Hopp til innhold

Skuffede svensker tapte kampen om vinter-OL: – Det kjennes for jævlig

Skuffelsen er stor i svensk idrett etter at Milano/Cortina ble tildelt de olympiske vinterleker i 2026.

OL 2026

OFFENTLIGGJØRINGEN: Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, avslører at Milano/Cortina er tildelt de olympiske vinterleker i 2026.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Det kjennes for jævlig. Jeg tror at IOC ikke følte seg trygge på de statlige garantiene. IOC var ikke klare for å «walk the talk» når det gjelder Agenda 2020, sier generalsekretæren i Sveriges paralympiske komité, Johan Strid, til den svenske avisen Expressen.

For tiende gang søkte Sverige om et vinter-OL, og for tiende gang tapte våre naboer kampen om et OL.

Swedish Paralympic Committee Secretary Johan Strid attends a media briefing in Lausanne

IKKE BLID: Generalsekretæren i Sveriges paralympiske komité, Johan Strid.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Milano/Cortina fikk 47 stemmer i Lausanne, mot Stockholms 34.

Skiskytterne Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson fulgte offentliggjøringen fra Östersund, som i vinter var vertskap for VM.

– Jeg ble mye mer skuffet enn jeg hadde trodd. Jeg hadde virkelig håpet dette skulle gå, sa Samuelsson til SVT etter at nederlaget var et faktum.

– Det hadde betydd mye for vår idrett om man hadde fått bygget et anlegg i Stockholm, supplerte Öberg etter offentliggjøringen.

– Jeg hadde ikke forberedt meg på så mye, men det er leit at Sverige ikke fikk dette OL, og det var som et antiklimaks da beskjeden kom. Luften går litt ut av en, sier hun.

– To veldig gode kandidater

IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier til NRK at det var to veldig gode kandidater, og at det ikke er mulig å si hva som avgjorde i favør Italia.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

JEVNT: IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier det var lite som skilte de to søknadene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg tror det blir et flott OL og helt i tråd med den nye olympiske agenda 2020, som handler om å bruke det man har, sier Aasen til NRK.

– De (Milano/Cortina) har fokusert på bærekraft, ungdom og kombinasjonen av OL og Paralympics. Det var flotte presentasjoner de ga i dag, som bekreftet det kandidaturet som de har levert, forteller Aasen.

– Nå eller aldri

Sverige har søkt og tapt seks ganger tidligere. Tre ganger har de trukket søknaden før den endelige avstemningen grunnet manglende støtte i den svenske befolkningen.

– Det er nå eller aldri, sa Johan Esk, kommentator i Dagens Nyheter, til SVT tidligere i dag.

Hallgeir Brenden og den italienske skuespillerinnen Sophia Loren

SEIERSKYSS: Hallgeir Brenden får et kyss på kinnet av den italienske skuespillerinnen Sophia Loren etter å ha tatt gull på 15 km.

Foto: Ntb / NTB scanpix

Han begrunnet det med IOCs nye søknadsprosess, kalt Agenda 2020, som blant annet skal spre lekene og sørge for at de enorme kostnadene knyttet til å arrangere OL går ned.

Valget falt likevel på Milano/Cortina.

Sist det var OL i Cortina, var i 1956. Da tok Hallgeir Brenden gull på 15 km, men skiløperen huskes nok vel så godt for bildet av ham med filmstjernen Sophia Loren på fanget.

Den andre norske gullmedaljen tok Sverre Stenersen i kombinert.

Siste nytt

  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP
  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal