Lundanes sprakk, Tiomila glapp

Halden var på vei mot seier i Tiomila, men Olav Lundanes sviktet på siste etappe. Østfoldingene måtte nøye seg med annenplass i orienteringsstafetten.

Olav Lundanes

Her ligger Olav Lundanes sønderknust og helt utmattet etter at han mistet ledelsen på siste etappen

Foto: Ivar Haugen / Norges Orienteringsforbund

Halden hadde opparbeidet seg en ledelse på over tre minutter til det finske laget Kalevan Rasti, men på sisteetappen fikk Lundanes det tungt. Han måtte til slutt se seg slått med nesten tre minutter av Thierry Gueorgiou.

– Jeg er skuffet over annenplass etter det utgangspunktet jeg fikk av lagkameratene. Ambisjonene ut fra start var å vinne, men det ble for tungt. Jeg tapte også rundt minuttet tidlig, og det er jeg skuffet over, sa Lundanes.

– Jeg skjønte tidlig at Olav Lundanes ikke var i sin beste form i dag, samtidig som jeg kjente allerede på oppvarmingen at jeg var i toppslag, sa franskmannen etter å ha løpt sitt lag inn til seier, melder orientering.no .

NTNU best i mørket

NTNU hadde best kontroll da natta var på det mørkeste. Men med dagslyset kom Halden sterkt og overtok ledelsen. Marcus Millegård sendte Lundanes ut med en klar ledelse på tiende og siste etappe.

– Taktikken vår fungerte perfekt, og vi ledet fra det begynte å lysne. Men dessverre var ikke Olav sterk nok til å holde unna på siste etappe, sa Magne Dæhli, som løp åttende etappe.

Utmattet og sønderknust Lundanes

Fjorårsverdensmester Lundanes har slitt med sykdom i vinter. Han ble liggende utmattet og sønderknust i målområdet og måtte støttes ut av arenaen.

– VM-formen i juli er jeg ikke bekymret for, men Tiomila kom nok i tidligste laget etter sykdommen i vinter, sa en skuffet Lundanes.

IFK Göteborg tok tredjeplassen. Det svenske laget var et drøyt kvarter bak vinneren.

I kvinnenes stafett ble det også annenplass til Halden. Svenske Domnarvet vant.

Nesten 1000 lag stilte opp i de ulike klassene, men det var bare herreklassen om løp gjennom natta. Halden har vunnet ni ganger siden 1997, men måtte altså se seg slått i år. I fjor vant de klassene både for kvinner og menn.

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal