NRK Meny
Normal

Tilbake på stedet hvor de fant Dale Oen død

FLAGSTAFF/OSLO (NRK): Det er nesten fire år siden Alexander Dale Oen døde under en treningssamling i Flagstaff. For første gang er landslaget tilbake i byen.

Sportsrevyen

TILBAKE: Sindri Thor Jakobsson (24) og Sverre Næss (26) glemmer aldri dagen da Alexander Dale Oen døde. Vi traff dem da de returnerte til Flagstaff.

Det var Sindri Thor Jakobsson (24) og Sverre Næss (26) som fant lagkameraten, Alexander Dale Oen, død på badet den siste dagen i april i 2012. Hjertet hadde stoppet, og livet sto ikke til å redde. Svømmeverdensmesteren ble bare 26 år gammel.

Dale Oen

GLEMMES ALDRI: Alexander Dale Oen tok VM-gull i 2011. Året senere døde han av en hjertefeil.

Foto: MARK RALSTON / Afp

De to bodde alltid på rom sammen med Dale Oen. Nå – nesten fire år senere - er de tilbake i byen. På det samme hotellet, nordøst i Arizona.

– Det er naturligvis rart å være her, men det er fint også. Det er godt å komme tilbake å mimre litt om de gode tidene vi hadde med Alex, forteller Jakobsson.

– Uvirkelig

De glemmer aldri dagen den tragiske hendelsen inntraff. Dale Oen ga aldri uttrykk for at han følte ubehag noe før han gikk i dusjen. Men kort tid senere stoppet hjertet, som senere har vist seg å skyldes en hjertefeil.

– Å oppdage noe sånn, er det skremmende og sjokkerende. Uvirkelig, er ordet man sitter igjen med nå. Ingen vil oppleve det at en kompis forsvinner sånn, forteller Næss.

Svømmerne forteller at de nesten ikke husker dagene etterpå, eller reisen hjem. Tilbake i Norge kom tomrommet.

– Det var en tøff tid. Jeg var i kjelleren som menneske. Stilte mange spørsmål, forklarer Jakobsson.

Flagstaff Dale Oen

DRO TILBAKE: Det norske svømmelandslaget er tilbake på hotellet Embassy Suites, hvor Alexander Dale Oen døde i 2012.

Foto: Pontus Höök, Höök, Pontus / NTB scanpix
Ga seg med svømming

Det endte med at begge ga seg med svømming i lang tid.

– Jeg kunne ikke tenke meg tanken på å nærme meg et svømmebasseng. Så ille var det, minnes Jakobsson i dag, mens Næss sier seg enig.

I 2014 reiste de derfor tilbake for å bearbeide det som hadde skjedd, skikkelig.

– For oss var det viktig å avslutte hendelsen. Få Flagstaff tilbake til det vi forbandt det med. Vi kunne ikke la hendelsen overskygge det gode som har skjedd her, sier Næss.

– Alex bidrar

Etter turen, kom lysten sakte men sikkert tilbake. Og i fjor høst, kjempet både Næss og Jakobsson seg inn igjen på landslaget. Nå svømmer de raskere enn noen gang.

– For min del var det en trigger at Alex hadde tro på meg. Så en del av meg vil svømme for ham, men hovedsakelig gjør jeg det for meg selv. Jeg hadde mer inne, sier Jakobsson.

– Det er kun meg selv jeg svømmer for. Men jeg føler Alex bidrar til det på en positiv måte. Hvis det er noe jeg ikke får til, tenker jeg på hva Alex ville gjort der. Det gjør jeg også utenfor bassenget. Han var interessert i mye og hadde en stor personlighet, forteller Næss.

Siste nytt

  • Curling-tap mot Sveits

    Thomas Ulsrud og hans lag tapte 6-8 for vertsnasjonen Sveits i andre kampe i curling- EM. Tidlegare i dag opna Norge med 11-3 over Russland.

    Neste kamp går mot Nederland søndag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal