NRK Meny
Normal

Svendsen ofrer verdenscuprenn for VM-form

Også Emil Hegle Svendsen (30) velger å stå over verdenscuprennene i USA. Han tror han finner VM-formen bedre med hjemmetrening.

Emil Hegle Svendsen

TUNGT: Emil Hegle Svendsen ble nummer 12 på jaktstarten i Anterselva. Med én bom var han over minuttet bak vinneren, Anton Sjipulin.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg ønsker å være på et bedre nivå enn det jeg har vært. Når man står på startstreken og ikke er god nok til å kjempe om pallen, må man legge ned litt arbeid, sier Svendsen når NRK møter ham i Oslo.

Frykter sykdom

For i dag starter verdenscupen i kanadiske Canmore. Deretter er det renn i amerikanske Presque Isle. Svendsen er ikke på startstreken i noen av dem, selv om planen lenge var å gå i USA.

stafett rupholding

GLADE GUTTER: De norske skiskytterherrene, Emil Hegle Svendsen (t.v.), Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen vant stafetten i Rupholding i januar.

Foto: Karl Josef Hildenbrand / DPA / NTB scanpix

– Det er en lang reise og stor sjanse for sykdom. Jeg blir også sliten av å gå renn, og jeg velger å tro at det lønner seg for meg å bli hjemme, forklarer 30-åringen, som har til gode å vinne et individuelt verdenscuprenn denne sesongen.

Også Ole Einar Bjørndalen velger trening fremfor konkurranse i Nord-Amerika. Det samme gjør Tiril Eckhoff. NRKs eksperter har kalt opplegget for «gambling».

– Det er for å få roen til å gjøre en bra treningsjobb. Det er detaljer jeg vil få på plass før VM. Man må velge det som gir størst sjanse for å ta gull. Med en måned trening kan jeg ta de små stegene, som gjør at jeg er nærmere det målet, mener Svendsen.

– Det høres lurt ut av Emil å droppe det. Det er grunn til å være bekymret, men det betyr ikke at det ikke kan gå bra i VM, sier NRK-ekspert Halvor Hanevold.

– Ikke tilfeldig

Han valgte å reise hjem før stafetten i Anterselva i januar. Da fortalte han at han fryktet han trente for hardt i høst. For det har ikke vært full klaff hverken i sporet etter på standplass. Det har skapt frustrasjon.

– Jeg har lagt det bak meg. De to første månedene var jeg frustrert, fordi jeg ikke er der jeg ønsker å være. Jeg ser jo at jeg er litt unna der jeg vil være fysisk. Jeg har vært sliten og da grubler man mye, og da blir man enda mer sliten, innrømmer Svendsen.

– Også har man dette med skytingen. Når jeg har hatt seierssjanser, har jeg feilet. Det er ikke tilfeldig når det skjer flere ganger.

Nøyaktig én måned før VM-sprinten på hjemmebane, tok han nye tester på Olympiatoppen. De viste heldigvis ingen tegn til sykdom eller lignende.

– Kan det bli et norsk gullrush i VM?

– He-he. Det er umulig å si. Vi må jobbe hardt.

Følg herresprinten fra Canmore på NRK 2 og nrk.no torsdag fra 19.10.

Siste nytt

 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis også i fredagens 2. runde av turneringen Shamkir Chess torsdag. Nordmannen hadde hvite brikker mot tsjekkeren David Navara.

  Lørdag møter Carlsen hjemmefavoritten Rauf Mamedov fra Aserbajdsjan.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Start henter ny keeper

  Med Håkon Opdal ute til sommeren, hadde Start kun én seniorkeeper. Nå har klubben hentet tyske Jonas Deumeland, har de to.

  – Med situasjonen som oppstod med Håkon, måtte vi foreta oss noe, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

  Tor-Kristian Karlsen
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Felder tar over Østerrike

  Andreas Felder er mannen som skal få Østerrikes hopplandslag tilbake i verdenstoppen. Felder ble presentert av det østerrikske skiforbundet fredag.

  – Jeg er overrasket over at jeg fikk tilbudet, men ser fram til oppgaven, sier Felder.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag