Hopp til innhold

Klaveness puster lettet ut etter Uefa-støtte: – Enormt mye som fortsatt står på spill

I en innstilling til EU-domstolen fra generaladvokaten blir det gitt full støtte til Uefa og deres monopol på å styre europeisk fotball. Det er et slag i trynet for de tre klubbene som fortsatt jobber for en europeisk superliga.

Real Madrid feirer Mesterligaseier

MESTERLIGAEN: Real Madrid vant Mesterligaen forrige sesong, men ser ut til å tape i kampen om superligaen.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Drømmen til Real Madrid, Barcelona og Juventus om å danne en europeisk superliga fikk seg et stort slag for baugen i dag.

For i en anbefaling mente generaladvokaten Athanasios Rantos at Uefa, Fifa og de nasjonale ligaene ikke bryter med europeisk lov med å true med utestengelse fra deres turneringer, om de bryter ut og skaper en europeisk superliga.

– FIFA og UEFAs regler som krever at nye konkurranser må godkjennes på forhånd, er i samsvar med EU-konkurransereglene, sier generaladvokat Rantos ved EU-domstolen i en utkallelse.

I en uttalelse på Twitter skriver Uefa:

«UEFA ønsker hjertelig velkommen dagens utvetydige uttalelse som anbefaler en kjennelse fra EU-domstolen til støtte for vårt sentrale oppdrag om å styre europeisk fotball, beskytte pyramiden og utvikle spillet over hele Europa.»

Real Madrid president, Fiorentino Perez, har vært en av de som har ønsket en superliga mest.

– Dette ser ut som en ganske stor seier til Uefa. Uefa 2 Real Madrid 0, skriver Daily Mails fotballskribent Rob Draper på Twitter.

De tolv klubbene som etablerte superligaen

UTBRYTERKLUBBENE: Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Atlético Madrid, AC Milan og Inter var klubbene som brøt ut og startet opp superligaen. I dag er bare Real Madrid, Barcelona og Juventus igjen.

Foto: STF / AFP

Klaveness puster lettet ut

Fotballpresident, Lise Klaveness, var veldig glad for at Rantos falt ned på denne anbefalingen.

– Dette er veldig godt nytt. Det er ingen endelig dom, men i 70 prosent av tilfellene så følger domstolene generaladvokaten. Uefa og Norge har vunnet frem med sitt standpunkt, sier Klaveness til NRK.

Generaladvokatens anbefaling er ikke en rettskraftig dom, men gir ofte en indikasjon på hvor EU-domstolene vil lande i en sak.

Fotballpresidenten mener hele fremtiden til fotball som vi kjenner den i dag står på spill. Blir det rettslig tvil rundt hvem som kan styre fotballen, gir det motivasjon til eksterne aktører med mye penger.

5 Norges fotballpresident Lise Klaveness i studio.

PUSTER LETTET UT: Lise Klaveness er veldig glad for at generaladvokaten i EU-domstolen støtter Uefa og Norge sitt syn i superligasaken.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

– Superligadiskusjoner, diskusjoner om VM annethvert år. Dette er eierkapitalstyrt. Det kommer ikke fra sporten, det er ingen spillere eller supportere som ønsker dette.
Da hadde det vært stor motivasjon for denne eierkapitalen, være seg fra USA eller Saudi-Arabia, til at her kan man påvirke og ta over mer og mer, sier Klaveness og fortsetter:

–. Om det hadde blitt rettslig tvil rundt pyramidemodellen, hadde det blitt store konsekvenser for Norge. Vi er virkelig et produkt av denne modellen her. Hver enkelt klubb betyr mye, ikke bare de store klubbene som skal si alt.

Lisa-Mari Moen Jünge forsvarte staten under høringen i EU-domstolene i sommer. Hun var også fornøyd med det generaladvokaten anbefalte i dag.

– Nå har ikke jeg fått lest uttalelsen i sin helhet ennå, men hovedtrekkene her er at generaladvokaten gir fullt medhold til det synet som staten fremmet og argumenterte for under høringen i sommer, og det er gledelige nyheter, sier Jünge til NRK.

Lisa-Marie Moen Jünge

REGJERINGSADVOKAT: Lisa-Mari Moen Jünge.

Foto: Regjeringsadvokatene

– Litt overrasket

Det samme inntrykket har professor i konkurranserett, Ronny Gjendemsjø. Han var overrasket over det generaladvokat Rantos anbefalte i dag.

– Jeg er litt overrasket over at man lar hensynet til sportens egenart veie så tungt, man kan vel kalle det positivt overrasket.

Det samme inntrykket har Jünge.

Det er tydelig at hensynet til sport som egenart og det sosiale aspektet sporten skal ivareta har veid tungt. Det var også det de fleste statene fremhevet under høringen i sommer, nemlig at sport har en del egne hensyn som må ivaretas innenfor de konkurranserettslige rammene.

Ronny Gjendemsjø

OVERRASKET: Professor i konkurranserett, Ronny Gjendemsjø.

Foto: Veronica Ljosheim / UIB

Gjendemsjø hadde ikke fått lest hele uttalelsen, men har fått sett på pressemeldingen til EU-domstolene da NRK ringte.

– Slik jeg tolker det så er Uefa sine regler i utgangspunktet i strid med konkurranseretten, men Rantos skaper et unntak fordi regelverket til Uefa er begrunna på idrettens egenart. At idretten er avhengig av en pyramidestruktur, og at de får lov til å beskytte den.

Om EU-domstolen faller ned på samme konklusjon som generaladvokaten, ser ikke professoren i konkurranserett noen vei tilbake for superligaen.

– Spansk rett vil være forplikta til å følge EU-domstolens konklusjon. Dermed kan jeg ikke se noen vei tilbake for superligaen. Med mindre de starter opp utenom Fifa og Uefa, og det virker ganske usannsynlig, sier Gjendemsjø.

Europeisk superliga demonstrasjoner

DEMONSTRASJONER: Det ble store demonstrasjoner utenfor Stamford Bridge, hjemmebanen til Chelsea, for å protestere mot superligaen.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Store demonstrasjoner

Det store spørsmålet som EU-domstolene skal svare på er om Uefa, som en sveitsisk basert organisasjon, har rett på monopolrett på å arrangere fotballturneringer i Europa etter europeisk lov.

EU-domstolene skal se på jussen i konkurranseretten. De skal ikke vurdere enkeltsaken mellom superligaklubbene og Uefa og Fifa, men setter en føring for hvordan spansk rett skal tolke jussen.

Uefa-president Aleksander Zeferin

UEFA-PRESIDENT: Aleksander Ceferin ser ut til å vinne kampen mot en europeisk superliga.

Foto: RICHARD JUILLIART / AFP

Om Real Madrid, Barcelona og Juventus igjen kan sette i gang med superligadrømmen må spansk rett vurdere, etter at EU-domstolene har sett på jussen. Dersom EU-domstolene vurderer jussen til superligaklubbenes fordel, er det ventet at spansk rett ikke kan stoppe storklubbene.

Den endelige dommen er ventet våren neste år.

Siste nytt

  • Molde holder følge med Bodø/Glimt – slo Haugesund 2-1

    To tidlige mål sørget for at Molde fikk en kjempestart på vei mot 2-1-seier over Haugesund i Eliteserien søndag.

    Med trepoengeren holder stadig Molde følge med serieleder Glimt. De har begge 13 poeng, men nordlendingene har bedre målforskjell og i tillegg én kamp mindre spilt.

    Magnus Wolff Eikrem var søndag tilbake i startelleveren etter skadetrøbbel og scoret kampens første mål. Deretter la Kristian Eriksen på til 2-0. Sory Diarra sto for gjestenes scoring i annen omgang.

    Både Fredrik Gulbrandsen og Eikrem var tilbake i startelleveren etter skadeopphold. Gulbrandsen hadde en flott målgivende pasning på Eriksens mål. (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Strømsgodset slapp med skrekken – reddet uavgjort mot KBK

    Nyopprykkede Kristiansund sjokkerte Strømsgodset i førsteomgangen, men hjemmelaget kjempet seg tilbake i kampen og berget 2-2.

    Strømsgodset gikk inn i oppgjøret med tre strake seirer. Med ett poeng søndag henger de fortsatt med i toppen av Eliteserien.

    KBK har også imponert i sesongåpningen. Klubben ga hjemmelaget et vanskelig utgangspunkt før andreomgangen søndag.

    Oskar Sivertsen sendte KBK opp i ledelsen fra straffemerket etter 20 minutter.

    Kort tid senere stanget Willumsson inn 2-0.

    Godset jaktet scoring, og kaptein Gustav Valsvik tok ansvar. 30-åringen headet inn reduseringen på bakerste stolpe.

    Kort tid senere satt også Elias Melkersen hodet til ballen og ordnet 2-2.

    Det sikret ett poeng til hvert av lagene. (NTB)

    Strømsgodset
    Foto: NTB
  • Ada Hegerberg og Lyon til Champions League-finale – klart for norsk duell

    Lyon gjorde jobben og vant 5-3 over to oppgjør mot Paris Saint-Germain i semifinalen av kvinnenes Champions League. I finalen møter de Barcelona.

    Lyon hadde med seg 3-2 fra det første oppgjøret, og hvittrøyene sikret finaleplass etter 2-1 i kamp to.

    Det gjorde de uten Ada Hegerberg på banen. Landslagsspissen har ikke spilt en kamp siden 9. mars.

    I finalen møter de Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engens Barcelona. Den regjerende Champions League-mesteren ble lørdag finaleklar for fjerde år på rad etter å ha slått Chelsea 2-1 over to kamper.

    Med andre ord er det duket for en finale mellom tungvekterne i klubbfotball for kvinner. I Bilbao 25. mai ønsker Graham Hansen & co. revansje for finaletapene mot samme motstander i 2019 og 2022. (NTB)

    Lyon
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal