Tande vant i Klingenthal: – Uvirkelig

I går ble Daniel-André Tande vraket til lagkonkurransen. I dag tok han sin første verdenscupseier etter to kjempehopp.

Daniel-André Tande med to kjempehopp

21-åringen fra Kongsberg klinket til med første omgangs desidert lengste hopp på 142 meter. Bare slovenske Peter Prevc snek seg foran på resultatlisten før finaleomgangen.

Da det hele skulle avgjøres, holdt Tande hodet iskaldt. Han svevde ned til 140,5 meter og med gode stilkarakterer var sensasjonsseieren sikret.

Germany Ski Jumping World Cup

GOD ÅPNING: Daniel-André Tande sikret norsk seier i Tyskland.

Foto: Jens Meyer / Ap

– Det er utrolig. Jeg har ikke helt skjønt det ennå. Det er uvirkelig, sier Tande.

– Jeg koste meg jeg. Det var utrolig morsomt, det å stitte igjen på toppen der med Freund og Prevc. Det er nesten surrealistisk, så jeg forsøkte å nyte øyeblikket og det føler jeg at jeg klarte, forklarer hoppkometen til NRK.

– Drømt om

Prevc ble nummer to, 3,1 poeng bak den norske unggutten. Tyske Severin Freund tok tredjeplassen.

Det var Tandes første pallplassering i verdenscupen, i hans 17. forsøk. Fra før hadde han en 8. plass fra verdenscuprennet i russiske Nizhny Tagil i fjor. Det var dessuten Norges 99. verdenscupseier.

– Dette har jeg drømt om siden jeg var fem-seks år tror jeg, innrømmer Tande.

Laster Twitter-innhold

Forsvarer vrakingen

I går ble han vraket til lagkonkurransen. I dag svarte han med seier.

– Det var skuffende å bli vraket, men jeg skjønner det også, for jeg var ikke megabra på trening. Jeg skulle likevel gjerne vært med, for jeg begynner å bli ganske god til å konkurrere. Jeg var nok litt revansjelysten, forteller Tande med et smil.

– Når jeg ser hva som skjer i dag, så mener jeg det var et riktig valg. Da kunne han konsentrere seg om dagen i dag, sier trener Alexander Stöckl.

Langt fra Forfang

Tande var ikke den eneste som hoppet langt i den tyske bakken. Johan Forfang vant kvalifiseringen og i finaleomgangen strakk han seg ned til 143 meter. Det holdt til niende plass.

Også Kenneth Gangnes viste god form med to hopp på 133 meter, og en 11. plass. Andreas Stjernen ble nummer 15, Tom Hilde endte på 21. plass, mens Anders Fannemel ble nummer 25.

Siste nytt

 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
Sport i dag: VM sjakk 2018