NRK Meny
Normal

– Følelsesmessig var det helt enormt

VAL DI FIEMME (NRK.no): Svein Tore Samdal var høyt oppe da Marit Bjørgen vant VM-gull for ti år siden, men tar kritikk for det som skjedde da han sluttet som trener.

I 2003 vant Marit Bjørgen sprintrennet i ski-VM, i Val di Fiemme.

SE VIDEO: Marit Bjørgen tar sitt første VM-gull i 2003

26. februar 2003 var dagen da Marit Bjørgen ble kronet til sprintdronning. Bjørgen knuste alle og ble verdensmester i sprint i Val di Fiemme. I målområdet sto Svein Tore Samdal, Bjørgens trener siden hun kom inn på kretslaget i Sør-Trøndelag som ungt talent.

Torsdag er det igjen VM-sprint i Val di Fiemme, med Bjørgen som tittelforsvarer og en av favorittene. Vinner hun, tar hun sitt niende VM-gull og tangerer selveste Bjørn Dæhlie.

Også nå står Svein Tore Samdal i målområdet, men på den andre siden av gjerdet, som ekspertkommentator i TV 2.

– Store steg

Emosjonelt blir det garantert ikke noen 2003-kopi for hans del.

– Følelsesmessig var det helt enormt, det som skjedde i 2003. Jeg hadde jo jobbet tett med Marit på kretslag, juniorlandslag, rekruttlandslag og elitelaget, i tillegg til at jeg hadde henne som elev på videregående. Vi hadde et veldig tett forhold, og vi hadde utviklet noe nytt, sier Samdal til NRK.no.

Marit Bjørgen og Svein Tore Samdal

Det er gått ti år siden Svein Tore Samdal og Marit Bjørgen kunne juble for Bjørgens første VM-gull.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Direkte overraskende var gullet likevel ikke. Etter at Bjørgen vant verdenscupåpninga i Düsseldorf på tidligvinteren, hadde hun etablert seg som verdens beste sprinter.

– Hun tok store steg teknisk og fysisk sommeren 2002, erindrer Samdal.

– Delvis min skyld

To år senere ble Bjørgen dronning under VM i Oberstdorf med to gull, ett sølv og en bronse. Så kom 2006 og OL-nedturen i Torino. Det var Samdals siste mesterskap som trener. Etterpå fulgte tre vanskelige år for Bjørgen, med VM i 2009 som bunnpunktet.

At nedturen kom, tar Samdal sin del av ansvaret for.

– Det som skjedde da jeg sluttet, var egentlig ikke helt bra. Jeg og Egil Kristiansen løste den overgangen for dårlig, og det var delvis min skyld, erkjenner han.

Og utdyper:

– Marit var ekstremt trenerstyrt og lite selvstendig fram til. Hun var vant til at jeg tok alle avgjørelsene for henne. Vi snakket sammen hver eneste dag, og jeg kunne bare ut fra måten hun snakket på, også på telefon, vite hvordan form hun var. Jeg hørte om hun var sliten og trengte en hviledag. Da jeg sluttet, skulle jeg gi litt råd på telefon og mail. Men det nytter ikke å følge opp en utøver på den måten, i hvert fall ikke en utøver som er vant til å bli styrt.

- Som himmel og hav

Derfor er han også meget imponert over måten Bjørgen har reist seg på etter motgangen, og spår at også årets VM i Val di Fiemme blir en suksess.

Men hvis Bjørgen kopierer 2003-prestasjonen og vinner sprinten, blir han overrasket.

– Hvis vi sammenlikner 2003 og 2013, er det nivåmessig som himmel og hav. Sprint er en helt annen gren nå. Da Marit vant i 2003, handlet det egentlig bare om å komme først ut og holde seg der. Og Marit hadde sin styrke i padling, altså i motbakker. Det var der hun avgjorde løpene. Nå avgjøres mye mer på oppløpet, poengterer Samdal.

Håper på Falla

Han peker på to jenter som har kommet lengst i spesialiseringen:

– Kikkan Randall og Maiken Caspersen Falla. Så for sporten sin skyld, får vi håpe at en av dem tar VM-gullet.

– Så ikke bare tror, men håper, at Bjørgen blir slått?

– Personlig håper jeg selvfølgelig at Marit vinner. Men for sporten sin del, hadde det vært bedre med Randall eller Falla, fastslår Svein Tore Samdal.

Sprintprologen starter kl. 10.45. Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Celine Brun-Lie, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen (tittelforsvarer) representerer Norge.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal