Tissebøter for 14.000 kroner: – Må man, så må man

SAINT-ÉTIENNE/OSLO (NRK): Rytterne i Tour de France tisser så det svir.

Tissebot

TISSEPAUSE: Det gjelder å finne et riktig sted å tisse for rytterne, ellers blir det bot.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Med høye temperaturer og mange timer på sykkelen hver dag, er inntaket av væske essensielt for rytterne. Det store inntaket har dog en ulempe. En tissepause er ganske vanlig i løpet av en etappe.

Men en slik pause kan koste noen tusenlapper. Ikke bare taper man tid, men gjør man sitt fornødne blant publikum blir man bøtelagt av rittjuryen.

Dermed kan en tissepause bli en liten utfordring for rytterne, ettersom det stort sett er en god del tilskuere langs veien.

– Jeg så ikke godt nok etter

For nederlandske Steven Kruijswijk, som er lagkamerat med Amund Grøndahl Jansen, har det kostet å lette litt på trykket. Han er en av åtte ryttere som har fått tissebot så langt i årets tour.

Kruijswijk

FIKK TISSEBOT: Steven Kruijswijk.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

– Jeg så ikke godt nok etter om det var publikum i nærheten. De har vel rett til å gi bot da. Men noen ganger er det veldig vanskelig å finne et sted for å gjøre det man trenger, sier han til NRK.

En tissebot koster rytterne 200 sveitserfranc, noe som tilsvarer 1730 norske kroner. Dermed har det totalt blitt delt ut bøter på nærmere 14 000 kroner.

De seks nordmennene som deltar i årets tour har ikke fått tissebot så langt.

Tisser i fart

Edvald Boasson Hagen utelukker ikke at han har fått en tissebot eller to i løpet av karrieren.

– Det kan godt være at jeg har fått en bot, jeg har jo syklet i en del år. Må man, så må man, 32-åringen.

Alexander Kristoff sier at han selv aldri har fått tissebot i et sykkelritt.

– Jeg prøver å tisse der det ikke er folk. Det er veldig mange som tisser i fart for å spare krefter, men da tisser man over et ganske langt område. Sjansen er da større for at man tisser foran publikum.

Kristoffs lagkamerat i UAE, Vegard Stake Laengen, forteller at han fikk en tissebot under et ritt i Oman.

– Jeg stoppet på feil side av veien, der var det veldig strengt. Det var ingen folk der, men regelen var at man skulle stoppe på høyre side. Jeg stoppet på venstre side av veien, sier Laengen.

Siste nytt

 • Røiseland sprakk på siste skyting

  Marte Olsbu Røiseland endte til slutt på andreplass på supersprinten på Blinkfestivalen. Røiseland måtte ut på to runder etter siste skyting, mens Karoline Knotten kom unna med én. Dermed hadde Knotten akkurat nok avstand ned til Røiseland og det holdt helt inn til mål og til seier. Ingrid Tandrevold endte på tredjeplass.

  Blinkfestivalen 2020
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Krisen fortsetter for Røa

  Nedturene var mange da Røa tapte 1-0 for Avaldsnes på hjemmebane.Målet ble scoret av tidligere Røa-spiller Elise Thorsnes.

  Avaldsnes pådro seg rødt kort etter drøyt 80 minutter ut i kampen. Selv med en spiller mer i sluttminuttene klarte ikke Røa og score på Avaldsnes og gikk på sitt sjette strake tap.

  OG
  Vålerenga måtte nøye seg med ett poeng (1-1) hjemme mot Kolbotn. Dermed stanset Vålerengas seiersrekke etter fire strake seiere.

  Geir Nordby.
  Foto: Fredrik Hagen
 • Kristoff står over NM og EM

  Karantene i Norge gjør at Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm velger å ikke delta i Sykkel-NM eller EM i august. Det melder TV 2 fredag.

  Syklistene, som er lagkamerater i UAE-Team Emirates, skal kjøre Critérium du Dauphiné fra 12. til 16 august, før det blir ti dagers karantene hjemme i Norge.

  Det medfører at de står over både norgesmesterskapet på Ringerike 23. august og EM i Plouay, Frankrike 26. august.

  Tour de France-starten er satt til 29. august denne sesongen.

  0kP1QH5Nr2s
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Sendeplan

Kl. Program Kanal