tora Berger-oppvisning på standplass ga utklassingsseier

Østersund (NRK.no): Med imponerende skyting fikk Tora Berger en perfekt åpning på verdenscup-sesongen i skiskyting og vant 15-kilometeren i Østersund.

Tora Berger

Tora Berger var suveren på standplass og sikret seg en klar seier i årets verdenscup

Foto: NRK

- Dette er noe av det aller beste Tora har levert på standplass. Fullt hus på en normalidstanse er sterkt. Det blir bare tøffere og tøffere, og trøkket på siste skyting er enormt, sa NRK-kommentator Ola Lunde.

- Akkurat det var jeg veldig flink til ikke å tenke på, svarte hovedpersonen selv.

Lunde var mektig imponert over OL-mesteren på distansen. Ikke bare traff Berger på alt, hun holdt også god fart i sporet. Hun hadde fjerde beste langrennstid totalt.

- Men sisteskuddet hadde jeg veldig bra kontroll på, sa hun til NRK mens hun kledte på seg etter løpet.

- Jeg var veldig innstilt på skytingen i dag. Jeg var bestemt på å gi meg god tid på skuddene og fullføre dem. Og det fikk jeg til, jeg truet blinkene ned. Men jeg hadde ikke hatt sjanse uten å ha skutt fullt i dag, sa Berger til NRK.

- Det var ikke bare 20 treff, det var 20 gode treff. Det var ikke noe skudd som var ute i kanten, sa trener Egil Gjelland.

I går sa Tora Berger til NRK at denne sesongen skal hun satse på verdenscupen . I dag viste hun at hun mente det hun sa.

- Jeg tror jeg skal takle det presset som ligger i å lede hvis jeg får det til, sa Berger. - Men da må jeg være hundre prosent i hele vinter, og det er en utfordring, sa Berger, som ikke visste hvordan hun lå an for mot slutten.

- Jeg får vanligvis ikke sekundering før på sisterunden. Men jeg forsto jo at det gikk ganske bra, da, sa hun. - Jeg tror jo også at jeg har litt å gå på med hensyn til farten i sporet. la hun til.

Video: Tora Berger åpnet verdenscupen med klar seier

Tora Berger vant dagens 15 kilometer i Östersund. Hun skjøt endelig feilfritt, noe hun bare fikk til på stafett i fjor.

Tora til topps i Sverige

Skjøt aldri fullt i fjor

I forrige sesong skjøt hun ikke fullt en eneste gang. Nå har hun gjort det allerede i første forsøk.

- Det fungerer godt også i løypa. Jeg gikk jevnt, men det var vel ikke helt på topp, sier Berger, og karakteriserer løpet i løypa som "greit".

I mål var hun over minuttet foran nummer to, Darja Domratsjeva. Russiske Ekaterina Glazyrina tok den siste plassen på pallen, men hele 2.10 bak Berger.

I gult for første gang

Det betyr også at Tora Berger får den gule ledertrøya i verdenscupen på sprinten lørdag - det er aller første gang i henens lange karriere at hun får lov til.

De beste startet tidlig på 15-kilometeren i Østersund, og det ble derfor tidlig klart at det norske esset skulle kjempe i teten. Skyteforholdene i den svenske skiskytter-hovedstaden var ideelle - vindstille og lett snøvær.

- Nå er Tora favoritt, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith allerede da de 30 første hadde skutt sin første serie.

Drømmestart

Tora Berger fikk en drømmestart med stor fart ut fra start og fullt hus på første skyting. På neste runde gikk hun som en rakett og var raskt oppe i ledelsen. Da hun også skjøt perfekt på sin første stående skyting, så det svært lyst ut.

Ut fra andre skyting hadde Berger 32 sekunders ledelse på Darja Domratsjeva, som hadde pådratt seg en bom på den aller første skytingen. Men den hviterussiske jenta gikk raskere i sporet og tok innpå.

Tora Berger fortsatte imidlertid å imponere. Også på tredje skyting fosvant blinkene en etter en. Nå var det klart at bare Domratsjeva kunne konkurrere med Tora Berger. Domratsjeva skjøt også fullt her, og gikk ut bare 13,5 sekunder bak.

Inn til siste skyting gikk Domratsjeva forbi. Men da slo Berger til: Med en Tora Berger spesial skjøt hun ned alle raskt og effektivt.

Noen sekunder seinere bommet Domratsjeva en gang, og det var nok. Berger kunne cruise inn mot mål til sin 17. seier i evrdenscupen.

Men vi må langt ned for å finne de neste norske jentene på lista. Marte Olsbu ble nest best av de norske med sin 28.-plass. Hun traff med 19 av 20 skudd og fikk verdenscup-poeng i debuten.

Fanny Welle-Strand Horn ble nummer 45, Tiril Eckhoff ble nummer 46, Synnøve Solemdal 49 og Elise Ringen 51. De fire jentene hadde fra fire til seks tilleggsminutter.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal