Skuffede svensker tapte kampen om vinter-OL: – Det kjennes for jævlig

Skuffelsen er stor i svensk idrett etter at Milano/Cortina ble tildelt de olympiske vinterleker i 2026.

OL 2026

OFFENTLIGGJØRINGEN: Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, avslører at Milano/Cortina er tildelt de olympiske vinterleker i 2026.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Det kjennes for jævlig. Jeg tror at IOC ikke følte seg trygge på de statlige garantiene. IOC var ikke klare for å «walk the talk» når det gjelder Agenda 2020, sier generalsekretæren i Sveriges paralympiske komité, Johan Strid, til den svenske avisen Expressen.

For tiende gang søkte Sverige om et vinter-OL, og for tiende gang tapte våre naboer kampen om et OL.

Swedish Paralympic Committee Secretary Johan Strid attends a media briefing in Lausanne

IKKE BLID: Generalsekretæren i Sveriges paralympiske komité, Johan Strid.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Milano/Cortina fikk 47 stemmer i Lausanne, mot Stockholms 34.

Skiskytterne Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson fulgte offentliggjøringen fra Östersund, som i vinter var vertskap for VM.

– Jeg ble mye mer skuffet enn jeg hadde trodd. Jeg hadde virkelig håpet dette skulle gå, sa Samuelsson til SVT etter at nederlaget var et faktum.

– Det hadde betydd mye for vår idrett om man hadde fått bygget et anlegg i Stockholm, supplerte Öberg etter offentliggjøringen.

– Jeg hadde ikke forberedt meg på så mye, men det er leit at Sverige ikke fikk dette OL, og det var som et antiklimaks da beskjeden kom. Luften går litt ut av en, sier hun.

– To veldig gode kandidater

IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier til NRK at det var to veldig gode kandidater, og at det ikke er mulig å si hva som avgjorde i favør Italia.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

JEVNT: IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier det var lite som skilte de to søknadene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg tror det blir et flott OL og helt i tråd med den nye olympiske agenda 2020, som handler om å bruke det man har, sier Aasen til NRK.

– De (Milano/Cortina) har fokusert på bærekraft, ungdom og kombinasjonen av OL og Paralympics. Det var flotte presentasjoner de ga i dag, som bekreftet det kandidaturet som de har levert, forteller Aasen.

– Nå eller aldri

Sverige har søkt og tapt seks ganger tidligere. Tre ganger har de trukket søknaden før den endelige avstemningen grunnet manglende støtte i den svenske befolkningen.

– Det er nå eller aldri, sa Johan Esk, kommentator i Dagens Nyheter, til SVT tidligere i dag.

Hallgeir Brenden og den italienske skuespillerinnen Sophia Loren

SEIERSKYSS: Hallgeir Brenden får et kyss på kinnet av den italienske skuespillerinnen Sophia Loren etter å ha tatt gull på 15 km.

Foto: Ntb / NTB scanpix

Han begrunnet det med IOCs nye søknadsprosess, kalt Agenda 2020, som blant annet skal spre lekene og sørge for at de enorme kostnadene knyttet til å arrangere OL går ned.

Valget falt likevel på Milano/Cortina.

Sist det var OL i Cortina, var i 1956. Da tok Hallgeir Brenden gull på 15 km, men skiløperen huskes nok vel så godt for bildet av ham med filmstjernen Sophia Loren på fanget.

Den andre norske gullmedaljen tok Sverre Stenersen i kombinert.

Siste nytt

 • Di Maria-dobbel da PSG vant

  Angel Di Maria var den store spilleren da Paris Saint-Germain vant 4-1 borte mot Nice i den franske toppdivisjonen fredag.

  Argentineren scoret to mål på seks minutter før pause da hovedstadsklubben tok tre poeng fredag. De økte ledelsen på toppen av tabellen.

  Nantes på andreplass er fem poeng bak, men kan knappe inn når de møter bunnlaget Metz på bortebane lørdag.

  DXhS2bwFxBo
  Foto: Daniel Cole / Daniel Cole
 • Ny remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis for andre dag på rad da han møtte kinesiske Wang Hao på den åttende dagen av turneringen på Isle of Man fredag.

  Nordmannen spilte med svarte brikker mot kineseren, men etter 31 trekk ble spillerne enige om remis. Dette var andre dag på rad Carlsen spiller remis. Torsdag gjorde 28-åringen det samme mot Kirill Aleksejenko. Før det hadde han to strake seire på Isle of Man.

  Med resultatet har Carlsen 5,5 poeng av 8 mulige, det samme som motstander Hao. Med det er nordmannen et halvt poeng bak ledertrioen Fabiano Caruana, Levon Aronian og David Guijarro. De to førstnevnte møttes og spilte remis fredag.

  Det gjenstår tre runder av turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Tre slag over par i Frankrike

  Kristoffer Reitan fikk det ikke helt til å stemme på den andre dagen av Open de France i golf i Paris. Han klarte likevel cuten med god margin.

  Reitan startet turneringen med å gå tre slag under par torsdag.

  Fredag ble det tre slag over par, noe som førte til at han falt 18 plasser på resultatlisten. Nordmannens par etter to dager holder til en 31.-plass.

  U.S. Open - Round One
  Foto: Andrew Redington / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal