Svindal opererte inn to metallstaver i tommelen – må kjøre med spesialskinne i hansken

COPPER MOUNTAIN/OSLO (NRK): Tommelskaden Aksel Lund Svindal (35) pådro seg på trening torsdag er verre enn først antatt. Nå må han kjøre med to metallstaver i tommelen de første seks ukene av sesongen.

Svindal operert

OPERERT: Aksel Lund Svindal måtte operere den ene tommelen. Noe som gjør at han i øyeblikket gir en konstant «tommel-opp» til omgivelsene rundt seg. ​​​​​​​

Foto: Tommy Barstein / NRK

– Det viser seg at i den tommelen var det et avrevet leddbånd. Det så vi oss nødt til å operere med en gang, sier alpinlandslagets manuellterapeut Peder Sahlin til NRK.

Han var med Svindal på sykehuset lørdag morgen amerikansk tid.

To metallstaver er operert inn i Svindals tommel for å stabilisere leddet, og han har fått spesialtilpasset en skinne som han skal kjøre med i skihansken.

– Så får vi se hvordan det fungerer. I teorien skal han være klar for å stå på ski fra tirsdag-onsdag, sier Sahlin.

– Om jeg ikke hadde gjort noe nå måtte jeg vært gjennom en mye større operasjon senere, sier Svindal selv til NRK.

SKADET: Det var på trening torsdag at Svindal falt og skadet tommelen.

Ny operasjon om seks uker

På trening fredag teipet Svindal tommelen, og håpet at dette skulle være nok for å holde skaden i sjakk. Men leddbåndene i tommelen var revet såpass mye at operasjon var uungåelig.

– Den hemmer deg hvis du har vondt. Så jeg tror det er psykisk mest, ellers er det ut fra start og litt opp til hvordan jeg klarer å holde staven. Det er detaljer jeg må prøve meg frem til, sier Svindal.

Lørdag publiserte han selv et bilde på bildedelingstjenesten Instagram fra sykesengen etter operasjonen, og skrev at det hadde kommet en liten «hump» på veien.

Pinnene han nå har operert inn i tommelen må 35-åringen kjøre med i seks uker, forklarer Sahlin.

– Disse pinnene skal han ta ut etter seks ukers tid. Da skal båndene være tilhelet og være i orden igjen.

Planlegger fortsatt å kjøre sesongåpningen

Skaden Svindal har pådratt seg kalles i alpinmiljøet for «skiers thumb» og er en kjent alpinskade som blant annet Felix Neureuther også har sett seg nødt til å operere før sesongstart.

– Det er en av de operasjonene som man kommer raskest tilbake fra dersom alt er ukomplisert, sier Sahlin.

Derfor blir også Aksel Lund Svindal med til Lake Louise når fartssirkuset starter sin sesong neste helg.

– Han blir med oss til Lake Louise. Så får tiden vise litt hvordan vi legger opp løpet, og hvor tidlig vi får han ut på ski, men planen er i hvert fall at han skal kjøre Lake Louise, avslutter Sahlin.

Og der går Svindal, selvsagt, for seier.

– Jeg er ikke den første alpinisten som har konkurrert i verdenscupen med en tommel som må tapes fast til staven. Spørsmålet er om jeg kan bli den første som vinner, om noen ikke har gjort det, sier han

Siste nytt

 • Zidane signaliserer Bale-exit

  Real Madrid-trener Zinédine Zidane går langt i å antyde at Gareth Bales tid i den spanske storklubben er over. Søndag avsluttet Real Madrid med 0-2-tap hjemme for Real Betis, der Bale ble sittende på benken.

  – Jeg har stolt mer på andre spillere de siste ukene, sa Zidane.

  La Liga Santander - Real Madrid v Real Betis
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Rankingrekord for Ruud

  Casper Ruud klatret til 63.-plass og karrierebeste på verdensrankingen i tennis mandag. I den stjernetunge Masters-turneringen i Roma sist uke vant 20-åringen 2.runde mot Nick Kyrgios og tapte etter en gjevn kamp mot Juan Martin del Potro som er ranket ni.

  Tennisproffen Casper Ruud
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Koepka vant PGA-mesterskapet

  Tittelforsvarer Brooks Koepka vant USAs PGA-mesterskap i golf søndag. Amerikaneren hadde en ledelse på sju slag før sisterunden, men rotet det nesten til før han vant med ett fattig slag foran verdenseneren Dustin Johnsen, som delte andreplassen med tre andre.

  Brooks Koepka
  Foto: Seth Wenig / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal