Hopp til innhold

Fortvilte over TV-produksjonen da Eckhoff ble historisk: – Det verste jeg har sett på mange år

Tiril Eckhoff slo alle i Nove Mesto og tangerte Liv Grete Skjelbreid i antall verdenscupseire. Men samtidig som Eckhoff imponerte stort, hadde den tsjekkiske TV-produsenten kjempeproblemer.

Tiril Eckhoff

SPRINTDRONNING: Tiril Eckhoff tok sin 11. sprintseier og gikk forbi Tora Berger som har ti.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP

Tiril Eckhoff sikret sin 22. verdenscupseier da hun vant lørdagens sprint med én bom. Med seieren tangerte hun både Liv Grete Skjelbreid og Laura Dahlmeier i antall verdenscupseire.

– Det er veldig stort. Jeg har tross alt vokst opp med Liv Grete på TV, og hun og Dahlmeier er store i mine øyne. Selv uten publikum var dette stort og dette skal jeg nyte. Så skal jeg jo prøve å gå forbi også, sier Eckhoff på telefon fra Nove Mesto.

I tillegg gjør seieren at Eckhoff blir den norske kvinnen med flest sprintseire i historien, med 11 seire totalt.

– Hun knuser samtlige! Dette er en historisk dag, utbrøt NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith idet Eckhoff gikk i mål med en ledelse på nesten ti sekunder til Julija Dzjyma fra Ukraina.

Dzjyma ble nummer to og italienske Lisa Vittozzi nummer tre. Begge med feilfri skyting.

BLE HISTORISK: Tiril Eckhoff var lynrask i den tsjekkiske løypa og sikret sin 22. verdenscupseier.

– Skandaleproduksjon

Men samtidig som både Eckhoff og lagvenninne Ingrid Tandrevold kjempet om seieren, var det ikke bare enkelt for TV-seerne å få med seg det som skjedde på standplass.

Blant annet viste ikke produsenten skytingene til Tandrevold, som lenge så ut til å gå mot en topplassering med to fulle hus. Og da verdenscupleder Eckhoff skulle skyte liggende, kom navnet til Franziska Preuss opp. Deretter ble bildene av Eckhoffs skyting kuttet før hun var ferdig å skyte.

TRØBBEL MED BILDENE: TV-seeren fikk ikke se Tiril Eckhoff skyte ferdig på liggende. Grafikken var også feil.

NRKs kommentatorduo, Stabrun Smith og Ola Lunde, var alt annet enn imponert over den tsjekkiske TV-produksjonen.

– For en skandaleproduksjon! Det er det verste jeg har sett på mange år. Jeg har aldri sett en TV-produksjon av skiskyting være så ute av kontroll, kommenterte Stabrun Smith.

NRK har rettighetene til å vise rennet, men det er et lokalt produksjonsselskap som produserer verdenscuprennene i Nove Mesto og bestemmer hvilke bilder og hva slags grafikk som skal synes på skjermen.

– Teamet vårt vet om disse feilene. Vi er veldig lei oss. Systemet vårt var nede på det tidspunktet da de beste utøverne skjøt. Vi må bare unnskylde, sier den tsjekkiske produsenten Marketa Vrankova.

KJEMPET OM SEIEREN: Ingrid Tandrevold kjempet om sprintseieren, men TV-produsenten viste ikke noen av skytingene hennes.

Sekundstrid om pallplassene

Til tross for feilfri skyting endte Tandrevold til slutt på 6. plass etter litt for dårlig fart i sporet. Det var jevnt i toppen, og kun 2,4 sekunder skilte henne fra tredjeplassen.

– Jeg føler jeg er to og et halvt sekund fra å være veldig fornøyd med løpet mitt, og i stedet står jeg her og er litt bitter. Jeg føler meg ikke «on top of mye game» i sporet, men synes jeg gjennomfører et godt skiskytterrenn, sier Tandrevold.

Marte Olsbu Røiseland havnet på plassen bak Tandrevold. Hun bommet to ganger på liggende, men gikk lynraskt i sporet, og hadde nest beste langrennstid, to sekunder bak Eckhoff.

Siste nytt

 • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

  Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

  Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

  – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

  Målgang er på Ustaoset.

  Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

  Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

  – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

  På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

  Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

  «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

  (NTB / NRK)

 • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

  23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

  Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

  De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

  Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

  Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

  De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

  Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

  (NTB)

  Winter Olympics Salt Lake City
  Foto: Rick Bowmer / AP
 • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

  Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

  Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

  Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

  – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

  – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

  Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

  (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal