Hopp til innhold

Superstjernen beskyldes for narrespill: – En veldig klar taktikk

Wout van Aert er nesten alltid favoritt før et sykkelritt, men har jobbet hardt med å tone ned stempelet før Paris-Roubaix. Rollen som «hjelperytter» mener flere eksperter tyder på et taktisk spill.

Van Aert

TILBAKE: Wout van Aert toner ned forventningene før Paris-Roubaix.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Ingen er mer ettertraktet enn Wout van Aert i startbyen Compiègne. Alle vil ha et par ord med den belgiske stjernen som, etter sigende, ikke skal spille hovedrollen for Jumbo-Visma under søndagens ritt. Han er klar for å sykle sitt første ritt etter koronasykdommen som holdt ham unna Flandern rundt, ett av sesongens store mål.

Nå jakter alle svaret: Hvordan er stoda før det 257,2 kilometer lange rittet, også kalt «helvete i nord», som består av snaut fem mil med brostein?

– Jeg forventer ingenting. Jeg vil bare kjøre så godt jeg kan og nyte det å være tilbake, sier van Aert til NRK dagen før rittet.

– Formen er satt tilbake på grunn av sykdommen. Det ble en uke uten særlig trening. Hvordan det går kommer helt an på følelsen. Jeg håper å henge med til avslutningen.

NRK Sport sender Paris-Roubaix fra klokken 16.00 på radio. Du kan følge sykkelrittet her.

Den belgiske stjernerytteren leverte kruttsterke resultater i slutten av februar og mars med seier i klassikerne E3 Harelbeke og Omloop Het Niewusblad, samt etappeseier i etapperittet Paris-Nice.

Han ville vanligvis vært selvskreven kaptein for Jumbo-Visma i et ritt som Paris-Roubaix, men den siste uken er det blitt meldt at han inntarrollen som hjelperytter.

Den tidligere toppsyklisten og teamsjefen, José De Cauwer, fnyser av uttalelsene fra Van Aert:

– Den eneste sikkerheten er at han starter. Da er han i form. Og det vil også bety at Wout vil være med i finalen. På 90 prosent av normalen er han fortsatt god nok til å vinne, sier Sporza-kommentatoren De Cauwer, og får støtte fra sin medkommentator Karl Vannieuwkerke:

– Den hjelperytterrollen er en myte.

Ekspert: - Klar taktikk

Tom Boonen vant rittet fire ganger mellom 2005 og 2012. Syv ganger har han stått på pallen. Han tror ikke Jumbo-Visma-rytteren nødvendigvis er på sitt aller beste, men mener laget skaffet seg et ekstra kort å spille på. Nå kan de stille med Wout van Aert uten et favorittstempel.

– Wout van Aert er 100 prosent frisk, det er sikkert. Hvis han starter i Paris-Roubaix på søndag, betyr det at han har kommet seg helt etter covid-infeksjonen, slår sykkelikonet Tom Boonen fast overfor HLN.

Tom Boonen

SYKKELIKON: Tom Boonen vant Paris-Roubaix fire ganger mellom 2005 og 2012.

Foto: ERIC LALMAND / AFP

Mannen med det soleklare favorittstempelet, Mathieu van der Pool, er overbevist om at hans belgiske rival kan vinne om han stiller til start. Heller ikke Eurosport-ekspert Henrik Evensen tror han ville syklet uten seierssjanser.

– De har gått for en veldig klar taktikk ved å spille ham ned.

Han mener det nesten er umulig å overse van Aert i et sykkelfelt, men mistenker at laget bevisst toner ned rollen hans slik at han kan få en billigere reise til Roubaix.

– Det kan bety at de sender ut noen av de andre kanonene: Christophe Laporte, Nathan van Hooydonck og Mike Teunissen. Da må andre gå etter, mens van Aert kan ligge på hjul.

– Samtidig er Roubaix så hektisk at det alltid er litt mann mot mann. Det er ingen som kan skli med, sier Evensen - og legger til:

– Jeg tror ikke han hadde giddet å stille til start om han ikke var i stand til å kjempe om seieren.

Tour des Fjords 2018

EKSPERT: Henrik Evensen tror Wout van Aert spiller et taktisk spill.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Evensen holder likevel Mathieu van der Poel som favoritt før søndagen.

Nederlenderen vant Flandern rundt for to uker siden. Han sier til NRK at han følte seg sliten i etterkant, men at formpilen peker oppover igjen.

– Jeg trente ikke mye, men nå føler jeg meg veldig bra. Jeg håper å være med på slutten i morgen, men dette er et løp du trenger flaks. Vi får se, sier van der Poel.

Kristoff: – Veldig høyt nivå

Åtte nordmenn stiller til start i den 119. utgaven av Paris-Roubaix. Alexander Kristoff skiller seg ut som den med størst muligheter til å hevde seg i toppen. Soloseieren i Scheldeprijs-rittet for halvannen uke ga selvtillit.

– Jeg føler meg ganske bra og er trygg på at formen er OK. Jeg kjørte på brostein på torsdag og det kjentes fint. Men å vinne er alltid vanskelig, men å få et godt resultat er innenfor rekkevidde om man slipper unna det verste trøbbelet, sier Kristoff til NRK.

Alexander Kristoff

MÅ HA DAGEN: Alexander Kristoff føler seg i bra form, men innrømmer at ting skal klaffe for å få god plassering.

Foto: JASPER JACOBS / AFP

Han legger til at han må ha en veldig god dag på sykkelen.

– De beste som er her er på et veldig høyt nivå og høyere enn mitt nivå, vil jeg si. Jeg må på et eksepsjonelt høyt nivå.

– Hvem er på nivået over deg?

– Det er vel van Aert og van der Poel, smiler Kristoff.

PS! De norske som skal sykle er Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen, Kristoffer Halvorsen, Erik Nordsæter Resell, Anders Skaarseth, Rasmus Tiller og Søren Wærenskjold.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal