Hopp til innhold

Supertalentet ble en snakkis i NM – Johaug ber henne lukke ørene

Milla Grosberghaugen Andreassen (17) fikk Therese Johaug og NM-publikummet til å sperre opp øynene. Nå kommer NRK-eksperten med et par klare oppfordringer til stjerneskuddet.

5847E061-0E5D-4076-A190-272B01B9576F

NM-JUBEL: Milla Grosberghaugen Andreassen (til venstre) feirer 5.-plassen på sprinten med trener Kari Vikhagen Gjeitnes. Sistnevnte har to NM-sølv fra sprint, begge i klassisk stilart.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Hva skal man si? Jeg er kjempefornøyd. Det gikk over all forventning, sier Andreassen til NRK etter seniordebuten i NM.

Den 17 år gamle førsteårsjunioren leverte 5.-plass på sprinten og ble nummer seks på 10 kilometer fristil på Gjøvik. Nå skal hun kjempe om medaljer i junior-VM, og på vei mot Canada høster hun lovord av Therese Johaug.

– Oi, det er jo veldig hyggelig. Jeg må ta med meg alle rådene jeg kan få og all inspirasjonen og det positive som sies.

Bak suksessen skjuler det seg ingen oppsiktsvekkende hemmeligheter. Hun har skrudd opp antall treningstimer til 700 årlig, et høyt antall for en så ung utøver. Trener Kari Vikhagen Gjeitnes beskriver henne som en ekstremt dedikert utøver.

– Jeg har lagt om treningsmengden en del. Jeg trener en del hurtighet, styrke og går noen langturer, sier Andreassen, og mener hun har truffet blink med opplegget så langt.

Johaugs råd: Lytt til de nærmeste

Det unge talentet er fremdeles en større snakkis i langrennsmiljøet enn i riksmediene, men er blitt advart fra trenerhold om at det vil bli skrevet og ment mye om hva hun bør gjøre om hun fortsetter utviklingen. NRKs langrennsekspert Johaug har selv erfart hvordan trykket øker når man slår gjennom i ung alder:

– Mange vil si: «Du må gjøre sånn, du burde gjøre ditt, du må gjøre datt». Hun må stole på det som har gjort at hun er kommet dit hun er i dag og lytte til de som står henne nærmest.

Therese Johaug (4)

NRK-EKSPERT OG SKIDRONNING: Therese Johaug.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

OL-dronningen lot seg begeistre av det 17-åringen viser under NM på Gjøvik. Junioren fremstod uredd, offensiv og særdeles lovende. I norgescupen mot eldre juniorer, var hun minuttet raskere enn den neste for noen uker siden. Neste uke er hun medaljekandidat – om ikke favoritt – i juniorverdensmesterskapet i Whistler i Canada.

– La henne være junior!

Nå handler det om å bevare idrettsgleden og skynde seg langsomt for å ta de neste stegene, ifølge Johaug.

– La henne være junior når hun er junior! Ja, hun kan få gå seniorrenn og være med i et senior-VM om hun er god nok, men hun må følge sitt lag ut junioralder. Det er kanskje det beste rådet jeg kan gi henne. Ikke skynd deg inn på et elitelag.

Få vet like mye som 34-åringen når det kommer til å slå gjennom i ung alder. Nærmest over natten ble hun en folkehelt da hun som 18-åring ble tidenes yngste medaljevinner etter bronse på 30-kilometeren.

Når hun får spørsmål om hva som er nøkkelen for å fortsette utviklingen og mestre overgangen fra junior til senior – slik hun selv gjorde – mener hun det er lurt å styre unna fristelsen å hoppe over aldersklasser:

– Du går fortsatt på skole, du tåler ikke den totale treningsbelastningen. Hun bør følge sin utviklingstrapp, så kan hun for eksempel hospitere med seniorene på enkelte samlinger når hun er klar for det.

NM ski Gjøvik

TOK KOMMANDOEN: Milla Grosberghaugen Andreassen gikk først inn på oppløpet foran Maria Hartz Melling og Hedda Østberg Amundsen under sprintens kvartfinale torsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Johaug brukte mange år på å bygge grunnlaget som ledet opp til den stappfulle treningsdagboken. Hun advarer mot å skulle ta for store steg på kort tid i den unge alderen. Fallgruvene er mange. Hun husker både overraskelsen, gleden og mestringsfølelsen – men også hvordan det bidro til litt tyngre skuldre.

Inntrykket hun satt igjen med var at hun hele tiden måtte kopiere den prestasjonen fra Sapporo-VM 2007.

– Jeg trodde at alle rundt forventet at jeg vant hvert eneste renn. Så blir man skuffet fordi man går inn til en 10.-plass, som egentlig er kjempebra, men man sammenligner seg hele tiden mot det beste man har gjort, sier den nåværende NRK-eksperten.

Må bremses på trening

Den lovende 17-åringen trenes Kari Vikhagen Gjeitnes, tidligere juniorverdensmester og VM-finalist i sprint. Den tidligere landslagsløperen mener hennes viktigste jobb er å holde tilbake ungjenten:

– Hun er så treningsvillig og ivrig at det fort kan bli for mye. Det er en jobb å følge litt med og bremse henne innimellom. Hun vil jo egentlig bare kjøre på og kjøre på. Men gjør man det for lenge, så vil kroppen si stopp. Som junior så kjenner man ikke det like godt selv, sier Gjeitnes til NRK.

Italy Cross Country Ski Marcialonga

KARRIEREHØYDEPUNKT: Kari Vikhagen Gjeitnes vant Marcialonga i 2020. Kort tid etterpå la hun opp som aktiv skiløper.

Foto: Mario Facchini / AP

Av treneren beskrives Andreassen som en utøver som legger ned jobben som kreves. Gjeitnes sier det er viktig at hun lærer å ta egne valg og blir en selvstendig utøver – noe hun langt på vei beviste i NM-finalen.

– Hun gjør mange gode vurderinger og valg selv, men det er litt veiledning på veien. Som junior har du ikke erfart så mye. Jeg bruker det jeg har erfart gjennom medgang og motgang og prøver å lære henne det. Noe fungerer, andre ting ikke.

PS! Milla Grosberghaugen Andreassens renn i junior-VM kan du se på NRK. Se faktaboksen for en oversikt over hele Norges tropp som sendes til Whistler i Canada.

Sportsnyheter

FFKs Morten Bjørlo lå lenge nede etter at Sarpsborgs Jeppe Andersen dundret inn i ham. Det endte med gult kort, men reaksjonene hagler.

Sarpsborg 08-spiller straffes ikke etter skuldertakling i Fredrikstad

Norges Fotballforbund opplyser at det ikke finnes rettslig grunnlag for å iverksette disiplinærsak mot Sarpsborg 08-spilleren Jeppe Andersen.

Siste nytt

 • Macron: Åpningsseremonien i OL kan bli flyttet

  Frankrikes president Emmanuel Macron er sikker på at de skal få til en storstilt åpningsseremoni i OL tross utfordringer med sikkerheten og risiko for terror.

  – Vi kan gjøre det, og vi vil klare det, sier Macron om den planlagte åpningsseremonien 26. juli.

  Macron påpeker i intervju med RMC Radio og BFM TV at de ikke tar lett på oppgaven, og at myndighetene ikke går inn i dette med et naivt synspunkt.

  Macron sier at de har en Plan B om det viser seg senere at det vil bli for risikabelt å arrangere åpningsseremonien vel elven Seinens bredder.

  – Hvis sikkerheten er truet, kan det bli aktuelt å flytte seremonien til Stade de France.

  For første gang er det planlagt å ha en åpningsseremoni i OL utenfor et stadion. Omkring 160 båter vil ta utøverne på en seks kilometer lang rute langs Seinen. Over 300.000 tilskuere er ventet.

  Nylig tvang potensielle terrortrusler myndighetene til å øke sikkerheten rundt Champions League-kampen mellom Paris Saint-Germain og Barcelona. (NTB)

  Macron
  Foto: AP
 • Thoresens OL-drøm brast

  Bryteprofilen Morten Thoresens siste håp om å delta i sommerens OL i Paris er ute. Håvard Jørgensen får siste sjanse til å kvalifisere seg.

  «Gikk inn med hele hjertet, i håp om å oppnå drømmen om OL. Det gikk ikke denne gangen», skriver Thoresen på sin Instagram-konto. Thoresen fikk det ikke til i Baku for to uker siden.

  NRK har selv vært i kontakt med Morten Thoresen, som ikke ønsker å gi en ytterligere kommentar.

  Discovery omtalte saken først. I 67-kilosklassen er det kun én kvoteplass for Norge, og Håvard Jørgensen får sjansen i den siste OL-kvalifiseringen i tyrkiske Istanbul i mai, opplyser landslagssjef Pål-Eirik Gundersen til NTB.

  – Håvard skal få muligheten. Men begge skal holde seg klare med tanke på skader og sykdom, forteller Gundersen.

  – Det er luksus å ha to i verdenstoppen i samme vekt. Da må begge være klare, sier han.

  Jørgensen tok EM-bronse i fjor, mens 27 år gamle Thoresen vant EM-gull i 2020. (NTB)

  VM i bryting 2021
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • 20 søkere til trenerjobber for langrennslandslag

  Norges Skiforbund (NSF) har fått til sammen 20 søkere fordelt på trenerstillingene for rekruttlandslagene og kvinner elite.

  – Vi er nå i gang med å gjennomgå søknader og ønsker å komme i gang med intervjuene så fort som mulig, men vil også gjøre en grundig jobb med å gjennomgå søkere. Vi har derfor ikke satt noen frister for ansettelse, skriver daglig leder Cathrine Instebø i NSF til NTB.

  Instebø skriver at det er Skiforbundets fagsjef Per Elias Kalfoss som styrer prosessen.

  Skiforbundet skal erstatte trener for kvinner elite, Stig Rune Kveen. De skal også erstatte trenerne for rekruttlandslagene, Monika Kørra og Jacob Walther. Kørra har trent rekruttkvinnene, mens Walther har trent mennene. (NTB)

  Cathrine Instebø
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal