Tapte tidelsdrama for Karlsson: Iversen konfronterte russisk trener etter Johaugs sinne

LILLEHAMMER (NRK): Therese Johaug måtte igjen ta til takke med en andreplass etter en intens duell mot Frida Karlsson. Men etterpå handlet alt om hvordan den norske ski-stjernen ble hindret av russiske Tatjana Sorina underveis.

Ole Morten Iversen

Her konfronterer Norges landslagstrener, Ole Morten Iversen, Russlands landslagssjef, Egor Sorin.

Foto: Skjermdump / NRK

Det skilte nemlig bare tre tideler mellom Johaug og Karlsson i mål på lørdagens 10 kilometer intervallstart i fristil.

Dc3JgQKcRrw

UTSLITT: Therese Johaug la seg rett i snøen etter målgang.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Men landslagstrener Ole Morten Iversen mener hans egen elev tapte tre tideler og vel så det på han selv kaller usportslig oppførsel av russiske Tatjana Sorina. Sorina hadde nemlig et sent startnummer på dagens øvelse og fikk heng på Johaug underveis.

Der opplevde Johaug at hennes russiske rival stadig gikk på skiene og stavene hennes. Det skjedde ikke bare én gang, men jevnlig i to runder. Det vil si i overkant av fem kilometer, sier Johaug til NRK.

Hun var ikke blid på Sorina etterpå.

– Jeg var forbanna. Hun gikk og tråkket på stavene mine seriøst hele tiden. Jeg ble irritert. Man kommer ut av rytmen når noen går på stavene dine hele tiden. Det er unødvendig, sier hun til NRK.

– Usportslig oppførsel

Det skapte også en form for konfrontasjon mellom den russiske stjernens trener og ektemann, Egor Sorin, og Norges landslagstrener, Ole Morten Iversen. De to havnet i en kort, men streng samtale i pressesonen etter rennet.

kR_CU_mK_lE

LÅ TETT I TETT: Therese Johaug og Tatjana Sorina, her underveis på dagens 10 kilometer intervallstart i fristil.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg sa jeg synes Sorina viste usportslig oppførsel og ba henne slutte med det. Når noen trakker på stavene dine over tid, så taper du mer enn tre tideler. Men det spiller ingen rolle. Det var et fint skirenn.

Trener Sorin likte konfrontasjonen dårlig.

– Jeg synes det er noe som bør håndteres mellom de to kvinnene, ikke mellom trenere.

– Da jeg er uenig med Sorin i det, sier Ole Morten Iversen.

Kjøper ikke argumentene

Egor Sorin var imidlertid klar på at Tatjana Sorina var lei seg for det som skjedde ute i løypa.

Egor Sorin

TRENER: Egor Sorin er trener for de russiske langrennskvinnene.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Men for hennes del var det ikke enkelt å gå i samme rytme som henne, for Tatiana går bredere, mens Therese går med mer frekvens. Selvfølgelig kan dette skje i nedoverbakke, men hun er lei seg for at det skjedde. Jeg skjønner at det ikke er enkelt å holde seg rolig, sier han til NRK.

Johaug sier til NRK at hun aksepterer unnskyldningen fra russisk hold. Men argumentasjonen til Sorin kjøper hun ikke.

– Da må hun legge seg lenger bak meg. Du kan ikke argumentere for frekvens eller takt. Du skal ikke gå på utstyret til den foran deg, sier Johaug, så klar og tydelig som hun kan være.

Krass trenerkritikk fra Alsgaard

I NRKs vinterstudio lørdag satt tidligere landslagsløper og medaljegrossist, Thomas Alsgaard, og vurderte situasjonen.

Thomas Alsgaard

EKSPERT I VINTERSTUDIO: Thomas Alsgaard.

Foto: Emil Gukild / NRK

Han slo rett og slett fast at «langrennsjentene er de eneste som ikke har vunnet i dag».

Ole Morten er kanskje litt sur av den grunn. Men jeg skjønner ikke hva som er vitsen med det. Det er slikt som skjer i langrenn når man er på hjul med hverandre. Når det er så stor taktforskjell mellom Sorina og Therese, er det lett å komme oppå trinsene. Sånn er det bare, sier Alsgaard, og fortsetter:

Therese kan være sur for det i øyeblikket, men at trenerne skal krangle for det etterpå, det er helt håpløst.

– Blir tent av dette

Hvor mye stav- og skitråkkene til Sorina hadde å si for Johaugs duell mot Frida Karlsson er vanskelig å si.

De to fulgte hverandre som skygger på hvert eneste passeringspunkt. Det ble en intens strid helt til siste slutt der det skilte tre fattige tideler de to imellom i mål.

Jeg liker ikke å bli slått. Det skal jeg ærlig innrømme, men jeg blir tent av dette her, sier Johaug.

Frida Karlsson erkjente at det var nervepirrende for henne å sitte å følge med på om Johaugs jakt på henne holdt inn. Svensken trodde ikke det skulle holde for egen del.

– Det var tett, men det var kult å ta det lengste strået. Veldig kult å stå øverst i dag, sier Karlsson.

wPEMhozIfFI

DAGENS SEIERSPALL: Frida Karlsson vant foran Therese Johaug og amerikanske Rosie Brennan.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Karlsson har tatt over tronen

Det er det andre distanserennet den norske ski-dronningen taper for den svenske yndlingen på en uke. Sist helg var nemlig Karlsson best i duellen på ti kilometer klassisk i finske Ruka. Johaug vant den påfølgende jaktstarten sist søndag.

Dermed står det litt forenklet 2-1 til Sverige etter tre renn.

Det gleder NRKs eksperter. Torgeir Bjørn spår at duellen mellom Johaug og Karlsson blir vinterens store slager. Fredrik Aukland uttalte dette:

– Gledelig å se den spenninga vi har nå. Det er uvanlig tett i toppen, og så må vi si at Frida Karlsson har tatt over tronen. Tenk at Johaug ble slått i individuelle konkurranser, det er helt utrolig.

Se sekunddrama mellom Johaug og Karlsson her.

Siste nytt

 • BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Soccer Chelsea Lampard
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Glenn Solberg ledet Sverige til EM-finale

  Keeper Andreas Palicka ble helten med avgjørende redninger i sluttsekundene da Sverige halte i land 34-33-seier over Frankrike og tok seg til EM-finale.

  Et par sekunder før slutt brøt Ludovic Fabregas gjennom og kastet seg inn for å satte inn utligningsmålet, men Palicka satte seg rett og slett på ballen. Dermed kunne landslagssjef Glenn Solberg juble på sidelinja. Han har ledet sitt svenske landslag til finale etter noen svært dramatiske kamper. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Frankrike - Sverige
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal