Svindal med kraftsalve i ny bok: – Skiforbundet må gå i seg selv

Aksel Lund Svindal avslører i sin nye selvbiografi at han er misfornøyd med måten Norges Skiforbund taklet konflikten med Henrik Kristoffersen. 36-åringen mener det bidro til å svekke tryggheten på landslaget.

WORLD CUP ALPINT UTFOR KITZBÜHEL

NY BOK: Aksel Lund Svindal er kritisk til hvordan Skiforbundet har håndtert konflikten med Henrik Kristoffersen. I sin nye bok skriver han om hvordan det påvirket landslaget.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I boken «Større enn meg» skriver en av verdens beste alpinister gjennom tidene om opp- og nedturer. Om vennskap og konflikter.

Det siste vier han mye plass til i kapittel ti, hvor han tar for seg konflikten mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund om reklameplassen på hjelmen.

– Problemets kjerne har vært at dette er den praksisen som brukes i hele alpinverden, bortsett fra i Norge og Sverige. Der er det laget og forbundet som også eier reklameplassen på hjelmen. Da jeg i 2010 inngikk en mer omfattende avtale med Red Bull, representerte det et unntak fra regelen, innleder Aksel Lund Svindal.

– Han (Henrik Kristoffersen, journ.anm.) hadde blitt lei etter flere år med premieutdelinger, der han sto på pallen sammen med konkurrenter som han vet lever under et annet sett med regler enn ham selv. Her er jeg helt enig med Henrik. Det burde vært en mye likere linje på tvers av alle nasjoner, sånn at man kunne unngå disse konfliktene som til stadighet dukker opp, fortsetter medaljegrossisten i boken.

– Når forbundet sier at «vi står på vårt og bryr oss ikke om hva resten av verden gjør», da er det duket for problemer.

– Jeg setter stor pris på støtten fra Aksel, uten tvil. Han er en stor idrettsutøver, og han vet hva han snakker om, sier Henrik Kristoffersen til NRK.

– Når du skriver bok, ripper du opp i ting som har skjedd, og noen ganger kan det være smart, andre ganger ikke, legger 25-åringen til.

Energilekkasje og dårlig kommunikasjon

Konsekvensen av konflikten var mange, ifølge Svindal.

 • Energilekkasje
 • Dårlig kommunikasjon
 • Svekket trygghet og forutsigbarhet på landslaget
 • Stor del av støtteapparatet sluttet

– Her må Skiforbundet gå i seg selv og se om det er noe de kunne gjort annerledes gjennom den perioden konflikten med Henrik pågikk.

Min mening er at de var så redde for den pågående rettsprosessen at de satte alt annet på vent. De var ikke tydelige i kommunikasjonen og i regler for rett og galt eksternt, men enda verre var det at de ikke var tydelige internt i landslagene. Det har bidratt til å svekke den tryggheten og forutsigbarheten som må ligge som en basis i et godt prestasjonsmiljø.

Overfor NRK utdyper alpinisten:

– Det gikk vel 18 måneder før det kom en avgjørelse. I den perioden var det mye usikkerhet. Hvis administrasjonen i skiforbundet er i en rettssak med noen, er det helt umulig å holde det 100 prosent adskilt fra det landslaget som skal prestere. Der synes jeg de kunne gjort en bedre jobb, sier han.

– I alpint har det vært mye frem og tilbake, spesielt for Henrik sin del. Hvor mye skal han være med på landslaget? Ting har vært veldig uavklart. Det er ingen grupper som lever veldig godt over lang tid med at ting er uavklart. Forutsigbarhet er det beste for alle. Om du går rundt og er redd for at dama di skal dumpe deg hver eneste dag, er det ikke bra for deg, fortsetter Svindal.

Norges Skiforbund svarer Svindal

NRK har forelagt Norges Skiforbund kritikken fra alpinisten. Skiforbundet svarer ved kommunikasjonssjef Espen Graff:

Hva synes dere om kritikken fra Aksel Lund Svindal?

– Vi er kjent med at Aksel mener at utøverne burde få muligheten til å ha egen sponsor på hjelm og hodeplagg. Skiforbundet har en annen tilnærming og mener det er en god balanse mellom rettighetene til utøverne og Skiforbundet.

Er dere enige/uenige i det han presenterer?

– Aksels innspill om at mer likhet ville gjort at man unngår konflikter er et godt prinsipp. Utgangspunktet er de ulike forskjellene i de nasjonale forbundene, og det er bakgrunnen for dagens rettighetsstruktur. Det er mye læring i sakene Skiforbundet har opplevd de siste årene og også Aksels innspill blir lyttet til. Landslagsmodellen var til grundig diskusjon i 2016, i en høringsrunde i hele Ski-Norge.

0LJCAb8c9aQ Espen GRaff

SVARER: Aksel Lund Svindal har tatt opp kritikken med Norges Skiforbund ved flere anledninger, forteller kommunikasjonssjef Espen Graff.

Foto: Håkon Mosvold Lars

Har Svindal tatt dette opp med skiforbundet?

– Aksel har tatt opp dette med NSF i flere sammenhenger, og også kommunisert i media at han mener at reglene for markedsrettigheter burde være mer lik på tvers av nasjonene. Dette gjelder spesielt prinsippene knyttet til hodeplagg.

Svindal mener skiforbundets kommunikasjon har bidratt til å svekke tryggheten og forutsigbarheten på landslaget. Hva er deres versjon?

– Det er ingen tvil om at rettssaken mellom NSF og en av våre mest profilerte utøvere var en krevende prosess for alle. Skiforbundet kunne helt sikkert ha håndtert konflikten bedre på flere områder, avslutter Graff.

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Siste nytt

 • Går videre med OL-sonderinger

  Styret i Norges idrettsforbund har vedtatt at det skal undersøkes om det finnes vilje til å arrangere et tredje vinter-OL i Norge i framtiden.

  Det opplyste idrettspresident Berit Kjøll da Idrettsforbundet arrangerte åpen time fredag. Idrettsstyret vedtok i 2019 at det skulle gjøres sonderinger internt i idretten og med myndighetene for å se på mulighetene.

  Dette var en jobb som skulle startet i fjor, men koronapandemien ga andre utfordringer for idrettsforbundet.

  – Det er veldig viktig at vi rammer dette arbeidet godt inn. Vi vil sette ned et utvalg som vi opprinnelig ville gjøre for et godt år siden, men som vi satte på vent fordi vi var midt i pandemien, sa Kjøll.

  Kjøll
  Foto: Terje Pedersen
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Full gjenåpning av idretten

  Fra og med lørdag blir det full gjenåpning av idretten. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

  Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner etter halvannet år med strenge begrensninger.

  – En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sier kulturminister Abid Raja (V).

  Norsk Toppfotballsjef Lei Øverland er fornøyd:

  – Det er veldig gledelig, og dette gir full jubel ute blant supporterne. Vi ser veldig fram til å få alle tilbake til tribunene igjen, sier direktør Øverland i Norsk Toppfotball, som er interesseorganisasjonen til toppklubbene på herresiden, til NTB.

  Han forteller om gode tilbakemeldinger til klubbene fra dem som allerede har vært på kamper i en periode. Det er samtidig svært viktig å få muligheten til å lage enda større fotballfester.

  – Fotballen er jo noe helt annet med syngende supportere fra begge lag. Vi skal få bortesupporterne tilbake i et helt annet omfang enn vi har klart med begrensningene vi har hatt. Det blir kjempebra.

  Også resten av norsk idrett jubler for gjenåpningen.

  – Dette har vi ventet på i 18 måneder. Nå er dagen endelig kommet hvor vi får en tilnærmet normal hverdag tilbake. Endelig kan vi åpne opp dørene igjen og fylle arenaene for alle som ønsker å ta del i store idrettsøyeblikk, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Eliteserien i fotball 2019: Viking - Stabæk (3-0)
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal