Tissebøter for 14.000 kroner: – Må man, så må man

SAINT-ÉTIENNE/OSLO (NRK): Rytterne i Tour de France tisser så det svir.

Tissebot

TISSEPAUSE: Det gjelder å finne et riktig sted å tisse for rytterne, ellers blir det bot.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Med høye temperaturer og mange timer på sykkelen hver dag, er inntaket av væske essensielt for rytterne. Det store inntaket har dog en ulempe. En tissepause er ganske vanlig i løpet av en etappe.

Men en slik pause kan koste noen tusenlapper. Ikke bare taper man tid, men gjør man sitt fornødne blant publikum blir man bøtelagt av rittjuryen.

Dermed kan en tissepause bli en liten utfordring for rytterne, ettersom det stort sett er en god del tilskuere langs veien.

– Jeg så ikke godt nok etter

For nederlandske Steven Kruijswijk, som er lagkamerat med Amund Grøndahl Jansen, har det kostet å lette litt på trykket. Han er en av åtte ryttere som har fått tissebot så langt i årets tour.

Kruijswijk

FIKK TISSEBOT: Steven Kruijswijk.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

– Jeg så ikke godt nok etter om det var publikum i nærheten. De har vel rett til å gi bot da. Men noen ganger er det veldig vanskelig å finne et sted for å gjøre det man trenger, sier han til NRK.

En tissebot koster rytterne 200 sveitserfranc, noe som tilsvarer 1730 norske kroner. Dermed har det totalt blitt delt ut bøter på nærmere 14 000 kroner.

De seks nordmennene som deltar i årets tour har ikke fått tissebot så langt.

Tisser i fart

Edvald Boasson Hagen utelukker ikke at han har fått en tissebot eller to i løpet av karrieren.

– Det kan godt være at jeg har fått en bot, jeg har jo syklet i en del år. Må man, så må man, 32-åringen.

Alexander Kristoff sier at han selv aldri har fått tissebot i et sykkelritt.

– Jeg prøver å tisse der det ikke er folk. Det er veldig mange som tisser i fart for å spare krefter, men da tisser man over et ganske langt område. Sjansen er da større for at man tisser foran publikum.

Kristoffs lagkamerat i UAE, Vegard Stake Laengen, forteller at han fikk en tissebot under et ritt i Oman.

– Jeg stoppet på feil side av veien, der var det veldig strengt. Det var ingen folk der, men regelen var at man skulle stoppe på høyre side. Jeg stoppet på venstre side av veien, sier Laengen.

Siste nytt

 • Hovland slettet 36 år gammel rekord

  Viktor Hovland gikk første runde i PGA-turneringen i Jeju Island på 69 slag. Det var nordmannens 18. runde i touren på rad på 60-tallet, noe som er PGA-rekord. Før torsdagens turneringsstart i Sør-Korea hadde det norske golfesset spilt 17 runder på rad på PGA-touren på 60-tallet. Med sin 69-runde torsdag økte han rekken til 18, noe ingen andre spillere har klart siden statistikken ble offisiell i 1983.

  Før turneringen delte Hovland rekorden med amerikanske Bob Estes som hadde 17 runder på rad i 2001. Nå troner den norske 22-åringen alene øverst på listen.(NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Steve Helber / AP
 • Bokser død fire dager etter kamp

  Den 27 år gamle bokseren Patrick Day (til høyre på bildet) døde onsdag, fire dager etter at han ble slått ut i tiende runde i en kamp i Chicago.

  Den amerikanske bokseren ble lørdag kveld slått ut i tiende runde i en kamp mot den tidligere olympiske bokseren Charles Conwell i Wintrust Arena i Chicago. Slaget som sendte Day i kanvasen, var så hardt at han etterpå fikk konstatert hjerneskade.

  Day ble lagt i kunstig koma, men livet sto ikke til å redde. Etter fire dager døde bokseren på sykehus.

  I et følelsesladd brev skrev motstanderen Conwell (21) at han aldri mente at noe slikt skulle skje.

  – Alt jeg ville var å vinne. Hvis jeg kunne tatt det tilbake, ville jeg gjort det. Ingen fortjener noe slikt, sto det i brevet som er gjengitt av BBC. (NTB)

  Bokser Patrick Day, til høyre
  Foto: Frank Franklin II / AP
 • Frisk endte uten poeng i CHL

  Frisk Asker tapte onsdag 3-7 mot finske Tappara og ryker ut av gruppespillet i Champions Hockey League med null poeng fra seks kamper. Det er aller første gang at et norsk lag ikke tar et eneste poeng i løpet av CHL-gruppespillet. Tidligere har Vålerenga (2014) og Stavanger (2017) tatt ett poeng, ifølge Budstikka.

  Anders Bastiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal