NRK Meny
Normal

Oppfordrer idrettsstjerner å gi tilbake

Cecilia Brækhus (31) mener norske idrettsutøvere har alt å vinne på å stille opp for veldedige organisasjoner. Selv tar hun med seg søplesekker fulle av klær til gatebarn i Uganda.

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus smilte om kapp med solen i møte med en rekke barnehjemsbarn i Oslo. Sammen pakket de flere søplesekker med nye klær (foran). Her også sammen med styreleder i UngOslo, Eivin Sundal.

Foto: Nicolay André Ramm / NRK

– Jeg lærer masse av dette. Det gir meg masse glede, sier Cecilia Brækhus til NRK.no.

31-åringen var lørdag og hentet et stort lass med barneklær - helt nytt - som hun skal ha med seg i bagasjen til Uganda.

Cecilia Brækhus pakker klær

Cecilia Brækhus pakket klær med stor entusiasme. Rundt 7-8 barn hjalp henne med å pakke.

Foto: Nicolay André Ramm / NRK

I løpet av et lite kvarter var tre store søppelsekker stappet med både gensere, bukser og t-skjorter.

– Sunt og lærerikt

Brækhus stortrives i rollen som ambassadør for organisasjonen «Bring Children From Streets». For sjuende gang skal hun reise til den ugandiske hovedstaden Kampala, der mer enn én million innbyggere lever i slummen – uten kloakk, uten rent vann og uten fremtidsutsikter.

Nå oppfordrer hun flere idrettsutøvere å stille opp for lignende organisasjoner.

– Absolutt. Vi idrettsutøvere har en hverdag der så å si alt handler om oss selv, og det å gå ut av den boblen, er veldig sunt. Og veldig lærerikt, sier Brækhus - og fortsetter:

– Før mine kamper er det bare «meg, meg, meg». Og det må det være. Til og med jeg blir lei av meg selv. Dette er et deilig avbrekk der jeg får møte masse mennesker som lyser opp når de ser meg. Det gir meg masse glede, sier Brækhus og smiler.

Hylles for innsatsen

På Bekkelaget utenfor Oslo fikk boksedronningen god pakkehjelp av norske barnehjemsbarn, som gjorde store øyne i møtet med den norske bokserinnen.

Og boksestjernen stilte villig opp på bilder og skrev autografer.

Klærne hun får med seg, kommer fra den norske organisasjonen UngOslo. Organisasjonen jobber for å bedre fritidstilbudet til barnevernsbarn over hele landet, og deler også ut klær til vanskeligstilte barn i Norge.

Cecilia Brækhus

Disse søppelsekkene skal Brækhus pakke med seg på veien til Uganda. Boksejenta reiser neste uke.

Foto: Nicolay André Ramm / NRK

Styreleder Eivin Sundal er henrykt over at Brækhus stiller opp for organisasjonen hans.

– Hun er helt fantastisk. Jeg er stor fan av henne. Hun er selv adoptivbarn, og har dermed en viss tilhørighet til vår organisasjon. Hun var klar fra første stund på at hun ville være med og fronte UngOslo, sier Sundal.

– Hva får dere igjen av å ha en profil som Cecilia Brækhus med på laget?

– Det gir oss utrolig mye. Ungene som er her kan skryte på skolen av å ha møtt verdens beste bokser. Det føles veldig kult for små barn som ikke har det så lett, forklarer Sundal.

Jobber med vannbrønn

Neste uke reiser Brækhus til Kampala og Uganda, og med seg på reisen har hun altså flere søplesekker med helt nye klær.

– Det blir kaldt om natten der nede, så dette kommer godt med, sier Brækhus, mens hun pakker store ullgensere ned i en søppelsekk.

Den norske jenta har vært en del av Uganda-prosjektet i sju år, og prosjektet har vokst parallelt med hennes egen karriere. Med Brækhus som frontfigur har organisasjonen fått bygget flere skoler. Det neste prosjektet er en vannbrønn.

– Her er det ingen bindeledd eller mellom-menn. Så fort penger kommer på plass fra sponsorer og faddere, går de rett til utbedring av forholdene der nede, sier Brækhus.

For to uker siden bokset Brækhus sin 23. proffkamp. Det endte med en klar teknisk knockout-seier mot Oxandia Castillo fra Den Dominikanske Republikk.

Den norske boksestjernen er fremdeles ubeseiret i boskeringen. Hun håper å rekke å bokse enda en kamp før vi skriver 2014.

Les også: Layla (34) kan bli Brækhus' neste motstander

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus får masse ut av å stille opp for foreldreløse barn - både i Norge og i Uganda. Cecilia Brækhus ble selv adoptert fra Colombia som spebarn.

Foto: Nicolay André Ramm / NRK

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag