Svenskene: – Tragisk at han er tilbake

Dopingdømte Johannes Dürr går skirenn i Sverige neste helg, to år etter han ble tatt for bloddoping. Det vekker harme i skiverdenen.

Austrian Johannes Duerr celebrates his third place on the podium after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

TILBAKE: Dopingdømte Joannes Dürr.

Sochi Olympics Cross Country Men Doping

TATT: Johannes Dürr under OL i Sotsji, hvor han ble avslørt som doper.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Johannes Dürr er tilbake i langrennssporet. Den profilerte langrennsløperen fra Østerrike vekket stor harme i miljøet da han ble tatt for å bruke Epo under OL i Sotsji i 2014, men han har nå sonet sin to år lange dom.

Han har allerede gjort comeback i et lite løp i Østerrike, hvor han ble nummer tre. Tirsdag morgen skriver svenske Expressen at Dürr står på startlista i svenske Nordenskiöldsloppet, som arrangeres om under to uker i Jokkmokk.

Det får utøverne til å reagere.

– Doping er forbudt og ødelegger idretten. Akkurat som mange andre er jeg veldig mot alt som har med doping å gjøre. Det er tragisk at han er tilbake etter to år, sier Jerry Ahrlin til Expressen.

– Rart at han er med

Dürr nektet først for å ha dopet seg, men har senere innrømmet bruken.

Flere utøvere, blant annet svenske Emil Jönsson, har reagert kraftig på at det er mulig å komme tilbake fra et så alvorlig brudd på dopingbestemmelsene etter bare to år. Nå føler flere av løperne i Nordenskiöldsloppet at det er feil å stå ved siden av ham på startstreken.

– Det kjennes rart at han er med. Det er aldri gøy å konkurrere mot en som har holdt på med doping, selv om han har tatt sin straff. Det kan jo dessuten finnes en vedvarende effekt som det går an å utnytte. Det føles feil at han står på startstreken igjen, sier Rikard Tynell til avisa.

Arrangøren forteller at de er maktesløse, fordi Dürr har sonet sin dopingdom.

De norske brødrene Jørgen og Anders Aukland er blant løperne som står på startlista i det svenske rittet. NRK har ikke fått tak i dem tirsdag morgen.

Norway's Martin Johnsrud Sundby (C), winner, celebrates on the podium with Norway's Chris Jespersen (L) second and Austrian Johannes Duerr third after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

JUKSEMAKER PÅ PALLEN: Johannes Dürr etter Tour de Ski i 2014. Egentlig skulle det vært firedobbelt norsk.

Rasende på Dürr

Johannes Dürr er et av de navnene som vekker mest harme i skimiljøet. Da han ble tatt i 2014, uttalte flere i miljøet at de hadde mistenkt juks, og at de var rasende på Dürr.

Dürr ble nummer tre i Tour de Ski i 2014, og flere av løperne bak ham følte han forandret rennet. Uten Dürr på tredjeplass ville det blitt firedobbelt norsk opp bakken.

– En stor svart flekk på langrennssportens CV, sa Martin Johnsrud Sundby til NRK.

– Jeg vil ikke se ham igjen, sa franske Maurice Manificat.

– Jeg tror ikke han stiller til start så lenge jeg står der også. Hvis jeg får ham ved siden av meg, kommer jeg til å slå knock out på ham i langrennsløypa, sa Petter Northug til Expressen tidligere i år.

Siste nytt

 • Ruud tapte semifinale mot Djokovic

  Casper Ruud yppet seg lenge mot verdensener Novak Djokovic, men serberen var til slutt for sterk Ruud.

  Djokovic vant 2-0 i sett (7-5 og 6-3). Ruud hadde settball i det første settet, men klarte ikke å avgjøre de avgjørende ballene.

  Semifinalen i ATP 1000-turneringen var likevel Ruuds største prestasjon i karrieren. Aldri før har en nordmann kommet så langt i en så stor tennisturnering.

  Ruud
  Foto: Clive Brunskill / AFP
 • Kongepokal til Ingebrigtsen og Iuel

  Jakob Ingebrigtsen er tildelt kongepokalen for herrar og Amalie Iuel får den for innsatsen på 400 meter hekk under NM.

  – Det er veldig gøy. Stort å bli heidra som kongen av NM, sa Ingebrigtsen.

  – Utruleg gøy. Veldig fornøgd, var kommentaren til den ferske pokalvinnaren Iuel.

  Karsten Warholm har teke imot kongepokalen fem gonger tidlegare, medan det var Karoline Bjerkeli Grøvdal som fekk kongepokalen for kvinner i fjor.

  Det er første gong sidan 1963 at pokalen går til ein mannleg 1500-meter-løpar.

  – Eg hadde ikkje forventa det. Både det at det er så mange utøvarar som melder seg på i kampen, så er det ikkje noko som eg har sett meg som mål. Eg spring alltid for gull, men dette gjere meisterskapet ekstra gøy i år, sa Ingebrigtsen til NRK.

  NM friidrett 2020
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB
 • Amalie Iuel sikra seg gull

  Amalie Iuel var tung i beina på oppløpssida, men hadde få problem med å ta NM-gull på 400 meter hekk.

  Ho kom i mål på 55.63.Både sølvvinnar Andrea Rooth og bronsevinnar Nora Kollerød Wold sette personleg rekord.

  – Det var veldig gøy å levere opp mot årsbeste her under NM. Eg kjende syra, så eg er veldig fornøgd, sa Iuel til NRK.

Sendeplan

Kl. Program Kanal