Hopp til innhold

Supertalentet Bonnevie-Svendsen forsvant fra skiskytingen: – Jeg endte med å bryte meg selv helt ned

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): Det har gått åtte år siden skiskyttertalentet Julie Bonnevie-Svendsen (31) plutselig forsvant fra toppidretten. Ikke før nå har hun kunnet prate om hva som egentlig skjedde.

FORTELLER SIN HISTORIE: Tidligere skiskytter Julie Bonnevie-Svendsen.

Bonnvie-Svendsen var et av Norges, og verdens, aller største skiskyttertalenter.

17 år gammel gikk hun inn til to gull under ungdoms-OL i Monthey. Av samtlige løp hun gikk i norgescupen, vant hun. Året senere tok hun steget inn i verdenscupsirkuset, hvor hun stadig nærmet seg de beste.

Men fra hennes debut i verdenscupen i 2005 gikk det bare seks år før hun ga seg. Bonnevie-Svendsen, som representerte Norge og kjempet om pallplasser, hadde nemlig nok med å kjempe sin egen kamp.

Bonnevie-Svendsen

STORTALENT: Her er Julie Bonnevie-Svendsen i aksjon under Östersund-VM i 2008.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NRK har møtt Bonnevie-Svendsen flere ganger de siste ukene. Da hun lørdag gjestet VM-studioet i Östersund og fortalte sin historie, er det gått åtte år siden hun har vært til stede på en skiskytterarena.

Sakte, men sikkert hadde Bonnevie-Svendsen utviklet fysiske og psykiske problemer.

– Brutal avslutning

– Det var en gradvis utvikling fra junior til senior hvor jeg ikke tålte den fysiske og psykiske belastningen, totalt sett. Jeg endte med å bryte meg selv helt ned til at jeg ikke klarte å fortsette, forteller Bonnevie-Svendsen.

Det var i den nest siste sesongen på landslaget at Bonnevie-Svendsen nådde bunnpunktet, forteller hun, men skiskytteren ble likevel værende i idretten i ytterligere ti måneder.

Vancouver-OL i Canada i 2010 stod for tur, men Bonnevie-Svendsen kom aldri til startstreken.

På dette tidspunktet hadde hun utviklet utmattelsessymptomer med blant annet sterk tretthetsfølelse, kroppslige spenninger, ekstremt søvnbehov og lyssensitivitet.

– Det endte med en brutal avslutning på min karriere. Når skiskytingsboblen sprakk, ble det ganske mørkt. Det var tunge tanker og en kropp og en psyke som ikke var klar for noen ting. Det var noen år jeg endte med depresjon og isolasjon, og jeg så ingen vei videre, sier 31-åringen i dag.

Hun forteller at hun opplevde en indre konflikt, hvor det indre og ytre presset stod mot hverandre.

I forbindelse med OL-sesongen ble presset for stort, noe som gjorde at hun ikke klarte å ta ordentlig grep om situasjonen.

– Jeg satte strengere krav til meg selv enn omgivelsene, og etter hvert som jeg kjente at jeg ikke klarte å leve opp til mine egne mål, kjente jeg mer på kravene og forventningspresset fra folk rundt.

– Jeg holdt det mye for meg selv. Det ble litt kamuflert med det talentet jeg hadde. Da jeg selv følte jeg underpresterte, var det fortsatt på et relativt bra nivå internasjonalt. Jeg var også blant de beste nasjonalt. Og da tror jeg det var litt vanskelig for de rundt å forstå hvorfor jeg ikke var fornøyd når jeg presterte såpass bra i den alderen.

Utviklet angst

31-åringen forteller at hun hadde en høy totalbelastning i junioralder med både trening, samlinger, reising og konkurranser ved siden av skolegang.

I ettertid ser hun at det for mye for henne. Det bikket første gangen over med kyssesyken som 18-19-åring, i samme periode som hun kom inn på landslaget. Hun trente og konkurrerte med kyssesyken i en halv sesong.

31-åringen forteller at det derfra ble en nedadgående spiral, hvor kroppen var i en ubalanse hun synes er vanskelig å beskrive.

De siste fem årene som aktiv hadde Bonnevie-Svendsen fire forskjellige trenere. Hun tror bedre kontinuitet på trener- og støtteapparatsiden kanskje ville gjort det enklere for henne å være mer ærlig med de rundt seg om hvordan hun hadde det.

Bonnevie-Svendsen fikk også en utfordring med å opprettholde kroppsmassen. Periodevis opplevde at hun trengte større mengder mat enn de andre jentene for å fungere. Fokuset gikk fra å nyte maten til å få ned alt hun trengte.

Dette kom ble særlig et problem de siste månedene som aktiv. Hun forteller at hun lette litt i blinde og kjempet mot kroppen, for å finne ut hva som egentlig var galt. En opplevelse av stress over tid samt utmattelse, gjorde at hun utviklet angstsymptomer med blant annet spenninger i mage, bryst, nakke og kjeve.

– Det påvirket fordøyelsen og puste- og svelgemekanismen. Det ble vanskelig å få ned de mengdene jeg trengte og fikk da heller ikke dekket energibehovet ernæringsmessig. Det forsterket bare nedbrytningen mot slutten, sier Bonnevie-Svendsen.

– Tørre å gå inn i negative tanker

NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid blir tydelig preget når hun hører historien til 31-åringen.

– Det er veldig vondt. Det er ikke sånn idrett skal være. Det sier noe om hvor viktig det er å ha gode relasjoner og jobbe, sier Skjelbred og avbryter setningen.

– Jeg kjenner at det er tøft å høre på. Jeg er veldig imponert over den veien du har hatt tilbake igjen.

I dag jobber Bonnevie-Svendsen som ortopediingeniør.

– Jeg har det relativt bra. Det har vært en lang vei tilbake til normal funksjon med tanke på at jeg har hatt en kronisk utmattelse og slitt med angst også i etterkant av karrieren, som har påvirket meg, sier hun.

Den tidligere skiskytteren synes det er viktig at også de med dårlige erfaringer fra toppidretten forteller sin historie.

– Det er flere av oss enn de som Liv Grete som når opp på det nivået. Toppidretten er ganske hard og brutal, og det er så lite som skal til før det går feil vei, sier Bonnevie-Svendsen.

– Hva vil du si til unge talenter i dag?

– Det er viktig å bli godt kjent med seg selv, både fysisk og psykisk. Tørre å gå inn i det som kan være negative tanker og følelser, og forstå hvor det kommer fra. Ikke bare legge lokk på det og være positiv og offensiv. Det er litt av idealet i toppidretten at du skal ha den «gutsen» og råskapen, og ha en positiv innstilling. Så kan det være litt vanskelig å dele det jeg følte var negativt. Fordi det er forventet at du skal ha en viss innstilling.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal