Hopp til innhold

Fortvilte over TV-produksjonen da Eckhoff ble historisk: – Det verste jeg har sett på mange år

Tiril Eckhoff slo alle i Nove Mesto og tangerte Liv Grete Skjelbreid i antall verdenscupseire. Men samtidig som Eckhoff imponerte stort, hadde den tsjekkiske TV-produsenten kjempeproblemer.

Tiril Eckhoff

SPRINTDRONNING: Tiril Eckhoff tok sin 11. sprintseier og gikk forbi Tora Berger som har ti.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP

Tiril Eckhoff sikret sin 22. verdenscupseier da hun vant lørdagens sprint med én bom. Med seieren tangerte hun både Liv Grete Skjelbreid og Laura Dahlmeier i antall verdenscupseire.

– Det er veldig stort. Jeg har tross alt vokst opp med Liv Grete på TV, og hun og Dahlmeier er store i mine øyne. Selv uten publikum var dette stort og dette skal jeg nyte. Så skal jeg jo prøve å gå forbi også, sier Eckhoff på telefon fra Nove Mesto.

I tillegg gjør seieren at Eckhoff blir den norske kvinnen med flest sprintseire i historien, med 11 seire totalt.

– Hun knuser samtlige! Dette er en historisk dag, utbrøt NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith idet Eckhoff gikk i mål med en ledelse på nesten ti sekunder til Julija Dzjyma fra Ukraina.

Dzjyma ble nummer to og italienske Lisa Vittozzi nummer tre. Begge med feilfri skyting.

BLE HISTORISK: Tiril Eckhoff var lynrask i den tsjekkiske løypa og sikret sin 22. verdenscupseier.

– Skandaleproduksjon

Men samtidig som både Eckhoff og lagvenninne Ingrid Tandrevold kjempet om seieren, var det ikke bare enkelt for TV-seerne å få med seg det som skjedde på standplass.

Blant annet viste ikke produsenten skytingene til Tandrevold, som lenge så ut til å gå mot en topplassering med to fulle hus. Og da verdenscupleder Eckhoff skulle skyte liggende, kom navnet til Franziska Preuss opp. Deretter ble bildene av Eckhoffs skyting kuttet før hun var ferdig å skyte.

TRØBBEL MED BILDENE: TV-seeren fikk ikke se Tiril Eckhoff skyte ferdig på liggende. Grafikken var også feil.

NRKs kommentatorduo, Stabrun Smith og Ola Lunde, var alt annet enn imponert over den tsjekkiske TV-produksjonen.

– For en skandaleproduksjon! Det er det verste jeg har sett på mange år. Jeg har aldri sett en TV-produksjon av skiskyting være så ute av kontroll, kommenterte Stabrun Smith.

NRK har rettighetene til å vise rennet, men det er et lokalt produksjonsselskap som produserer verdenscuprennene i Nove Mesto og bestemmer hvilke bilder og hva slags grafikk som skal synes på skjermen.

– Teamet vårt vet om disse feilene. Vi er veldig lei oss. Systemet vårt var nede på det tidspunktet da de beste utøverne skjøt. Vi må bare unnskylde, sier den tsjekkiske produsenten Marketa Vrankova.

KJEMPET OM SEIEREN: Ingrid Tandrevold kjempet om sprintseieren, men TV-produsenten viste ikke noen av skytingene hennes.

Sekundstrid om pallplassene

Til tross for feilfri skyting endte Tandrevold til slutt på 6. plass etter litt for dårlig fart i sporet. Det var jevnt i toppen, og kun 2,4 sekunder skilte henne fra tredjeplassen.

– Jeg føler jeg er to og et halvt sekund fra å være veldig fornøyd med løpet mitt, og i stedet står jeg her og er litt bitter. Jeg føler meg ikke «on top of mye game» i sporet, men synes jeg gjennomfører et godt skiskytterrenn, sier Tandrevold.

Marte Olsbu Røiseland havnet på plassen bak Tandrevold. Hun bommet to ganger på liggende, men gikk lynraskt i sporet, og hadde nest beste langrennstid, to sekunder bak Eckhoff.

Siste nytt

 • Real Madrid til klubb-VM-finale

  Real Madrid er klare for finale i klubb-VM etter å ha slått egyptiske Al Ahly 4-1 i semifinalen onsdag kveld.

  Vinicius Junior, Federico Valverde, Rodrygo og Sergio Arribas scoret målene som sendte den regjerende Mesterliga-vinneren til finale. Al Ahly lå under med respektable 1-2 da lagene tok fatt på overtiden, men Real Madrid scoret to ganger i tilleggstiden.

  Nå venter saudiarabiske Al Hilal i finalen.

  Real Madrid vil være store favoritter i finalen. Spanjolene er den mestvinnende klubben i turneringen med fire titler. De vant den sist i 2018.

  Finalen spilles lørdag.

  Morocco Soccer Club World Cup
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Warholm-rival må opereres for skade i menisken

  Verdensmester på 400 meter hekk, Alison dos Santos, må under kniven. Det meddeler han i en video som er delt av Brasils olympiske komité.

  Årsaken er en skade i menisken i det høyre kneet som han pådro seg under trening. Trener Felipe de Siqueira sier til i en pressemelding publisert hos det brasilianske friidrettsforbundet at dos Santos at de gjennomfører operasjonen for å unngå fremtidige problemer.

  Brasilianeren tok bronse på 400 meter hekk i OL i 2021, mens han altså gikk helt til topps i VM i Eugene i fjor. Der vant han med tiden 46,29, den tredje beste tiden på øvelsen gjennom tidene, 35 hundredeler bak Karsten Warholms verdensrekord (45,94).

  NRK har ikke lyktes med å komme i kontakt med Dos Santos.

  Alison Dos Santos
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Carlsen slo Nakamura i armageddon

  Magnus Carlsen måtte ha armageddon for å slå Hikaru Nakamura i første finale i sesongåpningen av Champions Chess Tour.

  – Normalt burde denne matchen vært avgjort tidigere. Jeg følte tidlig at jeg ikke hadde dagen. I dag var vi heldigvis for spenningens skyld like dårlige, sa Carlsen til TV 2.

  Alle hurtigsjakkpartiene endte med remis, og da falt avgjørelsen i armegeddon. Spillerne bød antall minutter med svarte brikker på klokken. Nakamura bød 8.59, mens Carlsen slo til med 8.58. Svart kan klare seg med remis for seier i kampen, mens hvit får 15 minutter trekktid på klokken.

  – Jeg vet at han liker å spille svart i slike situasjoner, men jeg var ganske sikker på at han ikke ville by under 8.58, sier Carlsen.

  Nakamura hadde ti partier på rad med remis, og etter en ny remis i armageddon ble det norsk seier i duellen mellom de to.

  Carlsen skal nå møte vinneren fra taperrunden i kamp om turneringsseier, og han trenger bare en seier på to kamper for å starte Champions Chess-sesongen med triumf. Motstanderen kan godt bli Nakamura, som går rett til finalen i taperrunden. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste