Skuffede svensker tapte kampen om vinter-OL: – Det kjennes for jævlig

Skuffelsen er stor i svensk idrett etter at Milano/Cortina ble tildelt de olympiske vinterleker i 2026.

OL 2026

OFFENTLIGGJØRINGEN: Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, avslører at Milano/Cortina er tildelt de olympiske vinterleker i 2026.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Det kjennes for jævlig. Jeg tror at IOC ikke følte seg trygge på de statlige garantiene. IOC var ikke klare for å «walk the talk» når det gjelder Agenda 2020, sier generalsekretæren i Sveriges paralympiske komité, Johan Strid, til den svenske avisen Expressen.

For tiende gang søkte Sverige om et vinter-OL, og for tiende gang tapte våre naboer kampen om et OL.

Swedish Paralympic Committee Secretary Johan Strid attends a media briefing in Lausanne

IKKE BLID: Generalsekretæren i Sveriges paralympiske komité, Johan Strid.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Milano/Cortina fikk 47 stemmer i Lausanne, mot Stockholms 34.

Skiskytterne Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson fulgte offentliggjøringen fra Östersund, som i vinter var vertskap for VM.

– Jeg ble mye mer skuffet enn jeg hadde trodd. Jeg hadde virkelig håpet dette skulle gå, sa Samuelsson til SVT etter at nederlaget var et faktum.

– Det hadde betydd mye for vår idrett om man hadde fått bygget et anlegg i Stockholm, supplerte Öberg etter offentliggjøringen.

– Jeg hadde ikke forberedt meg på så mye, men det er leit at Sverige ikke fikk dette OL, og det var som et antiklimaks da beskjeden kom. Luften går litt ut av en, sier hun.

– To veldig gode kandidater

IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier til NRK at det var to veldig gode kandidater, og at det ikke er mulig å si hva som avgjorde i favør Italia.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

JEVNT: IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier det var lite som skilte de to søknadene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg tror det blir et flott OL og helt i tråd med den nye olympiske agenda 2020, som handler om å bruke det man har, sier Aasen til NRK.

– De (Milano/Cortina) har fokusert på bærekraft, ungdom og kombinasjonen av OL og Paralympics. Det var flotte presentasjoner de ga i dag, som bekreftet det kandidaturet som de har levert, forteller Aasen.

– Nå eller aldri

Sverige har søkt og tapt seks ganger tidligere. Tre ganger har de trukket søknaden før den endelige avstemningen grunnet manglende støtte i den svenske befolkningen.

– Det er nå eller aldri, sa Johan Esk, kommentator i Dagens Nyheter, til SVT tidligere i dag.

Hallgeir Brenden og den italienske skuespillerinnen Sophia Loren

SEIERSKYSS: Hallgeir Brenden får et kyss på kinnet av den italienske skuespillerinnen Sophia Loren etter å ha tatt gull på 15 km.

Foto: Ntb / NTB scanpix

Han begrunnet det med IOCs nye søknadsprosess, kalt Agenda 2020, som blant annet skal spre lekene og sørge for at de enorme kostnadene knyttet til å arrangere OL går ned.

Valget falt likevel på Milano/Cortina.

Sist det var OL i Cortina, var i 1956. Da tok Hallgeir Brenden gull på 15 km, men skiløperen huskes nok vel så godt for bildet av ham med filmstjernen Sophia Loren på fanget.

Den andre norske gullmedaljen tok Sverre Stenersen i kombinert.

Sportsnyheter

Ingebrigtsens anke tatt til følge – får likevel EM-gullet

Jakob Ingebrigtsen trodde først han vant EM-gull, så ble han disket. Han la inn protest, og får nå likevel gullet.

Fryktet han hadde korona to timer før VM-sølvet: – Har vært dårlig de siste dagene

Oberstdorf/Oslo (NRK): Kort tid før rennstart ventet Johansson på svar fra en koronatest. Til tross for det imponerte han under tunge forhold.

Siste nytt

 • Glimt vant omstridt treningskamp

  Bodø/Glimt vant 5–2 over Gibraltar-laget Europa FC fredag.

  Glimt har fått kritikk for å legge en treningsleir til Marbella for å få spilt treningskamper før sesongstart. De øvrige norske lagene, med unntak av europaligasensasjonen Molde, er hjemme i Norge med strenge koronaregler.

  Signeringen av Botheim vekket oppsikt ettersom han avbrøt sin kontrakt med Rosenborg etter at han aldri slo gjennom på Lerkendal. Fredag scoret han og hadde målgivende for Glimt.

  Glimts øvrige målscorere var Brede Moe, Sondre Brunstad Fet, Hugo Vetlesen og Sebastian Tounekti.

  Eliteserien fotball 2020: Bodø/Glimt - Viking (3-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sterk dag for de norske golferne

  Golfspilleren Viktor Hovland klarte sin 22. cut på rad da han gikk fire slag under par fredag ettermiddag i stjernespekkede Arnold Palmers Invitational i Florida. Han lå på 2.-plass bak Corey Conners da han gikk av det siste hullet. Da skulle fortsatt mange golfere ut senere.

  I tillegg hadde landsmannen Kristoffer Ventura en fin dag. Han gikk to slag under par, og er ett slag over par totalt etter to dager. Dermed ligger han an til å klare cuten, en uke etter han klarte det samme i Puerto Rico.

  Ventura og Hovland
 • Granerud har hatt tunge dager

  Norges store hoppkomet denne sesongen, Halvor Granerud, fikk påvist koronasmitte i løpet av VM. Dermed mistet han hopprennene i den store bakken.

  – Det har vært noen ganske tunge dager nå hvor det har vært greit å ikke kunne gå fra hotellrommet. Det har vært vanskelig nok å komme seg opp av senga, sier han til NRK i pausen av fredagens hopprenn.

  Han sier imidlertid at fredagen har vært den beste dagen til nå. At Granerud ikke kan konkurrere tar han ikke så tungt.

  – Det er ikke det feteste, men jeg har samtidig ikke vært i noen god form. Så det har ikke vært så vondt som jeg trodde skulle være, forklarer verdenscupvinneren, før han legger til:

  – Men det er ikke det her jeg vil bruke fredagen til.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal