Hopp til innhold

Supertalentet ble en snakkis i NM – Johaug ber henne lukke ørene

Milla Grosberghaugen Andreassen (17) fikk Therese Johaug og NM-publikummet til å sperre opp øynene. Nå kommer NRK-eksperten med et par klare oppfordringer til stjerneskuddet.

5847E061-0E5D-4076-A190-272B01B9576F

NM-JUBEL: Milla Grosberghaugen Andreassen (til venstre) feirer 5.-plassen på sprinten med trener Kari Vikhagen Gjeitnes. Sistnevnte har to NM-sølv fra sprint, begge i klassisk stilart.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Hva skal man si? Jeg er kjempefornøyd. Det gikk over all forventning, sier Andreassen til NRK etter seniordebuten i NM.

Den 17 år gamle førsteårsjunioren leverte 5.-plass på sprinten og ble nummer seks på 10 kilometer fristil på Gjøvik. Nå skal hun kjempe om medaljer i junior-VM, og på vei mot Canada høster hun lovord av Therese Johaug.

– Oi, det er jo veldig hyggelig. Jeg må ta med meg alle rådene jeg kan få og all inspirasjonen og det positive som sies.

Bak suksessen skjuler det seg ingen oppsiktsvekkende hemmeligheter. Hun har skrudd opp antall treningstimer til 700 årlig, et høyt antall for en så ung utøver. Trener Kari Vikhagen Gjeitnes beskriver henne som en ekstremt dedikert utøver.

– Jeg har lagt om treningsmengden en del. Jeg trener en del hurtighet, styrke og går noen langturer, sier Andreassen, og mener hun har truffet blink med opplegget så langt.

Johaugs råd: Lytt til de nærmeste

Det unge talentet er fremdeles en større snakkis i langrennsmiljøet enn i riksmediene, men er blitt advart fra trenerhold om at det vil bli skrevet og ment mye om hva hun bør gjøre om hun fortsetter utviklingen. NRKs langrennsekspert Johaug har selv erfart hvordan trykket øker når man slår gjennom i ung alder:

– Mange vil si: «Du må gjøre sånn, du burde gjøre ditt, du må gjøre datt». Hun må stole på det som har gjort at hun er kommet dit hun er i dag og lytte til de som står henne nærmest.

Therese Johaug (4)

NRK-EKSPERT OG SKIDRONNING: Therese Johaug.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

OL-dronningen lot seg begeistre av det 17-åringen viser under NM på Gjøvik. Junioren fremstod uredd, offensiv og særdeles lovende. I norgescupen mot eldre juniorer, var hun minuttet raskere enn den neste for noen uker siden. Neste uke er hun medaljekandidat – om ikke favoritt – i juniorverdensmesterskapet i Whistler i Canada.

– La henne være junior!

Nå handler det om å bevare idrettsgleden og skynde seg langsomt for å ta de neste stegene, ifølge Johaug.

– La henne være junior når hun er junior! Ja, hun kan få gå seniorrenn og være med i et senior-VM om hun er god nok, men hun må følge sitt lag ut junioralder. Det er kanskje det beste rådet jeg kan gi henne. Ikke skynd deg inn på et elitelag.

Få vet like mye som 34-åringen når det kommer til å slå gjennom i ung alder. Nærmest over natten ble hun en folkehelt da hun som 18-åring ble tidenes yngste medaljevinner etter bronse på 30-kilometeren.

Når hun får spørsmål om hva som er nøkkelen for å fortsette utviklingen og mestre overgangen fra junior til senior – slik hun selv gjorde – mener hun det er lurt å styre unna fristelsen å hoppe over aldersklasser:

– Du går fortsatt på skole, du tåler ikke den totale treningsbelastningen. Hun bør følge sin utviklingstrapp, så kan hun for eksempel hospitere med seniorene på enkelte samlinger når hun er klar for det.

NM ski Gjøvik

TOK KOMMANDOEN: Milla Grosberghaugen Andreassen gikk først inn på oppløpet foran Maria Hartz Melling og Hedda Østberg Amundsen under sprintens kvartfinale torsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Johaug brukte mange år på å bygge grunnlaget som ledet opp til den stappfulle treningsdagboken. Hun advarer mot å skulle ta for store steg på kort tid i den unge alderen. Fallgruvene er mange. Hun husker både overraskelsen, gleden og mestringsfølelsen – men også hvordan det bidro til litt tyngre skuldre.

Inntrykket hun satt igjen med var at hun hele tiden måtte kopiere den prestasjonen fra Sapporo-VM 2007.

– Jeg trodde at alle rundt forventet at jeg vant hvert eneste renn. Så blir man skuffet fordi man går inn til en 10.-plass, som egentlig er kjempebra, men man sammenligner seg hele tiden mot det beste man har gjort, sier den nåværende NRK-eksperten.

Må bremses på trening

Den lovende 17-åringen trenes Kari Vikhagen Gjeitnes, tidligere juniorverdensmester og VM-finalist i sprint. Den tidligere landslagsløperen mener hennes viktigste jobb er å holde tilbake ungjenten:

– Hun er så treningsvillig og ivrig at det fort kan bli for mye. Det er en jobb å følge litt med og bremse henne innimellom. Hun vil jo egentlig bare kjøre på og kjøre på. Men gjør man det for lenge, så vil kroppen si stopp. Som junior så kjenner man ikke det like godt selv, sier Gjeitnes til NRK.

Italy Cross Country Ski Marcialonga

KARRIEREHØYDEPUNKT: Kari Vikhagen Gjeitnes vant Marcialonga i 2020. Kort tid etterpå la hun opp som aktiv skiløper.

Foto: Mario Facchini / AP

Av treneren beskrives Andreassen som en utøver som legger ned jobben som kreves. Gjeitnes sier det er viktig at hun lærer å ta egne valg og blir en selvstendig utøver – noe hun langt på vei beviste i NM-finalen.

– Hun gjør mange gode vurderinger og valg selv, men det er litt veiledning på veien. Som junior har du ikke erfart så mye. Jeg bruker det jeg har erfart gjennom medgang og motgang og prøver å lære henne det. Noe fungerer, andre ting ikke.

PS! Milla Grosberghaugen Andreassens renn i junior-VM kan du se på NRK. Se faktaboksen for en oversikt over hele Norges tropp som sendes til Whistler i Canada.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal