NRK Meny
Normal

- Det var helt vilt. Jeg syntes blinkene var så store i dag

HOCHFILZEN (nrk.no): Her ser du Synnøve Solemdal som hyler av glede over sin aller første pallplassering. Da gikk hun likegodt helt til topps.

Synnøve Solemdal tok sin første seier i dagens skiskyting, foran Tora Berger.

Norsk dobbelseier

To suverene ståendeserier sendte Synnøve Solemdal helt til topps i jaktstarten i skiskyting lørdag. Tora Berger sikret norsk dobbelseier.

- Det er helt vilt. Jeg gikk ut og syntes at blinkene var så store. Og så traff jeg på nesten alle, jublet Synnøve etter målgang.

- Jeg er så glad at jeg hadde så stor ledelse ut på sisterunden, for da var det mange tanker som svirret rundt i hodet.

- Har det gått opp for deg hva du egentlig har gjort?

- Nei, jeg vet ikke. Det var så lett i dag. Jeg traff 19, jeg har aldri før truffet mer enn 18. Det var rette dagen å gjøre det på, sa Solemdal - så jublende glad at hun knapt visste hvilket bein hun skulle stå på.

Jenta fra Tingvoll på Nordmøre bommet én gang på den første liggende skytingen. Siden traff hun med alt – 19 treff totalt.

– Jeg kjempet det jeg kunne, og i morgen er det jaktstart, og da skal jeg på pallen, sa Synnøve Solemdal, etter at hun på sprinten fredag var fattige 3,1 sekunder fra sin aller første pallplass i verdenscupen.

- En helt utrolig bragd!

Og når hun først nådde pallen for første gang, gikk hun like godt helt til topps. Suverent også, avstanden ned til Tora Berger ble 30 sekunder.

- En helt utrolig bragd, jublet NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Video: Her sikrer Synnøve seieren

Synnøve Solemdal sikrer seieren etter solid skyting.

Solemdal sikrer seieren

Ekspertkommentator Halvar Hanevold lot seg også storlig imponere av Solemdals løp.

- Jeg skrudde ned forventingene til Synnøve før start, og det gjorde hun til skamme. Dette er helt vanvittig. Hun koblet inn langrennsformen og skjøt godt. Da er hun verdens beste, sa Hanevold.

- Jeg var veldig spent før løpet, og er veldig glad nå. Hun har vært tydelig på at hun i fjor tok et oppgjør med seg selv, og satset ordentlig som toppidrettsutøver, sa han.

Finsk sprekk på stående

Det så lenge ut til at finske Kaisa Mäkäräinen skulle ta en overlegen seier. Men på de to ståendeseriene møtte hun veggen.

Berger og Solemdal ble nummer tre og fire på sprinten, og startet henholdsvis 13 og 16 sekunder bak Darja Domtarsjeva.

På første skyting bommet Solemdal én gang, mens Berger traff med alle skuddene. Hun var 13 sekunder bak ledende Kaisa Mäkäräinen ut fra standplass. Solemdal gikk ut som nummer fem.

På andrerunden satte Mäkäräinen opp et drepende tempo og gikk fra Berger mye i sporet. Berger holdt andreplassen, men var hele 32 sekunder bak den finske jenta inn til skyting.

Da Berger også fikk sesongens første bom på liggende skyting, var hun ute av tetbildet. Da overtok Solemdal.

- Fantastisk bra skyting

Hun traff med alle skuddene og gikk ut som nummer to, 45 sekunder bak Mäkäräinen og fem foran franske Marie Dorbin Habert. Berger var nå nummer fem.

– Den serien der var fantastisk bra og veldig offensiv. Gode treff alle sammen, sa NRKs imponerte ekspertkommentator Ola Lunde under direktesendingen.

På stående skyting begynte dramatikken. Da bommet Mäkäräinen to ganger. Solemdal traff med alt og ikke ut i teten, sju sekunder foran den finske jenta. Berger fikk en bom og falt tilbake til åttendeplass, 41 sekunder bak Solemdal.

På den fjerde runden ble Solemdal nesten hentet inn av Mäkäräinen, og de kom likt inn til siste skyting. Der ble det avgjort. Solemdal traff på alle, Mäkäräinen bommet to ganger til.

Da var saken klar, Solemdal kunne ta på seg verdens bredeste smil lenge før hun krysset målstreken.

Bak henne kjempet Tora Berger med Mäkäräinen og Teja Gregorin om andreplassen, noe hun klarte fint inne på oppløpet.

For første gang siden 2005 var det dermed to norske jenter på pallen i et verdenscuprenn i skiskyting. Den gangen var Tora Berger der for første gang. I dag var hun der for 40. gang. Men helt øverst sto en pall-debutant.

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld