Hopp til innhold

Supertalentet ble en snakkis i NM – Johaug ber henne lukke ørene

Milla Grosberghaugen Andreassen (17) fikk Therese Johaug og NM-publikummet til å sperre opp øynene. Nå kommer NRK-eksperten med et par klare oppfordringer til stjerneskuddet.

5847E061-0E5D-4076-A190-272B01B9576F

NM-JUBEL: Milla Grosberghaugen Andreassen (til venstre) feirer 5.-plassen på sprinten med trener Kari Vikhagen Gjeitnes. Sistnevnte har to NM-sølv fra sprint, begge i klassisk stilart.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Hva skal man si? Jeg er kjempefornøyd. Det gikk over all forventning, sier Andreassen til NRK etter seniordebuten i NM.

Den 17 år gamle førsteårsjunioren leverte 5.-plass på sprinten og ble nummer seks på 10 kilometer fristil på Gjøvik. Nå skal hun kjempe om medaljer i junior-VM, og på vei mot Canada høster hun lovord av Therese Johaug.

– Oi, det er jo veldig hyggelig. Jeg må ta med meg alle rådene jeg kan få og all inspirasjonen og det positive som sies.

Bak suksessen skjuler det seg ingen oppsiktsvekkende hemmeligheter. Hun har skrudd opp antall treningstimer til 700 årlig, et høyt antall for en så ung utøver. Trener Kari Vikhagen Gjeitnes beskriver henne som en ekstremt dedikert utøver.

– Jeg har lagt om treningsmengden en del. Jeg trener en del hurtighet, styrke og går noen langturer, sier Andreassen, og mener hun har truffet blink med opplegget så langt.

Johaugs råd: Lytt til de nærmeste

Det unge talentet er fremdeles en større snakkis i langrennsmiljøet enn i riksmediene, men er blitt advart fra trenerhold om at det vil bli skrevet og ment mye om hva hun bør gjøre om hun fortsetter utviklingen. NRKs langrennsekspert Johaug har selv erfart hvordan trykket øker når man slår gjennom i ung alder:

– Mange vil si: «Du må gjøre sånn, du burde gjøre ditt, du må gjøre datt». Hun må stole på det som har gjort at hun er kommet dit hun er i dag og lytte til de som står henne nærmest.

Therese Johaug (4)

NRK-EKSPERT OG SKIDRONNING: Therese Johaug.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

OL-dronningen lot seg begeistre av det 17-åringen viser under NM på Gjøvik. Junioren fremstod uredd, offensiv og særdeles lovende. I norgescupen mot eldre juniorer, var hun minuttet raskere enn den neste for noen uker siden. Neste uke er hun medaljekandidat – om ikke favoritt – i juniorverdensmesterskapet i Whistler i Canada.

– La henne være junior!

Nå handler det om å bevare idrettsgleden og skynde seg langsomt for å ta de neste stegene, ifølge Johaug.

– La henne være junior når hun er junior! Ja, hun kan få gå seniorrenn og være med i et senior-VM om hun er god nok, men hun må følge sitt lag ut junioralder. Det er kanskje det beste rådet jeg kan gi henne. Ikke skynd deg inn på et elitelag.

Få vet like mye som 34-åringen når det kommer til å slå gjennom i ung alder. Nærmest over natten ble hun en folkehelt da hun som 18-åring ble tidenes yngste medaljevinner etter bronse på 30-kilometeren.

Når hun får spørsmål om hva som er nøkkelen for å fortsette utviklingen og mestre overgangen fra junior til senior – slik hun selv gjorde – mener hun det er lurt å styre unna fristelsen å hoppe over aldersklasser:

– Du går fortsatt på skole, du tåler ikke den totale treningsbelastningen. Hun bør følge sin utviklingstrapp, så kan hun for eksempel hospitere med seniorene på enkelte samlinger når hun er klar for det.

NM ski Gjøvik

TOK KOMMANDOEN: Milla Grosberghaugen Andreassen gikk først inn på oppløpet foran Maria Hartz Melling og Hedda Østberg Amundsen under sprintens kvartfinale torsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Johaug brukte mange år på å bygge grunnlaget som ledet opp til den stappfulle treningsdagboken. Hun advarer mot å skulle ta for store steg på kort tid i den unge alderen. Fallgruvene er mange. Hun husker både overraskelsen, gleden og mestringsfølelsen – men også hvordan det bidro til litt tyngre skuldre.

Inntrykket hun satt igjen med var at hun hele tiden måtte kopiere den prestasjonen fra Sapporo-VM 2007.

– Jeg trodde at alle rundt forventet at jeg vant hvert eneste renn. Så blir man skuffet fordi man går inn til en 10.-plass, som egentlig er kjempebra, men man sammenligner seg hele tiden mot det beste man har gjort, sier den nåværende NRK-eksperten.

Må bremses på trening

Den lovende 17-åringen trenes Kari Vikhagen Gjeitnes, tidligere juniorverdensmester og VM-finalist i sprint. Den tidligere landslagsløperen mener hennes viktigste jobb er å holde tilbake ungjenten:

– Hun er så treningsvillig og ivrig at det fort kan bli for mye. Det er en jobb å følge litt med og bremse henne innimellom. Hun vil jo egentlig bare kjøre på og kjøre på. Men gjør man det for lenge, så vil kroppen si stopp. Som junior så kjenner man ikke det like godt selv, sier Gjeitnes til NRK.

Italy Cross Country Ski Marcialonga

KARRIEREHØYDEPUNKT: Kari Vikhagen Gjeitnes vant Marcialonga i 2020. Kort tid etterpå la hun opp som aktiv skiløper.

Foto: Mario Facchini / AP

Av treneren beskrives Andreassen som en utøver som legger ned jobben som kreves. Gjeitnes sier det er viktig at hun lærer å ta egne valg og blir en selvstendig utøver – noe hun langt på vei beviste i NM-finalen.

– Hun gjør mange gode vurderinger og valg selv, men det er litt veiledning på veien. Som junior har du ikke erfart så mye. Jeg bruker det jeg har erfart gjennom medgang og motgang og prøver å lære henne det. Noe fungerer, andre ting ikke.

PS! Milla Grosberghaugen Andreassens renn i junior-VM kan du se på NRK. Se faktaboksen for en oversikt over hele Norges tropp som sendes til Whistler i Canada.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal