Hopp til innhold

– Følelsesmessig var det helt enormt

VAL DI FIEMME (NRK.no): Svein Tore Samdal var høyt oppe da Marit Bjørgen vant VM-gull for ti år siden, men tar kritikk for det som skjedde da han sluttet som trener.

I 2003 vant Marit Bjørgen sprintrennet i ski-VM, i Val di Fiemme.

SE VIDEO: Marit Bjørgen tar sitt første VM-gull i 2003

26. februar 2003 var dagen da Marit Bjørgen ble kronet til sprintdronning. Bjørgen knuste alle og ble verdensmester i sprint i Val di Fiemme. I målområdet sto Svein Tore Samdal, Bjørgens trener siden hun kom inn på kretslaget i Sør-Trøndelag som ungt talent.

Torsdag er det igjen VM-sprint i Val di Fiemme, med Bjørgen som tittelforsvarer og en av favorittene. Vinner hun, tar hun sitt niende VM-gull og tangerer selveste Bjørn Dæhlie.

Også nå står Svein Tore Samdal i målområdet, men på den andre siden av gjerdet, som ekspertkommentator i TV 2.

– Store steg

Emosjonelt blir det garantert ikke noen 2003-kopi for hans del.

– Følelsesmessig var det helt enormt, det som skjedde i 2003. Jeg hadde jo jobbet tett med Marit på kretslag, juniorlandslag, rekruttlandslag og elitelaget, i tillegg til at jeg hadde henne som elev på videregående. Vi hadde et veldig tett forhold, og vi hadde utviklet noe nytt, sier Samdal til NRK.no.

Marit Bjørgen og Svein Tore Samdal

Det er gått ti år siden Svein Tore Samdal og Marit Bjørgen kunne juble for Bjørgens første VM-gull.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Direkte overraskende var gullet likevel ikke. Etter at Bjørgen vant verdenscupåpninga i Düsseldorf på tidligvinteren, hadde hun etablert seg som verdens beste sprinter.

– Hun tok store steg teknisk og fysisk sommeren 2002, erindrer Samdal.

– Delvis min skyld

To år senere ble Bjørgen dronning under VM i Oberstdorf med to gull, ett sølv og en bronse. Så kom 2006 og OL-nedturen i Torino. Det var Samdals siste mesterskap som trener. Etterpå fulgte tre vanskelige år for Bjørgen, med VM i 2009 som bunnpunktet.

At nedturen kom, tar Samdal sin del av ansvaret for.

– Det som skjedde da jeg sluttet, var egentlig ikke helt bra. Jeg og Egil Kristiansen løste den overgangen for dårlig, og det var delvis min skyld, erkjenner han.

Og utdyper:

– Marit var ekstremt trenerstyrt og lite selvstendig fram til. Hun var vant til at jeg tok alle avgjørelsene for henne. Vi snakket sammen hver eneste dag, og jeg kunne bare ut fra måten hun snakket på, også på telefon, vite hvordan form hun var. Jeg hørte om hun var sliten og trengte en hviledag. Da jeg sluttet, skulle jeg gi litt råd på telefon og mail. Men det nytter ikke å følge opp en utøver på den måten, i hvert fall ikke en utøver som er vant til å bli styrt.

- Som himmel og hav

Derfor er han også meget imponert over måten Bjørgen har reist seg på etter motgangen, og spår at også årets VM i Val di Fiemme blir en suksess.

Men hvis Bjørgen kopierer 2003-prestasjonen og vinner sprinten, blir han overrasket.

– Hvis vi sammenlikner 2003 og 2013, er det nivåmessig som himmel og hav. Sprint er en helt annen gren nå. Da Marit vant i 2003, handlet det egentlig bare om å komme først ut og holde seg der. Og Marit hadde sin styrke i padling, altså i motbakker. Det var der hun avgjorde løpene. Nå avgjøres mye mer på oppløpet, poengterer Samdal.

Håper på Falla

Han peker på to jenter som har kommet lengst i spesialiseringen:

– Kikkan Randall og Maiken Caspersen Falla. Så for sporten sin skyld, får vi håpe at en av dem tar VM-gullet.

– Så ikke bare tror, men håper, at Bjørgen blir slått?

– Personlig håper jeg selvfølgelig at Marit vinner. Men for sporten sin del, hadde det vært bedre med Randall eller Falla, fastslår Svein Tore Samdal.

Sprintprologen starter kl. 10.45. Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Celine Brun-Lie, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen (tittelforsvarer) representerer Norge.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal