Svindal opererte inn to metallstaver i tommelen – må kjøre med spesialskinne i hansken

COPPER MOUNTAIN/OSLO (NRK): Tommelskaden Aksel Lund Svindal (35) pådro seg på trening torsdag er verre enn først antatt. Nå må han kjøre med to metallstaver i tommelen de første seks ukene av sesongen.

Svindal operert

OPERERT: Aksel Lund Svindal måtte operere den ene tommelen. Noe som gjør at han i øyeblikket gir en konstant «tommel-opp» til omgivelsene rundt seg. ​​​​​​​

Foto: Tommy Barstein / NRK

– Det viser seg at i den tommelen var det et avrevet leddbånd. Det så vi oss nødt til å operere med en gang, sier alpinlandslagets manuellterapeut Peder Sahlin til NRK.

Han var med Svindal på sykehuset lørdag morgen amerikansk tid.

To metallstaver er operert inn i Svindals tommel for å stabilisere leddet, og han har fått spesialtilpasset en skinne som han skal kjøre med i skihansken.

– Så får vi se hvordan det fungerer. I teorien skal han være klar for å stå på ski fra tirsdag-onsdag, sier Sahlin.

– Om jeg ikke hadde gjort noe nå måtte jeg vært gjennom en mye større operasjon senere, sier Svindal selv til NRK.

SKADET: Det var på trening torsdag at Svindal falt og skadet tommelen.

Ny operasjon om seks uker

På trening fredag teipet Svindal tommelen, og håpet at dette skulle være nok for å holde skaden i sjakk. Men leddbåndene i tommelen var revet såpass mye at operasjon var uungåelig.

– Den hemmer deg hvis du har vondt. Så jeg tror det er psykisk mest, ellers er det ut fra start og litt opp til hvordan jeg klarer å holde staven. Det er detaljer jeg må prøve meg frem til, sier Svindal.

Lørdag publiserte han selv et bilde på bildedelingstjenesten Instagram fra sykesengen etter operasjonen, og skrev at det hadde kommet en liten «hump» på veien.

Pinnene han nå har operert inn i tommelen må 35-åringen kjøre med i seks uker, forklarer Sahlin.

– Disse pinnene skal han ta ut etter seks ukers tid. Da skal båndene være tilhelet og være i orden igjen.

Planlegger fortsatt å kjøre sesongåpningen

Skaden Svindal har pådratt seg kalles i alpinmiljøet for «skiers thumb» og er en kjent alpinskade som blant annet Felix Neureuther også har sett seg nødt til å operere før sesongstart.

– Det er en av de operasjonene som man kommer raskest tilbake fra dersom alt er ukomplisert, sier Sahlin.

Derfor blir også Aksel Lund Svindal med til Lake Louise når fartssirkuset starter sin sesong neste helg.

– Han blir med oss til Lake Louise. Så får tiden vise litt hvordan vi legger opp løpet, og hvor tidlig vi får han ut på ski, men planen er i hvert fall at han skal kjøre Lake Louise, avslutter Sahlin.

Og der går Svindal, selvsagt, for seier.

– Jeg er ikke den første alpinisten som har konkurrert i verdenscupen med en tommel som må tapes fast til staven. Spørsmålet er om jeg kan bli den første som vinner, om noen ikke har gjort det, sier han

Siste nytt

 • Nordtveit-tap i Fulham-debuten

  Håvard Nordtveit debuterte for Fulham mot gamleklubben West Ham, men tapte til slutt 3-1. Ryan Babel gav Fulham leiinga, men Chicharito, Issa Diop og Michail Antonio snudde kampen.

  Nordtveit spela heile kampen, og fekk kneet på ballen som gav West Ham utlikning, men klarte ikkje å hindre scoring.

  I den andre kampen fredag scora Gerard Deloufeu tre og Troy Deeney to då Watford banka Cardiff 5-1.

  Håvard Nordtveit
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Semenya-høring avsluttet

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsluttet fredag en ukelang høring i saken Caster Semenya har anlagt mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). En avgjørelse vil bli fattet senest 26. mars. Spørsmålet til behandling er om kvinnelige utøvere som i likhet med Semenya har naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisin for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

  Caster Semenya i CAS
  Foto: Laurent Gillieron / AP
 • Arboine klar for Sarpsborg 08

  Pablo Arboine er klar for Sarpsborg 08, melder klubben på sine hjemmesider. Den 20 år gamle midtstopperen, som også kan spille som back, debuterte nylig for Costa Ricas landslag. Han ankom Sarpsborgs treningsleir i spanske Marbella fredag.

  Pablo Arboine
  Foto: Ezequiel Becerra / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal