Skuffede svensker tapte kampen om vinter-OL: – Det kjennes for jævlig

Skuffelsen er stor i svensk idrett etter at Milano/Cortina ble tildelt de olympiske vinterleker i 2026.

OL 2026

OFFENTLIGGJØRINGEN: Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, avslører at Milano/Cortina er tildelt de olympiske vinterleker i 2026.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Det kjennes for jævlig. Jeg tror at IOC ikke følte seg trygge på de statlige garantiene. IOC var ikke klare for å «walk the talk» når det gjelder Agenda 2020, sier generalsekretæren i Sveriges paralympiske komité, Johan Strid, til den svenske avisen Expressen.

For tiende gang søkte Sverige om et vinter-OL, og for tiende gang tapte våre naboer kampen om et OL.

Swedish Paralympic Committee Secretary Johan Strid attends a media briefing in Lausanne

IKKE BLID: Generalsekretæren i Sveriges paralympiske komité, Johan Strid.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Milano/Cortina fikk 47 stemmer i Lausanne, mot Stockholms 34.

Skiskytterne Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson fulgte offentliggjøringen fra Östersund, som i vinter var vertskap for VM.

– Jeg ble mye mer skuffet enn jeg hadde trodd. Jeg hadde virkelig håpet dette skulle gå, sa Samuelsson til SVT etter at nederlaget var et faktum.

– Det hadde betydd mye for vår idrett om man hadde fått bygget et anlegg i Stockholm, supplerte Öberg etter offentliggjøringen.

– Jeg hadde ikke forberedt meg på så mye, men det er leit at Sverige ikke fikk dette OL, og det var som et antiklimaks da beskjeden kom. Luften går litt ut av en, sier hun.

– To veldig gode kandidater

IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier til NRK at det var to veldig gode kandidater, og at det ikke er mulig å si hva som avgjorde i favør Italia.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

JEVNT: IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier det var lite som skilte de to søknadene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg tror det blir et flott OL og helt i tråd med den nye olympiske agenda 2020, som handler om å bruke det man har, sier Aasen til NRK.

– De (Milano/Cortina) har fokusert på bærekraft, ungdom og kombinasjonen av OL og Paralympics. Det var flotte presentasjoner de ga i dag, som bekreftet det kandidaturet som de har levert, forteller Aasen.

– Nå eller aldri

Sverige har søkt og tapt seks ganger tidligere. Tre ganger har de trukket søknaden før den endelige avstemningen grunnet manglende støtte i den svenske befolkningen.

– Det er nå eller aldri, sa Johan Esk, kommentator i Dagens Nyheter, til SVT tidligere i dag.

Hallgeir Brenden og den italienske skuespillerinnen Sophia Loren

SEIERSKYSS: Hallgeir Brenden får et kyss på kinnet av den italienske skuespillerinnen Sophia Loren etter å ha tatt gull på 15 km.

Foto: Ntb / NTB scanpix

Han begrunnet det med IOCs nye søknadsprosess, kalt Agenda 2020, som blant annet skal spre lekene og sørge for at de enorme kostnadene knyttet til å arrangere OL går ned.

Valget falt likevel på Milano/Cortina.

Sist det var OL i Cortina, var i 1956. Da tok Hallgeir Brenden gull på 15 km, men skiløperen huskes nok vel så godt for bildet av ham med filmstjernen Sophia Loren på fanget.

Den andre norske gullmedaljen tok Sverre Stenersen i kombinert.

Siste nytt

 • Islandsk motstand for Halden

  Haldens handballherrar skal ut mot islandske Valur i kvartfinalen i Challenge Cup.

  Halden slo ut russiske Neva i ein høgdramatisk bortekamp då kvartfinalebilletten vart sikra søndag.

  Mannskapet til Jan Thomas Lauritzen skal ha heimekamp først. Han blir spelt anten 21. eller 22. mars. Returkampen går helga etter.

  Vinnaren skal møte vinnaren av greske AEK Aten og Potaisa Turda frå Romania i semifinalen. Den første av det oppgjeret blir spelt 25. eller 26. april. Også der får Halden heimekamp først dersom det blir avansement.

  Halden håndball
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Son ute med brudd i armen

  Tottenhams Heung-min Son er operert for et brudd i armen og må belage seg på flere uker på sidelinjen, skriver Tottenham på sine hjemmesider. Angrepsspilleren pådro seg armbruddet i helgens ligakamp mot Aston Villa, som sørkoreaneren avgjorde på overtid.

  Heung-min Son under kampen mellom Tottenham og Aston Villa
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Tøft program for Ødegaard

  Real Sociedad og Martin Ødegaard skal spele fem kampar frå 4. til 22. mars. Det er klart etter at den utsette kampen mot Eibar er terminfesta til 10. mars. Dermed blir det fire ligakampar og semifinale i cupen i løpet av 19 dagar.

  23. mars skal landslaget samlast før EM-kvalifiseringskampen mot Serbia 26. mars. Siger der gir ny kvalik-kamp 31. mars.

  Martin Ødegaard tilbake i Madrid
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal