Hopp til innhold

Sverige slaktet VAR før VM – ble reddet av videodømming

Dommeren vinket spillet videre og Sør-Korea var allerede i angrep. Da tok videodommerne grep. Slik fikk Sverige straffen som kan være starten på et eventyr.

FBL-WC-2018-MATCH12-SWE-KOR

HULL PÅ BYLLEN: Så glad har Andreas Granqvist lov til å bli når han har endt Sveriges måltørke og sikret tre poeng i VM.

Foto: MARTIN BERNETTI / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Flere svenske spillere var imidlertid sterkt kritisk til videodømming før VM i Russland.

– Det er veldig dårlig. For meg er det en vits, og en «no-brainer» ikke å ha det, sa Pontus Jansson før VM.

I kampen mot Sør-Korea sløste Sverige med sjansene, akkurat som i de tre målløse kampene før VM. Supporterne fortvilte, ekspertene var forbannet.

Desperasjonen var kanskje i ferd med å bre seg blant de svenske spillerne.

– Når vi ikke gjør mål, setter det seg mentalt. Vi burde kanskje ledet med to til pause, sier landslagssjef Janne Andersson.

Så skjedde det som aldri ville skjedd om ikke videodømming var innført i fotball-VM.

62 minutter var spilt da Viktor Claesson ble felt inne i Sør-Koreas 16-meter. NRKs ekspertkommentator Egil Olsen ropte umiddelbart på straffe.

Dommer Joel Aguilar vinket spillet videre, og Sør-Korea fosset i angrep.

Så, etter 18 sekunder, fikk dommeren beskjeden på øret om at videodommerne hadde funnet bilder han burde se nøyere på.

Iskald fra straffemerket

Etter å ha sett bildene, var Aguilar ikke lenger i tvil om at han hadde gjort feil da han vinket spillet videre – og pekte på straffemerket.

En tilsynelatende nervøs Andreas Granqvist holdt hodet kaldt. Med innsida av høyrefoten satte han ballen hardt nede i høyre hjørne.

65 minutter, 1–0 til Sverige.

– Til de grader fortjent, ifølge Egil Olsen.

Det var ikke bare til glede, men også enorm lettelse. For etter at Mexico sensasjonelt slo Tyskland i åpningskampen i gruppe F søndag, var utgangspunktet veldig greit før mandagens kamp.

Mest sannsynlig ville bare seier være godt nok til å holde liv i drømmen om avansement fra gruppespillet, med mindre regjerende verdensmester Tyskland fortsetter å mislykkes.

– En typisk premiere. De første 10-15 var svake. Så tar vi over og har fire-fem kjempesjanser. Vi kriger, får en straffe og setter den inn, konstaterer matchvinner Granqvist.

SOCCER-WORLDCUP-SWE-KOR/

ISKALD: Andreas Granqvist setter straffesparket nede i hjørnet,

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Sjansesløseri

Det var Sør-Korea som åpnet best, men Sverige jobbet seg gradvis inn i kampen. Kampuret viste nøyaktig 20 minutter da kampens første sjanse kom.

Den var til gjengjeld enorm.

Plutselig var Marcus Berg helt alene med Sør-Korea-keeper Hyun-Woo Cho. Dessverre for Sverige plasserte Berg ballen den eneste plassen han skulle unngå, nemlig altfor nær koreanske burvokteren, som reddet.

– Jeg var virkelig forbannet, jeg sto og hoppet her. Man får ikke mange sånne sjanser i en VM-kamp. Selv om det er med venstrefoten, skal den tilbake dit målvakten kom fra. Her skal det være mål, sa en oppgitt Daniel Nannskog i SVTs studio, ifølge Expressen.

SE MISSEN: Marcus Berg misser Sveriges gigantsjanse.

«Nesten sikker» på seier

Etter 28 minutter fikk Marcus Berg sjansen igjen, og tre minutter før pause fikk Berg sin tredje mulighet.

Like etterpå ropte Sverige på straffespark da Sung-Yueng Ki tok både ballen og Ola Toivonen.

Smått utrolig sto det 0–0 til pause.

– Jeg føler meg nesten sikker på at dette drar svenskene i land, sa Egil Olsen.

Til slutt fikk han rett. Dermed står Norden (Sverige, Danmark og Island) med 7 av 9 mulige poeng til nå i VM.

Men fortsatt må Sverige slå enten Mexico eller Tyskland for å gå videre i VM.

– Vi har alt i egne hender, og det er viktig for oss, fastslår Janne Andersson.

1 av 3
39 visninger

Sjanse til Sverige

  • Sjanse til Sverige

    0:09
  • Nære for Sør-Korea

    0:10
  • Sverige opp i ledelsen på straffe

    0:14
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP
  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

Sendeplan

Kl. Program Kanal