Hopp til innhold

Supertalentet ble en snakkis i NM – Johaug ber henne lukke ørene

Milla Grosberghaugen Andreassen (17) fikk Therese Johaug og NM-publikummet til å sperre opp øynene. Nå kommer NRK-eksperten med et par klare oppfordringer til stjerneskuddet.

5847E061-0E5D-4076-A190-272B01B9576F

NM-JUBEL: Milla Grosberghaugen Andreassen (til venstre) feirer 5.-plassen på sprinten med trener Kari Vikhagen Gjeitnes. Sistnevnte har to NM-sølv fra sprint, begge i klassisk stilart.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Hva skal man si? Jeg er kjempefornøyd. Det gikk over all forventning, sier Andreassen til NRK etter seniordebuten i NM.

Den 17 år gamle førsteårsjunioren leverte 5.-plass på sprinten og ble nummer seks på 10 kilometer fristil på Gjøvik. Nå skal hun kjempe om medaljer i junior-VM, og på vei mot Canada høster hun lovord av Therese Johaug.

– Oi, det er jo veldig hyggelig. Jeg må ta med meg alle rådene jeg kan få og all inspirasjonen og det positive som sies.

Bak suksessen skjuler det seg ingen oppsiktsvekkende hemmeligheter. Hun har skrudd opp antall treningstimer til 700 årlig, et høyt antall for en så ung utøver. Trener Kari Vikhagen Gjeitnes beskriver henne som en ekstremt dedikert utøver.

– Jeg har lagt om treningsmengden en del. Jeg trener en del hurtighet, styrke og går noen langturer, sier Andreassen, og mener hun har truffet blink med opplegget så langt.

Johaugs råd: Lytt til de nærmeste

Det unge talentet er fremdeles en større snakkis i langrennsmiljøet enn i riksmediene, men er blitt advart fra trenerhold om at det vil bli skrevet og ment mye om hva hun bør gjøre om hun fortsetter utviklingen. NRKs langrennsekspert Johaug har selv erfart hvordan trykket øker når man slår gjennom i ung alder:

– Mange vil si: «Du må gjøre sånn, du burde gjøre ditt, du må gjøre datt». Hun må stole på det som har gjort at hun er kommet dit hun er i dag og lytte til de som står henne nærmest.

Therese Johaug (4)

NRK-EKSPERT OG SKIDRONNING: Therese Johaug.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

OL-dronningen lot seg begeistre av det 17-åringen viser under NM på Gjøvik. Junioren fremstod uredd, offensiv og særdeles lovende. I norgescupen mot eldre juniorer, var hun minuttet raskere enn den neste for noen uker siden. Neste uke er hun medaljekandidat – om ikke favoritt – i juniorverdensmesterskapet i Whistler i Canada.

– La henne være junior!

Nå handler det om å bevare idrettsgleden og skynde seg langsomt for å ta de neste stegene, ifølge Johaug.

– La henne være junior når hun er junior! Ja, hun kan få gå seniorrenn og være med i et senior-VM om hun er god nok, men hun må følge sitt lag ut junioralder. Det er kanskje det beste rådet jeg kan gi henne. Ikke skynd deg inn på et elitelag.

Få vet like mye som 34-åringen når det kommer til å slå gjennom i ung alder. Nærmest over natten ble hun en folkehelt da hun som 18-åring ble tidenes yngste medaljevinner etter bronse på 30-kilometeren.

Når hun får spørsmål om hva som er nøkkelen for å fortsette utviklingen og mestre overgangen fra junior til senior – slik hun selv gjorde – mener hun det er lurt å styre unna fristelsen å hoppe over aldersklasser:

– Du går fortsatt på skole, du tåler ikke den totale treningsbelastningen. Hun bør følge sin utviklingstrapp, så kan hun for eksempel hospitere med seniorene på enkelte samlinger når hun er klar for det.

NM ski Gjøvik

TOK KOMMANDOEN: Milla Grosberghaugen Andreassen gikk først inn på oppløpet foran Maria Hartz Melling og Hedda Østberg Amundsen under sprintens kvartfinale torsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Johaug brukte mange år på å bygge grunnlaget som ledet opp til den stappfulle treningsdagboken. Hun advarer mot å skulle ta for store steg på kort tid i den unge alderen. Fallgruvene er mange. Hun husker både overraskelsen, gleden og mestringsfølelsen – men også hvordan det bidro til litt tyngre skuldre.

Inntrykket hun satt igjen med var at hun hele tiden måtte kopiere den prestasjonen fra Sapporo-VM 2007.

– Jeg trodde at alle rundt forventet at jeg vant hvert eneste renn. Så blir man skuffet fordi man går inn til en 10.-plass, som egentlig er kjempebra, men man sammenligner seg hele tiden mot det beste man har gjort, sier den nåværende NRK-eksperten.

Må bremses på trening

Den lovende 17-åringen trenes Kari Vikhagen Gjeitnes, tidligere juniorverdensmester og VM-finalist i sprint. Den tidligere landslagsløperen mener hennes viktigste jobb er å holde tilbake ungjenten:

– Hun er så treningsvillig og ivrig at det fort kan bli for mye. Det er en jobb å følge litt med og bremse henne innimellom. Hun vil jo egentlig bare kjøre på og kjøre på. Men gjør man det for lenge, så vil kroppen si stopp. Som junior så kjenner man ikke det like godt selv, sier Gjeitnes til NRK.

Italy Cross Country Ski Marcialonga

KARRIEREHØYDEPUNKT: Kari Vikhagen Gjeitnes vant Marcialonga i 2020. Kort tid etterpå la hun opp som aktiv skiløper.

Foto: Mario Facchini / AP

Av treneren beskrives Andreassen som en utøver som legger ned jobben som kreves. Gjeitnes sier det er viktig at hun lærer å ta egne valg og blir en selvstendig utøver – noe hun langt på vei beviste i NM-finalen.

– Hun gjør mange gode vurderinger og valg selv, men det er litt veiledning på veien. Som junior har du ikke erfart så mye. Jeg bruker det jeg har erfart gjennom medgang og motgang og prøver å lære henne det. Noe fungerer, andre ting ikke.

PS! Milla Grosberghaugen Andreassens renn i junior-VM kan du se på NRK. Se faktaboksen for en oversikt over hele Norges tropp som sendes til Whistler i Canada.

Siste nytt

 • Hauger-teamet øker millionsatsingen mot Formel 1-drømmen

  Dennis Hauger sitt team har jobbet med å hente inn mer friskt kapital i satsingen mot Formel 1-drømmen. Ifølge VG skal teamet ha hentet inn 22 millioner kroner.

  Dermed vil satsingen ha passert 70 millioner kroner. Det skriver VG.

  – Det har vært overraskende stor interesse. Vi har faktisk måttet takke nei til en del sponsortilbud, sier manager Harald Huysman til avisen.

  Helt siden Hauger var 11 år har millioninvestering pågått mot Formel 1-drømmen. I fjor kjørte Aurskog-gutten sin første sesong i Formel 2 for laget Prema.

  Hauger har vært en del av Red Bull-akademiet. Ifølge Huysman vil laget gå inn med langt mindre i 2023 enn de gjorde i 2022.

  19-åringen har foran den kommende sesongen byttet til laget MP Motorsport. Formel 2-sesongen starter i Bahrain 3.–5. mars. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Kilde med bestetid på utfortreningen

  Norges utfor-håp Aleksander Aamodt Kilde hadde bestetid på treningsrennet i Courchevel i dag.

  – Det kjentes bra ut. Deilig å være gjennom bakken en gang til. Og det kjentes veldig «smooth» ut i dag. Jeg forsøkte å kjøre rent og gjøre meg klar for morgendagen. Det var fint det, sier Kilde til NRK etter treningen.

  Både Kilde og lagkamerat leverte en solid gjennomføring på trening før morgendagens super-G.

  – To nordmenn på topp – en advarsel til konkurrentene?

  – Trening er trening, men samtidig viser det at vi med normal kjøring kan ha stor fart. Kult at Adrian også henger seg med. Vi får gjøre en god analyse, svarer Kilde.

  Alpinisten tror nøkkelen for et godt resultat blir å kjøre rent og tørre å vøre aggressiv.

  FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Dansk håndballstjerne sykmeldt med stress-symptomer etter tøft år

  Den danske håndballstjernen Mikkel Hansen er sykmeldt. Han har fått en stressreaksjon etter det som beskrives som et ekstraordinært tøft år.

  Hansen, som er en av verdens mest profilerte håndballspillere på herresiden, bidro til at Danmark tok et nytt VM-gull i januar.

  – Det har vært et hektisk år for Mikkel med først en blodpropp våren 2022, hjemflytting med familien til Danmark etter ti suksessrike år i utlandet, samt en enormt stor etterspørsel og fokus på hans person gjennom hele høsten i forbindelse med klubbskiftet til Aalborg, og senest under VM i januar, uttaler Aalborg-direktør Jan Larsen.

  – Etter hjemkomsten fra VM-sluttspillet viste det seg at begeret var fullt, og vi har sammen truffet det eneste riktige valget, hvor fokus fullt ut er på at Mikkel får den nødvendige tiden og profesjonell støtte til å komme seg, fortsetter han.

  Det opplyses ikke om lengden på Hansens sykemelding. (NTB)

  Poland Handball World Championship
  Foto: Piotr Hawalej / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste